בית פורומים אגודה אחת

על התורה ועל העבודה, על המחיה ועל הכלכלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/9/2008 15:31 לינק ישיר 
על התורה ועל העבודה, על המחיה ועל הכלכלה

על אף שמלכתחילה תכננתי אחר הרשימה הקודמת שכתבתי, [על המנהג], לכתוב רשימה על דרך הלימוד הנהוג בישיבות. כהמשך למה שכתבתי שם. מ"מ ראיתי שעומד על הפרק ענין תורה ודרך ארץ. וא"כ אף אני לא אפרוש חלילה מן הציבור, ואכתוב רשימה בענין. ולגבי דרך הלימוד, עוד מועד לחזון.
ובכן, ראשית אביא מעשה נורא, למען חזק ליבות צעירי הצאן לתורה. מעשה זה נהוג לספר על הנצי"ב, ויש נוהגים לספרו על ר' יצחק אלחנן ספקטור. ונהרא נהרא ופשטיה, וכ"א יחשוב בזה כפי עצת רבותיו. שבין כך באותה מידה אפשר לספר זה על כל אחד מגדולי ישראל. שכן כידוע, לכל אחד מגדולי ישראל היו קשיי למידה חמורים עד שיום אחד הם התפללו בבכיות וכו' וכו'. [זה כשרוצים לחזק את צעירי הצאן. ובספרי התולדות נהוג לכתוב שהיו לומדים בהתמדה עצומה מגיל שנתיים. ומנהג ישראל תורה]. עכ"פ, נחזור לענייניו, שנהוג לספר על הנצי"ב שכשהיה ילד היה שובב גדול / היו לו קשיי למידה / לא היה מכין שיעורי בית, [תלוי את מי רוצים לחזק]. וכמעט רצו הוריו לשלוח אותו להיות שוליית סנדלר. אלא שברגע האחרון הוא פרץ בבכיות, והבטיח שילמד כמו שצריך. ונתנו לו הזדמנות אחרונה, ולמד בהתמדה, עד שנעשה לגדול בישראל. ובכן, כשהוציא את ספרו על השאילתות עשה סעודה גדולה. ואמר בסעודה, שאילו לא היה עושה אז את התפנית. היה מסתמא נשאר מ"מ יהודי כשר כל ימיו. וכשהיה עולה לב"ד של מעלה, היה מסתמא מביא איתו הרבה חסדים שעשה. וכל הנעלים שהוא הכין לאנשים ביושר וכו' וכו'. ובשמים היו אומרים לו "אבל איפה הפי' על השאילתות". – "איפה הפירוש על השאילתות. אוי, אוי, אוי". [-יצחק אלחנן שמאלה. לפי הגירסא השניה. שמאלה וימינה, כל הזכויות שמורות לנאצים].
שנית, אביא עוד מעשה נורא, ששמעתי בשם ר' אברהם יהושע סולובייצ'יק. וגם אותו אביא [בשינויים קטנים], למען חזק את צעירי הצאן. מעשה ביהודי שישב ולמד כל ימיו. ואף הוציא ספרים וקונטרסים שונים. ["קיצור המנהגים של אכילת קראפלעך בפורים משולש", "בביאור גדר דין אכילת סעודה שלישית בערב פסח שחל בשבת והמסתעף"]  וכשעלה לב"ד של מעלה, הביא עמו הקונטרסים הרבים שכתב, ואמרו לו בשמים. "אבל איפה הנעליים שהיית צריך לעשות?" "איפה הנעליים, אוי, אוי, אוי". [-יענק'ל זונד'ל שמאלה].
והזעקה עומדת ומהדהדת בחללו של עולם ונוקבת עד תהום. "יענק'ל זונד'ל שמאלה, איפה הנעליים?, אוי, אוי, אוי".
כיון שאני חושש שיהיו מצעירי הצאן, שעלולים להסיק כתוצאה מב' סיפורים אלו, שב' רשויות איכא. לא תהיה לי ברירה אלא להרחיב מעט.
כחלק מהמגמה החרדית של "להיות כמו כולם", צריך ש"כולם יהיו כמו כולם". כולם עם אותו כובע, אותו חליפה, אותו חולצה. ואותו שכל. אל תחשוב יותר מכולם. אל תחשוב פחות מכולם. תלמד אותו "רייד" כמו כולם. תקשה את הקושיות שכולם מקשים. תקבל את התירוצים שכולם מקבלים. ואז במותך יספידו אותך כמו כולם. וכמו, שהכובע של כולם שחור, והחולצה של כולם לבנה. כך כל העולם כולו הוא שחור – לבן. אם החזו"א פתח כוילל. כנראה שהוא רצה שכולם יהיו בכוילל.
וכמה מן האכזריות יש בגישה זו, שמלבד שהם מאבדים מאיתנו את הזכות ליהנות מהנעליים החזקות שמייצר "יענק'ל זונד'ל". הרי כמה מסכנים אותם "יענקל'ס זונדל'ס" שחינכו אותם לעשות דבר שהוא נגד טבעם, ונגד תכליתם בחיים. ואילו היו עושים את תפקידם בחיים, וקובעים עיתים לתורה, כפי שההלכה מחייבת, כמה היה יותר טוב להם ולעולם. ובאמת אילו רק בישיבות היו מחנכים, שכולם צריכים לצאת "גדוילים" ולשבת וללמוד כל חייהם. לא היה זה כ"כ נורא. כיון שזה לבד לא היה גורם להם ללכת בצורה כ"כ קיצונית נגד טבעם. אבל מה לעשות, שב"בית יעקב" ג"כ מחנכים, לקחת אך ורק בעל שישב וילמד כל היום. וזוהי אכזריות נוראה. דומה הדבר לאחד שיקח את כל בנות ישראל, ויעשה להם שטיפת מח, שלא להינשא לבחור עם משקפיים. לא תהיה ברירה לבחורי ישראל. אלא כל אחד מהם יאלץ ללכת ללא משקפיים, להיתקע בקירות ועמודי חשמל, עד שיאמר לעץ אבי אתה, ולאבן את ילידתני.
אחד מהסברות שאני שומע שוב ושוב, להסביר את הקטסטרופה. היא שבדור הזה, מי שהולך לעבוד נחלש גם בשאר ענייני הדת. ומביאים ראיה מפלוני ואלמוני שיצאו לעבוד, ומה שיצא מהם. משל למה הדבר דומה, לשודד המתנפל על שיירה בלב היער, ודורש מהקבוצה שיביאו את כספם, ואם לאו יהרגם. הללו משתטחים לפניו ומתחננים שירחם עליהם, ושהם צריכים את הכסף עד למאד. עונה להם השודד. אכן, נכמרו רחמי עליכם, ומבחינתי אתם משוחררים, אך דעו שאין לכם ברירה אחרת. שכן ברור שאם לא תביאו את הכסף אתם תמותו. שהרי מעולם לא קרה שמישהו לא הביא לי את הכסף, ונשאר חי. כך מחנכים דור שכולם חייבים ללמוד, לא נותנים לאף אחד לעבוד. לא מקימים שום מסגרת שיוכלו לעבוד. מי שעושה זאת כמעט אין לו סיכוי לשידוך טוב. מוסדות החינוך הם לבני "אברייכים" בלבד. [מלבד מי שהצליח "הרבה" בעבודתו]. ואח"כ עוד מביאים ראיה ממה שקורה לאלה שהולכים לעבוד. לנשים הקימו מסגרות מסודרות, ואף שמדי פעם שומעים על בעיות, באופן כללי זה מסתדר מצויין. ואדרבא, הנשים מתחרדות מיום ליום בקצב מפחיד.

