| נשלח ב-23/11/2008 01:06 |
|
| |
משקעים - מה מידת השפעתם עלינו
אין ספק כי רבים כאן בפורום כותבים דעות מתוך חשיבה עצמאית ומתוך עיון בנבכי הסוגיות
אך מאידך ברור הדבר כי חלק לא מבוטל מן הכותבים כאן יש לו בטן מלאה על המגזר ממנו הוא בא
האם המשקעים הללו יוצרים מצב שבו בעצם דעתם של כותבים רבים כאן בפורום גם הוא לא ראוי להתקבל בדיוק באותה מידה
בה איש בניברקי ממוצע חסר חשיבה המשתייך ראשו וכולו לתופעת העדר שדעתו מוכתבת ע"י שטיפת מוח דעתו אינה ראויה
שהרי לרבים כאן יש משקעים על החברה החרדית וממילא כל מסקנותיהם של הכותבים בפורום הם תוצאה של משקעים ולאו דוקא תוצאה של חשיבה.
הנה אתן דוגמה כדי להבהיר את הבעיה
אחד האנשים הכותבים כאן בפורום הלא הוא מכובדינו רב סיינפלד או בשאר הניקים שלו (יסלח לי שבחרתי דווקא בו)
רב סינפלד כבר ממזמן אינו גר כאן בארץ לא חי חיים של חרדי ארץ ישראלי הוא די התנתק מסיר החמין ובכל זאת הוא לא מפסיק להוציא את דעתו והרי לכאורה איש אשר התנתק מן ההויה החרדית בארץ היה צריך להפסיק לחשוב עלינו ועל בעיותינו והיה מתנתק לגמרי בצורה שאומרת לכו תחנקו אתם שם עם סיר החמין שלכם
הנה הוכחה כי המשקעים הם מניע לא מבוטל שלנו
על כן עולה השאלה ביתר שאת
אם זה המצב שלנו שיש לנו משקעים מהמערכת הממסדית
כיצד אנו יכולים לסמוך על המסקנות שלנו עם יש לנו נגיעה עצמית בסוגיות המועלות כאן
אשמח לשמוע את דעתכם בענין
נ.ב. אבקש סליחה מראש אם משהו נפגע
תוקן על ידי בנאות_דשא ב- 23/11/2008 1:05:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 02:42 |
|
| |
האם כוונתך לומר שרק לאלה שאינם כותבים פה דעות הנובעות מחשיבה? כנראה שמרוב מחשבות פתוחות הינך גולש לטעויותיהם של הפוסט מודרניים המצליחים להבין ולגלות פתיחות לכל דעה ולא משנה עד כמה מופרכת היא, לגופו של ענין, אם החברה החרדית היתה מתנהגת באופן נורמלי לא היה פורום זה קם, ואשר על כן החרדים הגולשים כאן (שאני ביניהם) כמובן כותבים מתוך משקעים, וסיבת הכתיבה כאן הינה נסיון למצוא דרך איך מונעים משקעים אלו מהדור הבא.
נ.ב. סליחה מראש אם נפגעת
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 03:44 |
|
| |
הבה נניח שיש לנו בטן מלאה בתיסכולים ומשקעים וראש ריק מדעת תורה נכוחה. אז מה????
אלא שכללי הלוגיקה מכתיבים כי קבלת טיעונינו מותנית בלעדית על בסיס תוכנם בדיוק כמו טיעונים הנשמעים מבטן ריקה וראש מלא.
באם לאדוני יש השגות כל שהן על תקיפותן הלוגית של טענותינו, יפרוש נא אותן בפורומינו ונשתדל להתייחס באופן עניני.
גם הטיעון שלך על ריחוקי הלכאורי מסיר החמין הארץ - ישראלי הינו מוזר ופתלתל וזאת בלשון המעטה. אילו הייתי גר בקסבה של קרית ספר, היית טוען כי לחץ המגורים בקרבה לסיר החמין יוצר משקעים המונעים ממני מלהביע דעה שקולה. מאידך גיסא, הנך טוען כי מקום מגורי הלכאורי בחו''ל הרחק מסיר החמין מלמד על התעסקות בנושא המבוססת על משקעים ביוגרפים - שכן הלחץ לכאורה הוסר מעל צווארי. במילים אחרות, לשיטתך עלי לשתוק עולמית בין אם אני נתון תחת לחץ ובין אם השתחררתי ממנו. תחליט מהם התנאים הראויים להבעת דעות שקולות בנידון. לו היית מבקש או מנסה להצמד לקו מחשבה הגיוני ורציף המסקנה המתבקשת מטענתך והנחת היסוד העומדת בבסיסה היא שדווקא מי שאינו לחוץ בין הפטיש והסדן יכול לתרום מתובנותיו המשוחררות מכל חשש נגיעות לטובת הכלל וזאת ממניעים אלטרואיסטים.
שמא יורה לנו אדוני את דעתו ויצביע על האנשים היכולים להביע דעות בנושא הנידון ללא משקעים, למען נפנה אליהם כי יורו לנו דעת? חרדים נורמטיבים הלומדים בכולל הר''ן? חברי הוועדה הרוחנית של יתד נאמן? מורדים טאמילים? או נזירים יפנים?
עד כמה שהדבר נוגע לאדוני, שמי הינו יאשימוטו פון בוזגלו, פרופ' אמריטוס לספרות ילדים יידית שנכתבה על ידי דייגות מרוקאיות ובעל הקתדרה לנושא באוני' טוקיו. התגיירתי לאחרונה, התחנתי עם הנכדה של הסטייפלר, אני גר ברחובות מול מאור התלמוד ומתפרנס מאריגת טליתות טורקיות והשגחת כשרות בסושיה מחתרתית במאה שערים. אני מתעניין בקשת רחבה של נושאים ללא מתאם פנימי מהשפעת מזג האויר באיי סיישל על מצבורי הדגה בנהר הוולגה עד טיב הסיבים בזקנו של הרב שטיינמן כולל הנושאים הנידונים בפורום זה.
דוקטורינת ''הנגיעס'' הינה טובה ויפה כל זמן שהיא קיימת כקול פנימי המכתיב בחינה חוזרת של עמדה נתונה בשלב ניסוחה. אבל ישומה הקונבנציונלי במסגרת תגובה חרדית מצויה לדעה מסויימת לוקה בכשל הלוגי של הנחת המבוקש, שלא לומר גועלית ואידיוטית. יהיו מניעי הדובר מבוססים על קצרים חשמלים, נוירונים טועים, אי מינויי לאוצרניק בישיבה גדולה שיעור ג', אונס ילדות אכזרי, צריכת תרופות פסיכיאטריות במינונים מוגברים, כישלון קולוסיאלי במבחן הבקיאות בשיעור ב' ביש''ק, יצר הרע בגודל של תותח על, צריכה קבועה של פטריות הזיות, התמכרות כרונית לחמין ולגלרטה, ועדיין הכלל הלוגי השולל טיעוני אד הומינום מחייב התייחסות ענינית לתוכן המשפט ולא לרקעו הביוגרפי ומצב הצבירה הפסיכיאטרי של דוברו.
ועכשיו על מניעי האפשרים:
1) אני משועמם
2) אני לא מבין בשום תחום אחר וזהו התחום היחיד בו אני יכול להביע דעה באופן שנתפס בעיני כאינטלגנטי
3) משלמים לי מהאיחוד האירופי
4) אני חרדי הגר במאה שערים
5) אני סכיזפרן שחצי תודעתו ממוקמת במרתף של לדרמן
6) דיבוק שנוצר בדמיונו מרקיע השחקים של ממציא דוקטרינת הנגיעס (ועיין בספה''ק דה מייקינג אוף א גדול) נכנס בזרתי הקטנה וגורם לי לכתוב כאן
7) 70% מהניקים בפורום שייכים לי ואני נהנה להתווכח ולהתדיין עם עצמי. זוהי תסמונת ידועה המאפיינת געגועים לסיר חמין מהביל.
8) הנגע הממאיר של הטירוף הקנאי שולח את זרועותיו לרחבי הגלובוס וע''כ משפיע גם על אלו שאינם דוגרים ישירות בקירוב בשר ממש על סיר החמין הישראלי וכבר ידועים דברי ר' ישראל סלנטר על הסיבתיות שבין אי התמדתו של בחור ישיבה בליטא והשפעתה על יהדותו של סטודנט מתבולל בפריז
9) כעס וטירוף בלתי נשלט - גררררררררררררררררררררררר לך מכאן לפני שאוכל אותך! ומי אמר שאסור לכתוב מתוך משקעים? י צר לי להודיע לך כי הגעת למקום של המתוסכלים היכן שחכמי הרפואה הועידו להם מקום להתבטא, ואילו אם בלוגיקה חפצת הרי שאשמח להכיר לך את איציק לויינשטיין.
10) מי אמר לך שאיני גר בקסבה חרדית? וכי בית שמש וקריית ספר מהווים את הקסבות היחידות עלי אדמות?
11) אכן הפסקתי לכתוב כאן וחזרתי בתשובה. אין לי ניקים אחרים וקיומם נובע מדמיונך הקודח. אני רואה בחלומותיי את התגבשותה של אסכולת ביקורת המקרא החדשה שתשווה בין כתיבתם של ניקים ואף תחלק בין כתיבתם תחת ניק פלוני.
תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 23/11/2008 4:12:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 09:24 |
|
| |
ואני לתומי
אהבתי את חוסר הצורך שלך להתנצל גם אני חושב כמוך למרות שמידי פעם עולה בי השאלה אותה הצבתי כאן
סיינפלד היקר
צר לי מאוד עם הרגזתי אותך אבל די היה בשני השורות הראשונות של דבריך שם הבהרת את דבריך מצויין ועשית את זה טוב
אם כי אתיחס לדבריך מי יכול להיות זה שהוא חסר נגיעות מן האחרים והוא האיש שלדעתו יש משקל רב יותר מדעתי או דעתך
אדם שהגיע מבחוץ ונכנס לתוך המערכת ובכל זאת מתחיל לבקר אותה הוא בעיני אדם ראוי יותר ממני מכיון שלמרות שהוא הגיע לתוך החרדיות מתוך התיסכולים שלו מהחברה לה הוא היה שייך קודם לכן בתוך החרדיות יש לו הרבה פחות משקעים מאשר לי או לך
אין מה לעשות אני מודה בדבר היותי בעל משקעים ולכן אני נזהר בעצמי עד כמה רחוק אני מוכן ללכת עם דעותי אך מה שברור שלמרות כל מה שכתבת עדין עומדת בעינה העובדה שיש בך משקעים שאינם עוזבים אותך על אף ריחוקך הגיאוגרפי מהאיזור בו ניתן לחוש בבעיה באופן יום יומי
אני חוזר שוב כל רצוני הוא להיות עניני ואין בי כל רצון לרדת עליך באופן אישי ח"ו
גם אני מנסה להתמודד עם הבעיה שאותה אני מעלה ורציתי לשתף בה אותך ואת שאר חברי לפורום
נ.ב. אם אמרתי לתומי כי יש לך עוד ניק כאן בפורום (שזה לא איסור מן התורה) אזי אני מבקש את סליחתך
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 10:20 |
|
| |
| בנאות_דשא כתב: |  | אדם שהגיע מבחוץ ונכנס לתוך המערכת ובכל זאת מתחיל לבקר אותה הוא בעיני אדם ראוי יותר ממני מכיון שלמרות שהוא הגיע לתוך החרדיות מתוך התיסכולים שלו מהחברה לה הוא היה שייך קודם לכן בתוך החרדיות יש לו הרבה פחות משקעים מאשר לי או לך
|
|
זה אני.
עם זאת יטען הטוען שדווקא הבא מן החוץ אינו מבין ניואנסים ורבדי עומק, ושלא נספגו ניחוחות החמין כל צרכם.
וכמאמר ועדת האיכלוס הראשונה בא"י: "האחד בא לגור..."
בניגוד לחברי כאן אני חושב שאלו ואלו חששות מוצדקים, אם כי לא יותר מחשש בעלמא. והתרופה למכה זו שאנו דנים פה בחבורה הטרוגנית.
אלא שהמנגדים לך נטלו את המורשת החרדית שביקורת עצמית היא איום קיומי. ואיני מאשים לא את אלה (החרדים) ולא את אלה (ר"ס), וכדברי אבא אבן להנרי קיסינג'ר "גם לפרנואידים יש אויבים".
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 11:17 |
|
| |
האם משקעים אינם תוצאה של חשיבה?! אתמהה...
