בית פורומים אגודה אחת

דרישת הדירות במגזר החרדי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/6/2009 01:16 לינק ישיר 
דרישת הדירות במגזר החרדי

בס"ד

קראתי בשבועון "משפחה" ידיעה תחת הכותרת "בית נאמן בישראל",לפיה מתארגנת קבוצת רבנים ועסקנים, ביוזמה לבלום את מנהג ההורים לשאת בנטל הדירות לילדיהם הנישאים בסכומים חסרי פרופורציה ולהגביל את השתתפות ההורים לסכום מוסכם. כל זאת על ידי חתימה קולקטיבית של הורים רבים על רף הוצאה מוסכם.

אין ספק כי המטרה לעצור את השתוללות חסרת המעצורים של חלק גדול מההורים המחתנים את ילדיהם,מבורכת. המצב האבסורדי שבו אנשים העמלים לפרנסתם מאבדים כל זיק של שפיות ומטביעים עצמם בים של חובות ודאגות, הפך מזמן לבלתי נסבל, וכציבור ביקורתי, הגיע הזמן שנשים סוף לתופעה שלילית זו.

אך למרבה הצער נראה כי עם כל הכבוד לרצונם הטוב של פרנסי הציבור, הכדור כלל אינו במגרשם

של ההורים והעסקנים אלא של בחורי הישיבות שדורשים סכומים עצומים כתנאי לסגירת שידוך.

כל מי שמצוי בנושא השידוכים יודע, שתנאי בסיסי להסכמת בחור לשמוע הצעה, וכל שכן להסכים לפגישה, הוא התחייבות הורי הכלה לסכום הכסף שדורש הבחור, ומכאן המקום למשא ומתן פתוח,וההצעה שתתקבל היא זו של המרבה במחיר.

המצב שנוצר הוא שכל בחור שמכלול מעלותיו "מצדיק" דרישת סכומים מטורפים, יכול לגרום לאברך שכל רצונו להשיא את ביתו לבחור תלמיד חכם, להשתעבד תחת חובות עצומים ולאמלל את עצמו ואת בני משפחתו.

תופעת דרישת הדירות לא החלה היום,וגם לא בעשור האחרון. מאז ומתמיד נהוג היה שאדם עשיר

שביכולתו לפרנס חתן לאחר נישואיו, יזכה לחתן המובחר כליל המעלות. ומאז נקבע רף מחירים לבחורים על פי רמתם הלימודית, כישוריהם, התמדתם, וייחוסם.

מעטים הם האנשים שמודעים למגבלותיהם התקציביות, וכשיציעו להם חתן שבמוצהר אינו מבכירי הישיבה, יסכימו לשדך לו את ביתם. ומכיון שגם כיום ישנם אנשים שבאפשרותם להתחייב לתשלום דירה, רף המחירים עבור בכירי הישיבה לא ישתנה, וכל הורה שירצה לשדך לביתו בחור שרואה עצמו בחור חשוב מטובי הישיבה יאלף להיכנע לדרישות הבחור.

יש לציין כי בעקבות הדברים האמורים הפך נושא דרישת הדירות לפופולארי ביותר בעולם הישיבות,

וכיום המוסכמה החברתית היא שבחור שלא קיבל דירה נחשב לפחות לעומת חבריו שזכו, עד שיש בחורים שמשקרים לחבריהם שקיבלו דירה, כדי שמעמדם החברתי לא יפגע.

עוד חשוב לציין כי ישנם ראשי ישיבות שתומכים בנושא דרישת הדירות, ומעודדים בחורים לדרוש

דירה, כדי שיוכלו לשבת וללמוד לאחר נישואיהם ללא עול המשכנתא.

ממכלול הסיבות האמורות יוצא,כי הפתרון נמצא בידי בחורי הישיבות, כי רק אם יקומו היום טובי הבחורים בעולם הישיבות ויכריזו כי הגיע הזמן להפסיק עם הדרישות המוגזמות שגובלות בשחיתות,להתחיל להתחשב באותם הורים שמתרוצצים מגמ"ח לגמ"ח ונותנים את פת לחמם כדי לממן את החתן שאינו מסתפק בדירה בפריפריה, וכשיתחילו לחשוב על עתידם הכלכלי, כשהם יעמדו בפני השאת חמש ושש בנות,רק אז תיפסק התופעה הזו.

