בית פורומים אגודה אחת

הגזענות המודרנית - האם אנחנו אשמים ???(צו פיוס)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/2/2007 18:30 לינק ישיר 
הגזענות המודרנית - האם אנחנו אשמים ???(צו פיוס)

בס"ד

בספרות המקצועית נטען בהרחבה כי הגזענות לא תמה בימינו , אלא עברה רציונליזציה לתרבות המערבית , ההיסטוריונים לצד הפסיכולוגים מבחינים כיום בשני סוגי גזענות , הראשונה מדברת על גזענות אבסרסיבית , שלפיה בני אדם אכן מאמינים בגזענות אך יודעים שהיא פסולה ועקב כך הם מנסים לגרום לעצמם לחוש רגשות נעלים ומוסריים , אנשים אלו יוצרים עיתים אפלייה מתקנת בשביל לאזן את הקונפליקטים והחששות בליבם , השנייה מדברת על גזענות סימבולית שלפיה האדם אכן נותר גזען אך כיוון שהוא יודע שהיא אסורה הוא מוציא אותה במקומות המותרים ובהקשרים אחרים . לאחרונה התפתחה גזענות חדשה שבספרות היא נקראת הגזענות המודרנית , שלפיה אנשים מודעים כי הגזענות היא אסורה ואכן כך היא הייתה בעבר , אך הם טוענים שעבור המיעוטים הדבר עלה לראש , והם דורשים זכויות יתר , ועל כן יש לקטוע את הדבר באיבו .
לדעתי בצד כל התיאוריות הגזעניות ראוי להתייחס לעובדה המוצקה ואולי האמיתית ביותר , הגזענות לעולם לא נגמרה היא אכן שינתה את עצמה , ואולי כבתה מעט , אך היא עדיין קיימת כולנו חווינו לא פעם את העוינות של הציבור החילוני עלינו , אם זה באכזריות של היס"מ בפרט והמשטרה בכלל , (לא שיש בדברים אלו להצדיק את ההפגנות השונות ) ואם זהו משפטים וברוקרטיות שונות שאדם החרדי צריך לעבור , ולא זו הבמה לפרטם , (במיוחד שאני מכיר בעל פה את כל היפי נפש , אשר רואים את הדברים האלו כעלבון ) , אך השאלה שלי האם אנו אשמים , האם אנו אמונים על צו פיוס למשל , היינו מתרועעים עם הציבור החילוני (בגבולות המותרים כמובן  ) חולקים עימו את מחשבותינו ואת אורחות חיינו המשותפים (ויש הרבה כאלו) האם הענינים לא היו שונים מעט , נקודה אחרת שיש לעלות באותו הקשר , הגזענות הרבה ביותר קיימת בתוך הציבור שלנו , ספרדים ואשכנזים היא הדוגמא הבולטת של הדברים , אחד הדברים שבמדעי המדינה מציינים כדבר לשבח הוא הצבא של מדינת ישראל , שהצליח לקעקע מהשורש כל גזענות שהיא הסיבה לכך היא תיאוריה שנכתבה כבר לפני עשרות שנים הנקראת השערת המגע שלפיה ככול שהמגע בין הגזעים והדיעות השונות רחב ועמוק יותר , המגע יוריד את הסטראוטיפים והדעות הקדומות , אני מכיר בעובדה שיש חשש שנתקלקל או חששות אחרים אך האם הפעם היחידה שאנו צריכים לפגוש חילוני , הוא במטרה להחזיר אותו בתשובה , או בלשכת הגיוס , האם לא הגיע הזמן שנפגוש יהודים אחרים וננהל איתם שיחה אקטואלית ונעימה , וכך נוכל לפורר את הגזענות ואולי אף להגיע להשגת צרכים ומטרות משותפות , שהראשונה שבהם היא ואהבת לרעך כמוך ???

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/2/2007 19:17 לינק ישיר 

יחסים בין חילונים לחרדים, זו לא גזענות, זה פשוט לקיים מה שהגמרא אומרת שמצווה לשנא רשע

יחסים עם הספרדים אשכנזים, זו היא הגזענות למהדרין, וכמה שחרדים יותר, כך מקיימים את הגזענות יותר בהידור.לפרטיה ולדיקדודקיה

אין צורך לנהל שיחות, יש צורך פשוט לא לחשוב שהאשכנזים הם גזע עליון. מכיון שהם לא!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2007 20:35 לינק ישיר 

עירוב פרשיות שנו כאן.

יחסי דתיים חילונים נדונו כאן  וכאן  

טענתך אודות יחס היס"מ דומה שמעולם לא נבדקו, יש יותר חרדים נפגעי אלימות משטרתית מכל מגזר אחר? ראית פעם יס"מ בהפגנה חילונית שנוהגים אחרת?

עניין הביורוקרטיה הוא דמיון מוחלט, החילונים מתלוננים עליה לא פחות, זו אמנם טענה מקובלת במחוזותינו אך חוששני להם מפראנויה.

עם זאת, ודאי שרוב בני אדם אינם קוסמופוליטיים, מעגלי זהות הם תופעה די מובנית ואף חיובית בחברה האנושית, אצל אנשים טובים זה יבא לידי ביטוי בעיקר באהבת רע, אצל אנשים פחות טובים זה יתבטא בשנאת זרים.
פראנויה, גם היא כוחה יפה ביצירת שנאת הזר שהפראנואיד בטוח שהוא שונאו וכמים הפנים לפנים הוא מחזיר לו שנאה וחוזר חלילה.
יחסי אשכנזים ספרדים הם אכן נושא כאוב, הציבור הדתי לאומי כולל אגף החרד"ל דומה שכבר השתחרר ממנה, תרמה לכך כנראה הגמישות שלהם בשמירת מסורת הקהילות דייקא, נוסח והברה אחידים בתפילה הם שלב חשוב מאוד באיחוד זה, מה הסיכוי לאחדות כזו בציבור החרדי? אני לצערי די סקפטי.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2007 20:46 לינק ישיר 

ב"ה

ירוחמשם,

אני מסכימה לכל מילה בדבריך לגבי הגזענות בציבור החרדי בין אשכנזים לספרדים. אגב , הגזענות איננה רק בין אשכנזים לספרדים אלא גם בתוך הקהילות האשכנזיות יש מאלו שאינם מתחתנים עם אלו ולאו דוקא מטעמי השקפה....

לגבי הרישא של הודעתך, תמהה אני.

האם חילוני הוא העונה  לתאור הגמרא אודות רשע שמצווה לשנוא אותו? אינני יודעת לאיזו גמרא כיוונת בדבריך, אולם הרה"ג רבי שניאור זלמן מליאדי בעל התניא והשולחן ערוך כותב בספר התניא פרק ל"ב בזה הלשון-

"ומה שאמרו בגמרא שמי שרואה בחברו שחטא- מצווה לשנאותו, וגם לומר לרבו שישנאהו, היינו בחברו בתורה ובמצוות וכבר קיים בו מצוות "הוכח תוכיח את עמיתך", עם שאתך בתורה ומצוות ואף על פי כן לא שב מחטאו"

בעל התניא מדבר על דברי הגמרא במסכת פסחים קי"ג, ע"ב- "האי גוונא דחזי ביה איהו דבר ערוה רב נחמן בר יצחק אמר מצוה לשנאתו שנאמר "יראת ה' שונאי רע"..."

אולם מדייק שהכוונה היא לאחר שקיים בו מצות "הוכח תוכיח את עמיתך" (וראה פירוט ההוכחה בערכין ט"ז, ב')
דוקא "עמיתך" שמשמעו לפי חז"ל- עם שאתך בתורה ובמצוות, אותו אחד שהוא עמית שלך, ברמתך. (שבועות ל', ע"א. בענין "בצדק תשפוט עמיתך") ובכל זאת לא שב- אז מצוה לשנאותו.

כלומר על מנת לשנוא אדם מישראל חייבים להיות שלושה תנאים:

1. שיהיה ברמתך הרוחנית.
2. שהוכחת אותו על מעשיו.
3. שלא שב למרות התוכחה.

האם יהודי שאינו שומר תורה ומצוות עונה למשהו מתנאיו של בעל התניא המסתמכים על דברי הגמרא? בודאי שלא.

ואין לי אלא לסיים בדבריו-
"אבל מי שאינו חברו ואינו מקורב אצלו, הנה על זה אמר הלל הזקן הווי מתלמידיו של אהרון אוהב שלום וכו' אוהב את הבריות ומקרבן לתורה."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2007 22:46 לינק ישיר 

בס"ד
לymy הנכבד - (ובסוף תגובה למר ירוחםשמ הנכבד )

איני מבין איזה עירוב פרשיות מצאת כאן

אך ארשה לי תחילה להתייחס לסוף דברייך 

התופעה שהזכרת שבה צפיית האדם  להתנהגות אנשים היא מרכיבה את תגובתו , ולבסוף האדם התנהג באותו אופן שבו אתה מתנהג , נחקרה כבר במתדולוגיה היוונית , וגם הפילוסופים המודרנים יותר , עשו לתופעה זו סומבולוזציה מעטה וקראו לה בשם הנבואה המתגשמת מאליה , אך לדעתי אין עניינה לכאן , בעוד שתופעה זו מנבא את התנהגות הזולת , היא אינה מסבירה , מדוע יש לך צפייה להתנהגות כזו או אחרת , מאדם זה או אחר , כוונתי היא שאין זה הסבר מספק איך כל התופעה התחילה , אולי זהו מסביר במקצת מדוע היא ממשיכה כיום , ואכן אנתרופולוגים שחקרו את שורשי הדעות הקדומות שמו את ליבם להסברך המעניין , אך הרשה לי להרחיב לך את העניין ביתר פירוט , אם כי בקצרה , הגזענות ודיעות קדומות , אין לו קשר למושג סטריאוטיפ , שבעוד הסטריאוטיפ הוא עניין שכלי , המורכב מקוגניציות והרכבי אשכולות (גם פיזיולוגים ) הדעות הקדומות היא עניין רגשי לחלוטין , ואשר על כן אין זה נכון לדמות את עניין אהבת חברים לשנאת זרים , שכן אהבת חברים היא עניין שיתוף הקבוצות , המטרות המשותפות שביניהם וההקשרים בין אהבה לחיבה , בעוד ששנאת זרים כקולקטיב , וכקבוצה נובעת מעניין רגשי לחלוטין ,
ועתה ארשה לי להתייחס לטענתך הראשונה , עניין הביורוקרטיה הוא אכן שייך גם שייך בציבור החרדי , אין כוונתי , לביורוקרטיה שאנחנו צריכים לעבור בדואר , בהשגת טופס 4 או בפתיחת עמותה לרשם העמותות , כוונתי היא לביורוקרטיה באופן סימבולי , אדם חרדי חייב לעבור שבעה מדורי גיהנום בשביל להוציא דברים פשוטים שעבור אדם חילוני , הם פשוטים בתכלית , ניתן להביא אין ספור דוגמאות , רישום ישיבה כעמותה , מפעל ההזנה לילדים , הסעות בחינוך העצמאי , ומעל הכול מי לא מכיר את ההרגשה שבתור אדם חרדי , בסביבה חילונית , תמיד אתה המוזר , השונה שחובת ההוכחה להיותו שונה מעדר המוזרים שגדל בה מוטלת עליו , אני יודע שלכל אחד מהדברים שכתבתי פה ישנם תריסר תירוצים וגם לדוגמאות אחרות שישנם באמתחתי , אך ברמה הכללית , בתור האדם אשר מכיר את הציבור החילוני מקרוב , אני יודע שגם כאשר הצלחת לחדור ולשבור את הקונפורמיות החברתית , הוא בבחינת מקרה יחיד אשר אינו מעיד על הכלל , וחבל !

אילו רק נוכל לשבור את הסתגרות הזאת במידה זו או אחרת יש לכולם מה להרוויח , ואין שום סיבה שאם בקול'ג ובאוניברסיטאות באמריקה יש נטייה ברורה לקבל סטודנטים יהודים חרדים כי הם ידועים בתור מצליחנים ובעלי שאיפות ותורמים למערך ההשכלה הגבווה לאין ארוך מהציבור האחר , לא יבינו זאת בארץ בתוך יהודים בעצמם ונוכל לתרום אחד לשני .

ועתה אוסיף הערה קטנה למר ירוחםשמ חילוני אינו רשע , כמו שאתה לא , במסגרת חובת האדם לבוראו , ישנו מדד המתחיל מאחד עד מאה , ככול שאתה יותר שומר על מצוות ה' באחוזים אתה יותר עושה את רצונו , ולחילופין .... המגזר הדתי חרדי או חילוני הקשר בינו לבין שמירת הדת , הוא קשר הנקרא תואר המקרה , אך אין בו (לפחות כיום ) שום קשר לרמת האחוזים בין שמירת התורה והמצוות , בקיצור הסקטורליזציה בישראל מחולקת לפי קטריונים אחרים לגמרי כמו נושא החינוך והשמרנות מאשר לרמה הדתית .

מקווה שהבהרתי את הנקודות התמוהות

צורי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/2/2007 22:47 לינק ישיר 

אפדאון
אכן לגמרא הנ"ל התכונתי. וכתבתי את זה בציניות, אני לא מסכים למסקנת הגמרא במקום וגם התוספות לא מסכימים לה.הגמרא לא מזכירה מה שכתבת כגון התראה. או שיהיה באותה מדרגה.
הגמרא מדברת על אדם שראה יחידי את חברו עובר עבירה ולכן כיחיד אינו יכול להעיד על המעשה בב"ד. כלומר לדומה בחיינו שאנו לא יכולים לעשות מאומה כנגד עוברי העבירה. התוספות במקום עומדים על כך שאדם חייב אפילו לעבור על מצווה מהתורה לכוף את יצרו. ולגרום לכך שהשונא כלומר אותו עבריין יאהב אותו, אפילו על חשבון מצווה מהתורה שהאדם צריך לעבור בכדי להשיג את האהבה והשלום מהשונא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2007 22:50 לינק ישיר 

אפדאון
אכן לגמרא הנ"ל התכונתי. וכתבתי את זה בציניות, אני לא מסכים למסקנת הגמרא במקום וגם התוספות לא מסכימיםלה.
הגמרא לא מזכירה מה שכתבת כגון התראה. או שיהיה באותה מדרגה.
הגמרא מדברת על אדם שראה יחידי את חברו עובר עבירה ולכן כיחיד אינו יכול להעיד על המעשה בב"ד. כלומר לדומה בחיינו שאנו לא יכולים לעשות מאומה כנגד עוברי העבירה.
התוספות במקום עומדים על כך שאדם חייב אפילו לעבור על מצווה מהתורה לכוף את יצרו. ולגרום לכך שהשונא כלומר אותו עבריין יאהב אותו, אפילו על חשבון מצווה מהתורה שהאדם צריך לעבור בכדי להשיג את האהבה והשלום מהשונא.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2007 01:58 לינק ישיר 

למה אני בוחל בשימוש במלה "גזענות"?

לצד מיני הגזענות השונים צריך לציין את הגזענות האורגינלית. תורת הגזע שאימץ היטלר.

כחלק מהמאמץ לתיקון העולם (ולמרוק המצפון של חלק ממנו) הפכה תורת הגזע לגורם המשמעותי ביותר בתאור הפשע הנאצי.
(אף שאיני יודע אם המרכיב החברתי/ פילוסופי/ פסיכולוגי/ היחיד שגרם לשואה היתה תורת הגזע)

אחד הצעדים בהם בחר העולם כ"תיקון" ו"פיצוי" לפשע הנאצי היה שלילה מוחלטת של הכללות גזעניות ואף הכחשה (סטייל "ראש בקיר") של שוני בין קבוצות על רקע גזעי, לעיתים בצורה נאיבית עד כדי גיחוך.

לדידי, יש הרבה מן הצביעות והעמדת הפנים בחלק מההמקרים בהם מוקעת הגזענות.

http://blugermagid.blogli.co.il/ 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/4/2007 15:16 לינק ישיר 

פרוייר,
חלק נכבד משלל ההסברים לגזענות הוא בכיוון של האינטרס להנציח פער.
לכן, כל עוד אנו "חלשים" אין פתרון מוחלט.
כפי שציינת לגבי "השערת המגע", לפעילות של התקרבות יש כח לצמצם סטראוטיפים ודעות קדומות אך קשה לצפות להישגים משמעותיים היות שצריך "לנצח" אינטרסים.

"האם אנחנו אשמים?" - יש לי רתיעה אינסטיקטיבית מלהאשים את החלשים אפילו בסיטואציות בעייתיות יותר (לדוגמא: בפרק על גזע ואתניות בספר של האוני' הפתוחה "סוציולוגיה" נטען "שהמיעוטים עצמם מלבים קונפליקטים ע"י טיפוח אקלים של תודעה גזעית שנועד להשיג להם עוצמה וזכויות יתר" - הרוב "מתגונן" ע"י גזענות מול תביעות יתר. אולי כדאי יותר שהרוב יתרום קודם את חלקו לפתרון בעית הגזענות ואח"כ יתמודד מול תביעות היתר של המיעוט.)
אפשר להסתפק בציון היתרונות ביוזמה של המיעוט לצמצום הגזענות.

"סדנא דארעא חד הוא" - הסיבות לגזענות הפנים חרדית אינם שונות מהותית ולכן היחס הסלחני שלנו כלפיה מבליט את עליבותנו לעומת קבוצות אחרות, כפי שציין מאיר. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > הגזענות המודרנית - האם אנחנו אשמים ???(צו פיוס)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext