בית פורומים אגודה אחת

נוער השוליים החרדי (בעקבות כתבה בעיתון "הארץ")

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/5/2009 23:39 לינק ישיר 
נוער השוליים החרדי (בעקבות כתבה בעיתון "הארץ")

בשנים האחרונות דובר רבות על הריבוי של בני נוער חרדים שנפלטים לרחובה של עיר, נערים ונערות אלו נשארים ללא מסגרת ומדרדרים ברמתם הדתית והאנושית. עם השנים קמו עבורם מסגרות שונות ומשונות, אולם נדמה שעדיין אין בהם די בכדי לתת פתרון לבעיה כאובה זו. אני סבור שלמרות הרצון והכוונות הטובות העומדים מאחורי הפעולות השונות, לא ניתן להתעלם מכך שמדובר לעיתים במסלול של "מטהר טמאים ומטמא טהורים" ואכמ"ל. בנוסף אני מיצר על כך שמרבית הפעולות נועדו להעניק "עזרה ראשונה" בלבד, אבל אינם נותנים לנערים ונערות אלו כלים חיוניים לבניית חיים נורמטיביים. מקוצר הזמן, אני מסתפק כעת בהבעת דעתי במשפטים קצרים אלו ללא הסבר כנדרש. הדברים נכתבים כעת, בעקבות כתבה שפורסמה בשבוע שעבר בעיתון "הארץ", בה ישנו תיאור מבולבל למדי על התופעה ובעיקר על פעולותיו של הרב צבי גרינבוים, ראש ישיבת "דרך ה'"; מראשי "לב שומע" ומייסד ומחזיק "בר דעת". למרות הנוסח הגרוע והקלוקל של הכתבה, אני סבור שהיא נותנת תיאור מעניין על המצב עגום. אשמח לקבל את דעתכם בנידון על סמך היכרותכם והבנתכם את הנושא.

למרות קוצר הזמן, ברצוני לציין הערה קצרה. בשיחה שקיימתי לאחרונה עם אדם חכם העוסק בתחום, הבעתי את דעתי שתופעת נשירה היא תופעה "נורמלית", היות וטבעי שחלק מהאנשים שגדלו בחברה מסויימת יבחרו באורח חיים אחר, וכי דווקא היעדר נשירה היא התופעה ה"לא נורמלית". תשובתו הייתה שכל עוד מדובר בעזיבת הדת רח"ל הדברים נכונים, אבל בפועל הבחורים הללו ברובם הופכים ללא נורמטיביים בכל קנה מידה. הם ישנים עד חצות היום, מסתובבים בטלים וחסרי מעש, מתנכלים לעוברים ושהים ולנערות ועוד כהנה וכהנה, זוהי לדבריו תופעה "לא נורמלית" בודאי בממדים בה היא קיימת כיום. אני נוטה להסכים עם הדברים, לאור העובדה שלמיטב ידיעתי הנערים הללו אכן חורגים גם מאורח החיים המקובל בציבור הכללי.

לקריאת הכתבה ב"הארץ" (לתשומת לבכם, בכתבה ישנם גם תיאורים שהנפש היפה סולדת מהם)

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1088603.html
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1088604.html

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 31/05/2009 23:36:38

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/6/2009 01:10 לינק ישיר 

1. גם בציבור הכללי קימת תופעה של נשירה ממסגרות ואורח חיים נורמטיבי אל הרחוב והפשע. כך שהתופעה מוגדרת כ"נורמלית". כמדומני שעל אף העלייה בשיעורי הנשירה בציבור החרדי, עדין מדובר בשיעור נמוך מזה שקיים בציבור הכללי, כך שהתופעה ראויה להגדרה "נורמלית".
2. הכתבה בהארץ מאד מבולבלת ללא שום אמירה ברורה. לאור הכרותי האישית עם גבורי הכתבה התאכזבתי מאד מהרמה הנמוכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 01:36 לינק ישיר 

השאלה מי עומד מאחורי הכתבה!

כתבה שאינה ממוקדת ולא מתעניינת בתופעת היוצאים בשאלה או הנושרים, אלא נסובה מסביב לאדם בשם  גרינבוים המטפל בנושרים. מהכתבה נראה, כי כמה ממטופליו לשעבר החליטו קצת להשמיצו ולנסות להתנקם בו. זו כתבת תחקיר על מפעל של גרינבוים ומטופליו ואיננה מהווה תחקיר על יוצאים ונושרים.