כמובן, שאין בכל רשימה זו, בכדי לרפות את ידיהם של אלו שבאמת מרגישים שזוהי מטרתם בחיים, והם יושבים והוגים בתורה יומם ולילה. ואף שלכתחילה המעלה הכי גדולה היא שגם הם יעסקו מעט לפרנסתם בכדי חייהם. ובשאר היום יעסקו בתורה. מ"מ כבר נפסק ברמ"א יו"ד סי' רמ"ו, שאלו שאינם יכולים לעשות כן, מותר להם ליטול פרס מן הציבור. וגם איני אומר להתייאש מהר, שיש רוצים ללמוד, ובהתחלה זה נראה שאינם ראויים לכך, ובסוף מתאמצים מצליחים, אלא שיש גבול לדבר. וכך אמרו בחולין דף כ"ד ע"א, מכאן לתלמיד שלא ראה סימן יפה במשנתו ה' שנים, שוב אינו רואה. וכבר ראיתי לא' מחבר ספר מחרדי זמנינו, שפער פיו על דברי חז"ל אלו, ועל אלו שמוציאים מזה מסקנות מעשיות, הרבה בפטפוטי מילין, ולא השיב מאומה. ומי יתן והיה הוא עצמו הולך לעבוד, והייתי מזמינו לתקן את הסתימה שיש אצלי בשירותים.

