| נשלח ב-13/6/2013 08:47 |
|
| |
אברטק
בימים אלו עומדת על הפרק שאלת המשך קיומה של מסגרת חשובה שהוקמה בשנה האחרונה, ולענ"ד שאלה זו הינה מהמרכזיות ביותר שעמדו בפני הציבור החרדי בכלל והליטאי בפרט בשנים האחרונות. מדובר ביוזמה של הרב דוד לייבל מבני ברק, תלמיד חכם מופלג ובעל מעשים, שמחזיק מכספו מספר "כוללים" ובשנים האחרונות טרח להקמת "כוללים" (ללא מלגה ועם לימוד ב"עיון") לאנשים עובדים. הרב לייבל יזם כעת הקמת בית תוכנה, שהתנאי להעסקה הוא לימוד תורה של כמה שעות בבוקר במסגרת רצינית. למרבה הצער קפץ עליו רוגזם של "קנאים" שמיררו את חייו וחיי החוסים בצילו, עד שגייסו לעניין גם מכתבים מגדולי התורה, שהביאו את הרב לייבל להחליט על סגירת המסגרת החשובה הזו, עד שיזכה לתמיכת גדולי התורה. לענ"ד תפקידנו בשעה זו הוא לטכס עצה כיצד למנוע את סגירת יוזמה חשובה זו.
הנה המכתב שתלה הרב לייבל בשבוע שעבר בבית המדרש

|
|
| נשלח ב-13/6/2013 08:51 |
|
| |
אני מאמין שלחץ על הח"כים של "דגל התורה" שהתחייבו לדאוג לצרכיו של החרדי העובד יוכל לעזור. זה נוסח הההודעה שהעברתי אתמול לשלושת ח"כינו בדוא"ל.
אלו כתובות הדוא"ל שלהם (מאתר הכנסת)
לכבוד
הרב ________ שליט"א
שלום וברכה
שמי בצלאל כהן, בוגר ישיבות קול תורה, פוניבז', מיר ור' יצחק סולוביצ'יק. מזה עשר שנים אני עוסק בסיוע לחרדים הנדרשים לצאת לפרנסתם, במסגרת עבודתי בג'וינט ובשותפותי בהקמת קרן ק.מ.ח. - קידום מקצועי חרדי וידידות טורונטו. במהלך השנים הללו, פגשתי מאות או אפילו אלפים של בוגרי עולם הישיבות, שחיפשו את דרכם בעולם העבודה.
אחת הסוגיות המרכזיות, המקשות על צעיר "בן תורה" לצאת ולפרנס את משפחתו, היא העובדה העגומה שהיציאה לעולם המעשה כרוכה ברוב המקרים בירידה ברמה הרוחנית של האדם ומשפחתו. זוהי תופעה שאין שום הצדקה לקיומה, אבל מסיבות שונות היא מוכרת כעובדה שכמעט אין עליה עוררין.
להתמודדות עם הנושא, הוקמו בשנים האחרונות מספר מסגרות לאנשים עובדים של לימוד בעיון במשך שלוש שעות בכל יום על ידי הרה"ג ר' דוד לייבל - ת"ח מובהק ובעל מעשים. מהלך זה הוכיח באופן מובהק, כיצד לימוד תורה בכל יום באופן רציני, מחזק את האדם בשמירת תומ"צ גם ביציאתו לעולם המעשה.
לאור ניסיון זה פתח הרב לייבל לפני מספר חודשים בית תוכנה בשם "אברטק" שהתנאי לקבלה ללימודים ולעבודה הוא לימוד תורה של כמה שעות בבוקר במסגרת רצינית. יוזמה ברוכה זו זכתה לתמיכתם של הרבנים הגאונים ר' מנדל שפרן ור' יהודה סילמן שליט"א, והיא ללא ספק בעלת יכולת השפעה עצומה על שמירת הזהות התורנית של "בני תורה" היוצאים לפרנסתם.
לאחרונה, קפץ עליו רוגזם של "קנאים" (שלא לשם שמיים) שירדו לחייו, ולא נחה דעתם עד שהצליחו להחתים כנגדו גדולי תורה, שדבריהם פורסמו ב"יתד נאמן" וב"הפלס". בשל כך, החליט הרב לייבל שליט"א לקיים "כשם שקיבלתי שכר על הדרישה, כך אקבל שכר על הפרישה".
כמי שרואה את התמונה הרחבה של הדברים, אני סבור שזהו אחד הדברים הנוראים ביותר שקרו במחנינו בשנים האחרונות. האמירה לאלו העמלים לפרנסתם "מה לכם לספר חוקי" היא ממש כדברי דוד המע"ה "כִּי-גֵרְשׁוּנִי הַיּוֹם מֵהִסְתַּפֵּחַ בְּנַחֲלַת ה' לֵאמֹר לֵךְ עֲבֹד אֱלֹהִים אֲחֵרִים" (שמואל א כו,יט). זהו מהלך פוגעני שתוצאותיו עלולות להיות מרות הן ללומדי התורה והן לאחיהם העמלים לפרנסתם.
אני רואה בתפקידך כ"שלוחא דרבנן" במפלגת "דגל התורה" המודע בודאי לחשיבות הנושא, לפעול ככל יכולתך לביטול המהלך העגום המתואר כאן. אני משוכנע שניתן יהיה להגיע לעמק השווה אודות הדרך הנכונה לביצוע הרעיון הנפלא הזה, לשביעות רצונם של גדולי התורה שליט"א.
בברכה, בצלאל כהן
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 09:20 |
|
| |
מסכים לכל מילה!!!
הבעיה היא שאנשים רבים מאד החושבים שזכותו של אדם לצאת לעבוד (ואיני מדבר על אלו החושבים שחובה על אדם לצאת לעבוד) עדיין חושבים שבמקרה של הרב לייבל (הראוי להערצה בכל פרמטר, ואם היינו חברה שפויה, היינו מציבים אותו כדמות מופת, ת"ח אמיתי, הדואג מיוזמתו ועל חשבונו הפרטי לציבור, הן לתורה, הן לעבודה, וכל זאת מתוך צניעות רבה וללא "החזקת טיבותא לנפשיה") מן הראוי היה שלא לשלב תורה עם עבודה, ועדיף היה שלא ילמדו כלל.
חשיבה עקומה זו, היא תוצאה של שטיפת מח של שנים ארוכות, ויידרשו מאמצים רבים, אם לא ליישר את העקום, לפחות להגיע לכך שיתנו לאנשים שנוהגים אחרת מדעתם, שקט תעשייתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 09:41 |
|
| |
| מביטמהצד כתב: |  | | הבעיה היא שאנשים רבים מאד החושבים שזכותו של אדם לצאת לעבוד (ואיני מדבר על אלו החושבים שחובה על אדם לצאת לעבוד) עדיין חושבים שבמקרה של הרב לייבל (הראוי להערצה בכל פרמטר, ואם היינו חברה שפויה, היינו מציבים אותו כדמות מופת, ת"ח אמיתי, הדואג מיוזמתו ועל חשבונו הפרטי לציבור, הן לתורה, הן לעבודה, וכל זאת מתוך צניעות רבה וללא "החזקת טיבותא לנפשיה") מן הראוי היה שלא לשלב תורה עם עבודה, ועדיף היה שלא ילמדו כלל.
חשיבה עקומה זו, היא תוצאה של שטיפת מח של שנים ארוכות, ויידרשו מאמצים רבים, אם לא ליישר את העקום, לפחות להגיע לכך שיתנו לאנשים שנוהגים אחרת מדעתם, שקט תעשייתי. |
|
באחת משיחותי עם נתי גרוסמן לפני כעשור, הוא סיפר לי על שיחה שהייתה לו עם דודו ההונגרי. דודו שאל אותו מדוע לא נוהגים היום כשיטת הרמב"ם לשלב תורה עם דרך ארץ, נתי השיב לו שכיום יש כאלו שרק לומדים וכאלו שרק עובדים, עד שאתה מנסה לשכנע את הלומדים להקדיש מזמנם לעבודה תשכנע את העובדים להקדיש מזמנם ללימוד תורה. הוא הבטיח לי אז שאם אקים מסגרות לקביעת עיתים לתורה לאנשים עובדים הוא יגבה אותי באמצעות העיתון וגם הפנה אותי להקדמה של ספר "פרדס יוסף" עה"ת שנכתב על ידי אדם שהיה סוחר גדול.
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 10:07 |
|
| |
| בןציוןכהנא כתב: |  | כמי שרואה את התמונה הרחבה של הדברים, אני סבור שזהו אחד הדברים הנוראים ביותר שקרו במחנינו בשנים האחרונות. האמירה לאלו העמלים לפרנסתם "מה לכם לספר חוקי" היא ממש כדברי דוד המע"ה "כִּי-גֵרְשׁוּנִי הַיּוֹם מֵהִסְתַּפֵּחַ בְּנַחֲלַת ה' לֵאמֹר לֵךְ עֲבֹד אֱלֹהִים אֲחֵרִים" (שמואל א כו,יט). זהו מהלך פוגעני שתוצאותיו עלולות להיות מרות הן ללומדי התורה והן לאחיהם העמלים לפרנסתם.
אני רואה בתפקידך כ"שלוחא דרבנן" במפלגת "דגל התורה" המודע בודאי לחשיבות הנושא, לפעול ככל יכולתך לביטול המהלך העגום המתואר כאן. אני משוכנע שניתן יהיה להגיע לעמק השווה אודות הדרך הנכונה לביצוע הרעיון הנפלא הזה, לשביעות רצונם של גדולי התורה שליט"א.
|
|
בצלאל
גם אני בוגר קול תורה.
אם אתה מכיר, זו דווקא האידאולוגיה הליטאית, הרי שזו דווקא דרכם שלא לעודד מסגרות בהם אברכים ישתלמו במקצועות מכניסים. ראה דוגמה במכתב מאליהו ח"ג, מכתבים בעניין הסימנרים.
לכן אם אתה רוצה דווקא לעודד תעסוקה מכניסה בחברה החרדית לא תוכל לקבל את החסות הליטאית אלא לעשות זאת תוך מלחמה עם "הגדולים" (שמצהירים במעשיהם שאכן החרדי העובד אינו בראש מעייניהם - אולי כגורם שניתן לקבל ממנו תרומות בלבד - וגם לא רווחתו של החרדי שאינו עובד).
את השינוי תצפה כאשר הציבור ידיר רגליו מחבורה זו והיא תאלץ לרוץ ולרדוף אחריו (גם זה לא ברור, שהרי כך החלה דרך תורה עם דרך ארץ, אולם בליטא גופא זה לא היה פתרון ומי שרצה לצאת בדרך כלל נטש גם את הדת לחלוטין, מנגד יתכן שהשואה קטעה הליך שהיה מתרחש גם בליטא).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 14:57 |
|
| |
בצלאל אני מסכים כמעט עם כל מילה שכתבת. אני לי טיפת אמון בעסקונה החרדית. שליחת מכתבים בנוסח בה כתבת את הדברים מתפרש כאילו אתה רואה בהם שליחים שלך. אני לא חושב שזה "קופצם של קנאים", לתדהמתי כשדיברתי אם סביבתי גילתי שזו דעתם של רוב האליטה הליטאית.
הספור האחרון עם הרב ליבל נתן לי להבין שאין לי דבר משותף עם הציבור הליטאי. וכדאי לי להוציא את ילדי בהקדם האפשרי ממוסדות שנשלטים על ידי האנשים הרשעים האלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 15:26 |
|
| |
אש לוהט, תוציא, ולאיפה תכניס אותם? באמת אני שואל.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 16:55 |
|
| |
מותר לצאת לעבוד רק במקום ובאופן שגדולי ישראל מתירים .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2013 17:22 |
|
| |
כמה הרהורים א. 1. האפוטרופסות של הצבור על היחיד. תלמד מקצוע אם תחסה בכנפי הכולל שלי. ב. 2. מה הובא לידיעת הח"כ הנכבד שלא ידע לבד, הן עובדתית והן רעיונית? ג. התליה של כל הרעות בעסקנים עושה מהרבנים בובות חסרות ישע. האם זה נכון? ד. 3. האם באמת הרבנים לא נמצאים במצב שהו מבינים כי הנוער חונך ותומרן למקום שבו הוא במצב של "או (אברך) או (מחוץ למחנה)" והם חרדים מההכרת הנוער ל"או" השני. לא יעזור לבכות על חלב שנשפך ועל מי שאחראי לתימרון הציבור לעמדה כזו, אבל העובדה היא שלאף רב אין אומץ לטפל בעניין (וחלקם חושבים שזה מצב טוב).
|
|
|
|
| נשלח ב-14/6/2013 08:14 |
|
| |
"לאחרונה, קפץ עליו רוגזם של "קנאים" (שלא לשם שמיים) שירדו לחייו" וכו'
מנין למכובדינו הכותב שהקנאים פועלים "שלא לשם שמיים" ? להזכירו, שטענה שכזו דרכה לשמש לשני הצדדים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/6/2013 12:22 |
|
| |
גם על פנחס אמרו שהוא סתם קנאי .
ובזכות קנאותו הקב''ה הסיר את חרון אפו .
|
|
|
|
| נשלח ב-14/6/2013 16:00 |
|
| |
ספרן
מי שמטרתו לשם שמים, לא נוקט דרכי ביזוי ואלימות, אלא שואל רב מה עליו לעשות ואז פונה לאדם כלפיו יש לו טענות ומשוחח איתו ביחידות על העניין, ככתוב: "ולא תשא עליו חטא!!!" ועיין במפרשים על המקום.
מסקנה, מי שנוהג ההיפך מדרך התורה, מטרתו אינה לשם שמיים! פשוט מאד!
|
|
|
|
| נשלח ב-14/6/2013 16:53 |
|
| |
ברור שמי שנוקט באלימות אין זה דרך התורה .
דרכיה דרכי נועם .
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2013 14:29 |
|
| |
שלום בצלאל, אני מעריך, שעד סוף השבוע, יתפנו ח"כינו היקרים להשיב לך. שהרי התחייבו להיענות לצרכי ציבור החרדים העובדים. נשמח לקרוא את תשובתם מעל גבי הפורום. עוד יותר נשמח לראות שהם אכן פתרו את הבעיה, כפי שהם יודעים לעשות בדברים שבאמת חשובים להם, כמו הדילים ברבנות הראשית.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2013 15:04 |
|
| |
קשה לי להאמין שהם יחכו עד לסוף השבוע.
אני מאמין שבעוד יום הם יענו כמאמר דוד המלך "כי אלף שנים בעינך כיום אתמול".
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2013 22:41 |
|
| |
בינתיים התשובות היו לקוניות בלבדף אני מקוה שהם בכל זאת יעשו משהו בנידון.
תגובת ח"כ משה גפני
שלום רב,
ח"כ הרב משה גפני בקשני למסור כי הוא קבל את מכתבך.
ומודה לך.
בברכה
המזכירה
תגובת ח"כ אורי מקלב
שלום וברכה,
מכתבך התקבל והועבר לעיונו של ח"כ מקלב.
בברכה,
לשכת ח"כ אורי מקלב
|
|
|