כבחור ישיבה מאחת הישיבות הגדולות בארץ, אני מכיר את המצב. ודווקא כבחור ישיבה שרואה מקרוב

את ההתנהלות שגובלת לעיתים בהשחתת המידות,אני כואב את המצב.

אני מאמין שאם יקומו ראשי הישיבות, ויאגדו סביבם את בכירי הישיבות שיצהירו שייגשו לכל הצעה שנראית כמתאימה מבלי להחשיב את הנושא הכלכלי, מתוך אמונה שיש דין ויש דיין,מתוך בטחון בדברי הפסוק "ולא ראיתי צדיק נעזב",ומתוך ערכי ההסתפקות במועט שעליהם התחנכו, יחד עם הסכמה קולקטיבית של ההורים על סכום הגיוני ושוה לכל נפש,נגיע בסייעתא דשמיא לפתרון לאחת מהבעיות הבוערות והמטרידות המלוות את הציבור החרדי שנים רבות.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2009 22:40 לינק ישיר 

עניין זה חשבתי להתחיל בו במפגש שאני עורך בשבוע הבא

הרעיון שלי בענין הוא פשוט

באו נתחיל לחנך את הנוער הנפלא שלנו שהרי רק ע" שנגיע למצב בו הבחורים עצמם דורשים שלא ללחוץ את ההורים רק אז נגיע לשינוי המגמה

את הדבר הזה אפשר להתחיל ע"י הפצת עלון בתוך עולם הישיבות שעוסק בנושא זה
עם חומרים הן בעלי אופי מחשבתי והם סיפורים מגדולי ישראל והן מקורות הלכתיים
בשילוב ראיונות של אנשים שהתחתנו בכוחות עצמם 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 00:40 לינק ישיר 

בעזהי"ת

מה לעשות. חז"ל אמרו כל כך הרבה פעמים, ש"ובחרת בחיים" זו אומנות, ושלימדה תורה דרך ארץ שתחילה יקנה אדם אומנות ואח"כ יקח שדה ואח"כ ישא אשה וכו' וכו' וכו'.

כללית נבנתה חברה שלא לפי דברי חז"ל, טירוף הדירות הוא רק אחד מהביטויים שלה. מה יש לדבר על פתרון נקודתי (ונניח שהוא אפשרי) אל מול הטירוף הנקודתי, כשמדובר רק בתסמין למחלה הכללית, והיא התנתקות מערכי היהדות, כפי שמשתקפים לפנינו מכלל דברי המשנה והגמרא והברייתות שלא נכללו?

ישנו עלון עתיק המופץ בכל ישיבה, ובו דברים רבים כנגד כל הנ"ל. קוראים לו גמרא. הבעיה היא לא בחוסר עלונים (למרות שכמובן זו יוזמה מבורכת, פצעי_אוהב), אלא ביכולת לעוות כל דבר לכל כיוון באינסוף לומדעס, וממילא העיקר הוא הפאסט-נישט ולא בירור רעיוני כלשהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 04:39 לינק ישיר 

רבותי תסלחו לי שאני מתערב אבל הציבור שלנו חי על סטיגמות ושום דבר לא יעזור
למשל אני רשם של ישיבות כבר הרבה שנים הצלחתי בס"ד להקים כמה וכמה מקומות תורה מאוד מכובדים ומשום מה ברחוב זה נקרא מקצוע לא מכובד ומבחינת העולם אני כ"כ מופקע עד כדי שגם אם אעשה את מעשה טיטוס אף אחד לא ירים גבה יגידו טוב זלזניק הוא רשם (ואתה שומע איך שזה כמו הוא כבר מזמן ירד מהפסים) אז מה אתם רוצים לשנות ציבור כזה מטומטם
נו באמת??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 10:22 לינק ישיר 

קוטקאנט

ברוך הבא. (אנחנו מכירים במקרה?)

דבריך נכוחים ונכונים.
יש לי רק שיפור קל בהצעתך. במקום לחכות שראש הישיבות יאגדו את הבחורים הטובים, מה דעתך על שיטת 'עשה זאת בעצמך'?
פנה אל חבריך בישיבה שאתה לומד בה והתחילו להריץ יוזמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 13:54 לינק ישיר 

פצעי_אוהב כתב:

עניין זה חשבתי להתחיל בו במפגש שאני עורך בשבוע הבא

הרעיון שלי בענין הוא פשוט

באו נתחיל לחנך את הנוער הנפלא שלנו שהרי רק ע" שנגיע למצב בו הבחורים עצמם דורשים שלא ללחוץ את ההורים רק אז נגיע לשינוי המגמה

את הדבר הזה אפשר להתחיל ע"י הפצת עלון בתוך עולם הישיבות שעוסק בנושא זה
עם חומרים הן בעלי אופי מחשבתי והם סיפורים מגדולי ישראל והן מקורות הלכתיים
בשילוב ראיונות של אנשים שהתחתנו בכוחות עצמם 

לראשונה אתה נשמע לי מעשי להפליא.

זו אכן הדרך לפעול, במקום ליצור ישות ששמה טוב, או אגודה אחת - יש לרדת אל העם ולתת לו את הכלים לחשוב ולשנות הרגלים שונים ומגונים.

במקור, התכנון המקורי והמעשי הראשון של אגודה אחת היה - הפקת כתב עת לנושאים העומדים על הפרק וגם על נושאים שמעדיפים שלא יעלו על הפרק...

וזהו גם טיבו של העלון שיצא לפני כשנתיים במשך כמה חודשים, אשר מסיבות שונות ומגוונות הוא לא התחדש על אף שאני אישית רציתי ליטול על שכמי את המשך הפצתו. [ואולי זו עצמה הסיבה... :-( ]

הבעיה העיקרית היא כיצד לגרום שהוא לא יוחרם על ידי ראשי הישיבות, ועל כן יש להקפיד  בראש ובראשונה (כלומר רק בהתחלה...) לא לאזכר ולו ברמז דברים הנוגדים את דעת מרנן ורבנן גדולי הדור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 14:47 לינק ישיר 

אם הוא יוחרם תפוצתו רק תעלה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 15:46 לינק ישיר 

יהודים יקרים

ומה בהמשך? נראה לך שיש בעיה להחרים את גליון החמישים, יותר מאשר את גליון מספר אחד?
אם אתה רוצה לכתוב, כתוב והנח להם להחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2009 22:04 לינק ישיר 

אין סיכוי, פשוט אין סיכוי. יד השרים והסגנים היתה במעל הזה ראשונה.

לפעמים אני מרגיש שאני מתפוצץ. פנה אלי אברך יקר, בן תורה בר-אוריין ובר-אבהן, אשר חמיו חטף התקף לב באמצע חתונת בתו העשירית (פרטים מזהים טושטשו). התברר שהנ"ל סוחב חובות של מיליון דולר (!) ומשלם כבר עשר משכנתאות כל חודש (!). הבעיה העיקרית שבתשלומי החובות אולי היה יכול לעמוד, אבל תשלומי המשכנתאות הכריעו אותו. וכעת מה? כמובן החתנים היקרים מתנדבים לערוך מגבית (...). רציתי להטיח בפרצופו (לא הייתי מסוגל מרוב קבס): מה יקרה אם כל חתן ייקח על עצמו את המשכנתא של עצמו? שומו שמים על זאת. אדם מפרפר בין חיים למוות, ואף אחד מילדיו לא מעלה על דעתו לקחת על עצמו חלק מהעול. שהציבור ישלם. ומידיעה, לא מדובר במקרה בודד, אנשים פשוט קורסים ואף אחד לא שואל את השאלה הכי פשוטה: למה שכל אחד ישלם עשר דירות במקום דירה אחת? למה?

(אייקון מתייפח).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2009 00:11 לינק ישיר 

למעשה, בשנים האחרונות ניכרת ירידה חדה בנוהג רכישת הדירות ועליה תלולה במספר הזוגות שנוטלים על עצמם תשלומי משכנתא בשווי שליש דירה ומעלה.
כמובן שהמצב עדין רחוק מלהיות אידיאלי, אך הוא משתפר לאיטו.
בסופו של תהליך, כורח המציאות גובר על המנהגים המטורפים, רק חבל על כל הקרבנות שנפלו  ועוד יפלו בדרך לא דרך בה מתנהל הציבור החרדי, בנושא זה כמו בנושאים רבים אחרים. 