וכעת אביא כמחווה לאלו שקראו את הרשימה בסבלנות ראויה לציון, עד הסוף. שיטה של אחד מהראשונים בנושא תלמוד תורה ודרך ארץ. שיטה זו, עלי לציין, תמוהה מאד. וכבר הקשו עליה הראשונים. אלא שמ"מ יש בה כדי להראות שיש ראשונים שלא זכו לגדול על טהרת ההשקפה.
וכך כתוב בהגהות מיימוניות פ"ג מהל' ת"ת הי"א בזה"ל. בריש כיצד מברכין, ואספת דגנך נהוג בהן מנהג דרך ארץ, ורבנן במסכת אבות, יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ. ופירש רבינו תם דרך ארץ עיקר כדאמרינן בפ' החולץ מדקתני יחלקו יורשי הבעל עם יורשי האב ש"מ יורשי האב עיקר. עכ"ל, וע"ש עוד. וכך גם מובא בתוס' ישנים יומא דף פ"ה ע"ב. שהיה רגיל רבינו יעקב לומר דת"ת טפל לגבי דרך ארץ. ע"ש ג"כ.

תוקן על ידי סייף ב- 07/09/2008 15:35:21

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 10:23 לינק ישיר 

על התורה ועל העבודה, על המחיה ועל הכלכלה (2)

ברשימה שעברה כתבתי על סבלותיהם של הגברים, שצריכים לעשות דבר שאינו התפקיד שלהם בחיים. וברשימה זו אזכיר גם את סבלותיהם של הנשים, שג"כ זכו להיקבע בדפוס של תפקיד אחד בחיים. והיא לפרנס את הבעל הלומד, ולא להעיר לו יותר מדי על זה שהוא לא לומד. ובכן, גם החינוך ב"בית יענק'ב" הוא באופן כללי מאד מורכב ולא קל. מצד אחד, דורשים להם יומם ולילה על חשיבות ענין הצניעות, ועל "כל כבודה בת מלך פנימה", וכל שאר אלפי הכנסים מסביב לענין משעמם זה. כך שבחורה קודם שיוצאת מהבית עליה לערוך סדרת בדיקות, לבדוק שהחצאית שעליה לא יותר מדי קצרה, לטעמם של מנהליה. אך גם לא חלילה ארוכה מדי, בכדי לא להסתיר את הגרביים הצנועות שלה. ועוד ועוד. ומצד שני מחנכים אותה להיות אשת חיל, לעבוד בכל עבודה, העיקר שהבעל ישב כל היום וילמד. מצד שלישי מזהירים אותה, שמה שמאד עלול לקרות, זה שהיא תתחתן ותגלה שבעלה, שאמרו עליו שהוא יודע את כל התורה כולה. אינו יודע הלכות בסיסיות, והיא צריכה להסביר לו, שמה שהוא עושה, זה חילול שבת דאורייתא. וגם לגלות שהוא לא ממש "לומד כל היום", אלא בעיקר "לא עובד כל היום". והאמת שלתקן חלק מהבעיה השלישית, יצא בבני ברק קונטרס המיועד לחתנים, המלמד אותם הלכות בסיסיות של שבת ובשר בחלב וכד'. לקיים מה שנאמר "לשדך הבנות, ותינוק ללמדו ספר". והרי לנו בית של תורה. יתווכחו אם הדבר חילול שבת או לא, יביא הוא ראיות מהקונטרס, ותביא היא ראיות ממורתה. וכלה מבולבלת זאת, עוד צריכה ביום חופתה לשמוע, איך ב' עדים חותמים על כך שהם שמעו "בשנת חמשת אלפים ושבע מאות וששים ושמונה לבריאת עולם למנין שאנו מונים כאן בני ברק", איך שחתנה אומר לה, "ואנא אפלח ואוקיר ואיזון ואפרנס יתיכי". אין לנו להתנחם אלא בכך שרובן אינן מבינות לשון ארמית.
שוב אחזור על מה שכתבתי לעיל. אשה שמצד עצמה רוצה היא לעבוד, בכדי שבעלה ילמד. והיא יכולה לעבוד, והוא יכול ללמוד. ראויים שניהם לכל שבח. אשה שסתם אוהבת לעבוד, ומסכימה שבעלה בזמן הזה יתבטל \ ישתה קפה \ יספור את המכוניות, גם שיהיה לה לבריאות. אך יצירת מצב, שבו כולם חייבים להתאים עצמם לדפוס מסויים. זהו הראוי לגינוי. התורה, תורת חיים היא. יש דברים שהם חובה על כל אחד ואחד מישראל, ובזה רובם ככולם יכולים לעמוד. ויש דברים שהם תלויים בטבעו ובמצבו הרוחני של כל אחד ואחד. מצב שבו מכריחים את כולם להיות במדרגה שהם לא נמצאים בה, אינו טוב לא לבעל, לא לאשה, ולא לציבור שאח"כ מתבקש לשלם לקרן הצדקה שהוקם אחר התקפת הלב של השווע'ר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 10:41 לינק ישיר 

סייף, אתה מעולה, שלא לדבר על התקפות הצחוק שנגרמו לי בקטעים מסויימים. ‎

‎ הציטוט מר"ת "מבהיל על הרעיון".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 11:27 לינק ישיר 

סייף
רק בשביל התרגיל, איך ראש ישיבה היה מסביר את רבנו תם שהבאת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 11:49 לינק ישיר 
(הובא מאשכול סמוך)

כאשר אמרו "פת במלח תאכל" ו"אין התורה מתקיימת אלא במי שממית עצמו עליה" ו"התורה ניתנת
במסירת הדורות משה ליהושע לזקנים וכו וכו עד דורינו אנו וזה מה שנקרא 'מסורת התורה' וכך אנו
יודעים היכן האותנטיות והדיוק הנכון כי שבעים פנים לתורה ושמא גילה פנים דלא כהלכה והאיך ידע האדם מה דרכו? לכן יש "לא
תתורו ימין ושמאל" שכן הם קיבלו מרבותם את הדרך המדויקת בשבילנו! ועוד אמרו "יפה תלמוד
תורה עם דרך ארץ" וכמובן היכן שא"א תלמוד תורה בודאי שצריך לוותר על דרך ארץ! "ודרך ארץ
קדמה לתורה" היכן שאחרי ההקדמה תבא התורה... שהיא העיקר שכן מזונותיו של אדם קצובים לו
ואל לו לדאוג אלא יעשה מה שה' רוצה והכל יסתדר!

משמע שחז"ל סברו שדרכה של
היהדות היא של תורה ואם 'אכשר דורה' כימי התנאים- אף עם דרך ארץ. אם הנהגה זו נקראת אצלך
החרדים, אז יתכן וחז"ל השתייכו
לחרדים, אני לא חייתי אז ואין לנו אלא דבריהם.

אינני שולל את הנחתך כי
קיימות כתות דמוי היהדות, אשר טענו מאז ומעולם כי הם היהדות האמיתית, לדוגמה הנצרות שיצאה
מהיהדות וכתות מדבר יהודה, אשר דגלו בגישות אחרות ליהדות. חלק מכתות אלו נעלמו, חלק
אנשיהם חזרו ליהדות המקורית וחלק הקימו דתות נפרדות, כדוגמת הנצרות.

>לפיכך אין באפשרותנו להכריע להיכן תפנה תנועת המזרחי, האם היא תשוב ותשתלב בעם היהודי
המסורתי או שמא תפנה בעתיד על ימין או על שמאל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 12:38 לינק ישיר 

תוהה זה בסדר, כולנו יודעים שאתה טועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2008 12:47 לינק ישיר 

שרגא בטיהרא
תודה על העידוד.

בעל בעמיו
מה השאלה? זה לא "כפשוטוי".

טועה וטועה יקר
אני רואה שהעולם מתחלק אצלך לב' חלקים. חרדים ומזרוחניקים. ובכן, שמע בני וקח אמרי ויוסיפו לך שנות חיים. יש בעולם "מלא מלא" שיטות משיטות שונות. יכלה הזמן ולא יכלה מספרם. אם כך, איך נדע מה נכון? שמא היהדות שמא הנצרות? שמא האתיאיזם שמא הבודהיזם? וגם אם היהדות צודקת. שמא נטורי קרתא שמא חסידי קרעכצען. ואף אם נאמר חסידי קרעכצען. שמא חסידי קרכעצען א', שמא חסידי קרעכצען ב'. ואף אם חסידי קרעכצען א', שמא אותם הנוהגים לזרוק על חסידי קרעכצען ב' טיטולים מלוכלכים, שמא אותם שאין נוהגין כן. ובכן, כשאתה חושב כעת על מה שכתבתי, אתה בהכרח משתמש בשכל שלך, אולי לא שימוש מלא. אבל בכל זאת משתמש. וכשאתה עכשיו חושב לעצמך. "נו, בשביל זה יש לא תסור ימין ושמאל". אתה ג"כ משתמש בשכל שלך. אז אם כבר הפעלת אותו, למה שלא תחשוב קצת יותר? בהצלחה.
עכשיו, שאלה קצת מבלבלת, תשתדל להחזיק ראש. "לא תסור ימין ושמאל", הוא בגלל החשש ש"שמא גילה פנים דלא כהלכה והאיך ידע האדם מה דרכו". עד כאן ציטוט. ומה אם אותו אחד, מרוב חשש שלא יגלה פנים בדברים אחרים, גילה פנים דלא כהלכה ב"לא תסור ימין ושמאל"? כדאי שתקרא את הרשימה שכתבתי, "על דעת תורה". אם יהיה לך עדיין שאלות, אני מוכן לנסות לעזור לך.
לגבי הרשימה הנוכחית. אביא אחד מהציטוטים היפים והמרגשים שהבאת, ואפרשנו מעט - "פת במלח תאכל". דבר ראשון צריך להבין, שאין הכוונה שיש ענין לאכול דוקא פת במלח. אלא כמו שכתוב בפי' המיוחס לרש"י שם. וביתר הרחבה במחזור ויטרי (סי' תכ"ט). ואצטט משם. שאם אין לו לאדם אלא פת חריבה שיטבול במלח, אע"פ כן אל ימנע עצמו מלעסוק בתורה. ואם הוא עשיר כל שכן שיעסוק בתורה. וטוב לו, כדי שינחל שני עולמים. כמו שמצינו באגדה (חלק) [כהן משיח], (הוריות דף י' ע"ב). אטו צדיק כי אכול תרי עלמא מיסני להו. ע"כ. אם כן הרעיון הוא, שמי שאין לו אלא פת במלח לא יחפש עושר לעצמו, אלא יעסוק בתורה. כעת, עוד חידוש קטנטן. שדבר זה אינו חיוב גמור, ואין מכים מכת מרדות למי שאינו עושה כן, שיש שאינם יכולים לעמוד בזה. וע"כ אי"ז אלא לראויים להחזיק בתורה כל חייהם. מובן? אתה רוצה ראיות? יש לי, אבל לא בא לי להביא לך! קודם שאתה תביא לי ראיות שעם ישראל טעה אלפי שנים, ולא הבין נכון אימרה זו, ורק בחמישים שנה האחרונות זכה להבין את זה נכון. ואז אני אביא לך את הראיות שלי. סיכמנו? עכשיו, תעשה לי טובה, ואל תוציא לאור ספר בשם "בגדר דין אכילת פת במלח", זה רק יוכיח עד כמה אני צודק. כל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2008 13:18 לינק ישיר 

סייף

א. מומלץ לפרסם רשימות אלו במקומות שלא סוברים כך.
ב. ראוי לבתק בסייף בין הפסקאות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > על התורה ועל העבודה, על המחיה ועל הכלכלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext