בית פורומים אגודה אחת

חזון לחינוך החרדי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/5/2013 01:41 לינק ישיר 
חזון לחינוך החרדי

כפי שמסתמן בימים אלו, נראה שבתקופה הקרובה תהיה לי יכולת השפעה מסוימת על המהלכים של משרד החינוך בנוגע לחינוך החרדי בישראל. לאור זאת, אני רואה לנכון לנצל את הבמה המכובדת הזו, על מנת להציג חלק מהמחשבות שלי בנידון. אני מבקש מכל מי שיש לו רעיון בנידון להעלותו כאן, ואני אשתדל לקרוא ואולי גם להגיב במגבלת האפשרויות שיהיו לרשותי.

א. רקע
החינוך החרדי בישראל מונה כיום למעלה מ-350,000 תלמידים בתוך למעלה מ-1,100 מוסדות, זוהי מערכת חינוך בעלת מאפיינים ייחודיים בהיבטים חינוכיים; דמוגרפיים; תרבותיים; גיאגרפיים; כלכליים; תפיסות עולם; חלוקת כוחות; וכמובן הטרוגניות רבה.
מערכת החינוך החרדית, מתקיימת כבר למעלה מ-60 שנה כמערכת חינוך עצמאית ונבדלת מיתר מערכות החינוך בישראל. ניתן למצוא במציאות זו מעלות וחסרונות, אולם בראש ובראשונה נדרשת היכרות מעמיקה עם המתרחש בה.

ב. חזון
על מנת להשיג את התוצאה הרצויה מכל דבר ועניין, נדרשת מחשבה מוקדמת אודות המטרות וממילא אודות הפעולות הנדרשות לשם כך. לאור זאת, חשוב כמובן גם להגדיר את מטרות החינוך החרדי, מעבר לעובדה הבסיסית שהוא נועד להכשיר את חניכיו לחיי תורה ויראת שמיים במלוא מובן המילה.
האתגרים העומדים כיום בפני החברה החרדית ככלל, ובפני בוגרי החינוך החרדי כפרטים, שונים במידה רבה מהאתגרים שעמדו בפני הוריהם והורי הוריהם בדורות שלפנינו, ומשכך ברור שגם מטרות החינוך אמורות להיות מנוסחות מחדש.
במציאות הקיימת, נראה שכמעט לא ניתן למצוא מי שיתבונן על החינוך החרדי במבט רחב ויגדיר את מטרותיו וצרכיו. מרבית מנהלי המוסדות עסוקים בשאלות של הישרדות והמשכיות, וגם במנהיגות הציבורית קשה למצוא מי שיעסוק בשאלות כאלו. אולם נדמה שזוהי למעשה חובת השעה, של בעלי חזון ושאר רוח מקרב הקהילה החרדית לגווניה, שיעסקו בבירור החזון הנדרש בעת הזאת לחינוך החרדי, תוך שימת לב לאתגרי השעה.

ג. סוגיות
בפני מערכת החינוך החרדית ניצבות כיום שאלות רבות, הנוגעות למעשה באופן אישי כמעט לכל בית חרדי. החל מתהליך הקבלה למוסדות החינוך; שכר הלימוד הנדרש; ספרי הלימוד; תוכנית הלימודים; הכשרת עובדי ההוראה; פדגוגיות ההוראה; זיהוי לקויות למידה והתמודדות איתם; מניעת אלימות; השלמת פערים ועוד נושאים רבים ומגוונים. לאור המציאות המתוארת למעלה, ניתן לקבוע שבאף אחת מסוגיות אלו לא ניתן למצוא התמודדות מסודרת ושיטתית של החינוך החרדי. את המחיר אותו נדרשים לשלם משפחות תלמידים ובוגרים של החינוך החרדי, בשל חוסר מענה והתייחסות מתאימים לסוגיות אלו, ניתן ללא ספק לצמצם משמעותית אם לא למנוע, על ידי הושבת מיטב הכוחות הפנימיים בחינוך החרדי למחשבה אודות הדרך הראויה.

ד. נקודת ראות אישית
כחניך של מערכת החינוך החרדית, כבעל לאישה שכיהנה בה כ-16 שנים וכיום נמצאת במשרת פיקוח וכאב לשישה ילדים המתחנכים בחינוך החרדי, הנושא נמצא כמובן במקום גבוה בסדר יומי כבר שנים ארוכות. במשך שבע שנים בהן עסקתי בהשתלבות גברים חרדים בוגרי מערכת החינוך החרדי בעולם העבודה ו/או בשירות צבאי ו/או בלימודים מקצועיים ואקדמיים, הבנתי טוב יותר את האתגרים העומדים כיום בפני בוגרי החינוך החרדי. במהלך לימודי תחומי דעת נוספים כדוגמת סוציולגיה; מדע המדינה; מדיניות ציבורית ועוד, פיתחתי גם מסוגלות להבין תהליכים מנקודת ראות רחבה והיסטורית. בשלוש השנים האחרונות, נכנסתי עוד לעומק בלימודי חינוך מנקודות שונות, הפלוסופיה של החינוך, פדגוגיות חינוכיות ועוד. בתקופה זו הקדשתי זמן רב ללמידה ומחשבה אודות החינוך החרדי בכלל וחינוך הבנים החרדים בגילאי 14 ומעלה בפרט.
בשנתיים האחרונות, אני עסוק בפיתוח והקמת מוסד חינוכי לנערים חרדים בני 14 שמסיבות שונות המודל הקיים של "ישיבה קטנה" איננו טוב עבורם, למרות שהינם בעלי יכולת קוגנטיבית תקינה. לשם כך אני מסור בימים אלו להקמה באלול הבעל"ט של ישיבת "חכמי לב", שבה יזכו התלמידים לגיוון לימודי וחווייתי. אני מאמין שמודל זה עשוי להתאים למאות רבות של נערים בכל שנה, ולמנוע מהם תופעות שליליות רבות ובכללן נשירה הן בהיבט הרוחני והן בהיבט הלימודי.
בימים אלו התבקשתי להצטרף לצוות חרדי שייעץ לשר החינוך הרב שי פירון בנוגע לחינוך החרדי, אני מקווה שהידע שצברתי והניסיון שיש לי מפעילויות נוספות בקהילה החרדית, יאפשרו לי לתרום את חלקי, מבלי לפגוע במאמצי להקמת הישיבה.

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 05/05/2013 01:54:18

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/5/2013 13:19 לינק ישיר 

לדעתי אחד מהדברים הכי עיקריים שצריכים תיקון והתבוננות בסוגיית הנוער החרדי, הוא שעות הלימוד שהוקבעו בצורה אחידה לכל הנוער החרדי באשר הוא
עד לפני מאה שנה לא היה כזה מושג שכולם הולכים לישיבה ללמוד, בשנות הנעורים היו לומדים אצל המלמד דמתא, ולאחמ"כ מי שחשקה נפשו בתורה הלך ללמוד בביהכנ"ס העירוני, או בישיבות שהקמתם התחילה כמאה שנים לפני זה,
ולכן מי שהלך ללמוד, הלך מרצונו ומבחירתו, ולכן היה מסוגל לשבת וללמוד כל היום
לעומת זאת, מי שלא היה יכול לשבת וללמוד, הלך לעזור לאביו לפרנסתו וגם היה קובע עיתים ביום לתורה

כשהתחילה ההשכלה והציונות, היו מוכרחים להקים מסגרות לכל הנוער החרדי, בכדי להיות מקום מקלט, שלא יסחפו ברוח הזמן שסחף את רוב בני הנוער דאז, לזרועות הציונות ושאר הארגונים שהעבירו את הנוער על דתם
אך, הקמת מסגרות אלו, אליה וקוץ בה, כי בגלל שהדוגמא של ישיבה שהיתה עד אז, היה ישיבה לאלו שחפצים ללמוד כל היום, ולכן גם סדרי הלימוד שם היו כאלה,
וכשהתחילו להקים מסגרות לנוער החרדי, באופן אוטומטי חיקו את הישיבות שהיו עד אז, דהיינו לימוד כל היום לכולם, אך, הבעיה היא שלקחו גם את אלו שהם לא מתאימים לכך, והאמת יאמר שרוב רובם של הבחורים לא מתאימים לכך, ואילצו אותם לשבת וללמוד כל היום
ולאמיתו של דבר, לא היה שום צורך בכך, כי הרי הריבוי של הקמות ישיבות בתקופה אחרי מלחמת העולם הראשונה, נבעה בעיקר בגלל צורך למסגרת לנוער החרדי, והיו יכולים גם להכניס תכנים אחרים במסגרת הזאת,