תוקן על ידי ר_אמנון ב- 08/06/2009 0:13:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2009 07:39 לינק ישיר 

נושא רכישת הדירות בציבור החרדי, הוא אכן הבעייתי ביותר במחנינו. הוא כבר נמצא על סדר היום הציבורי לפחות 30 שנה, והדברים הנכוחים שבים ועולים באופן קבוע. נכתבו בנושא כבר מאות כתבות ומאמרים, התכנסו ועדות ציבוריות רבות ונוסו רעיונות רבים ומגוונים. אם מעוניינים לטפל בעניין בשום שכל, חשוב לפרק את הנושא לחלקים. הבעיה מורכבת ממספר סיבות, חלקן קשורות לאופן ההתנהלות של הציבור החרדי וחלקן אינן נוגעות אליו. כמו כן, הבעייתיות של העניין משתנה בין החוגים והעדות בציבור החרדי, לא הרי הציבור החסידי כציבור הליטאי ולא הרי הציבור הספרדי כציבור האשכנזי, גם בתוך החוגים והעדות עצמם ישנם הבדלים גדולים.

באופן כללי, הבעיה מורכבת משני נושאים מרכזיים:
1. עלות הדירה - דירה בכל מקום בארץ היא נכס יקר בעל עלות אסטרונומית ביחס לשאר ההוצאות של האדם בימי חייו, ובכך היא הופכ לנטל אדיר על כל אדם החי בארץ הזו, מכל מגזר חוג ועדה. הבעיה כמובן נעשית גדולה פי כמה בציבור החרדי, באוכלוסיה עניה יחסית הרוכשת דירות במקומות יקרים יחסית.
2. נטל רכישת הדירה - ההיגיון הבסיסי מצדיק שכל אדם או זוג, ימצאו את הדרך לרכוש בעצמם את הדירה. כפי הנראה זוהי הדרך המקובלת ברוב העולם ואף בישראל, כשהאדם או הזוג נדרשים לשם כך לנטילת הלוואה ארוכת טווח מבנק [משכנתא] או ממקור אחר. יחד עם זאת, ברור שהורים בעלי יכולת עשויים לסייע במקרים רבים לילדיהם בעניין זה. בציבור החרדי, מסיבות שונות ומשונות, חלק גדול מההורים נושאים במרבית הנטל של רכישת הדירה. בחלק ניכר מהציבור החרדי, עיקר הנטל נופל על הורי הכלה. הבעיה כאן היא כפולה ומכופלת, כשמדובר במשפחות ברוכות ילדים.

לטיפול באחת משתי הנקודות או שתיהן כאחת, קמו במהלך השנים יוזמות רבות ומגוונות. על מנת להפחית או לכל הפחות למנוע את העלאת מחירי הדירות, נבנו בכל השנים שכונות וערים חרדיות חדשות, במחירים זולים יחסית. בנקודה זו ישנה נסיגה בשנים האחרונות, וכמדומני שכעת עם כניסתו לתפקיד של שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, ישנו ניסיון לבצע מהלכים משמעותיים בעניין. בנוסף הועלו הצעות למעבר לפריפריה בצפון ובדרום, שם מחירי הדירות נמוכים יותר. כמו כן, דובר על הפסקה של רכישת הדירות ומעבר לדירות להשכרה כפי שמקובל במקומות רבים בחו"ל. בנוגע לנטל רכישת הדירות, ננקטו במהלך השנים פעולות שונות להעברת עיקר הנטל לזוג הצעיר, או לפחות לשיוויון בין הורי שני הצדדים. ונראה שאכן בקהילות שונות התקבל הדבר במידה כזו או אחרת. בכל מקרה, אין ספק שמדובר בתהליך ארוך ומורכב, הקשור באופן ישיר לעוד דברים רבים באורח החיים החרדי. למיטב ידיעתי, הבעיה העיקרית הייתה ועודנה בציבור הליטאי, לעומת הציבור החסידי והספרדי שהנושא איננו כה בעייתי.

מקוצר הזמן, אכתוב כאן בכותרות מספר נקודות מרכזיות הנוגעות לעניין מורכב זה באורח החיים החרדי בכלל ובציבור הליטאי בפרט, ותן לחכם ויחכם עוד.
1. מציאת שידוך ע"י ההורים. 2. מגורים בסביבה חרדית בלבד. 3. מעמד האישה. 4. שיוויון מירבי בין המעמדות הכלכליים והחברתיים. 5. הישארות שנים ארוכות באוהלה של תורה. 5. התנהלות כלכלית לא מחושבת. 6. גיל הנישואין. כל אחד מהגורמים הללו, מורכב ג"כ מסיבות שונות. אין לי ספק ששינוי המציאות הקיימת, יגרור בעקבותיו שינויים גם בכל הנקודות שציינתי לטוב ולמוטב. חשוב לדעתי, לקחת את הדברים לתשומת לב. אני מקווה שאמצא את הזמן להרחיב את היריעה בנידון.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/6/2009 08:57 לינק ישיר 

לינקים לאשכולות ישנים בנושא. [בהזדמנות זו, אולי יש מאן דהו המוכן למלא כאן בפורום את תפקיד לינקזעצער?]

בעניין רכישת דירות לילדים והשאתם
זעקת ההורים : אין לילדינו דירות לדור בהם,
מצוקת הדיור החרדי - על מי חובת פתרונה?
סוף סוף: מחירי הדירות בי-ם וב"ב צונחים בענק
דירות מניין
בניין פילנטרופי 

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 08/06/2009 9:38:47

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/6/2009 09:17 לינק ישיר 
מאמר מאת הרב דוד זריצקי לפני 31 שנים

ט"ז תמוז תשל"ח 

פנייה למרן ורבנן ראשי הישיבות שליט"א

מאת הרב דוד זריצקי זצ"ל

לבקשת רבים אנו נותנים בזה מאמרו האחרון של הרב דוד זריצקי זצ"ל ב"המודיע, שהוא מסמך חשוב וצוואה של הנפטר, יהא זה לעילוי נשמתו ליום השלושים

שורות אלה נכתבו על ידי אדם הרואה עצמו כאינו ראוי לכך, לפנות אל גדולי ישראל, רועי עדרי ישראל די בכל אתר, זוהי תעוזה מיוחדת, וזה עידן ועידנים שאני מצפה למישהו יותר גדול וחשוב ממני שיפנה את קריאתו אל ראשי הישיבות בישראל, אבל הרהורי הלב נשארו בכאבם, לא נמצא אף אחד שיואיל למלא שליחות קדושה זו, אמרתי אני לעצמי: מוטב להיתפס על כגון דא מאשר על דברים של מה-בכך, והיום הרי דברים של מה בכך עומדים בראש הכותרות בעיתונות.

אני מרשה לעצמי לפנות אל ראשי הישיבות הקדושות בארץ, בעניין הדירות.

ראשי הישיבות שבעצמם, בהיותם בחורי ישיבה, לא חלמו ולא חשבו על דירה של מיליון או שלושת רבעי מיליון שתתנשא לכל לראש, שיהיו בה כל האביזרים הדרושים לחיי רווחה, מכיר אני ברוב רובם של ראשי הישיבות דהיום והנה הם התגוררו בדירות עלובות של ממש, היו כאלה, והם הגדולים כיום, שהתגוררו במשך שנים הרחק מביתם, בחדר עלוב שבו לא היו מטה, כסא ושולחן שבקושי החזיק את עצמו.

אבל למרבה הצער והפליאה, מאות התלמידים כיום אינם כאלה, תלמיד אינו נכנס לחופהאלא אם כן הובטח לו "סידור מלא", היינו דירה מרווחת עם כל האביזרים החשמליים הנדרשים, כמו שנדרש להבדיל, ש"ס מפואר וטבעת עם יהלום.

תאמרו: וכי למה לא יזכו בני ישיבה לתורה וגדולה במקום אחד, ואם כיום זכינו למה שלא זכו בתקופה של חז"ל, שכל בן ישיבה מבקש לזכות לשני שולחנות, הרי זו זכות גדולה לנו.

דא עקא! רבותי, דא עקא!

כי את השולחן הראשון, שולחן התורה, נותנים ראשי הישיבה, המכינים לכל אחד ואחד את שולחנו לפי אמת מידותיו ולפי כישוריו, אולם את השולחן השני, והוא כיום למרבית הצער, החשוב מכולם, שולחן הגדולה, חייבים לתת ההורים, ובמקרים רבים רק הורי הבחורה, הלומדת כעת כדי ללמד, והמלמדת במשך כל חייה כדי שהיא ובעלה יוכלו לשבת ולעשות ולקיים את כל דברי תורתו של הקב"ה.

מנין צמח מצב זה, איך הגענו ל"חינוך" כזה ? האם אפשר בדרך זו לחנך דור של תלמידי-חכמים אשר בעצמם יעמדו בעתיד בראש ישיבות או יהיו בתפקידים רבניים, כלום כך יוכלו להיות סמל לאדם ברחוב, בשיטה כזו של אי-התחשבות בזולת, במצב, בחיי אדם. מה רב ההבדל ! ראשי הישיבות עצמם, כפי שאמרנו לעיל, התחנכו בכיוון הפוך ממש, גדלו בתורה בחיי צניעות וקימוץ, כידוע, לכל אחד שלמד בישיבות בזמנים ההם. ואיך זה שתלמידים דהיום נסחפו, שלא מרצונם, עם קטע זה של החיים, של נהירה אחר המותרות ? הרי אווירת הרחוב ב"ה אינה מגיעה לישיבות, הלא עושים כל מאמץ כדי להבדיל בינינו לבין הרחוב בכל הסייגים והמחיצות.

זהו מעשה שטן, המשתולל בתקופה האחרונה ברחוב היהודי ומבקש לחבל בחלקה הטובה היחידה שנשארה לנו ברחמיו ית', הישיבות, כי, מורי ורבותי, עפר אני תחת כפות רגליכם, אבל כמה זמן יוכל להימשך מצב כזה כאשר הורים יצטרכו להרוס את עצמם כדי להשיג שלושת רבעי מיליון לירות כדי לקנות דירה בקומה השישית בשיכון אונסדורף בירושלים, או בסביבות רחוב רשב"ם בבני-ברק, כאשר הורים נופלים וקמים, נופלים וקמים בריצתם אחרי הלואות, משכנתאות, גמחי"ם של מאות אלפי לירות, שעליהם לבקש אריכות ימים פי שניים מאשר מאה ועשרים כדי לשלם את כל החובות שנטלו על עצמם, או לצאת למרחקים, ובלבד להכניס את בתם תחת החופה.

ומרשה אני לעצמי לשאול לפני הדר"ג שליט"א:

מהו ההכרח הזה, שמקום משכנם של אברכים חרדיים הוא רק בני ברק או ירושלים ? ולמה מותר לשם השגת מטרה זו, להעביר, אנשים על דעתם, מותר להתעלל בהורים אומללים ? למה אסור להשתקע באשקלון, בבאר-שבע, קדימה, בנתניה בצפת, בטברי, בחצור הגלילית, בראשון לציון, בנס ציונה.

הרי שנים רבות הם מתחנכים במחיצת הדר"ג שליט"א, ומיכם קיבלו את אורח החיים שלהם, מיכם קיבלו את רוב תורתם, השקפת עולמם ודרך החיים שלהם לעתיד ? האם לא נאמרה אף מילה אחת, כי ראוי לגור אפילו בכפר עלוב בירכתי תבל, מאשר להרוס חייהם של בני משפחה שרוצים להכניס לביתם בן ישיבה ?

כאשר הגיע מרן הגר"י כהנמן זצוק"ל לבני ברק היא היתה עיר כמעט שוממה ובכל זאת הוקמהנ בני ברק כפי שהוקמה, ומה הקושי להתנחל בקוממיות או ביסודות ובעוד שורה של ישובים, שם נמצאים אנשים אמונים עלי תורה ומצוות, ועושים פרנסתם ברווח ובכבוד, והם מתחננים להצטרף אליהם כדי להגדיל את הישוב, שם אפשר להשיג דירה במאה וחמישים עד מאתיים אלף לירות לכל היותר ואולי מה פחות מזה, ולמה אסור לשכון כבוד בקדימה, שם יש כולל ודירות מוכנות העומדות הכן לקבל אברכים ולארגן שם חיים של תורה ויראת שמים ולהפוך את המקום למרכז של תורה ? כיצד נראתה באר שבעלפני זמן מה, מדבר שממה רוחני ממש, כיום יש בה כוללים וישיבה קטנה וגדולה, וחינוך תורתי מכל הסוגים, מי עשו כל אלה. האם אלה האברכים המקבלים דירות בחצי מיליון לירות בירושלים ובבני ברק או אברכים שאינם ירודים מהם שהבינו כי אפשר לעלות על הסולם כשהחווקים הם בני אדם וד"ל, והם יצאו לבאר שבע והקימו מה שהקימו, וכן עשו ברחובות, וכן עשו באשקלון וכן עשה אדם יחיד בנתיבות, אדם יחיד בלבד.

אבל הבחורים כיום אינם רוצים ללכת לא לנתיבות ולא ליסודות, לא לקוממיות ולא לצפת או לטבריא, אף ששם החיים קלים בהרבה, והפרנסה מצויה הן מבחינת הסכומים שמשלמים הכוללים והן מבחינת מקומות עבודה בשביל האשה, הן מבחינת הוצאות על החינוך וכל שאר ההוצאות, אולם העיקר, מבחינת ההסתמכות על ההורים ההורגים עצמם ממש, ללא כל הגזמה, כדי לקנות דירה ראויה לזוג הצעיר רק בבני ברק או בירושלים.

ואני מרשה לעצמי לשאול לפני הדר"ג שליט"א, אחרי בקשת הסליחה כבקשת תלמיד אצל רבו, האם לא הגיעה השעה להרהר הרהור שני בכל הקשור בענינים אלה ? האם טרם הגיעה זעקת ההורים אל הדר"ג שליט"א בכל הישיבות ? האם טרם עלה בדעת מישהו, כי המצב הגיע לשיא כזה שעלול, חלילה להתמוטט כליל ? ואז מי יודע מה יהיה ? הרי אי אפשר בשום אופן להמשיך במצב זה, הרי אי אפשר להעמיד את ההורים בפני הברירה או מיליון או שלושת רבעי מיליון לירות, או שלא להכניס את הילדים לחופה?

האם טרם ידוע כי המצב כיום הוא כזה?

האם טרם ידוע, כי גם כיום, ששווי הלירה יורד פלאים מיום ליום, בכל זאת הדבר הוא למעלה מיכולתו של אדם משלנו לאסוף סכום גדול כזה, ולהוי ידוע כי היום נהרסות משפחות שלימות למשך שנים בגלל הדירה שהם חייבים לרכוש בבני ברק או בירושלים.

והצעקה עולה עד לשמים, האומנם לא ניתן לעשות מאומה בענין זה שחיי אלפי אנשים תלויים בו ?

האם אי אפשר לצאת בכרוז לכל בני הישיבות לצאת לערים הקטנות, להתיישב ביסודות, בקוממיות, בקדימה, בחצור, וצפת, לעזור להם בעניין זה, לעשות קשיים לאלה המבקשים דווקא דירה של שלושה חדרים בבני-ברק וירושלים, כגון: לא להשתתף לא באירוסין ולא בחתונה, לא להתערב בשידוך כזה כשהבחור מעמיד תנאים כאלה, להתאסף ולמצוא דרכים כיצד להגביר את התיישבותם של בחורי ואברכי הישיבות במקומות אחרים, בהם הדירות עולות שליש או רבע מהסכום שמשלמים כיום בבני ברק או ירושלים.

עד כמה שמסרו לי מוכן משרד השיכון לעשות בשביל אברכי הישיבות בהקמת שיכונים מיוחדים; באופן שבני הישיבה יוכלו לדור ביחד, בחבורה ובצוותא חדא, כפי שנמסר לי מוכן ראש המועצה בקדימה אף לדאוג ל"חינוך מיוחד" עבור ילדי האברכים (היינו בית ספר של החינוך העצמאי); אין לי כל ספק כי גם הנהלת החינוך העצמאי תיתן ידה ותתמוך כיד ה' הטובה עליה להקמת בתי ספר או תלמודי תורה בהנהלתה ובפיקוחה ותתמוך בהם תמיכה מליאה כפי שהיא עושה זאת לגבי בתי חינוך בישובי ספר, אף אם מספר הילדים לא יגיע למינימום הדרוש.

אין לי גם ספק כי הנהלות הכוללים יקבלו ברצון את ההצעה להעביר את כולליהם למקומות הנ"ל או אחרים, שם האוירה יותר שקטה ונוחה, והתחבורה נשארת באותו מצב, כי הרי גם כעת מסיעים את האברכים למקום לימודם, ובתומכים בכוללים הן מקרונות ממשלתיות או ציבוריות או פרטיות, ישמחו להעלות את התמיכה, כי דבר ידוע הוא כי מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך, והאם ניתן לשער כמה אור יוכנס לכל עיירה או כפר, כאשר ישתכנו בהם עשרות משפחות חרדיות ?

אני מרשה לעצמי להציע, כי יוחל מיד בפעולה הסברתית בעיקר על ידי ראשי הישיבות הגדולות בין בחורי הישיבה שלהם, לדרבנם לצאת למקומות הנ"ל, ולא יהיה קשה כיום, כאשר כבר מלאה סאת היסורים ואפילו האברכים כבר התחילו להבין כי המצב לא יוכל להימשך הלאה, ואין לי ספק כי הדבר יביא ברכה לישיבות ורווחה להורים ואורה זו תורה לעשרות ישובים הצמאים לדבר ה' ומחכים בקוצר רוח שמישהו יבוא אליהם וירעיף עליהם מטל התורה.

את העובדה שניתן ואפשר לעשות משהו או לפחות להוכיח רצון טוב, השפעה, לחץ, הוכיח האדמו"ר מגור שליט"א, במיוחד בזמן האחרון. אולי לא ידוע לחוגים הרחבים על פעילותו הנמרצת בשטח של דיור לזוגות צעירים, אולם מעטים יודעים, כי האדמו"ר שליט"א, מקדיש מזמנו, מהשפעתו הכבירה, מקשריו עם גורמים שונים, כדי למצוא פתרון כלשהו למצוקה הנוראה של תקופה זו שאין עוזר לה.

כמובן שלא כל אחד מסוגל לעשות זאת, כיוון שלא לכל אחד הכוח הרוחני, הכוח ההשפעתי, ולא כל אחד יש לו הכוח לצוות ושישמעו לו. וכבר הוכיח האדמו"ר שליט"א בעניינים אחרים של מותרות ושל חתונות וכדומה, ואין לדרוש מכל רב בישראל שיצליח, אבל לפחות להוכיח את הרצון, להוכיח לתלמידים, לשומעי לקחו, לעושי דברו, לחנך את התלמידים בכיוון של הצטנעות, של דרישות מינימליות.

הרי ידוע כי "חצור הגלילית" לא היתה קיימת ללא השראתו הישירה של אדמו"ר זצוק"ל, וגם כיום – האדמו"ר שליט"א מגור מחפש כל דרך אפשרית כדי להקים שיכונים, וידועה פעילותו בקשר לדירות להשכרה, אלא שדברים אלו אינם מתפרסמים כמובן.

והאם אין בכך כדי לחייב אחרים ? האם אין לבוא לרבנים וראשי הישיבה ברחבי הארץ, אלה המחנכים דור שלם לתורה ולתעודה ולדרוש מהם שכל אחד יעשה כמיטב יכולתו, בחוג שלו, לפי אפשרויותיו המוגבלות או הרחבות, וכל אחד מכיר את אפשרויותיו ואת מגבלותיו, וכל אחד, במיוחד גדולי ראשי הישיבות, מכירים עד היכן כוחם מגיע.

האם הם עשו ככל שיוכלו ? האם כעת, כאשר הגיעו מים עד נפש ממש, הם עושים משהן, או אולי עושים הרבה ורק מעט ידוע, כפי שעושה ומעשה האדמו"ר מגור ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/6/2009 10:03 לינק ישיר 

חזק חזק כהנא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2009 15:14 לינק ישיר 

ואין במאמר זה אלא ללמדינו על אזלת היד וחוסר האונים של מנהיגי הציבור מרנן ורבנן שליט"א.

אם עד היום התקשתי להוכיח שחור על גבי לבן כי אסור לסמוך על מנהיגותם של מאורי הדור מרבנן ורבנן שליט"א - בא מאמר זה שחור על גבי לבן, [מעט מטושטש] ומודיע:

אין לדור מנהיגים!

[נ.ב. העוד קיים כיום עיתון חרדי שירשה לעצמו כותרת  צעקנית "פנייה למרן ורבנן ראשי הישיבות שליט"א"]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2009 15:53 לינק ישיר 
לא זו הבעיה

הבעיה היא שבחור ישיבה יוצא בלי מקצוע ובלי אפשרןת להתפרנס כעת מה תאמר לבחור תיקח משכנתא על עצמך, ומאפוא תשלם מהמשכורת של הכולל שמעוכבת שלושה חדשים?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > דרישת הדירות במגזר החרדי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext