| נשלח ב-23/9/2008 12:28 |
|
| |
סדר עדיפויות חרדי חדש?!
סדר חרדי חדש האמנם?
קל
לשבת בצד, כמעשה זקני החבובות, ולהביע ביקורת חריפה על כל החלטה ומעשה,
בתואנה שאין בהם טוהר אידיאולוגי. אך מי שמקבל את ההגה, נאלץ להשתמש
בפשרות יצירתיות דרך קבע. החרדים רוצים להתחיל לנהוג בקטר במדינה? הרב
חיים נבון סבור שהם יצטרכו להשתנות
הרב חיים נבון פורסם: 23.09.08, 08:53
איזה כיף להיות לשון מאזניים. בבחירות לעיריית
ירושלים, ניר ברקת ומאיר פרוש מחזרים אחרי הקול הדתי-לאומי. החילונים
הולכים עם ברקת, והחרדים יצביעו כולם לפרוש; הדתיים המודרניים עדיין
פתוחים להשפעה.
במשך 30 השנים האחרונות, החרדים משמשים כלשון מאזניים
בשדה הפוליטי בישראל. דווקא התעצמותם בירושלים גזלה מהם את המעמד הזה,
והעבירה אותו לאנשי הכיפות הסרוגות בעיר. אבל הדתיים הלאומיים לעולם לא
יוכלו לתפקד כלשון מאזניים אמיתית, ולמצות את היתרונות שנובעים מכך. וזאת
מסיבה פשוטה: יותר מדי אכפת לנו.
מדוע מפלגת "יהדות התורה" היא לשון מאזניים בין ימין
ושמאל, ו"האיחוד הלאומי" לא? משום ש"יהדות התורה" לא תהסס להצטרף הן
לקואליציה ימנית והן לקואליציה שמאלית, בעוד מפלגת "האיחוד הלאומי" היא
שבויה של הליכוד, ולכן כוח המיקוח שלה מוגבל. המפלגות החרדיות בדרך כלל
אינן נוקטות עמדה בשאלות הלאומיות שעל הפרק. הן דואגות רק לאינטרסים הצרים
של בוחריהן. מכאן נובעת ההשפעה המיוחדת שלהן על המערכת הפוליטית הישראלית.
מדוע עד היום תלמידי הישיבות החרדיות אינם מתגייסים
לצה"ל? התשובה פשוטה מאוד: כי הפטור יותר חשוב לחרדים מאשר הגיוס
לחילונים. החרדים אינם מתנים את תמיכתם הקואליציונית במדיניות לאומית או
כלכלית כלשהי. הם דואגים רק ללומדי התורה ולרווחתם. בשביל החילוניים,
לעומת זאת, גיוס החרדים תופס מקום נמוך יחסית בסדר העדיפויות. משום כך,
אנשי הליכוד וגם אנשי העבודה הסכימו במשך השנים להרחיב ולבסס את פטור
החרדים משירות צבאי. בתמורה, החרדים אפשרו להם לעשות כרצונם בתחומים
שחשובים להם באמת.
ומה קורה שהחרדים בשלטון?
ככל שהחרדים מתחזקים מבחינה דמוגרפית ופוליטית, הם נהנים פחות ופחות
מן הפריבילגיות הללו. האינטרסים של החרדים הופכים יותר כלליים ופחות
סקטוריאליים. כדי לעזור לבוחריה העניים, ש"ס נאבקת על מדיניות רווחה,
המועילה גם לחלשים ממגזרים אחרים. בכך ש"ס נאלצת לנקוט עמדה בשאלה
לאומית-כללית. באופן דומה, כאשר החרדים נאלצו לעזוב את בני ברק הדחוסה
והקימו את קריית ספר וביתר עילית, הם הפכו בעל כרחם למעורבים בצרכי
ההתיישבות ביש"ע (אמנם, בינתיים הם מקפידים להיאבק על הפשרת הבנייה בעריהם
בלבד, ומתעלמים מיישובים אחרים).
"שערי צדק" הוא בית חולים בהנהלה חרדית. קברניטי בית
החולים מצאו פתרונות הלכתיים יצירתיים, בנושאים כמו הסעת רופאים ואחיות
לבתיהם בשבת בתום התורנות. אני חושד שאם לא היו בתי חולים בהנהלה חרדית,
החרדים היו תוקפים בחריפות את הפתרונות ההלכתיים הללו. אך כאשר החרדים
אינם המבקרים אלא האחראים בפועל, הם נאלצים למצוא פתרונות כלליים, שיאפשרו
למערכות המדינה לתפקד.