אם ניק זה או אחר ממשיך ללהג ולפלפל ולבקר את/על החברה החרדית גם לאחר פרישתו מהם פיזית/השקפתית/רוחנית הרי לנו עד כמה הרוע שעדיין מהלך בה בחברה החרדית - עוצמתי, ואין בזה אלא לזרזינו במלאכת ביעור הרע מארצינו לבל יותיר משקעים כה עמוקים ותלמים כה נרחבים בנפשות האומה הישראלית.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 13:38 |
|
| |
אחת מהרעות החולות שתנועת המוסר הנחילה לעויילם הישיבות היא הנטיה לפסיכולוגיה בגרוש הגרועה עשרות מונים מהתפלספות בגרוש.
במקום לעטות פוזה של משגיח יש''ק מליגה כ''ח שאיתר איזה דונקעלע כוח בחור השחור של נשמתי מהסוג המתואר בספה''ק אור ישראל הבה אתפשט עבורך קבל עם ועדה ואחסוך לך את המסע הפסיכואנליזי למעמקי תודעתי.
יש לנו פורום פרטי שקוראים לו צוותא שאם תהיה ילד טוב וצייתן נתיר לך את הכניסה. שם ביררתי באריכות את עמדתי לפיה החרדיות ההסטורית מהווה תרבות יותר מאשר אמירה פילוסופית או תיאולוגית. לתרבות זו יש רובד בסיסי שקיומו מקובל עלי, רצוי עלי, ואף אהוב עלי. אין לי שום חשק אידיאל או רצון להחליף את תרבותי זו מהסיבה הפשוטה שנולדתי לתוכה, ומקובלנו מרבותינו שכל החלפת תרבות מין או דת נגמרת במין יצירת טלאים מוזרה המסכנת את יציבותו הנפשית של המחליף ובני משפחתו. חברי הפורום הנ''ל יעידו בנקיטת חפץ על הטפתי רבת השנים לחרדיות נורמלית והתנגדותי להמרת דת או תרבות קולקטיבית (דהיינו חבישת כיפה סרוגה עם אמירת שהחיינו בשם ומלכות בטקס מהסוג שאמנון יצחק עורך ליצורים השוחים ברבדיה העליונים של החרדיות).
מעל הרובד הבסיסי הנ'ל נוספו לחרדיות ההיסטורית ברבות השנים שכבות רבות של סחי ומיאוס שאין לי חפץ בהם. על הגדרתם כסחי ומיאוס אשמח להתגושש איתך ענינית ללא טיעוני זבל ירודים מהסוג שלא זכיתי לשאת לאשה את בת הראש ישיבה ושאר טיעוני פסיכולוגיה בגרוש.
כאחד שבדמו נמסכו פרודות חלבון הנושאות את הדנ''א החרדי, אופציית הנטישה על נטיותיה השונות אינה מועדפת עלי אישית, ואני מעדיף להלחם בכדי לגדר לעצמי פיסת שפיות ולו קטנה.
גירסתה המודרנית של החרדיות המודרנית הממאירה (משקעים משקעים משקעים משקעים) שולחת את גרורתיה לכל פינה בגלובוס מארגנטינה, דרך לוס אנגלס, ועד מזרח ברלין וע''כ מגבילה באופן משמעותי את אפשריותיי האישיות. על כן, האינטרס האישי שלי מכתיב את המאמץ לחתירה לקראת מגמת חרדיות שפויה ברמה גלובלית שמקיומה אפיק הנאה מרובה (מדוע אתה מתנסח במונחים של משקעים? מדוע לא תניח שטוב לי ואני מעוניין בהגבהת מפלס התענוג בו אני טובל ברגעים אלו?) מהסיבות הבאות:
1) מגמת שפיות גלובלית תגרום לכך שהאי החרדי (כך לפי הגדרתי) השפוי בו נטיתי את אוהלי ישמור על מפלס שפיות סביר לעשור הבא (מה שלא סביר ברגעים אלו), מה שימנע ממני ליטול את מקל הנדודים. לפי הערכותיי הפסימיות בית הכנסת בו אני מתפלל יהפוך לביכ'נ חרדי מצוי תוך עשור, ולא ירחק היום שבו הרב יעלה לקנוסה ויצהיר אמונים לרודן הטאליבני התורן.
2) מאחר שרוב משפחתי וחבריי הינם חרדים נורמיטיבים כשרים, הרי שחרדיות נורמלית תהפוך את חווית החיברות שלי לנעימה יותר. תודה על כך שיותר נעים לבקר דודה נורמטיבית מאשר דודה המשתיייכת לטליבן.
3) חרדיות שפויה תגדיר מחדש את מרחב האפשרויות הפרוש לפני בניי שיחיו ואי'ה בפני נכדיי.
4) כואב לי על כל אלו שלא זכו להתגדר בפינת חרדיות שפוייה, ואני רוצה בטובתם שכן הם אחיי ואחיותיי בבשר ובמובן התרבותי.
5) אונד ואס איסט מיט די אחרייעס אונד די נשיאה בעול?
ב''ה זכיתי להיות שותף למהפכת עצכ''ח ששינתה את המפה בכל מה שקשור לעיצוב התודעה התיאולוגית, ועכשיו אני מאמין שפורום זה מהווה את גרעין המהפכה, או יותר נכון הנפת דגל העצמאות התודעתית, במישור התרבותי.
תהא נפשי צרורה בצרור השפיות.
תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 23/11/2008 13:43:18
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 13:43 |
|
| |
ועדיין לא ענית לי על טענותי בדבר כשל האד האמינום המאפיין את טענתך מתחילתו עד סופו.
ממתי שיך לתייג אדם כ- ''הראוי לבקר''. האם אנחנו עוסקים בעניני סמכות? פורום זה מוגבל לטיעונים, ולא לשירים, או מחזות. היוצא מכך הוא שכל אמבה חד תאית ראויה לבקר את מי שהיא רוצה במקום ובזמן ובאופן שהיא תמצא לנכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 15:51 |
|
| |
בנאות דשא
קבל על הפירגון.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 19:56 |
|
| |
אני רואה משתלם לעצבן את רבסיינפלד כל המשקעים שלו עולים בבת אחת והופכים ליצירה ספרותית מדהימה!! אז מי אמר שמשקעים זה דבר רע??????????????
לגופו של עניין, מחלת ה"נגיעת" שדבק בתפיסה החרדית ובעיקר במשגיחים בישב"ק, היא מחלה שדבקה בכל התפיסה של אנשים בני המאה ה20 (בתחילת המאהעד שבאו הפוסט מודרנים והיצילנו מידם) עניין זה כבר התחיל אצל פרויד שר"י וממשיכי דרכו... מעניין לברר מהו הקשר החרדי....
רק מעניין שאצל החרדים זה מהווה סיבה להסביר מדוע אתה טועה והגדויילים או כל דבר קדוש אחר הם הצודקים. אבל אצל בני התרבות המערבית זה מהווה סיבה להפסיק לטעון טענות כי הכל אינטרסים ולכן הכל שקר וזהו...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2008 21:59 |
|
| |
| ההיולי כתב: |  | לגופו של עניין, מחלת ה"נגיעת" שדבק בתפיסה החרדית ובעיקר במשגיחים בישב"ק, היא מחלה שדבקה בכל התפיסה של אנשים בני המאה ה20 (בתחילת המאהעד שבאו הפוסט מודרנים והיצילנו מידם) עניין זה כבר התחיל אצל פרויד שר"י וממשיכי דרכו... מעניין לברר מהו הקשר החרדי....
רק מעניין שאצל החרדים זה מהווה סיבה להסביר מדוע אתה טועה והגדויילים או כל דבר קדוש אחר הם הצודקים. |
|
כי מנגנון זה נולד דווקא מתוך הישועה שהדת מספקת כנגד גילוי הספקות והאמירה הלא מוסרית "אין אמת מוחלטת".
כנגד זה אנו אומרים: "יש אמת מוחלטת אך לא בת השגת האנושי לבדו ולו בגלל הנגיעות"
ועל גבי זה החרדיות המודרנית פיתחה את האקסיומה:
"יש אמת מוחלטת אבל אינה ברת השגה להדיוטות (אבל לגדולים היא מושגת, שלהם אין נגיעות)".
ומכאן: אתה לעולם טועה והם לעולם צודקים.
והדברים מבוארים באמונה ובטחון לחזו"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2008 00:19 |
|
| |
לב
מדבריך עולה שבעצם הספקנות המאפיינת את האדם במאה העשרים היא בעצם אותו מנגנון שהוא בסיסו של ההשקפה החרדית.
