| נשלח ב-3/7/2011 16:34 |
|
| |
אריה דרעי כסימפטום
לפני שבועיים התעוררה התקשורת לעסוק שוב בחזרתו המתוכננת של אריה דרעי לפוליטיקה, כשכרגיל עולות השערות פרשנויות וספקולציות אודות המפלגה שבה יתמודד דרעי, וכמובן על מערכת יחסיו המורכבת עם הגר"ע יוסף ועם אלי ישי ועוד.
לאחרונה השתתפתי בפאנל שבו הציג אריה דרעי את משנתו, וברצוני להתייחס לדבריו בנוגע למבנה המפלגתי בישראל, היות ובנושא זה דעתי נוטה מאוד לעמדתו. עמדה זו כבר נשמעה בשמו מספר פעמים בשנים האחרונות, אולם נראה שכעת הדברים לובשים פן מעשי.
אריה דרעי, שללא ספק שינה באופן מהותי ביותר את המפה הפוליטית בישראל, בהגדלה של הנציגות החרדית לממדים חסרי תקדים, מצהיר כבר זמן רב על תום עידן המפלגות החרדיות. לטענתו, על החרדים להשתלב במפלגות הגדולות ולפעול מתוכן, ועל הציבור החרדי להצביע למפלגות אלו. המודל שלו מתבסס על המודל של ארה"ב, שבו החרדים תומכים באחת משתי המפלגות.
מעבר לשאלות אודות ההצדקה למהלך כזה, אני מאמין שאריה דרעי בחושיו הפוליטיים המשופשפים מאבחן מגמה כזו בקרב הציבור החרדי, ושהוא איננו מדבר רק מהרהורי ליבו. כבר לפני שנים רבות היינו עדים למתפקדים חרדים בליכוד, אולם היו אלו בעיקר צעירים חרדים נושרים שחיפשו מוקדי כוח והשפעה לטובת ג'ובים ורווחים כספיים. אולם נראה שכיום אכן יש בקרב הציבור הרחב אכזבה רבה מהמפלגות החרדיות, ומוכנות לחפש את היצוג הפוליטי במפלגות כלליות. האכזבה מהמפלגות החרדיות היא עובדה ידועה, כשבבחירות האחרונות חלה ירידה גדולה באחוזי ההצבעה בריכוזים החרדיים. אכזבה זו גם באה לידי ביטוי בפורומים החרדיים, באתרי האינטרנט החרדיים, ובעיתונות הבלתי מפלגתית. אתמול הופיע לינק בפורום "בחדרי חרדים" לסרטון על מתפקדת חרדית למפלגת העבודה, התומכת במעומדותו של עמיר פרץ. הרושם שלי הוא שהיא בהחלט לא אחת שמחפשת ג'ובים או פרסום, אלא שהיא מאמינה שניתן לפעול למטרות חשובות בדרך זו.
רבות דובר כאן בפורום על תנועת "טוב", שבשלב זה התמודדה והצליחה בשתי רשויות מקומיות ובלשכת עורכי הדין. לאחרונה נשמעו דיבורים רבים על הזירה הארצית, ועל סיכוייה של "טוב" להיכנס לכנסת. לדעתי, סיכוייה לעבור את אחוז החסימה הם אפסיים, אבל גם אם היה לכך סיכוי הייתי מתנגד למהלך כזה, שכן נראה לי שהנזק של מפלגה סקטוריאלית רב מתועלתה. אולי יש מקום לנציגות של טוב בתוך הליכוד או מפלגה אחרת, כפי שמימד קיבלה מספר פעמים מקום במפלגת העבודה. כשמדובר על כוח קטן יש כמובן גם יתרון אלקטורלי להיות חלק ממפלגה גדולה, שכן אז יש לך תמיכה רחבה בנושאים החשובים לך.
מה דעתכם?
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 19:06 |
|
| |
אני מסכים שכרגע הסיכויים של מפלגת טוב במישור הארצי הוא אפסי, אבל לא בגלל שאין מספיק אנשים שיתמכו במפלגה כזו, אלא בגלל שהיא לא מוכרת מספיק. יש הרבה אנשים שמסכימים לעקרונות שלה אבל לא שמעו עליה. ופרסום בהיקף כזה שיצליח להשפיע על בוחרים, צריך לקחת הרבה זמן ולא בין לילה בונים תדמית
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 20:03 |
|
| |
אכן נראה לי רעיון נכון, הבעיה היא שהתנועה לא מוכרת מספיק ואם היא לא תרוץ באופן עצמאי אז אף אחד לא ישמע עליה. וגם נראה לי שאם יהיה לר אמסלם מפלגה ואולי אריה דרעי ירוץ בקדימה אז הרבה חרדים יצביעו למפלגות הכלליות וכולם בשם הרעיונות של טוב ולא צריך דווקא את טוב
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 22:19 |
|
| |
השאלה היא מה המטרה של הבחירה לכנסת.
אדם שרוצה לקדם אינטרס מסויים בדרך כלל יבחן כיצד הוא יכול לקדם את האינטרס ובהתאם לכך יתאים את פעולותיו.
בהקשר למפה הפוליטית, כאשר מגזר מתאחד על מנת שיהיה לו ייצוג בכנסת באופן המאפשר השפעה וקידום האינטרסים שלו - לכאורה יש לבחון כיצד ניתן להשיג את מקסימום ההשפעה.
יתכן אמנם שהתברגות בתוך מפלגה גדולה תאפשר דווקא השגת מטרות באופן מוצלח יותר, אך הרחוב החרדי שומר מאידך על אינטרס אחר ו"התבדלות" שמו.
איני מדבר על הקיצונים שאינם מצביעים בידיים לכנסת המינים, [ומשפיעים למעשה דרך הרגליים, שהרי ממשלה וקואליציה בכל אופן קום תקומנה...] אך גם מצביעי יהדות התורה, אינם מעוניינים להסתחבק רשמית עם חילונים ולהתלכלך עם מעמד של "שר" בממשלת המינים.
ולכן יש לשאול למעשה האם ראוי או לא ראוי להשתלב כ"שר" או בָּשָׂר מִבְּשַׂר - הכנסת הפועלת על פי ערכי המערב חלף ערכי אברהם העברי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2011 16:29 |
|
| |
יהודים, לדעתי המצב כיום שבעולם החילוני מבינים שהסכנה מכיוון החרדים שיושבים באהלה של תורה ולא מוכנים ליגע קצת בעמל כפיים עבור פרנסתם היא סכנה מוחשית שתדרדר את מדינת ישראל למצב של מדינת עולם שלישי, ולכן מאוד קל היום להשיג תקציבים כדי לשלב חרדים לעבודה או כדי להקים מוסדות חרדיים לילדים שיש בהם לימודי ליבה. ולכן אין שום עניין בייצוג בכנסת כדי להשיג את המטרות האלו. עניין הייצוג הוא רק כדי לעורר דעת קהל שאנשים ירגישו שהם חלק מתנועה גדולה ולא מצורעים שלא הצליחו לשרוד בעולם הישיבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2011 18:22 |
|
| |
אולי הנסיון בחו"ל (ארה"ב) הצליח בגלל ששם מדוב בנושאים שהם שוליים מבחינת חשיבות ממשית (תקציבים) ועקרונית (צביון המדינה). ספק אם יש להשליך משם על מדינתנו בה נושאים אלו מהותיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2011 19:37 |
|
| |
ההיולי, לא הצלחתי להבין את דבריך.
במצב הנוכחי נציגי החרדים אינם יושבים בכנסת אך ורק עבור תקציבים ו"להציל מידם", הנציגות החרדית חשובה לנו על מנת לאזן את הצביון היהודי של מדינת ישראל: גיור, שבת, ועוד.
אם כן לטעמי יש עניין של ייצוג חרדי בכנסת. השאלה היא רק תחת איזו מטריה, המטריה של מפלגה חילונית גדולה טעונה דיון האם היא ראויה.
מאידך, על מנת שאנשים לא יחושו "מצורעים שלא הצליחו לשרוד בעולם הישיבות" - אין צורך בייצוג בכנסת, ניתן להקים תנועת חברתית של "תורה ועבודה".
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 02:50 |
|
| |
בן ציון
בגדול מה שאומר אריה ואהבת
זה אכן יפה וצודק הבעיה עם אריה דרעי שהוא נטו פוליטיקאי ולא אידאליסט
לכן איש כמהו מדבר דברים יפים כי זה פוליטיקליקורט
וגם אם טוב תוזמן להיות חלק מזה היא תצתרך לעשות זאת רק בתנאי שתהיה לה עצמאות בדעות וגם זה טעון חשיבה
בגדול אריה דרעי זה יותר בעיה מאשר פיתרון
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 06/07/2011 08:00:04
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 08:07 |
|
| |
בנידון של אריה דרעי עצמו, גם אני חש שהוא אכן אומר את הדברים הנכונים, אבל אני מתקשה להאמין לו.
את האשכול פתחתי בכדי לדון בנושא כשלעצמו, ולא בשביל לדון על אריה דרעי עצמו.
בהערת אגב, גם במפלגת טוב, אינני משוכנע שכל אנשיה כוונתם רק לטובת העניין והמטרות. ברור שככל שהמפלגה תצליח יותר, עלולים לחדור לשורותיה יותר אנשים שהמטרה המוצהרת של המפלגה תהיה עבורם אמצעי לקידומם האישי. זהו טבעו של עולם וזוהי טבעה של פוליטיקה, ועם זה צריך להתמודד.
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2011 23:49 |
|
| |
אריה דרעי הוא אדם רעב לשררה ומשועמם, הוא משחרר כל כמה זמן הצהרות שלא יובילו אותו לשום מקום, ומבחינת המציאות היום הוא סוס מת. הוא שוה כמו למשל יוסי שריד דאם הוא יחליט לחזור לפוליטיקה.
ולעצם הענין, השאלה שכבר הועלתה ולדעתי היא החשובה. מהי המטרה של ייצוג בכנסת. אם מדובר על הפגנת כח. לא נראה לי שזה יצליח ואדרבא זה יכול רק להביא למפח נפש. אם המטרה היא השפעה על מדיניות ותקציבים נראה לי שאפשר להשיג אותם בדרכים יותר קלות. ככלל אני לא רואה שיש למפלגה כזאת מה לעשות ביום יום. ולכן לדעתי היא מיותרת.
תוקן על ידי asher177 ב- 11/07/2011 23:50:35
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 08:16 |
|
| |
יוסי איתן
מסקרים שערכה תנועת טוב על פוטנציאל של מפלגה חרדית עצמאית חדשה פתוחה יותר עלה שיש סיכוי ל 50 אלף קולות שזה רחוק ממה שצריך
|
|
|
|
|