| נשלח ב-27/10/2008 21:58 |
|
| |
בין הזמנים
האם לא ראוי לקצר את ימי בין הזמנים בישיבות?
בישיבות צאנז, גור ,בעלז, החלו כבר את הלימודים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2008 22:28 |
|
| |
אולי תסביר למה?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2008 23:01 |
|
| |
פוטים
לדעתי, ימי "בין הזמנים" הם ימים טובים מאוד בפני עצמם, היות והם מאפשרים לבחורי הישיבות להכיר את עצמם טוב יותר.
עבור ה"מתמידים" זוהי הזדמנות לחזור ולשנן מסכתות שכבר נלמדו בישיבה בעבר, או לרכוש ידע נוסף במסכתות ובתחומי לימוד חדשים שאינם נלמדים בישיבה. בשביל ה"משכילים" יכולים הימים הללו לשמש להרחבת אופקים בספריות שונות ובחנויות ספרים, או להשתתף באי אלו ארועים מחכימים. ל"נהנתנים" אלו הם ימים טובים למנוחת הנפש והגוף, להיכרות טובה עם נופי ארץ הקודש ולמנוחה ואגירת כוח לקראת זמן החורף הבעל"ט. בכל מקרה ישנן במקומות רבים "ישיבות בין הזמנים" למעוניינים.
ימי "בין הזמנים" הם הפסקה ראויה ונכונה, שמאפשרת לבחורים להקדיש את ה"זמן" כולו ללימודים ולעליה בתורה ויראת שמיים. יש מן המפרשים שפירשו במ"ח קנייני תורה את המושגים "מיעוט תענוג, מיעוט שינה. מיעוט שיחה, מיעוט שחוק", שאין הכוונה רק שצריך למעט בדברים אלו, אלא שמיעוט מהם נדרש בשביל שיוכל האדם לקנות את התורה כראוי.
יש לי תחושה שהישיבות שהזכרת אינן מעוניינות להעניק לתלמידיהן עצמאות אישית, בעוד שבישיבות הליטאיות המובחרות ישנה מגמה [אני מקווה שהיא עדיין קיימת] להעניק לבחורים את העצמאות האישית גם בתוך ה"זמן" עצמו. ישנן ישיבות שגם אם הבחור יהפוך חלק מה"זמן" ל"בין הזמנים" לא יאמרו לו על כך דבר.
נ.ב. היות וכפי הנראה הינך חדש כאן וב"הייד פארק" בכלל, התייחסתי ברצינות להודעתך למרות שהיא כללה רק שאלה סתמית קצרה. להבא, הינך מתבקש להרחיב מעט בצדדים השונים של השאלה שאתה מעלה. הפורום איננו לוח מודעות או מקום להפרחת הערות קצרות, הוא נועד לדיון בנושאים שונים. הנושא שהעלית הוא בהחלט נושא חשוב לדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2008 23:12 |
|
| |
בצ"כ
אני לא כזה בטוח שצריך את כל הנימוקים האלו למה הימים האלו זה לא ימים שנשרפים!!
לדעתי אדם צריך לנוח עובדה ככה זה בכל מקום לימוד נורמלי בעולם.
ואם תשאל אותי מי אמר שזה צריך להיות בדיוק עכשיו? ומי אמר שבדיוק הכמות הזו?
תשובתי תהיה שאם היה אחרת גם היו שואלים למה כך, ולכן אני יטען את הטענה שלא נראה לי שכל כך אוהבים אותה כאן בפורום אבל "העמד דבר על חזקתו"
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 09:30 |
|
| |
חלוקת ימי בין הזמנים על פני מעגל השנה אינה מאוזנת כלל
זמו קיץ נמשך שלשה חדשים ושבוע
זמן אלול חודש ושבוע
זמן חורף חמשה חדשים ובשנה מעוברת שישה
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 10:37 |
|
| |
למה לבחור ישיבה מגיע בין הזמנים ארוך יותר מהחופשה השנתית של עובד מהשורה? ק"ו כשמדובר באברך.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 11:37 |
|
| |
בעל בעמיו,
הטענה שלך שבחור ישיבה נופש יותר מעובד מן השורה, היא מגוחכת בעיני.
אם היית פעם בישיבה תיכונית, מסתמא ראית את ההבדל שבין המבנה שלו לבין המבנה של ישיבה שחורה.
אני לא מדבר רק על אולם ספורט שיש שם ואין פה, או על ספריה לספרים חיצוניים, או על בריכה וכדו', אני מדבר על עצם המרחבים והשטחים העצומים, המדשאות, הצמחיה וכו'.
לדעתי בחורי ישיבה חיים בתנאים תת אנושיים, בכל קנה מידה שהוא. אין להם שולחן כתיבה נורמלי (למה שיהיה? אפשר לדחוף מיטה במקום), אין להם טיפת פרטיות, אין להם שעה אחת ביממה של שקט מוחלט בחדרים, בקיצור, זה לא חיים נורמלים שבחור צעיר אמור לחיות.
אחר כך מתפלאים על בעיות נפשיות שונות ומשונות. נראה שאם התנאים הפיזיים שבחורי ישיבה חיים בהם היו שונים, היה פחות עבודה לפסיכולוגים ("משגיחים") בישיבות.
פעם שמעתי בשם איש חינוך ישיבתי בכיר, גבי מנהג עישון הסיגריות שבחורי ישיבה רגילים בזה באחוזים גבוהים מאוד ביחס לאוכלוסיה הכללית - הוא אמר כי ההנאות המותרות של בחור ישיבה צעיר בן 19 כ"כ מועטות - למה לא לפרגן לו סיגריה ובגדים איכותיים (יחסי, יחסי).
לכן, כשאתה טוען על חופשה מוארכת ביחס לאברכים, תעשה לי טובה, אל תיגע בזה, זה המינימום שעוד כן יש לנו.
תוקן על ידי פושטער ב- 28/10/2008 11:37:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 11:42 |
|
| |
בעל
למה לסטודנט יש חופשה של חודשיים בשנה?? כנראה שזה "דין" בלימודים שהם שונים מעבודה.
או שאולי זה "דין" בצעירים ואז אברכים הוצאו מהכלל, וצ"ע
תוקן על ידי ההיולי ב- 28/10/2008 11:39:23
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 11:43 |
|
| |
אם אברך מקבל מילגה, ואני מדבר על מילגה סבירה, מדוע שלא תהיה לו חופשה כמו כל עובד, ואם המילגה היא בלתי סבירה מה יועיל לו החופש?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 11:47 |
|
| |
בעל אתה מתכוון לומר שמי שמקבל כסף אין לו חופשה ומי שמשלם כסף (סטודנט) יש לו חופשה, אבל נראה לי שאתה עצמך ענית לשאלתך, הרי המילגה אינה משכורת אלא סוג של מלגת קיום כפי שיש גם סטודנטים שנמנים על תוכניות שונות ומקבלים את זה.
מה שבטוח שאין למילגה הזו "דין" של משכורת גם אם היא מספיקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 12:43 |
|
| |
בעל
פתחת בבחור ישיבה וסיימת באברך.
היות שאינך עיתונאי לענייני חרדים בהארץ, אתה מצופה לקצת יותר התמצאות.
בחור ישיבה הוא מקביל לסטודנט, כמו שענו כאן והחופשה שלו היא חופשת לימודים.
אם יש הערה, הרי שהיא כלפי אברך מתבגר, שלפי כל קנה מידה אקדמי כבר סיים את חוק לימודיו וכעת הוא לומד כתחליף לעבודה. שם אתה יכול לשאול מה ההצדקה לחופשה ארוכה כל כך.
את השאלה הזו שואלים גם המשגיחים, למה כשיש ברית במשפחה, אנשי העמל ירשו לעצמם להעדר ממנה, כדי שלא להפסיד עבודה וכל האברכים מחויבים לבא על חשבון הכולל.
התשובה היא כנראה, שאין מעסיק המרגיש שהוא מפסיד בתפוקה מכל חיסור ולכן לא אכפת לאף אחד שהאברך נח קצת. לעומתו העובד, אם יחסיר יורגש העניין מיידית אצל הבוס, או גם ם הוא עצמאי, למרות שבאמת עצמאיים גמישים יותר בדרך כלל.
לגבי עצם השאלה של בין הזמנים, נראה לי שבצ"כ מערב קצת מאוויים עם בסיס צר יותר של הגדרת הישיבה עצמה.
החופש לבחור בבין הזמנים, נצרך אמנם מעצם היותה של הישיבה מסגרת מחייבת, אך יותר ויותר משום מה שהיא לא נותנת לבחור למרות שהיא היתה צריכה כן לתת את זה.
לדוגמא, בישיבת הר עציון התחילו את הזמן כבר ביום ראשון, משום שאת ציפיות בצ"כ מבין הזמנים, יכול הבחור שם לעשות בקלות ובעידוד הישיבה כל השנה.
כאילו נאמר: אם הישיבה בעייתית, למצער יהיה לו לבחור בין הזמנים לפליטה.
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 14:21 |
|
| |
יש הבדל גדול בין עולם הישיבות הירושלמי (וחברון בראש) לבין עולם הישיבות הבני ברקי (ולא פוניבז' בראש). ובדיוק בנקודה זו, היחס לבחורים.
בישיבות הפרומריות החדשות, מעמדם של הבחורים קטן עוד יותר, ובכל שאלה טכנית או כדומה, מכריעים ראשי הישיבה. וזהו המדד גם לדור כולו. בישיבות ה"פתוחות" יש עצמאות מסויימת לבחור, ולא לפי כבודם של ראשי הישיבה לדון בפרטים פשוטים כגון המצב בחדר האוכל. מאידך, היחס אליהם הוא כלמרצים, פקידים ולא בעלים. ואפשר לחשוב על התארגנות של בחורים/סטודנטים אל מול הנהלת הישיבה. פוניבז' משלבת מזה ומזה, לכן קשה ללמוד ממנה לענין זה. יוצאי חברון וגרורותיה, מתקשים יותר להשתלב בדור הנוכחי, בו שולטת יותר האווירה הקטנונית, והרב השכונתי דן ומכריע בכל דבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2008 16:28 |
|
| |
ידידי, נא לא לערב סטודנטים. ימי חופשת הסמסטר משמשים למבחנים ויש בכל חופשה כשישה כאלו. תן עוד יומיים תירגול מבוקר עד ערב לכל אחד מהם, ולא נשאר לך זמן בשביל לעבוד בארומה. ההצדקה היחידה שאני רואה לבין הזמנים היא התנאים הגרועים של התלמידים בישיבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2008 14:58 |
|
| |
מאיר,
במחכ"ת, ההשוואה שאתה עושה בין תלמיד/אברך לסטודנט/עובד קצת מקוממת. סטודנט בד"כ גם משרת בצה"ל. תלמיד ישיבה לומד בישיבה בשנים האלו. גם אם לצורך הדיון נקבל את הטענה החרדית שתלמיד ישיבה ממית עצמו באהלה של תורה ושלימודו נחוץ להצלחת צה"ל, האם זה מוגזם לדרוש ממנו להתמסר לתורתו באופן שבו חייל מתמסר לצבאו? (לשם השוואה, חופשת ששי-שבת פעם ב - 18 יום, ושבוע של 'רגילה' כל ארבעה חודשים - זה משטר החופשות הנהוג ביחידות שדה).
זה מזכיר לי אירוע שקרה לי בעת שירותי הצבאי. במסגרת אימון ניווטים בגליל נתקלנו - כח של כמה חיילים - בקבוצה של בחורים מישיבת חברון שטיילו במקום. אתה מתאר לך כיצד הגיבו החיילים הלא-דתיים בכוח לסיטואציה הזו.
זו גם התשובה אליך פושטער,כמי שהסתובב בלא מעט ישיבות, המסכנות שאתה מדבר עליה אינה מתקרבת לתנאים בשק שינה באוהל סיירים או אפילו במאהל רגיל. וגם אם האוכל לא משהו, אפשר לקפוץ לאיזה פלאפל ברבי עקיבא.
לגבי ישיבות ההסדר שהוזכרו כאן - לפחות פעם רובן היו מקצרות את ביה"ז. חוצמזה יש מוסכמה עם הצבא שהוא משתדל לקרוא לתלמידים לשירות מילואים על חשבון ביה"ז ולא באמצע הזמן, עד כמה שזה מתאפשר.
נכון שאי אפשר לדרוש מכלל הציבור שילמד כל יום בשנה. צריך להתאוורר ולשבור שגרה. אפשר למשל ליצור מסגרת של תרומה לקהילה/שירות לאומי שתופעל בבין הזמנים. בפועל, מצד אחד מצדדים בחופשה ארוכה ומצד שני מתנגדים לפעילות קהילתית כי אסור לפגוע בהתמסרות ללימוד.
כמו כן יש להבחין בין בחורים צעירים (ישיבה קטנה פלוס) לבין בחורים בני 18 ומעלה. ברוב הישיבות הסרוגות לבחורים מבוגרים יש במקרה הטוב בימ"ד ופנימיה ולא יותר. מה גם שיש ישיבות חרדיות שיש להן קמפוסים מפוארים ורחבי ידיים (בלי שמות).
[אגב, הייתי מרחיב גם במה שעולה מדבריך שמשטר של חומרות מייצר פגיעה שיטתית בבריאות תלמידי הישיבה וסביבתם - עישון, אבל זה אולי מתאים לפורום אחר].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2008 15:17 |
|
| |
ממללא מדוע אתה מדמה בחור ישיבה לחייל קרבי? הלוא רוב החיילים הם ג'ובניקים שמשרתים בתנאים שונים לחלוטין.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2008 15:53 |
|
| |
מצאתי סיבה נוספת לא לקצר את בין הזמנים, תראו את הפורום בימים האחרנים!!!!
|
|
|
|
|