אצל האדם החילוני הספקנות מובילה לחוסר עניין ואצל האדם החרדי הספקנות מובילה לטמינת הראש באדמה, ושיעבוד מוחלט לכל מיני גופים בעלי כוחות מאגיים.
דבריך הם ממש חידוש מעניין בהגרת המושג חרדי (צריך להפנות את זה למימוני הוא אוהב את הנושא.).
אם נקח את זה שלב אחד קדימה אז בעצם כל מה שצריך זה להחיל את הספקנות הזו על האקסיומות ואז הכל יתפרק... כעת מובן כל האי רצון לדון בכלל... ולא רק אי רצון לקבל דעה שונה..
היוצא מדברינו הסיכוי שאדם חרדי יתפכח מהאקסיומות ועדיין יישאר חרדי הוא קלוש ביותר, מכיוון שהאדם החרדי אינו מאמין באמת מוחלטת מלבד זו שיש לה כוחות מאגיים ואם נהרוס לו האקסיומות יישאר חסר שידרה לחלוטין, נתון לשיניהם של חיות טורפות כדוגמת אגודת הלל...
אם כן קיומה של אגודה אחת זה נס ממש. מדובר במתכון ליצירת ערכים שאינם בעלי משמעות מאגית. דבר שהוא חסר תוכן מבחינת החרדי הממוצע!!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2008 00:29 |
|
| |
רב_סיינפלד,
יש לך כל כך הרבה דרישות לשינוי.
אולי במקום לצעוק מול ירח, תנסה להחליף לכפה סרוגה (ולהגיד הלל בלי שם ומלכות).
לדעתי, יהיו לך פחות בעיות, כמובן זו רק דעתי, לך אני מבין יש נסיון אחר שלצעוק מול ירח עדיף!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2008 01:04 |
|
| |
ההיולי
לכאורה אתה באמת צודק
אלא
שבכל זאת יש בי את האמונה הפשוטה כמו שמביא המסילת ישרים את המשל על גן המבוכה
ואכן אני מאמין באמת אבסולוטית שיש מישהו שיודע יותר טוב ממני והוא יכול להאיר את דרכי
אך ברור לי שזה לא אלו שמספרים סיפורים לרבנים ואותם רבנים קונים את סיפורי הסבתא שלהם
וע"פ זה הם מורים את הדרך בה לא הלך
אני קונה אמת ממי שראיתי שהוא בקיא בכל נבכי הסוגיה באופן רציני ואמיתי וניכר כי הוא מבין את צדדיה
בזכות התנהלות כזו קיומינו כחרדים לא יהיה נס
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2008 03:24 |
|
| |
ר' בנאות_דשא
אני חושב שיש לחלק בין שני רבדי דיון:
1) רובד דיון אחד עוסק בשיח פנימי המתקיים בתוככי החברה החרדית המזהה אנומליה וחותר להתעלות מעליה, להעלימה, או לחילופין להתקיים בצידה ולמרות קיומה. רובד זה הינו קיומי במהותו, עוסק קונקרטית בפרטי החיים של משתתפי הדיון , חותר לתוצאה פרקטית, ואינו מתאפיין בריחוק המאפשר ומאפיין דיון אקדמי קר ומנותק. מעצם טבעו ומהותו של רובד דיון זה נגזר עליו להיות מוזן ומעוצב על ידי הנסיבות האישיות שלנו בעבר ובהווה ובמידה מסויימת גם על ידי העתיד שבאופק, וטוב שכך שכן אנו לא עוסקים בתולדות הקולנוע הטיבטי אלא בדיון קיומי העוסק בחיינו. מאחר שהדיון מתאפיין בחתירה להכרעה פרקטית גם מצד מחייבי תופעה נתונה וגם מצד שולליה, הרי שתמיד ניתן לטעון שתהליך החשיבה של הצדדים אינו טהור וחף משיקולים זרים אם משום ההנחה המוסווית שבתת-הכרתנו אנו שואפים לאכול ציז'בורגר ולקיים שאר עברות חמורות כעשיית שני בתי נירין בשבת ואם משום העובדה הפשוטה שלכל הכרעה יש תוצאות מעשיות המשפיעות על חיינו המוביל להטיה אם כבדה או קלה ועל כן לא ניתן לקיים דיון עניני וחסר פניות לאור קיומו האפשרי של כשל הנחת המבוקש. יש המסיקים מאפשרות קיומו התיאורטי של אינטרס אישי המונע את ישומה המלא של התבונה הטהורה כי מיקור חוץ של כל שאלות קיומנו והכרעותינו בכל תחומי החיים לר' חיים קנייבסקי ואשתו הרבנית תליט''א הינו מחויב המציאות ותוצאה הכרחית ויחידה של מסקנה רציונלית ומתבקשת. אני אישית לא קונה את התיאוריה הזאת הן מסיבות היסטוריות כבדות משקל, הן משום שהיא שוללת קטגורית את האינטרס \ שיקוליו \ ורצונותיו של היחיד כנקודת מוצא לגיטימית בתהליך ההכרעה בשאלות א-הלכתיות ומצמצמת את טווח האינטרסים המשוער של הפרט לציר קצר שאינו מכיל מרווח ביטחון בין דבקות מוחלטת וביטול היש לבין האינסטינקט החייתי שלנו לעבור ג' עברות חמורות ביום הכיפורים שחל בשבת בקודש הקודשים, והן משום שאני ממש לא בטוח שמיקור החוץ פותר את בעיית אפשרות ההחלטה הלא-ענינית - ובעינינו קא חזינא. מנקודת מבטי שיש שיתייגוה כצינית חסרת תקנה ויש שיתייגוה כריאלית ומפוכחת, דוקטרינת הנגיעס לא נובעת מנערווען החוששים לסירכא לא ענינית, אלא מאינטרס מניפוליטיבי לא טהור החותר להגמוניותן של תוצאות נכונות מסויימות שנקבעו מראש על ידי פניה לסמכות עליונה המקיימת דיונים בדלתיים סגורות אם בכלל תוך דילוג על השלב המיותר של דיון פתוח והנחיה. גם הליך ברירת הגדולים בעת החדשה מניח מראש את המסקנה הנכונה ולוקה בהנחת המבוקש, ושואב את השראתו ממוסד האפיפיוריות הקתולי, החורג מקונספט דעת התורה הבסיסי ומסיטו לשאלת הסמכות הבלעדית. נמצאנו שדווקא דוקטרינת הנגיעס נגועה בנגיעס.
שלא תטעה ותסיק שאני מפקיד כל הכרעה להכרעתו הבלעדית של שבט שכלי ושולל קטגורית אפשרות טעות מצידי. אני באופן אישי מתייעץ ברוב תחומי חיי עם חברים וסמכויות משלל דיצפלינות, אך עדיין הציר שבין הקצוות הינו רחב ויש גם מקום לשיקול דעת אישי ללא מיקור חוץ טוטאלי. פעמים שאני רוצה לשמוע דעת מומחה, ופעמים שאני מבקש לשמוע ביקורת על מהלך מחשבתי. וכן, אני גם לא סומך על רופאים במאת האחוזים, ועדיין חושב שלמרות העדר השכלה רפואית אני יכול להכריע בנושאים רפואים רבים לאחר חקירה ובירור החושפים את הגבול שבין מסקנה מדעית הכרחית על קיומו של סיכון גבוה (בנקודת זמן מסויימת ועיין בדבריו הק' של קון על פרדיגמות מדעיות ותרווה נחת) ובין הכרעה בין שני אפשרויות בעלות מקדם סיכון סביר - לאור הראיות הקיימות. מקור פרנסתי העיקרי מצוי במתן שירותי יעוץ לגופים כלכליים ויחידים השוכרים את שירותיי בכדי שאתאם בינם לבין בעלי מקצוע אשר אמורים לנקוט עמדה שיפוטית בנושאים אזוטרים מסויימים - שלא תדעו מהם ומהמונם. למרות שהשכלתי האקדמית משיקה לדיצפלינות האמורות, אני לא מצוי בפרטים במידה המאפשרת לי להחליט לבדי בנושא, וכל מומחיותי הלכאורית מתמצה ביכולתי או באמונה התמימה שאני יכול לתחקר את המומחים, להגדיר את הבעיות והנושאים, ולכוון את מהלך הדיון ותהליך הסקת המסקנות באופן שימצה ויביא בחשבון את כל האפשרויות הקיימות, ושיניב תוצאה אופטימלית ובעיקר ישימה.
וכן אני הוא זה שמחליט באילו נושאים אני מבין, ובאלו נושאים אני לא מבין, ובאלו נושאים כדאי להתייעץ ולהעמיד את תהליך החשיבה לביקורת הזולת אם משום מומחיותי ואם משום שאני חושש על אפשרות המצאותו של באג רגשי או טכני המשבש את תהליך החשיבה שלי. אני לא מכיר שום אופציה שאינה מבוססת על ההנחה המניחה שאני יצור חושב ובעל יכולת הכרעה מינימלית לפחות במה שנוגע לבחירת וזהות המומחה שעמו אתייעץ.
לצערי הרב, נושאי הדיון דנן מהווים אצלי מושכלות ראשונות, וכמעט מעולם לא פגשתי אדם שלא נחשתי מראש את עמדותיו בנושא. שיחה קצרה על היסטוריה מאפשרת לי בד''כ להסיק מהם את דעתו של פלוני בנושאים הנידונים. דוקטרינת החרדיות של העת החדשה אינה תובנה או אידואולוגיה ממצית אלא ביטוייה של תבנית תגובה לא אפויה שהובילה לאורח חשיבה המתאפיין בראיה חד-מימדית, נעדרת כל מודעות היסטורית רפלקטיבית ורטרוספקטיבית, המבוססת בעיקר על פוביות והיסטריה ילדותית, והמציעה פתרונות גלובלים בשיטת מתיחת השמיכה הקצרה ללא הכרה ביעילותם או בלגיטימיותם של פתרונות מקומיים ופרטניים. ומבחינתי אין הבדל בין תחתית שרשרת המזון, בין מדברריה בשיח הציבורי כיושב סתר והמגידים מליגה ל''ח ומעלה, בין רבניה בדרג הביניים מהסוג ששמענו בכנסי הבחירות בבית שמש, ובין הקודקודים.
יש לי הרבה ספקות כמעט בכל תחומי החיים, כולל בנושאים הנידונים כאן אלא שמרחב הדיון שלי אינו חופף למרחב הדיון כפי שהוא שמשתקף בשיח החרדי העכשווי. ובעוד שיש לי ספקות באשר להכרעותיי המתגבשות בתוככי גבולות מרחב הדיון הקיים בתודעתי, הרי שאין לי ספק בנחיתותו הפרימיטיבית של מרחב הדיון כפי שהוא קיים בתודעתו של יושב סתר ודומיו. זה נשמע מתנשא, מריח מתנשא, ואכן מתנשא אבל אני חושב שחשיבתי מתוחכמת ומשוכללת משלו, ושבגיל 15 כישוריי המנטליים היו מפותחים משלו וכנראה משל רבותיו. אני לא יכול לראות מצב בו אדם בוגר בעל כישורי חשיבה בסיסית מסכים עם דברי ההבל של איציק לווינשטיין בנאום ''האין רפואה למכתו'' ששמענו בכנס בבית שמש, אשר התבסס על העדר קו חשיבה לוגי והורכב מטכניקות הטפה של גננות אומנות ואיממים - ובמידה מסויימת גם של רבנים חובשי מצנפות מצויידות בפרופלרים. אני לא יכול לשלול מצב בו אסיק מסקנות הפוכות מעמדתי הנוכחית, אבל בהעדר שינויים כימיים קשה לראות אפשרות של רגרסיה קוגנטיבית, ועל כן מסקנותיי ההפוכות יתבססו על תהליך הסקת מסקנות שונה מזה שהשתקף בנאום ''האין רפואה למכתו''.
2) הרובד השני הינו הדיון האקדמי הקר והמנותק. וכבר דשו רבים וטובים בשלל דיצפלינות ובעיקר בתחום ביקורת התרבות והאנתרפולוגיה על עדיפותו ואי הטייתו של מבקר החוץ מול העדר יכולת הקליטה וההבנה, ובעיקר יכולת ההבחנה בין תפל ועיקר. בזמנו טחנתי הרבה מיים בדיון בנושא שקיימתי עם אתנחתא ושנינו הסכמנו כי אם מצב המחקר האנתרפולוגי של החרדים משקף את מצבו הכללי של המחקר, אזי שיש לשקול ברצינות לבטל את ענף המחקר הנידון. וגם כאן דרך הזהב המשלבת בין השנים אמורה להביא לידי תוצאה אופטימלית.
ובבנין פא'י הי'ד ננוחם
תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 24/11/2008 3:58:37
 |
|
|
|
|
|