משום כך "נטורי קרתא", החרדים הקיצוניים, תוקפים את
אורי לופוליאנסקי, על שהיה ליברלי מדי בכהונתו כראש העיר ירושלים. קל לשבת
בצד, כמעשה זקני החבובות, ולהביע ביקורת חריפה על כל החלטה ומעשה, בתואנה
שאין בהם טוהר אידיאולוגי. אך מי שמקבל את ההגה, נאלץ להשתמש בפשרות
יצירתיות דרך קבע.
בחוגי הציונות הדתית מקובל לומר שעד שנות השבעים
מעמדנו במדינה היה כשל משגיחי הכשרות של קרון המסעדה; ואז החלטנו שאנחנו
רוצים לנהוג בקטר. החרדים לא היו אפילו משגיחי הכשרות. הם עמדו בצד ונזהרו
שאבק הרכבת לא יכתים את הקפוטה. אבל עכשיו, לעתים קרובות יותר ויותר, גם
הם נמשכים להגה הקטר.
האם זה מה שצופן לנו העתיד? מעורבות חרדית אינטנסיבית
במערכות המדינה, שתוביל לגישה כללית, אחראית ומתונה יותר? זהו רק תרחיש
אפשרי אחד; אפשר רק לקוות שהוא זה שיתגשם.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3599645,00.html
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 12:34 |
|
| |
הניתוח נכון מאד. המסקנות לצערנו, בקשר לירושלים לא.
צריך רק לזכור כי בעיריית ירושלים זו אחריות על חלוקת כסף, האם הם יצאו על גן משחקים לרווחת התושבים או על הנחה בארנונה למקורבים וד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 12:41 |
|
| |
שרפ
אתה רואה מהרהורי ליבך, לופוליאנסקי אינו טיפוס מגזרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 12:49 |
|
| |
או על שניהם ולא על חפירות עיר דוד, לגלות את ההסטוריה הלא חשובה למען העתיד שירד מהשמים. (רק דוגמא)
ראייה ממלכתית, אינה לדאוג לכמה שיותר פרטים, אלא לראות מכלול.
לופו מסוגל לזה?
פרוש?
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 13:04 |
|
| |
האם אחד המגיבים היה פעם בתפקיד ראש עיר? האם ידוע לכם מה בידו ומה לא?
וכי ראש העיר מחליט על תקצובים ברמה 3 (תקציב לגנים או הנחה בארנונה)???
עד כמה שידוע לי ראש העיר אחראי על המישור העליון ביותר בו נקבעים מטרות ויעדים להשגה כגון תוכניות הבראה, מה יהיה הקו המוביל לעיצוב פני העיר, כיצד יעודדו הגירה חיובית לעיר וכדומה.
ברור אם כן שתפקיד ראש עיר זה לראות את המכלול ובראיה ממלכתית. כן, לופו או בשמו המלא אורי לופוליאנסקי הינו אדם בעל יכולת ראיה ממלכתית מובהק.
כאשר הוא נכנס לעיריה הוא הגדיר תוכניות ברורות ויעדים ברורים והוא עמד בהם בהצלחה:
- הבראת גירעון העיריה (הוא נכנס בגירעון של מליונים ויוצא עם עודף תקציבי)
- שרות לתושבי העיר (הוא נכנס לעיריה עם רמת שרות גרועה ויוצא עם מוקד שרות בעל מענה מיידי ותוך שעות לכל פניה)
-שיקום ושיפור פני העיר (במשך כהונתו בוצעו עשרות פרוייקטים לשיקום שכונות ושיפור פני העיר)
ועוד ועוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 20:07 |
|
| |
בעזהי"ת
לומדמכלאדם.
החברה החרדית נדרשת כבר זמן רב, לסדר עדיפויות חדש. עצם ביסוס סדר החיים שלא כמפורט בשו"ע או"ח סי' קנו, והפיכת חברה שלמה מהמסד עד הטפחות להיות בטלנים היושבים בבית המדרש - בבחינת כל רחוב חרדי שקול כנגד כרך ממסכת מגילה, הוא ביסוס זמני, שברור לכל בר דעת שיכול להתקיים רק בצל חברות אנושיות שכנות, כגטו בתוך עיר בעלת תרבות אחרת - ויתקשה מאוד להתקיים ככל והקהילות החרדיות יתקדמו עוד ועוד אל עצמאות (כקריית ספר וביתר).
אלא שדומה ולא מעט כאן מסכימים (ולא תעלה על הדעת מתוך השימוש שלי במונח הזה, הסכמה כזו או אחרת עם האסכולה של שרפ), שרק לאחר פיצוץ וטיפול לא פשוט בהלם, יגיע מצב בו החברה החרדית בארץ ישראל, אולי אולי, ומתוך שברי הריסות, יתפתח מנגנון קהילתי ציבורי וכלכלי בעל אחריות, חזון והנהגה, המבקש להתמודד עם נושאים המצויים על סדר היום במעט יותר אחריות חזון והנהגה, מאשר סתימת חורים אינסופית, מרדף אינסופי אחרי המציאות שכבר מרחיקה הלאה.
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 23/09/2008 20:09:44
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 20:12 |
|
| |
אלישיר, תנוח דעתך. רצון יראיו יעשה. הקב"ה הוא אב הרחמן, והוא יכול להוביל את הקהילה החרדית אל הדרך הנכונה גם בלי טיפול בהלם יותר ממה שנעשה כבר.
אני מתבונן סביבי כל הזמן, לכן בחרתי בניק הזה, ואני חושב שיש דינמיקה פנימית שלא נראית לעומדים בחוץ (כמו שרפ), ושאפילו האיסורים החדשים ממחישים אותה. אם המדובר על קהילה שאינה נסמכת על שולחן אחרים, זה כבר אחר כותלינו, בקרב הדור הצעיר שעתה בונה את ביתו. ואם אתה ממתין להנהגה אחרת, זה יקח מעט יותר זמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 20:35 |
|
| |
בעזהי"ת
ברמה הזעירה, יש אכן אשר כתבת באשכול סמוך, ובהחלט מעורר מחשבות, סביב "שאלה איז טרייפ", עניין אשר אני מרגיש אותו היטב בחיים הפשוטים, שמסיבות כאלה ואחרות (ובוודאי אכמ"ל) מרבית תלמידי החכמים שבדור (או אולי לא מרבית. מהיכי לי כמה בדיוק?) מתקשים להתמודד עם נושאים על סדר היום, והרבה פעמים יותר יעיל להימנע משאלה לתלמיד חכם אשר בהכרח יאלץ לערב בעניין ראשויינים ואחרויינים ודקדוקי דקדוקים עד אשר אין ביכולתו לענות לך תשובה ברורה (חוץ מ"כדאי להחמיר"), או תשובה שאפשר להתמודד איתה.
ואף כאן, השיקול בין הרחוביות החילונית ובין בית המדרש, בין מעלת תלמוד תורה ובין "כל תורה שאין עמה מלאכה", בין הצורך ללמוד פרנסה מראש ובין אותה רחוביות חילונית וכן הלאה - בפועל קשה למצוא תלמיד חכם שיורה לצאן מרעיתו דרך שתהיה יותר מסתימת חורים זמנית, הוראה פרטית בלחש למקרים שכבר נמצאים על השלחן (כאילו מתוך תקווה שלא יבואו עוד מקרים כאלה).
אלא שחוששני שמעגלים רחבים יתקשו למהלך כגון דא, ולכן האמירה ששוקת שבורה תביא לתוצאות ברוכות - אינה מתוך תקווה חלילה לשוקת השבורה, אלא מתוך סברא שהיא כבר כמעט בלתי נמנעת, "ולוואי לפחות שיבואו תוצאות ברוכות".
אישית, בשונה מעט מאחרים כאן, כחוזר בתשובה הנמצא בקשר יומיומי עם יהודים רבים הנמצאים בתחילת דרכם, יש צורך בוער להסיק מסקנה אודות הנהגה (ובהקשר זה כמובן, הכוונה להנהגה פרטית של כאו"א) לנוכח המתח בין תרבות הגטו הגלותית שלכאורא משווקת כפתרון היחידי בשביל ערליכעהר איד, ובין המציאות שהציבור החרדי ברובו כבר לא נמצא בגטו.
הרי יהיה זה מעשה עורמה נבזי כמעט, לשלוח מישהו אל תוך השטעטל, ולחשוב שבזאת סיימתי את האחריות שלי כלפיו. בוודאי יש עלי צורך לבחון איך הוא אמור להקים בית בישראל, איך הוא אמור לפרנס אותה מאת ה' יתברך, איזה ציבורים חרדיים ובכלל - יכולים להתמודד איתו ועם השוני שלו, וכן הלאה.
וכבר כתבתי, שאיפשהו אני רואה מקום בשביל חוזרים בתשובה, להתמקם בין החברה החרדית ובין החברה החרדלית - להעזר בזו ובזו, לקבל וללמוד מזו ומזו, אך לא להתחייב בשום צורה דווקא לזו או דווקא לזו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 22:14 |
|
| |
| 000_אלישיר כתב: |  | בעזהי"ת
אלא שדומה ולא מעט כאן מסכימים (ולא תעלה על הדעת מתוך השימוש שלי במונח הזה, הסכמה כזו או אחרת עם האסכולה של שרפ), שרק לאחר פיצוץ וטיפול לא פשוט בהלם, יגיע מצב בו החברה החרדית בארץ ישראל, אולי אולי, ומתוך שברי הריסות, יתפתח מנגנון קהילתי ציבורי וכלכלי בעל אחריות, חזון והנהגה, המבקש להתמודד עם נושאים המצויים על סדר היום במעט יותר אחריות חזון והנהגה, מאשר סתימת חורים אינסופית, מרדף אינסופי אחרי המציאות שכבר מרחיקה הלאה.
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 23/09/2008 20:09:44
|
|
הסוגיה על התוצאה הסופית, קפיטליסטית או סוציאליסטית, היא סוגיה בפני עצמה.
אין מחלוקת שצריך לבטל את "הדמוקרטיה העממית" (בהשאלה), שקיימת היום.
לדעתי ביום שאחרי הפיצוץ, יתברר לך שהמחלוקות אינן גדולות, כעין המחלוקות בשיטה הכלכלית בין ארה"ב וצרפת. האסכולות השונות הן חשובות ובעלות השפעה אך ברור שאינן מצוייות במחלוקת בינהן באותו סדר גודל של המחלוקת עם הקיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2008 22:21 |
|
| |
| יהודים כתב: |  | |
האם אחד המגיבים היה פעם בתפקיד ראש עיר? האם ידוע לכם מה בידו ומה לא?
וכי ראש העיר מחליט על תקצובים ברמה 3 (תקציב לגנים או הנחה בארנונה)???
עד כמה שידוע לי ראש העיר אחראי על המישור העליון ביותר בו נקבעים מטרות ויעדים להשגה כגון תוכניות הבראה, מה יהיה הקו המוביל לעיצוב פני העיר, כיצד יעודדו הגירה חיובית לעיר וכדומה.
ברור אם כן שתפקיד ראש עיר זה לראות את המכלול ובראיה ממלכתית. כן, לופו או בשמו המלא אורי לופוליאנסקי הינו אדם בעל יכולת ראיה ממלכתית מובהק.
כאשר הוא נכנס לעיריה הוא הגדיר תוכניות ברורות ויעדים ברורים והוא עמד בהם בהצלחה:
- הבראת גירעון העיריה (הוא נכנס בגירעון של מליונים ויוצא עם עודף תקציבי)
- שרות לתושבי העיר (הוא נכנס לעיריה עם רמת שרות גרועה ויוצא עם מוקד שרות בעל מענה מיידי ותוך שעות לכל פניה)
-שיקום ושיפור פני העיר (במשך כהונתו בוצעו עשרות פרוייקטים לשיקום שכונות ושיפור פני העיר)
ועוד ועוד.
|
|
יהודים:
כאחד שמהלל את לופוליאנסקי (שהוא גם קרוב משפחה רחוק שלי)
כמה מפעלי היי טק הובאו לעיר?
כמה מקומות עבודה בהיי-טק נוספו לעיר?
כמה אנשים המרוויחים מעל 10,000 ש"ח נטו נוספו לעיר?
העצמת המעמד הבינוני הוא המפתח והדבק של עיר נורמאלית.
לכן כל זמן שהעיר לא צעדה קדימה בסולם המעמד הכלכלי של התושבים לא נעשה כלום!!!
מחר עוד מבנים ושכונות יוזנחו מחוסר הכנסות של התושבים.
אינני יודע כיצד הגרעון נסתם, אולי עם מענקי ממשלה?
בכל מקרה ברור שיש לשבח כל עשיה ובפרט של אדם שכל חייו הוקדשו לעשיה לצורכי ציבור, אולם השאלה היא תמיד האם הוא צריך להיות ראש עיר אם אין לו חזון לטווח ארוך. אולי מספיק שיהא סגן ראש עיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 12:17 |
|
| |
שרפ
(הערה בלתי נמנעת:
כתבת: "(שהוא גם קרוב משפחה רחוק שלי) " משפט כזה אין מקומו מחוץ לעולם החרדי... )
כל אחד רואה את העולם מהמשקפיים שלו, לא תמיד יש את ה"הכי צודק" ו"הכי נכון".
עד כמה שזכור לי כאשר אורי נכנס למשרת ראש העיר, הוא שם על השולחן דבר ראשון יעד לרענון מערכת העירייה עצמה, קרי, הגדרה מחדש במה העירייה אמורה לטפל וכיצד, נהלים ברורים לטיפול בפניות למוקד השרות, רענון מערכת עובדי העירייה במטרה לשפר את השרות לתושב ע"י הנהגת תלבושת אחידה, פרסים ותחרויות "העובד המצטיין" ועוד. בד בבד הוא פעל לשיפור הגירעון התקציבי.
אח"כ הוא פנה לשיפור פני העיר.
ואכן לאחר מכן הוא החל בפעולות להבאת אוכלוסיית היי טק, הוא למענקים עבור זוגות צעירים שישתלבו בתעשייה, הוא ניסה הרבה זמן לפעול עבור מה שהיה נקרא "תוכנית ספדי" שבסוף הופלה על ידי הירוקים...
ניתן לומר שבסך הכל הוא הכין תשתיות בריאות עבור הבאת התעשייה לעיר, כי איך אפשר להביא תעשייה כאשר הכניסה לירושלים פקוקה בפקק תנועה תמידי? אבל אחרי פתיחת צוואר הבקבוק עם הכניסות החדשות זה אפשרי!
איך ניתן להביא תעשייה לעיר כאשר מחירי הנדל"ן מרקיעים שחקים? אבל אחרי אישור 40,000 יח"ד ניתן!
בל נשכח נקודה נוספת: הוא פעל גם רבות למען המגזר הערבי בעיר. מה שאנחנו לא כל כך מחשיבים - כי הראיה שלנו היא קצת צרה ומביטה על "מה הוא פעל עבור הציבור החרדי" או הקרוב לו. אך בראיה רחבה אני אכן ממש מתפעל מהתוכניות שהוא הציב ובעיקר ממימושן בפועל.
ולא, אני לא קרוב רחוק שלו, איני מכירו, ראיתיו פעם אחת בחיים לאחרונה כאשר הוא כובד לנצח בשרביט המנצחים על התזמורת הפילהרמונית של (???) בחגיגות 40 לירושלים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2008 17:21 |
|
| |
יהודים
מה שציינתי קרבת משפחה, נועד לאמר שאינני משמיצו ח"ו מסיבות כאלו ואחרות, אלא מנסה להעלות ביקורת עניינית.
צריך להבין שתכנון של כביש אינו אורך 3 או 4 שנים אלא תקופה ארוכה של כ- 7-8 שנים.
לגבי תעשיה, אני מכיר מקרקעין בהר חוצבים לתעשיית היי-טק לגביהן אין שוכרים. הנושא של התעסוקה הוא קריטי. עובדים יש גם מבית שמש והסביבה אם חסר מירושלים, שהרי באזור מרכז נוסעים בפקקים קשים יותר לעבודה. אף אחד לא ממתין באזור המרכז לרכבת הקלה בכדי להתחיל לעבוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 11:48 |
|
| |
שרפ, לצערי לא הצלחתי להבין את חלקו העיקרי של הודעתך.
בעת כהונתו של אורי לופוליאנסקי בוצעו וניסו לבצע את הדברים הבאים: מענקים לזוגות צעירים. הוספת עשרות אלפי יח"ד. פתיחת ירושלים לכניסה חופשית ונוחה, העברת מיזמי תעשייה לעיר.ועוד.
הרבה מתוכניותיו כלל לא באו לשמע אוזנם של הציבור החרדי/דתי ראה לדוגמה את תוכניות המענקים לסטודנטים: http://jda.co.il/downloads/nohal_LoanTerms_web-JDA.pdf
מדובר במענקים מותנים שיהפכו למוחלטים אם הסטודנט ישאר לעבוד בירושלים לאחר סיום לימודי התואר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 11:54 |
|
| |
יהודים האם הצבור החרדי מעוניין שסטודנטים ימשיכו להתגורר בעיר?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2008 16:27 |
|
| |
הציבור החרדי אינו מודע שזה טוב עבורו ומסתבר לי שהוא מעדיף שהם לא יגורו שם.
|
|
|
|
|