| נשלח ב-1/10/2006 02:20 |
|
| |
מעמד האשה בציבור החרדי
ע"פ ההלכה, האישה פסולה לעדות ולדין וכן פטורה מכל מצוות עשה שהזמן גרמא. בנוסף, היחס במקורות לנשים כעיקרן של בית וככל כבודה בת מלך פנימה.
הצורה של "כל כבודה בת מלך פנימה", אינה נשמרת בדורנו אפילו ע"י לוחמי ה"המהדרין". כיום הנשים עובדות בחוץ, ובמשפחות רבות אף משמשות כמפרנסות הראשיות. אך למרות זאת, בחלקים גדולים של הציבור, קיים יחס מזלזל בנשים.
נראה לי שבבית פנימה מצבה של האישה השתפר מאוד, אך ההסתכלות על נשים באופן כללי עדיין מאוד מזלזלת. אין התחשבות בדעתן, תפיסה שנשים אינם מוצלחות, אי שיתופן בהנהגה וכו'. למעשה, הציבור החרדי כציבור, הינו השוביניסט האחרון.
אי אפשר שלא להתפעל, מהנעשה אצל אחינו הד"ל. נשים מובילות מנהיגות ובמקרים רבים אפילו יותר מהגברים. בתקופת ההתנתקות ראינו איך נשות ונערות הד"ל, תפסו את מושכות ההפגנות. במצבים רבים, הן היו מובילות ואף קובעות את טון ההפגנות.
האם לא הגיע הזמן לשנות את הדברים? במוסדות החרדים מחנכים את הבנות שהן אינן מסוגלות לחשוב ולהוביל. חינוך לקטנות יוצר נשים קטנות. האם לא הגיע הזמן לצעוק לנשים, אתן מסוגלות? צריך לומר להן, אתן יכולות לחשוב! אתן יכולות להנהיג! תפסיקו להתבטל בפני הגברים!
תוקן על ידי - אגודה_אחת - 01/10/2006 7:08:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2006 11:42 |
|
| |
חיים
אם אתה מדבר על הנהגה ציבורית, צריך להחליף את מבנה השלטון הקיים, כל זמן שמקבלי ההחלטות הם הגדוילים, כך שאת המשרות מקבלים כל המלקקים, אתה באמת חושב שהן ילקקו?
ואם אתה מדבר על הובלה, מי היום מובילות בציבור הליטאי יותר מהנשים, בהנצחת המצב הקיים של האידיאל תמות נפשי באוהלה של תורה? אבל זה לעצמו שוביניזם עצום, האשה לה מעצמה שום דבר, כל מה שהיא תקבל זה בזכות בעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2006 16:06 |
|
| |
חיים, כבר שנים שאני מצפה למרד הפמניסטי החרדי, הרי לא פעם הן יותר משכילות, כולל בתחומים תורניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2006 16:27 |
|
| |
חיים
ניתן לומר שמתוך האופציות הקיימות כיום לא נותרה כל ברירה לחרדים אלא להיות שוביניסטים.
יש להפריד את השאלה לשתיים, חברה מעורבת או נפרדת זו השאלה הראשונה, רק לאחריה ניתן לדון אודות איזה מגדר יוביל. כלומר, אם הכרענו לטובת חברה מעורבת אז נדון על פמיניזם מול שוביניזם, והיה אם הכרענו לטובת שוביניזם יש לחתור לשויון בכל תחום. אך אם הכרענו לטובת חברה נפרדת נותר לנו רק לדון אם רק הגברים יובילו או רק הנשים, מה יטען אז הפמיניסט?
מאיר
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2006 04:27 |
|
| |
מה שכתבתי לעיל על ירושת בת הבן היה בתגובה לכותבת שבת יחידה יורשת.
אולי מכל זה למדים שהחיים יותר חזקים מן הטקסטים ומן הטכסים, שלמרות שמן הטקסטים ברור שאשה היא במדריגה נחותה, וגם בטכסים שביהדות אין לאשה מעמד גבוה, בכל זאת, למעשה, כדברי שתי הנשים הנכבדות דידן, האשה היא העיקר.
מסקרן לשמוע כיצד הנשים מפרשות לעצמן את כל הטקסטים הללו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2006 09:18 |
|
| |
דוד, אולי כדאי שתשמע קצת שיעורים של רבנים שמדברים על הנושא... ובאמת מעניין איך האשה שלך מרגישה (או תרגיש, במקרה ואתה רווק). גבר שמרגיש חזק ע"י כך שהאשה שלו מושפלת/נחותה ממנו... גבר? לא נראה לי...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2006 10:33 |
|
| |
ב"ה
פרימה,
שמת לב לעובדה ששתינו הנשים היחידות הכותבות כאן.... (אם לא לוקחים בחשבון את קלף )
אני חושבת שזה מצריך דיון באשכול בפני עצמו....
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2006 11:37 |
|
| |
מפתיע אותי באמת לראות שרק אנחנו הגבנו כאן. מה קורה? האשה החרדית באמת מרגישה כך? זה ממש עצוב, ולדעתי זה חלק גדול באשמתה (תקני אותי אם אני טועה)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2006 19:01 |
|
| |
|
|
|
ראיתי את הכתבה הזו, ושאלתי את עצמי למה הציבור החרדי לא יכול לגדל נחמה ליבוביץ ומעבר לכך אפילו אינו מוכן להכיר בה.
|
|
|
|
|
 |
הרב יעקב אריאל, רב העיר רמת גן, אשר פסק כי אין לתת לאשה העומדת בראש מדרשה תורנית להקריא כתובה מסביר את הפסק שלו ואומר כי "אשה שאינה יודעת את מקומה ומהי צניעות אמיתית אינה אישה חכמה".
לפני מספר חודשים נשאל רבה של רמת גן, הרב יעקב אריאל, שאלה באתר ישיבה על ידי בחור שעמד להינשא לבחורה בוגרת מדרשה תורנית. הארוסה התעקשה שבחופתם תקרא את הכתובה ראש המדרשה שלה. מנגד טען הבחור שכיבוד אשה בהקראת הכתובה יש בה טעם לפגם.
"ארוסתי ואני עתידים להינשא בעזרת ה', ולפני זמן לא רב בקשה ארוסתי כי את הכתובה תקרא ראש המדרשה בה למדה. כיון שטרם ראיתי דבר שכזה, ולמרות שנאמר לי על ידה שפעולה זו אינה סותרת את ההלכה, אני עדיין מוצא טעם נפגם בדבר. אם בשל פגיעה בכבודו של מסדר הקידושין, ואם בשל חוסר ההגיון שבדבר. הרי זהו כתב ההתחייבות שלי כלפיה ואם אני איני קורא אותו מפאת אי שליטתי בארמית אזי לפחות שמסדר הקידושין שהוא מדריכי ונציגי ייקרא אותו. אשמח לקרוא את חוות דעתך", כך פנה הבחור לרב אריאל.
הרב, בתגובה, השיב כי אכן יש כאן פגיעה בכבוד הרב וחוסר טעם: "בכלל, הנסיון לחדש דברים ללא צורך וללא סיבה מוצדקת (אנו מחדשים דברים רבים שתנאי החיים המתחדשים גורמים להם, במסגרת עקרונות ההלכה הנצחיים) ולבטל את מנהגי ישראל מדורי דורות היא ערעור מסוכן של כל המסורת שלנו".
אל תתחילו את חייכם החדשים בשבירת מסורות. המשיכו את רצף השושלת ההלכתית שלנו, ורק במקום בו התנאים מצדיקים שינויים, במסגרת ההלכה הקבועה, תעשו זאת בהדרכת פוסקים מובהקים", פסק בזמנו.
לאחרונה נדרש לסוגיה באתר ישיבה על ידי גולש: "מדוע הרב מתנגד שאשה תלמידה חכמה העומדת בראש מדרשה, תקרא כתובה בחתונת תלמידתה?"
בתשובה ענה הרב כי על אשה לדעת את מקומה הטבעי ומהי צניעות אמיתית. "הכרתי אשה חכמה באמת נחמה לייבוביץ', למדתי ממנה רבות. היא סירבה לתת שיעור בבית הכנסת (לא בזמן התפילות). היא טענה שאין זה מקומה הטבעי. איזהו חכם המכיר את מקומו. אישה שאינה יודעת מהי צניעות אמיתית אינה חכמה".
|
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2006 14:17 |
|
| |
מה הבעיה?
אני מסכימה עם הרב.
מעצבן אותי נשים עם ביטחון עצמי שואף לריצפה, שמחפשות רק "שיוויון".
למה לא? עוד מעט הן ירצו ללכת ללמוד בכולל, ושהבעל יטפל בילדים. עד לאן הן רוצות להגיע?
|
|
|
|
|