אינני מכיר כלל את מאפייני הנושרים ואת היחס של נושרים "משועממים" "בטלנים" "פסיכאטרים"  "שרויי מלנכוליה"  לעומת הציבור החילוני, אבל הייתי מסתייג מלהסתמך על העוסקים בתחום שנגועים בדבר. אין לך מטפל בנוער נושר שלא יאשים כל יוצא ונושר בבעיות פסיכאטריות חמורות אשר בחלקם הן רחוקות מהמציאות. דרך אגב, גם לרבים מאיתנו הוצמדו תארים שאינם מחמיאים וביטויי חוליים בקרב אי אלו קנאים.

תוקן על ידי חיים9999 ב- 01/06/2009 1:37:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 06:56 לינק ישיר 

ר_אמנון

אינני טוען שבציבור הכללי התופעה איננה קיימת, אבל למיטב ידיעתי היא קיימת בעיקר בקרב שכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. התופעה בציבור הכללי איננה שכיחה בקרב "בני טובים" שגדלו בבית נורמלי והתחנכו במוסדות לימוד טובים, בעוד שאצלנו מדובר במקרים רבים בנערים שגדלו בבתים הכי נורמטיביים בקהילה החרדית. בנוגע לשיעור הנושרים בציבור החרדי ביחס לשיעור הנושרים בציבור הכללי, זכור לי שהנתונים של אגף קידום נוער במשרד החינוך, של האגף לשירותי תקון ונוער מנותק במשרד הרווחה ושל גופים אחרים כדוגמת אשלים של הג'וינט, מדברים על אחוזי נשירה גבוהים בהרבה בציבור החרדי.

הכתבה בעיתון "הארץ" אכן מבובלת לגמרי, אבל ניתן לדעתי לקבל ממנה לפחות תמונה חלקית על חייהם של אותם נערים. המידע שהגיע לידיעתי מהורים שילדיהם משוטטים במקומות אלו, דומה לנאמר בכתבה.

חיים9999

ככתבת תחקיר זו בהחלט כתבה חסרת משמעות, אבל כאמור אני סבור שהיא מתארת חלק מהותי מהווי יומם של אותם נערים, וזה בהחלט לא מעודד. בנוגע למאפייני הנוער המדובר לעומת הציבור הכללי, כבר התייחסתי בתשובתי לאמנון. האדם שאיתו שוחחתי איננו מ"אנשי החינוך" המתפרנסים מהעיסוק בנושא, מדובר באב לילד שכמעט הגיע למקומות אלו שנרתם בשנתיים האחרונות למניעת תופעות דומות בעתיד. הוא גם אמור להכיר את המתרחש בציבור החילוני, היות והוא חזר בתשובה לאחר שירות צבאי ולימודים אקדמיים. דברים דומים שמעתי מאנשי מקצוע חילוניים, בנוגע לתופעת "נוער השוליים" החרדי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/6/2009 07:49 לינק ישיר 

בןציוןכהנא כתב:

למרות קוצר הזמן, ברצוני לציין הערה קצרה. בשיחה שקיימתי לאחרונה עם אדם חכם העוסק בתחום, הבעתי את דעתי שתופעת נשירה היא תופעה "נורמלית", היות וטבעי שחלק מהאנשים שגדלו בחברה מסויימת יבחרו באורח חיים אחר, וכי דווקא היעדר נשירה היא התופעה ה"לא נורמלית".

כתב לי בזמנו אחד מחכמי הפורום שלחברה החרדית יקשה מאוד להודות שגם אצלם יש נשירה שאם כן במה החינוך החרדי עדיף מהמיזרוחיניקי?

תשובתו הייתה שכל עוד מדובר בעזיבת הדת רח"ל הדברים נכונים, אבל בפועל הבחורים הללו ברובם הופכים ללא נורמטיביים בכל קנה מידה. הם ישנים עד חצות היום, מסתובבים בטלים וחסרי מעש, מתנכלים לעוברים ושהים ולנערות ועוד כהנה וכהנה, זוהי לדבריו תופעה "לא נורמלית" בודאי בממדים בה היא קיימת כיום. אני נוטה להסכים עם הדברים, לאור העובדה שלמיטב ידיעתי הנערים הללו אכן חורגים גם מאורח החיים המקובל בציבור הכללי.