ולאט לאט מסגרות אלו נקבעו יותר ויותר, עד שהיום כבר נהיה כמובן מאליו שכל בחור חרדי צריך לשבת וללמוד כל היום, דבר שלא היה מימות מתן תורה

והתוצאות מזה, שכל אלו הבחורים שאם היו חיים לפני מאה שנה היו עוזרים להורים לפרנסתם, נמצאים היום במסגרת עם כפיה לשבת וללמוד כל היום (דבר שאפ' המשגיחים למיניהם לא עושים, הם בדר"כ עומדים ומסתכלים על הבחורים), ובחורים אלו בגלל שאינם מוצאים סיפוק בחייהם, הולכים לחפש הנאה וסיפוק בדברים אחרים,
ותהליך הנשירה לבחורים כאלו מאוד צפוי וטבעי,  שבהתחלה הוא אינו ממלא את סדרי הלימוד בישיבה, כי הוא פשוט לא מסוגל, ולאחמ"כ הוא מקוטלג כבחור בעייתי, וכשהבחור מרגיש שזה התדמית שלו, ממילא הוא מאבד גם את המוטיבציה למלא את רצון המסגרת, דהיינו את הרצון של כל יצור להצטייר כממושמע וכאדם נורמלי, ואז הגלגל מתגלגל - והמשגיח מתחיל לעשות לו בעיות או לשלוח אותו מהישיבה, והבחור מתסכול על הצוות הרוחני בישיבה וגם ממשבר אישי על מצבו בעיני הסביבה, אומר לעצמו אם כבר אז כבר, ובפרט כשהפתויים ברחוב הינם גדולים מאוד, ומהר מאוד הוא מוצא את עצמו מחפש באובססיה אחר דברים שימלאו את סיפוקו וזמנו בדברים אחרים , ובגלל שלא קיים אפשרות למילוי זמן בדבר שאיננו תורני אך גם לא בעיה מבחינה רוחנית בציבור החרדי,  מה יעשה הבן ולא יחטא והוא מתחיל למלא את זמנו בדברים בעיתיים מבחינה רוחנית, כי פשוט אין לו אופציה אחרת
כי בציבור שלנו, סיפוק בחיי הנערות נותנים לך רק בתורה וכדו', ואם אתה לא מוצא את סיפוק בזה, אין לך שום אופציה

וכל זה אכן ציינת בנקודות שכתבת, רק לדעתי הקמת מסגרות מיוחדות יש בהם גם בעיה, כי מעטים ההורים שיסכימו לקטלג את ילדיהם כשונים מכולם,
לדעתי יש לחתור שבכל ישיבה (חוץ מבודדות) יהיה אפשרות לבחורים למלא את זמנם גם במקצועות אחרים, זה אכן קשה מאוד לשנות את ההלך רוח הקיים היום,
אך אם שמים מגמות, נראה לי שזה צריך להיות המגמה, שגם בחור שיחליט שהוא לא מקדיש את זמנו כל הים ללימוד, עדיין יקוטלג כבחור נורמלי ולא כבחור ששייך למסגרות מיוחדות,
כי לדעתי המסגרת המיוחדת שעליה אתה מדבר, זה אכן יבנה את הבחורים לפי דרגתם ולפי יכולתם, אך הם עדיין ירגישו את עצמם פגומים בגלל לימודם במסגרת שלא כ"כ מקובלת, וזה דבר לא נכון בעליל, כי כמו שכתבתי קודם רוב הבחורים צריכים להיות במסגרות כאלה, כי לשבת וללמוד כל היום זה דבר קשה מאוד, והמציאות הוכיחה שעד הקמת הישיבות היו מעטים מהנוער שהיו עושים זאת, וזה לא מגיע לבחורים יקרים כאלו שכל חטאם ופשעם שהם בס"ה אנשים נורמליים והם לא מסוגלים לשבת כל היום מול הגמ', שיקוטלגו כבעיתיים, דבר שיפריע להם בבא העת בבניית ביתם, שיקבלו בנות חלשות.

דוגמא מעשית לרעיון שכתבתי, מצאתי בישיבה חסידית בחו"ל, שבגלל תקציבים (כמו כאן) הם לומדים לימודי חול אחה"צ כמה שעות, והישיבה נותנת אפשרות חופשית למי שרוצה להכנס וללמוד שם, כך שבאותה ישיבה יש כאלה שיושבים ולומדים כל היום, ויש כאלה שלומדים אחה"צ לימודי חול
והמעלה בכיוון הזה היא כמו שציינתי שזה לא מקטלג את הבחורים כבעיתיים וכאלו שצריכים טיפול.

תוקן על ידי sorof ב- 05/05/2013 13:28:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2013 14:02 לינק ישיר 

יש הרבה מה לכתוב על נושא כה רחב, רק שתי נקודות שאני רוצה לציין.

לא הספקתי לעיין בכל האשכול, רק שורה אחת שראיתי בדבריו של המגיב שמלפני, בקשר לשעות הלימוד, הזכירו לי מה שתמוה בעיני, איך זה שבישיבה קטנה, לומדים אותו מספר שעות ילדים שזה עתה רק סיימו את החיידר, שהם בעצם ילדים ממש, ובחורים משיעור ג', נכון שיש קושי לסדר את זה, מכיון שצורת הלימודים בישיבה קטנה היא במסגרת אחידה לכל התלמידים, אבל זה שיש קושי לא מונע מלחשוב על פיתרון.

ומתוך שחשבתי על ענין זה, נזכרתי בענין נוסף שתמוה בעיני בסדרי הלימוד בישיבה קטנה, וזה השעות הרבות של השיעורים, אני כבר לא זוכר בדיוק את מספר השעות, אבל כמדומני שבבוקר מדובר בכשעתיים, האם זה נורמלי להושיב תלמידים לשיעור של שעתיים?, והשאלה שיותר מפריעה לי, איך זה שדבר כל כך פשוט וברור שללא ספק מצריך שינוי איך זה שלא חל שום שינוי בענין, הנקודה הזאת מפריעה לי עוד יותר מעצם העיוות שבשעתיים שיעור.

יש משהו בחשיבה החרדית שטעון שינוי מעצם השורש, יש כאן נקודה שמשותפת להרבה סוגיות, מהלך של אי חשיבה, או יותר נכון מהלך של חשיבה שהנכון הוא לא לחשוב ולא לשנות, ומה שהיה הוא שיהיה, וזה מתבטא בכל תחום ששיך לאורח החיים של החרדי, כמו למשל, מפעל הכוללים, האם זה נורמלי שאלפי אברכים ילמדו בדיוק אותם נושאים, הרי בודאי שיש אחד שחשקה נפשו בזה, וחבירו בנשוא אחר, אז נכון שיש מסגרות של לימודים שונים, אבל זה בשוליים, וגם מה שיש לא מקיף הרבה נושאים, שהיו יכולים לענין עוד אברכים.

ידוע שהרמב"ם באגרותיו מתבטא, אינני זוכר בהקשר למה, על צורת הנהגה מסוימת של יהודים, שצורה זו מביאה לידי כך, שלא יאמרו כפי שהתורה מתארת את מצבו של עם ישראל "רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה", אלא רק עם טיפש וסכל, ואני חושב שבמדיה מסוימת הדברים נכונים בהקשר לתופעת אי השינוי בחברה החרדית, אדם מבחוץ שיסתכל על מה שקורה בתוככי החברה החרדית, יכול למצוא את עצמו נדהם ומשתומם, מצד אחד מדובר באנשים שמקדישים את חייהם לפעילות מוחית, לעסק לימוד התורה והיינו מצפים מחברה שכזאת, שתהיה חברה תוססת עם ביקורת ומודעות עצמית, ורעיונות לפתרון בעיות שיש בה, רעיונות לשפר את הטעון שיפור, חברה דינמית שאינה קופאת על שמריה, ותחת זו אנו נתקלים בחברה שדברים מתנהלים בה באותה מתכונת, כאילו זוהי חברה שמנוהלת על ידי תוכנת מחשב אוטומטית, ולא על ידי אנשים שבינה במוחם.

אני לא בא לומר שאני חושב שהחברה החרדית היא חברה של אנשים לא חכמים, לא נבונים, כי לתופעות הנ"ל יש הסברים הגיונים, שמסבירים מה גורם לחברה החרדית לפעול בדרכים האלו, זה לא נובע מטפשותה, אלא מסיבות אחרות, אבל אי אפשר להתעלם מכך שמסיבות שונות החברה מתנהלת בחוסר חשיבה לשיפור, ובעיקר לשינוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2013 21:15 לינק ישיר 

החברה מתנהלת ללא חשיבה, ממספר סיבות, אבל לכולן שורש אחד:

א.  משך שנים אילפו את הציבור שאין לו מה לחשוב בעצמו, במיוחד בנושאים מהותיים, כי יש כבר מי שיחשוב במקומו. ה"גדיילים" יחשבו והציבור יבצע. ואכן הציבור לא מעז לחשוב מחשבה עצמית ועצמאית.

ב. גם ה"גדיילים" עצמם מפחדים לחשוב בצורה החורגת מהמקובל, בגלל הפתגם הטיפשי הידוע "חדש אסור מן התורה".
הם ניזונים מאלו שקדמו להם, אבל לא לוקחים בחשבון שלכל דור יש את הבעיות שלו וההתמודדויות שלו, שאינן דומות כלל למה שהיה נכון בימי ההשכלה, למשל.
היום הנשירה נגרמת רק בגלל שמשתמשים באותן תובנות כמו בימי ההשכלה.
גם הרב שטיינמן שבנושאים מסויימים חושב "מחוץ לקופסא" המקובעת, "חוטף על הראש" כל הזמן מפאנאטים קיצוניים, שאין להם כלל אחריות על הציבור ועל מה שיקרה איתו, ולכן כל מה שהם יודעים לזעוק הוא "אסור"!!!

ג. העיתונים החרדיים, צריכים צידוק לקיומם, ומה יהיה הצידוק אם לא שמירה על פך השמן הטהור.

כל זה נובע מחוסר יכולת מינימלי להתמודד עם המודרנה, עם ההתפתחויות, עם הבעיות החדשות, וגם מחוסר רצון, כי כדי להתמודד צריך למצוא פתרונות, ומפתרונות שהחפץ חיים לא הכיר הם מפחדים.
לכן נח יותר להשאר בקיבעון בן מאה שנה, ולזרוק את האחריות על אנשים שנפטרו מזמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2013 17:56 לינק ישיר 

החינוך החרדי הוא הטוב ביותר שגם מוכיח את עצמו .

וודאי שיש צורך בשינויים כאלה ואחרים בהתאם לזמן ולמקום .

כבר אמרו חכמינו אין להקדש אלא מקומו ושעתו .

אך לצורך זה יש להתייעץ עם גזברי ההקדש בדורינו שהם גדולי הדור הנושאים בעול הציבור .

וחס ושלום לא להיגרר אחרי החינוך החילוני החולני שמוציא פרי ביאושים בגלל השכלתו הפתוחה והקלוקלת של המערב .

פך השמן הטהור הוא המגן היחיד עלינו בזמנים קשים אלו ועל כן יש להילחם בכל הכוח לשמור עליו למרות כל הקשיים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2013 19:24 לינק ישיר 

בצלאל
אני שמח שפרסת את משנתך החינוכית כאן בפני החברים.
אולם שאלה קטנה, לפני החינוך החרדי יש צורך להיות מחונך לבן אדם, במשמעות המונח "דרך ארץ קדמה לתורה".
כיצד בכוונתכם לדאוג לדרך ארץ במערכת החינוך החרדית, או שלזה כבר ידאג לפיד (והרב פירון) ואת תדאגו רק לצד החרדי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2013 09:03 לינק ישיר 

בן ציון כתב:

נראה שכמעט לא ניתן למצוא מי שיתבונן על החינוך החרדי במבט רחב ויגדיר את מטרותיו וצרכיו. מרבית מנהלי המוסדות עסוקים בשאלות של הישרדות והמשכיות, וגם במנהיגות הציבורית קשה למצוא מי שיעסוק בשאלות כאלו. אולם נדמה שזוהי למעשה חובת השעה, של בעלי חזון ושאר רוח מקרב הקהילה החרדית לגווניה, שיעסקו בבירור החזון הנדרש בעת הזאת לחינוך החרדי, תוך שימת לב לאתגרי השעה.

אכליל את הנקודה
האם קיים נושא אחד שהמערכת החרדית ניסתה לנסח עבורו נייר עמדה כלשהו. הנחת יסוד היא שהכל מצוי בתורה וגדולי תורה מסוגלים לענות אד הוק על כל שאלה, אז מדוע להתאמץ? נניח שמחר מתגייסים אלפי בחורים חרדיים שרוצים לקיים חיי תורה ומצוות, מישהו מנסה לחשוב כיצד הם יעשו זאת, או שכל פעם יצעקו על הבעיה שצצה, כגון שלא היה לחיילים שעועית בטשולנט, והלא מנהג אבותינו הקדושים לשים בעבאלך בטשולנט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2013 11:23 לינק ישיר 

אני מעתיק לכאן את ההודעה שפרסמתי בפורום "בחדרי חרדים"

"ובכן, מסתבר שהדיון הציבורי סביב הנושא היה מוקדם מדי, הקמת צוות היעוץ הוקפאה וניתן אפוא לחזור לשגרה. ברצוני להוסיף רק כמה מילים בנימה אישית.

ארבעת הימים האחרונים היו עבורי התנסות לא רגילה של עמידה בעין הזרקורים והיחשפות להתנהלות הפוליטית בכלל ולפוליטיקה הפנים-חרדית בפרט. הההתייחסות חסרת הפרופורציות לעצם הקמת הצוות, ומידת התככנות שהתרחשה סביב זהות הצוות שהתגבש, לימדה אותי רבות על הפלגנות האוכלת במחנינו בכל פה.

אני מבקש להודות כאן לכל אלו שראו לנכון לעודד ולחזק אותי בדרכי, אני גם מכבד את כל אלו שבחרו לחלוק על עמדותי באופן מכובד וגלוי, אני בז לאלו שגידפו אותי על לא עוול בכפי ובפרט על אלו שנדמו כלפי חוץ כאוהבי ומאחורי גבי פעלו בכל דרך להשמיץ ולבזות."

על האמור, אני מבקש להוסיף שאחד הדברים הטובים שכבר יצאו מההתרחשות המוזרה הזו, הוא אשכול חשוב זה. אני מקווה שנוכל להרחיב ולעסוק בו או באשכולות אחרים כאן בפורום בשאלות של מדיניות חינוך והיה זה שכרינו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/5/2013 13:14 לינק ישיר 

בצלאל
אכן מוטב שזו תהא הבימה בה אתה נושא דברים, בין מי שילבן עמך את הדברים ברצינות, מאשר בין מדקלמי סיסמאות.
אתה עושה עבודת קודש, אולם לצערי אתה עובד עם ציבור שלמד להיות כפוי טובה (עד שהוא צריך אותך באופן אישי), ואולי כעת ילמד גם להודות למה שעושים למענו.
יישר כח ומקווה שתזכה לפרות נאים ממעשיך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2013 02:03 לינק ישיר 

משרד החינוך תוקע מקלות בגלגלי הקידמה החרדית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2013 07:56 לינק ישיר 

החינוך החרדי קדם לכל מערכות החינוך .

כי התורה קדמה לעולם ורק היא תישאר לנצח .

וכל מי שינסה לפגוע בתורה התורה תתבע ממנו את עלבונה .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > חזון לחינוך החרדי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext