בס"ד
פרק ה' חלק ד'
*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
פגישה שנייה (שלישית):
אז אתם שואלים מה עוד יש לבדוק חבר'ה אנחנו רק באמצע הדרך אז נתחיל...
הפגישה השנייה מיועדת להשקפות אידאולוגיה ועקרונות שמהם מורכבים חיינו
הדוגמא השכיחה שאולי בגלל שכיחותה מתרכזים רק עליה ולא על דברים יותר חשובים היא:
האם הבחור הולך ללמוד אחרי החתונה או לא...
ברשותכם אני רוצה להתייחס לנושא גם אם זה לא קשור אלינו באופן ישיר.
כמו שכולם אומרים לי "בסמינר מכניסים להם בזונדה שצריך בחור שילמד כל חייו".
אז מורות נכבדות האם שכחתם שיש פה בחורה שאמורה להקריב בשביל האידאולוגיות שאתן מלמדות אותה???
זה לא רק לדרוש צריך לוותר על חיי רווח ואם הבחורה לא הפנימה את זה אז לא יצא כלום! נתקלתי הרבה פעמים בבחורות שדיברו על הצורך בבית של תורה שאני לא מערער על זה וזה ברור!
אבל שהגענו לדברים החשובים בבית של תורה שזה לחיות ברמת חיים נמוכה ולא שאני אומר שלא צריך לדבר עם הבנות על זה אלא לפחות באותו זמן שאומרים שצריך בית של תורה צריך גם אדם שמוכן לוותר שזה דבר מוכרח וללא זה א"א לדרוש בחור שילמד כל חייו...
דבר נוסף הוא הקלות הבלתי נסבלת בה הבחורות דורשים בחור שישב וילמד לא שאני אומר שזה לא נכון אבל היה טוב לו הבנות היו מבינות קצת מה נדרש מבחור שישב וילמד.
לא פעם שמעתי מבחורה מה כל כך קשה ללמוד שיש לכם אם זה בעיה זה כמו ללכת לעבוד ואפילו פחות שעות אז ממש לא לילמוד צריך ריכוז עצום וגבוה במשך כל זמן הלימוד איבוד כל שהוא של הריכוז גם אם למשך זמן קצר ביותר עוצר את הרצף דבר שלא קיים בעבודות בחוץ דבר נוסף לזה שיש את היצר הרע הטבעי של האדם שנלחם בזה ללא הפסקה מה שלא קורה בעבודה בחוץ...
תשאלו אותי מה זה עוזר שהם ידעו את זה???
זה עוזר ולא בהכרח שהתועלת נראית מיד לעין זה עניין של שינוי חשיבה והסתכלות נכונה והערכה רבה לבחור שלומד או שמתחייב לזה לכל חייו לא להסתכל על זה כדבר מובן מאליו אז הדבר שמתבקש מבת הוא להצטייד בהערכה רבה לתורה ובהמון אבל המון כוח רצון להקרבה אחרי הכול התורה היא גם שלה...
נתייחס עכשיו לדברים הפחות שכיחים יש מצב בו הבחור מגיע ממשפחה שחיה בצורה מאוד פשוטה והבחורה באה ממשפחה שלא היה חסר שמה דבר ואולי היה שמה יותר מידי ההבדל הוא מאוד גדול ובדרך כלל קשה לגשר על הבדלים.
יש לי חבר שהכול היה בסדר בחינת הבחורה אבל היה דבר גדול קטן היא הגיעה ממשפחה מאוד עשירה אבל הוא אמר אני לוקח את זה והיא תתרגל אומר לכם השנים הראשונות של ההתאקלמות שלה היו מאוד קשים בחודשים הראשונים היא קנתה בגדים מכספם של ההורים אבל הוא בתיאום ההורים (כן בתיאום אם ההורים אתם לא מאמינים כן אבל זה אולי היה המזל שלו) הפסיקו את זה ואם כל הקושי היא התחילה להתרגל ולא להאמין היום היא אדם שונה מאוד אז לומר לכם שזה בלתי אפשרי אני לא יכול לומר אבל תדעו שזה סיכון לקחת כזה דבר וכדי לבדוק את העניין הזה...
דבר נוסף מתרכז בזה שגם אם בחורה מוכנה לקחת בחור שייצא לעבוד היא תרצה עדיין שיהיה לו חזות של בן תורה שילך אם כובע וחליפה להתפלל חולצות לבנות ולדבר אין סוף...
וכמו שידוע לכם בוודאי על המצב המצוי שיש בציבור שלנו בשונה מהציבור החסידי שמי שיוצא לעבוד אז יוצא החוצה לגמרי החולצות מתחלפות והכובע מעלה אבק בבוידם האלטרנטיבה של האנשים האלו הוא להתחבר עם הציבור המזרחי לשלוח למקום הלימודים שלהם שברבות הימים הם נהפכים לציבור הזה ואפילו מקבלים סלידה מהציבור ממנו הם הגיעו וכל זה בגלל הפליטה שהציבור שלהם פלטם.
אולי אפילו שלא בכוונה שנים קודם צריך להיות אדם מאוד חזק בכדי להישאר בציבור כמו שכבר אמרנו על אדם שלא מתייחס לסביבה ברגע שהוא יודע את טיב מעשיו וידע שאלו הם הצרכים שלו כרגע ולמרות שיצא לעבוד הוא מצליח לשמור על מעמדו בציבור "בני התורה".
הרשו לי לומר באיזו צורה אותו הבחור שיוצא לעבוד עושה את זה שהוא מצליח להישאר בציבור בני התורה אז אדם שיש לו הרבה "אידיש קייט" הוא מחובר לאדמורי"ם דהיינו לחסידות ולוקח לשמה את ילדיו והוא מושפע אז זה מאפשר לו לשמור על צביון של בן תורה וכמו שרמזתי שאצל הציבור החסידי אנשים עובדים את הציצית בחוץ הם נשארים בני תורה אם כל מה שמשתמע מכך למרות שיצאו לעבוד כי הציבור שלהם איפשר להם זאת והוא לא פולט אותם ולמרות זאת הציבור הזה מעריך מאוד את האנשים בתוכו שיושבים כל היום ולומדים תורה.
אמנם ישנה עוד אפשרות והיא שגם בציבור של היוצאים לעבוד נהייתה אלטרנטיבה של חרדים מודרניים אם כי הם לא מצליחים לשמור על צביון חרדי לאורך זמן...
אז בחורה צריכה להבדיל ולראות איזה אדם יושב מולה לאיזה זן של אנשים הוא שייך אמנם נקטתי בעיה זאת יותר לגבי הבחור וזה כי כמו שידוע הבחור הוא זה שיוצר את הקו של היהדות בבית אבל גם בבחורה קיים הדברים האלו שאמרנו אם כי ברמה פחותה העניין יותר רלוונטי מאיזה בית היא הגיעה שאם אין לה סלידה מסוימת מהמקום ממנו הגיעה אז היא תרצה דוגמתו לכן הבחור צריך לראות טוב מה המקור של הבחורה.
דבר נוסף שאפשר לשים אליו לב הוא רמת הדת במובן הנפשי והרגשי וודאי שאני לא מדבר על רמת הדת באופן מעשי שזה וודאי שצריך לבדוק אל עד כמה האדם חי את אלוקים עד כמה הדת שלו היא לא מצוות אנשים מלומדה שני סוגי אנשים נפרשים מולנו הבה נכיר אותם.
סוג א': אדם שהגיע מבית רגיל ההורים מגיעים ממקומות לימוד רגילים לחלוטין אז הבית מתנהל בצורת בית בני תורה רגיל שהכול מובן מאליו אין שאלה
למה צריך ללכת להתפלל עם כובע וחליפה?
או למה צריך ללמוד כל החיים?
מה ההבדל בינינו לבין המזרחים?
או מה תפקידם של הרבנים במערכת?
עד כמה מחויבים אליהם?
הכול מובן וברור מימים ימימה זה הציבור בו אנו חיים אלו הם הכללים שכבר נטבעו במובן של טבע שני בנפשו של אדם כזה שהם דברים שאין לערער עליהם.
סוג ב': האדם השני מורכב בצורה אחרת הוריו הגיעו ממקומות לימוד לא בנורמה וכל הבית של תורה שהם מנהלים הוא באופן של לימוד הציבור החרדי על גופם ועם כל שאלותיהם אדגיש שאני לא מדבר על חוזרים בתשובה אלא על אנשים שגדלו בציבור החרדי אבל בלי הסטיגמות שהוא מכתיב וגם אם הם יתחזקו האמונה שלהם נשארת מאוד שונה מה"רגילים" הם אומרים צריך לעשות מה שה' אומר מה אלו כל החוקים האלו למשל למה אסור לנסוע אם אופניים בשעות הפנאי? למה אסור לגדל צמחים וטבע? מה זה כל החוקים האלו שלכם יש לכם הסבר לזה .
האם אתם חושבים שאנשים שמגיעים מהמקומות השונים שציינתי יכולים להסתדר ואני מדבר במקרה שהדת מבחינת ההלכות הטכני הוא מתאים אני מדבר על הרגש צורת ההסתכלות אז פה הדעות חלוקות ישנם אנשים שיאמרו לאנשים מהסוג השני אל תעשו מעצמכם כאלו שונים אתם אותו הדבר מבחינה טכנית בדת אז מה הבעיה...
וישנם אנשים שיאמרו לא הם גדלו בבית אחר והם מורכבים בצורה אחרת וגם אם כרגע אין בניהם הבדלים מבחינת רמת קיום המצוות אבל ההבדל הוא עמוק יותר והוא יגיע לידי מעשה...
בהמשך אולי בכל מיני שיחות שאחד יאמר לשני למה אתה לא מבין זה ככה? מה אני כל הזמן חייתי ככה? מה אתה לא מבין מה צריך להסביר? והוא יאמר מה זאת אומרת לא צריך להסביר עם אין עם זה בעיה מבחינת דת אז תסבירי...
תשאלו מה אני חושב אז או שהצלחתם לנחש או שלא אני חושב שזה לא מתאים אבל הבעיה היא מאוד ניתנת לגישור ואם האדם שעומד מולכם מתאים בשאר הנתונים שצריך לשידוך מוצלח אז הבעיה הזאת הופכת לקטנה ובסה"כ גם תלוי בהרגשתכם עד כמה זה מפריע.
עד כאן בקשר להשקפות אידיאולוגיות ועקרונות שאר הפגישות נמשכות לפי הדברים שעוד לא הספקתם לבדוק בענייני הדעות וההשקפות וזה אמור להימשך עד שהגעתם למיצוי העניין...
דבר שרציתי להתעכב עליו הוא האם אפשר להכניס בתוך פגישה אחת שני חלקים? אני אמרתי שהפגישות מתחלקות אבל אולי נערבב את הכל בפגישה הראשונה ממש כך אולי אפשר בתוך הפגישה לחלק אותה.
אז אני אומר כך: זה מאוד לא מומלץ שאין בכוחו של המוח להשתלט על כל כך הרבה נתונים אם צריך להתרכז בשני נושאים וגם שזה יוצר מתח מדובר שבני אנשים שלא ראו אחד את השנייה אף פעם וזוהי הפעם הראשונה עדיף לא ליצור לחץ וגם שאמרנו שצריך לשמור את הרגשות בצד ואני אמרתי שזה אפשרי אם רוצים אז וודאי שלא צריך להעמיד האדם את עצמו בניסיון ואם נראים אחד לשני בפעם הראשונה ולא מפסקים בעוד מועד אז הרגשות גועשים יותר מידי ולפעמים לא נוכל לעמוד בזה.
ודבר אחרון בנושא זה הוא שניגשים לפגישה זה צריך להיות בהחלטה שאם זה מתאים אני הולך על זה פשוטו כמשמעו אני מתחתן ואפרט...
חברים סיפרו שהרבה בתחילת השידוכים הם שיחקו בגלל היותם טריים בנושא הם רצו לשחק עד כמה שזה נשמע מגעיל לפעמים הצטרפה סיבה שלמרות שהשידוך איתו הולכים להיפגש לא נראה כל כך בגלל שלא נפגשו הרבה זמן הולכים כדי לראות "עולם" כמו שהם קוראים לזה (כינוי יותר מגעיל היה "לשטוף את העיניים") ודווקא מתי שהם התארסו הם אמרו לי שבשידוך הזה הם אמרו לעצמם זהו סוף למשחקים!!!
אם זה מתאים אנו עושים את הצעד (כך הם אמרו לי)אני לא יודע אם בגלל זה הם התארסו אבל זה צעד גדול לקראת...
חבר נוסף שהיה לי נפגש אם בחורה חודשיים וחצי הוא אמר שזה נמשך כי האחות של הבחורה שהיא יותר מבוגרת הייתה צריכה להתארס אז כבר חיכו לה שתהיה ראשונה זאת הייתה הסיבה לפרוטוקול אבל מתחת לפני השטח מתברר שהסיפור הוא אחרת לגמרי כולם אמרו שהיה לו סיפור לפניה שכמעט התארס לולי סיבה רפואית וכאב לו כל כך שכל הזמן דיבר עליה וכנראה היה לו כל כך קשה לוותר עליה והוא לא היה מוכן עדיין ריגשית לבחורה אחרת והוא היה צריך חיזוקים מהבחורה שאיתה הוא התארס שזאת באמת האחת וזה לקח לו חודשיים!!!
לכן חבר'ה אם אתם לא רוצים שידוכים נסחבים כמו מסטיק ומסתבכים שבו עם עצמכם במקום שקט היו רציניים אם עצמכם אימרו לעצמכם...
מדובר בהחלטה חשובה אל תקלו ראש כי זה יקבע את עתיד השידוכים שלכם עד כמה זה יהיה נחמד ולא קשה כמו שבחורים אחרים עוברים אל תזלזלו בזה תגיעו להחלטה
שאלו את עצמכם...
אני באמת רוצה להתחתן?
יש לי את הכוחות לכך?
אני יודע לקראת מה אני הולך?
אולי יהיה טוב לו אני יישב עוד קצת זמן בישיבה/סמינר ואני יגדל ילמד על החיים?
זה יכול מאוד לעזור אל תפחדו להגיד את זה לא יקרה כלום אם תחכו קצת אני יוצא מנוקדת הנחה שמודבר בבחורים לא מבוגרים מידי אז תחכו קצת עדיף מאשר למהר ולא להיות בטוחים בעצמכם ולהיכנס לסאגה סלאלום של שידוכים בלי הבסיס
האם אתם באמת רוצים להתחתן???
ותאמינו לי הדבר בדוק אצל עשרות ואולי מאות בחורים שכולם אמרו את אותו דבר אם אתה משחק אז כמו במשחק לפעמים הוא מצליח ולפעמים לא.
ורק מתי שתגיעו להחלטה שאתם באמת מעוניינים רוצים להתחתן וזה סופי אז לכו על זה ומובטח לכם בעזה"י שידוכים מהנים וממצים כשבסוף תמצאו את ה"אחת"...