אולי הבעיה נובעת מכך החינוך החרדי הוא טוטאלי ומבהירים לתלמיד את דברי הסטייפלער (כמיטב זכרוני) שמי שלא לומד תורה הוא רוצח ושאין כלל מוסר ללא תורה וממילא כשהצעיר נוטש את הדת הוא נוטש את הכל. ניתן לראות נושרים בצבור הד"לי שלא הפכו ללא נורמטיבים.

לקריאת הכתבה ב"הארץ" (לתשומת לבכם, בכתבה ישנם גם תיאורים שהנפש היפה סולדת מהם)

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1088603.html
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1088604.html

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 31/05/2009 23:36:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 09:14 לינק ישיר 

בצ"כ
כשסופרים את הנושרים בציבור החרדי, מונים מן הסתם את כלל תלמידי שערי יושר, דרך השם, מבקשי תורה וכו' ובודאי את מי שהולך לצבא או יוצא לעבוד. 
במושגים לא חרדיים רוב בני הנוער הללו הם נורמטיביים לחלוטין. הנושרים הבלתי נורמטיביים בעליל הם חלק קטן מכלל הנושרים, ואני אומר זאת מתוך הכרות מסוימת עם נוער כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 09:23 לינק ישיר 

יש קהילות שמספר הנושרים מהם מועט ביותר, כגון אנטוורפן. לפיכך יש מקום לשאול, מה הם הגורמים שבקהילות מסויימות יש אחוזי נשירה מועטים מקהילה אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 11:24 לינק ישיר 

בעזהי"ת

א. כשאין אפשרות לעזיבה לגיטימית את הדרך המקובלת, בטח כשאין חלופה בריאה ופרודוקטיבית לדרך המקובלת הזו, מן הסתם האחוזים של נוער נושר ומנותק - יעלו מעל הממוצע הרגיל להתקיימות נוער כזה, שהרי "מה יעשה הנער ולא יחטא" - מה יעשה הנער ולא יתדרדר לשוליים, אם אין לו שום אפשרות במרכז?

ב. נקודת תורפה בולטת של כל (?) הארגונים החרדיים העוסקים בנוער נושר, היא בצורך של אותו נוער בחיי מין. זה נחמד מאוד שארגנת להם מועדון סנוקר והשקעת תקציבים, זה נחמד מאוד שאתה מארגן להם פאב עם אלכוהול, אבל בלי התמודדות עם גיל הבגרות המינית - כל ההתמודדות בכללותה לוקה בחסר.

ג. וזוכרני ששאלתי לפני שנה או שנתיים, אחד מהחבר'ה, אם היו מאפשרים לו להכיר כבר כבן שבע עשרה נערה יפה שלבו ירצה בה, וכחלק מזאת גם משרת עבודה קבועה - והכל להקים בית בישראל, "אם היה כך, האם אי פעם היית הופך לשבאבבניק?"

שאלתי, ולא סתם, כי גם אני על עצמי ידעתי את התשובה השלילית שהוא ענה. כי בעצמי אעיד את התשובה השלילית הזו, שפעם, בהיותנו אנחנו, מי שהיו שם בחבורת נוער השוליים החרדי הזו, יותר מעשור שנים לאחור, הדבר היחידי שיכל להוציא מישהו ממעגל העבריינות הזעירה ואורח החיים ההרסני שכולם התדרדרו לתוכו - היה זוגיות ממוסדת ובריאה, עם אשה אשר אהבת.

ד. וממילא, מה יש לכולי האי בעצם להציע? הכל מסביב, ולא ניגש לנקודה העיקרית: גיל הבגרות המינית, ושאם יצר הרע לא יקבל תאוותו בהיתר, הוא יקח אותה באיסורא, וכדברי המדרש דהנה טוב מאוד הוא היצר הרע, שאלמלי כן לא נשא אדם אשה ולא בנה בית ולא הוליד ילדים ולא נשא ונתן.

תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 01/06/2009 11:27:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 11:50 לינק ישיר 

אלישיר
האם היית מתיר להם להתחתן ולדחות הבאת ילדים לעולם עד שירכשו מקצוע וכדומה? אם לא תאפשר זאת לא פתרת כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 12:17 לינק ישיר 

בעזהי"ת

לא. לא הייתי מתיר, ובלאו הכי אין צורך לדבר כלל, אם אנחנו מדברים על חברה יהודית המושתת על דברי חז"ל ולא על כל מיני מנהגי "הדור האחרון".

יש להבדיל בין רכישת מקצוע ראשוני (דוגמת טכנאי אלקטרוניקה), ובין רכישת מקצוע מומחה (דוגמת מהנדס אלקטרוניקה). רכישת מקצוע ראשונית יכולה להיעשות כבר עד גיל שש עשרה, וראויה להיעשות עד אז (כחלק ממסלול תלמוד תורה וישיבה קטנה), ורמז לדבר מגמרא שבת, דמשדכין על התינוק בשבת, ללמדו אומנות - והיא היא תורף תקנתא דרבנן "וללמדו אומנות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 13:07 לינק ישיר 

אלישיר
כדאי גם שתלמד חלק מהנערים את מקצוע  "יועץ נישואין" רובם יצטרכו זאת מוקדם ממאוחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 14:08 לינק ישיר 

בעזהי"ת

כתבת דבריך, כאילו המבוגרים יותר שיתחתנו בלי שילמדום תחילה את חכמת שלום הבית והזוגיות, לא יצטרכו גם הם ללמוד מקצוע "יועץ נישואין", כדבריך...

אין שום סיבה נפשית מיוחדת שזוגיות בגיל 17 תהיה יותר בוסר מזוגיות בגיל 27 או 37, כי העיקר אינו הגיל - אלא הבשלות הנפשית, שהיא תוצר של דרך חיים בפועל ולא של גיל ביולוגי.

איך שלא יהיה, גם לפי דבריך, הנקודות לעיל שרירות ותקפות: כל יוזמות 'נוער השוליים' למיניהן ברחוב החרדי, נמצאות על קרקע רעועה מאוד, בגלל שאין בהן כדי לענות על הצרכים הטבעיים הנוצרים אצל בני הנוער בעקבות הבגרות המינית, ומה יעשה הנער ולא יחטא, ומה יעשה הנער עם הדרך היהודית וכמה היא בכלל רלוונטית לגביו - משהוא חוטא בפועל, ועוד ימשיך לחטוא בפועל (שהרי מעיקרא: מה יעשה ולא יחטא!). 

תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 01/06/2009 14:09:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 17:03 לינק ישיר 

אלישיר
1. בין 17 ל 27 יש עוד כמה תחנות.
2. אם פתרת בעיה אחת ויצרת שניה מה הועלת?

אינני חושב שהבעיה מתחילה דוקא מיצר המין יש גורמים מסביב לא פחותים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2009 18:02 לינק ישיר 

בעזהי"ת

א. אין נפקא מינה שיש עוד כמה תחנות, לעניין "כי העיקר אינו הגיל - אלא הבשלות הנפשית, שהיא תוצר של דרך חיים בפועל ולא של גיל ביולוגי".

ב. נחמד מאוד שיש גורמים לא פחותים מסביב. כל פתרון לנוער נושר חרדי, שלא לוקח בחשבון את היצר הרע המתעורר בגיל ההתבגרות, נמצא מתחילה על קרקע רעועה מאוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2009 11:58 לינק ישיר 

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1089689.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2009 19:38 לינק ישיר 

ר' יעקב פרידמן מתפרח (מראשוני האנשים שעשו משהו למען בחורים שלא השתלבו בישיבות) אמר לי כבר לפני 20 שנה שצריך לחתן את כל הבחורים מוקדם ככל האפשר (בשנות העשרה) "ואם בעקבות זה יהיו הרבה מקרי גירושין, זה לא מפחיד אותי, אז יהיה שוק גדול של גרושים וגרושות ובסוף כולם יסתדרו"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > נוער השוליים החרדי (בעקבות כתבה בעיתון "הארץ")
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext