| נשלח ב-15/8/2011 10:27 |
|
| |
רפורמה בקצבה לאברכים/עידוד תעסוקה
האם לדעתכם רפורמה שתגביל את גיל הזכאות למלגת אברך כולל (נניח עד גיל 29) ותסיט את הכספים הניתנים מגיל זה לסיוע מימון הכשרה מקצועית/לימודים אקדמיים יכולה לסייע להפניית חרדים לתעסוקה? האם ניסיון כזה הוא לגיטימי ביחס לעולם התורה? לפי בדיקה שלי היו ב2010 כ38,000 אברכי כולל רק מעבר לגיל 31. האם נראה לכם סביר שהמדינה תגביל באופן עתידי (את מי שעודינו צעיר מגיל זה) את מספר הנכנסים לכולל לכל החיים? אני רואה פה הרבה ביקורת על המבנה הנוכחי של "חברת הלומדים". השאלה אם צעד כזה הוא פגיעה בקודש הקודשים או שלהיפך המהלך שיביא שינוי שבעיני רבים פה הוא מתבקש?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2011 07:34 |
|
| |
שלום רב,
לטעמי, "חברת הלומדים" הוא דבר רצוי מאוד - אבל במסגרת נוקשה של עמידה ביעדים. "חברת הלומדים" היא למעשה גלגול של "שבט לוי" שתפקידם היה "יורו משפטיך ליעקב", ולפיכך צוותה התורה עבורם תרומות ומעשרות.
ולפיכך, למעשה, גם אם מדינת ישראל במצבה החילוני תסרב לתמוך באברכים, תהא עלינו החובה לקיים את המשכיות שבט לוי הפטור מעול דרך ארץ על מנת להחזיק את התורה ודרכיה בקרב העם.
והיות שכעת מדינת ישראל מתקצבת חברת לומדים על בסיס צורך תרבותי (תקציב דתות הוא למעשה תקציב תרבות) אם כן מדובר בכסף שלי ושל כלל הציבור הדתי המופנה לצרכים התרבותיים שלנו, ולפיכך עלינו לתעל את הכספים לשימור אמיתי של הצרכים - שהם כאמור - לדעתי - תקצוב חברת לומדים בעלת מטרות ויעדים.
וממילא אין משמעות לגיל, כי אפ להתאמה ועמידה בייעדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2011 10:34 |
|
| |
יהודים, אתם מדברים על עמידה ביעדים, אך מהם היעדים? כיצד ייבחנו? המחשבה שלי היא שמדי שנה יוכלו להכנס למסלול "מצטיינים" כמות מוגבלת של לומדים מעל גיל מסויים (29) הללו יוכלו לקבל מלגה מוגדלת מהמדינה ויוכלו להקדיש את עצמם ללימוד, להוראה וכו. האחרים, יבינו שגם אם הם נשארים "כלי קודש" הם צריכים למצוא את המסגרת שבה הם עושים זאת שבבסיסה היא מסגרת של עבודה (רבנות, ר"מיות, סופרים, מלמדים וכו'). אין לי עדיין פיתרון לאיך קובעים מיהם מצטיינים. מבחן בהלכה? בלימוד? (ר' חיים? ר' שמעון?) ספר התניא? בניגוני מירון? אני רק יודע שמבחנים כאלו בכל מקרה יתקיימו בשנים הקרובות בהתאם לחוק הבטחת הכנסה לאברכים כזכור ליודעי ח"ן. יש לכם רעיון איך אפשר לסנן מצטיינים?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2011 22:50 |
|
| |
"יעדים" זה כמו באקדמיה, קרי, פרסום מחקרים. לא מספיק ללמוד, צריך גם להבין ולחדש ולפרסם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2011 20:54 |
|
| |
יעדים צריך. אבוי לנו אם ההכתבה תבוא מבחוץ, וכהתניה לתמיכה. מעבר לסיבות נוספות שזה לא טוב, ניתן לכם את הסיבה שאתם אוהבים, הכתבה מבחוץ תהיה עילה מצויינת להפוך את אי העמידה ביעדים לעיקרון.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 11:01 |
|
| |
ברור שכל יעד שתציב יהווה מטרה להתקפה. עם זאת, הרעיון שהעליתי טומן בחובו שינוי נוסף והוא שינוי ההקצבה מן הכולל אל האברך. כידוע כיום הסכום מועבר לכולל בעבור כל תלמיד והוא מעביר זאת לתלמיד. הרעיון הוא שזה יהפך לסוג של מלגת מחיה לאברך עצמו. יכול להיות שניקוד עבור מלגת מחיה כזו צריך להיות גם מבחן וגם כתיבה תורנית אבל בכל אופן זה לא אמור לעבור דרך המוסד. אני יודע שיתכן שאברכים בכולל "חזון איש" לא יהיו בענין מסיבות אידיאולוגיות אבל לדעתי יהיה מספיק ש"סניקים,מזרוחניקים ואברכים ליטאיים מהגוון הפרגמטי יותר (אלו שגם ניגשים לבחינות של הרבנות) שיתמודדו בשמחה ובטוב לבב על מלגה כזו, הלוא כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 11:44 |
|
| |
לומד, על פי הצעתי ההכתבה תבוא מבפנים.
כיצד?
המדינה תכריז על הגדלת מלגה למי שמי שלומד בכולל המציג תוכנית לימודים שתוציא רבנים ומורי דרך. הכוללים שירצו להשתתף, יכינו תוכניות בהתאם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2011 23:39 |
|
| |
רעיון נחמד, מי יקדם אותו?
תוקן על ידי עניןשלזמן ב- 20/08/2011 23:39:56
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2011 15:37 |
|
| |
ענין של זמן, מי שאמור לקדם את הרעיון הזה אמורה להיות ממשלה, כנראה ממשלה חדשה. האם זה יהיה ביוזמת דרעי החדש או ביבי הישן אין לי מושג. אופן הביצוע הוא לא כל-כך מסובך: השר הממונה (החינוך) יוזם ועדה ציבורית בעניין רפורמה בתמיכה באברכי כולל ומורה לה את קווי המתאר לפיתרון. כעבור כמה חודשים היא מגישה המלצותיה לממשלה וזו מקבלת אותן פה אחד.. (כך היה בדיוק עם ועדת גבאי בענין הבטחת הכנסה). ברור שלא כל קונסטלציה פוליטית יכולה לאפשר רפורמה כזאת אך לדעתי מי שחושב על שילוב חרדים בתעסוקה צריך לתכנן גם מה עומד להיות עם האברכים. הפיתרון המוצע פה היינו שרובם יצאו לעבוד ומיעוטם יזכו למלגה מכובדת נשמע לי כמו אפשרות שרצוי שתהיה מונחת "על השולחן".
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2011 02:38 |
|
| |
בעל המאה הוא בעל הדעה. כמו שבאוניברסיטאות אנשים עשירים תורמים ויוצרים "קתדרות" שהן בעצם תקן פרופסור שקרוי על שמם והם כמובן בוחרים את תחום המחקר.
|
|
|
|
|