| נשלח ב-11/3/2007 01:53 |
|
| |
ארגוני חסד או ... איפה הבושה??
נראה לי מתאים בין ימי מצות "מתנות לאביונים" לבין ימי מנהג "קמחא דפיסחא" להעלות כאן נושא כאוב קצת מבחינתי!
תמיד משבחים את הציבור החרדי על ריבוי ארגוני החסד, לפעמים אני תמה לעצמי האם תרבות החסד הזו אינה אבו הפינה לתרבות הקבצנות הפשה במחנינו?
בפורים האחרון ראיתי בחורי ישיבה שאספו לת"ת שלהם ואחרי זה דיברו עם הבע"ה שיעזור להם בחובות שלהם (דהיינו מהבילויים שלהם.)!!
לא נראה לי שדרך התורה לרדוף צדקה וחסד צריכה להפוך לדרך של רדיפת כסף קל! אולי הגיע הזמן לתמתן?
שמעתי על ישיבה חסידית ששולחת את הבחורים לאסוף כסף לישיבה , ומסבירים להם שם שככה כשהם יגדלו הם ידעו להרגיש את הקבצנים, ולרחם עליהם. נראה לי שמה שקורה בסוף שכשמרגישים את תחושת הקבצן הם רואים שזה לא כ"כ גרוע ואלי אפילו נחמד!
לאן היגענו ?? איפה הבושה ??
לדעתי אנחנו צריכים להתנהל בצורה יותר סוציאליסטית והעניים יקבלו את לחם חוקם מגופים יותר מסודרים. במקרה דנן:צריך להקים ארגון שיהיה נורמה ציבורית מחייבת (דבר שמאוד קל לעשות בציבור החרדי עי' ערך פלאפונים כשרים.) להיות שותף בו, והארגון הזה יגבה מכל אחד לפי יכולתו, (הרעין של "ערבים" לא רחוק מהדברים האלו.).
אשמח לשמוע את דעתכם ואולי יש לכם פיתרונות מעשיים.
"פשוט נבילה בשוקא ואל תתצטרך לבריות"
|
|
| נשלח ב-11/3/2007 02:14 |
|
| |
היולי
אכן התופעה מקיפה מאוד, לפני שנתיים פנה אלי שכן בימי ערב פסח ואמר לי שיש לו בשבילי בשר לחג, שאלתי אותו כמה זה עולה והוא ענה שזה בחינם לאברכים שצריכים, נעלבתי (כאילו) ואמרתי לו שאני קונה בחנות. בברכת המזון מבקשים 'ונא אל תצריכנו לא לידי מתנת בשר ודם ולא לידי הלוואתם' פרנסה בכבוד היא ערך עליון, שלם על מה שאתה צורך, כיום נראה שערך זה נשחק מאוד, עוסקים בהשרדות, כמה יותר לצרוך בכמה שפחות לשלם, גם כן סוג של התנהלות. בשנים האחרונות ניתן לשמוע הרבה דיבורים בסגנון של 'למה לי לעבוד? זה לא משתלם' כאשר החישוב בנוי על כך שחיי העובד יקרים יותר ואינו נהנה מהנחות מפליגות כזה המובטל, אך מה עם הכבוד לשלם על צריכתך? נכון שלא תשאר עם יותר בסוף החודש, אבל זה שאתה יודע ששילמת על כל מה שנהנית ולא הצרכת אחרים לשלם עבורך, זה לא שווה לעבוד בשביל זה? כבוד עצמי הוא דבר חיובי וחשוב מאוד, מי שמאבד אותו מפסיד הרבה מאוד ברוח ובגשם.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2007 02:30 |
|
| |
בעזהי"ת
לכאורא אשר היולי שח אודותיו, "מוסד הצדקה המרכזי", מתקיים זה זמן בדמות "המוסד לביטוח לאומי". אלא שבפועל המוסד הזה אינו מוסד צדקה, אלא כעין מוסד הגרלת כספים בין נזקקים, ובעיקר פרנסת משרות מקורבים לצלחת. חוסר היכולת ליצור קריטריונים שיאתרו במדויק את הנזקקים, וחוסר רצון למצוא קריטריונים שיאתרו אותם בדרגת יעילות (וכך ידללו מאוד מאוד את התקציב השנתי... ), בשילוב עם מנגנון פקידותי ענק, וגביית כספים כפויה מהציבור, יצרו את המפלצת הנ"ל.
ולא פלא שהתורה מדברת על כל אחד שצריך לדאוג לסביבתו. כי הדרך הטובה ביותר לוודא שאף אחד לא נופל בין הכיסאות, שאף אחד לא שוכב בבית ואין איש יודע, ומאידך שאף אחד לא מנסה להוציא כספים במרמה, היא על ידי המעגל המשפחתי והקהילתי הקרוב.
וכלומר, רעיון מוסד צדקה מרכזי, אינו חלופה למצב הקיים.
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 11/03/2007 2:30:59
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2007 03:03 |
|
| |
לאלישיר
הבעיה שאתה מעלה שנופלים בין הכסאות זה לכאורה לא קשור לארגון שיוקם בתוך הקהילה החרדית.
אם כי טוענים שגם במוסדות כמו ועד הרבנים יש הפליות על רקע גזע או מקום מגורים או בין מי שאברך לבין מי שלא.
בכל מקרה אין ספק שמנהג הצדקה לא יפסק מעם ישראל אני רק רוצה לקרוא למיתון התופעה, שזה לא יהיה דבר שאין בו בושה.
|
| נשלח ב-14/3/2007 02:18 |
|
| |
בס"ד
להיולי
הו'תרון אמר איש אינו יכול להטות פרצוף אחד כלפי עצמו ופרצוף אחד כלפי אחרים מבלי להתבלל לעצמו בסופו של דבר איזה מהם הפרצוף האמיתי , ברמה העקרונית יש צדק בדבריך , אכן ארגוני החסד , מכניסה תרבות של חיקוי ולמידה אשר אינם רצויים , אבל שים לב שההטייה היא זאת שקובעת , אם הבן אדם אשר אוסף נדבות מרגיש שהוא חדור בתחושת שליחות עבור העני או המוסד אשר הוא אוסף על עצמו , אז הקונפליקט שלו , לא גדול , כלומר האני העצמי שלו אינו נסתר מדמות אחרת שהוא מייצג , אבל אם הבן אדם אשר אוסף כסף אכן רואה זאת כדרך לגטימית לעשיית כסף קל או לחילופין הוא רואה זאת כקונפליקט בינו לבין העצמי שבו , בדרך כל שהיא האדם ימנע מהקונפליקט שהוא יצר לעצמו , ואת זה הוא יעשה אחת מהשניים או שהוא יפרוש כללית מאסיפת כספים לכל סוגיו או לחילופין שהוא יצדיק את מעשיו וישכנע את עצמו שאכן זהו הדרך הנכונה . שים לב מבלי להכנס לפולטיקה זו או אחרת שאכן בתרבות החרדית קיימים מספר קבוצות שאוספים כספים ואכן יש כאלו שממשיכים זאת כדרך חיים ויש כאלו שסולדים מכך בשעה שמטרתם נגמרה ...
אגב ההיולי רצוי לא לקחת את האחת מהדברים שאכן הם פחות או יותר אחת מהפלוסים היותר חזקים שלנו ולבטל גם אותו שאם לא כן אני לא יודע מה ישאר ?
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2007 13:39 |
|
| |
פרוייאר
אתה מניח כהנחה פשוטה שעדיף יותר צדקה מפחות, עדיף שמי שלא ראוי יקבל ובלבד שלא יהיה מצב בו הראוי לא יקבל. ואני בעניותי איני יודע מה עדיף....
עיין משנה סוף פיאה בעונשו של הנוטל ואינו צריך 'אינו מת מן הזקנה עד שיצטרך לבריות'
וביותר כאשר מדובר על חינוך ותרבות של ציבור בהחלט יש לדון אם המחיר של איבוד הכבוד העצמי והטלת עצמו על הציבור בקלות יתר אינו גבוה מידי עבור מדיניות סוציאלית צודקת.
------- מאיר
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/3/2007 22:31 |
|
| |
למרות שמבחינה עקרונית אני מסכים עם דברי היולי, פעם שאל אותי מישהו מהו באמת הערך העצמי בהימנעות מקבלת מתנות, ולא יכולתי לענות לו תשובה מספקת. אלא שכך חונכנו וזה מה שינקנו מימי ילדותינו, וככה זה נשאר.
|
| נשלח ב-18/3/2007 22:48 |
|
| |
דוד
אשריכם שכך חונכתם, רובם לא באמת חונכו כך.
מהו הערך העצמי בכבוד עצמי? באי נפילה על הזולת ועל הציבור? דומה שאין צורך אך גם אי אפשר להסביר את זה. אתה מדבר על נטילת מתנות מידידים? זו באמת רק דרגה המוזכרת בגמרא שהיו בעלי דרגא שנמנעו בכך ומצד שני בגמרא בנדרים אומרת שמי שאינו נהנה מחבירו אומר לו חבירו לאו כלבא אנא דמהנית לי ולא מהנינא לך, כלומר איני ככלב שאטול ממך ולא אעניק לך בחזרה, הוי אומר מי שמהנה את הבריות ואינו נהנה מהם הרי הוא פוגע בהם. והלא עולם חסד יבנה. וזה אחד הפירושים בגמרא 'הרוצה להנות יהנה כאלישע, הרוצה שלא להנות אל יהנה כשמואל הרמתי'
כל זה נכון ויש להאריך, באשר לנהנה מן הזולת בצורה הדדית וחברית, אנחנו מדברים על חוסר הערך בעצמאות, ביכולת להתפרנס ולכלכל את בני הבית בכבוד, דומה שאי אפשר להסביר את הערך הזה כמו שאי אפשר בכלל להסביר ערכים.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2007 00:57 |
|
| |
מאיר, אולי קיצרתי מדי, אבל זה מה שנשאלתי: יש איזה מיליונר שמוכן לכלכל אותי עד סוף ימיי שאשב על התורה ועל העבודה (הוא אגב חותנו של השואל), אז איזה ערך יש במלאכת כפיים והימנעות מקבלת טובת הנאה זו.
תוקן על ידי דוד12 ב- 20/03/2007 0:58:22
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2007 15:02 |
|
| |
ובכן, השאלה היא למה הוא מוכן? אם הוא חותנו הרי הוא רוצה לפרנסו משום שהוא אוהבו וגם רוצה לזכות בתורתו, זו אינה מתנה, זוהי עסקה. אם החתן חש שלא בנוח מכך, הן משום 'נהמא דכיסופא' שהוא טעם חזק כל כך עד שהרמח"ל ראה בו את כל מטרת הבריאה, והן אם משום שירגיש מחויב ולא יוכל לכלכל את צעדיו בעצמאות, זכותו לסרב. מכל מקום אין נראה שהוא בכלל שונא מתנות וכמו שאמר רבי זירא כי הוו משדרי ליה מבי נשיאה לא הוה שקיל כי הוה מזמני ליה אזיל אמר אתייקורי דמתייקרי בי (מגילה כח א)
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2007 09:18 |
|
| |
איר, תסביר לי בבשקה מבחינה אובייקטיבית מדוע במצב כזה שונא מתנות יחיה ויש להתבייש בנהמא דכיסופא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2007 17:51 |
|
| |
הסכם יששכר וזבולון זה משהו אחר. בזה לכאורה אין שום
ענין של שונא מתנות יחיה. אדרבה, כאן מוטלת על יששכר
עבודה קשה ביותר... הוא מחויב אכן ללמוד ולנצל את
זמנו כראוי!
|