| נשלח ב-29/5/2007 06:09 |
|
| |
לומד
הסיפור שהבאת הוא מעניין במיוחד, אבל אני מתקשה למצוא את הקשר בינו לבין התנגדות האדמו"ר ל"כוללים". סביר יותר להניח שהחשש של האדמו"ר היה שה"כוללים" יגרמו לכך שלימוד התורה ייחשב כדבר שאיננו שייך לאנשים עובדים, כפי שניתן להתרשם באותו סיפור שהובא כאן על ידי בר בי רב, נדמה לי שבציבור הליטאי אכן התממש החשש הזה, שאדם עובד הוא למעשה "פטור" מלימוד תורה שהרי הוא איננו "אברך".
לגופו של הסיפור, הוא אכן ראוי בהחלט לאשכול בפני עצמו. מעניין אותי מאוד לשמוע על הנעשה בסאטמער ממקורות נוספים, אבל בכל מקרה הסיפור בהחלט ראוי להתייחסות רצינית ומעמיקה, מפתיעה במיוחד הטענה שהמהלך הוא תוצאה של פניה מהאדמו"ר מגור, שלכאורה רצה להשיג תוצאה הפוכה, אם כי בהחלט יתכן שהנקודה העיקרית בדבריו היא לימוד עם תוצאות מוכחות. מקוצר הזמן אמנע כעת מלהתייחס למהלך בפני עצמו, רק אציין שמפתיעה אתי העובדה שהחדשנות באופן לימוד התורה מתחילה דווקא בקבוצות חסידיות שלכאורה נודעות בשמרנותן הגדולה, כנראה שהדבר נובע מכך שהן להם "מסורת" כה ארוכה בסגנון הימוד בישיבות כפי שיש לליטאים, מפני שבעבר רוב הלומדים מחוץ לליטא לא עשו זאת במסגרת ישיבתית אלא בבית המדרש העירוני. כנראה שלעיתים עלולה המסורת להיהפך מנכס לנטל.
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 29/05/2007 6:06:15
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2007 11:20 |
|
| |
מאיר,
כנראה לא הובנתי כראוי.
"על הארץ תישן", אמור להיות מחיובתו והשלמתו הנפשית של המקדיש את עצמו לחיי תורה.
אין בה כדי לפטור את הציבור מלגדלו ,לתמכו וכו'. אך ר' יואליש חיפש במועמד ללמוד בכולל את המוכנות הזו של עיסוק בתורה ללא תנאים, להיות מסוגל לחיות "מרוצה" ללא תנאים גשמיים מקובלים. ( עד כמה שידוע, כשלעצמו הוא דאג אישית לצרכי האברכים שיהיה מכובד ובמדה שלא היתה מקובלת במקומות דומים. )
הוא ראה באברך הלומד אדם שהעסק שלו הוא תורה. לזה כיוונתי 'אוכל' 'חולם', הדבר שמעסיקו וממנו מוטרד הוא הלימוד. אין זה משרה ללמוד 8 או 18 שעות כעבודה. אלא עסק ומהות. גם אם יתעדכן בחדשות העולם , אינו חי בהם... .
פשוט הוא ,וזה היה תפקיד הרבניים מאז ומקדם, להיות עירניים לחידושי הטכנולוגיה ולהתייחס לכל נושא ואירועי העולם בעיניים תורתיות. אך במהותו עיסוקו היא התורה ואינו מעורב או מתעניין בחלק הפוליטי החולף, לא נוטל חלק פעיל וודאי לא בדיבורים/קשקושים .
תוקן על ידי רגמיו ב- 29/05/2007 11:21:43
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2007 11:37 |
|
| |
בן ציון כהנא,
כמי שרק גילה משכן זה איני מכירך עדיין, אך עמדתי על כך שמהנכבדים כאן תחשב.
ולכן פלא בעיני שנסחפת לסטיגמות נושנות שחלף סברן, בעיקר משום המציאות הטופחת ומוכחת שאין בהם מתום. כוונתי לחלוקת סוגי העבודות לפי חסידים / ליטאייים וקיטולגם בהתאם לכך.
בעקרון רואים יותר צעירים חסידיים במקומות עבודה מזדמנים שכן הם יוצאים יותר לעבודות. אך אישית אני מכיר יותר מעשר מנהל/רואי חשבון חסידיים, ואף לא אחד ליטאי, מכללות המשפט מלאות בצעירים חסידיים ועוד ועוד.[שני שכני, מנהלי חשבון (נחשבים,כיום) בזמן לימודי המקצוע ,עסקו בזבנות כמקצוע סטונדיאלי וכממקובל].
עכ"פ אין מקום לחלוקה זו, עאכ"וכ לא לקיטלוגם . ה"כפריות" נמדדת היום בפרמטרים שונים.
גילוי נאות: איני חסיד כלל. [לא במוצא,לא בחברה ולא במשפחה...]
תוקן על ידי רגמיו ב- 29/05/2007 11:38:45
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2007 14:16 |
|
| |
לומד,
מה ניתן ללמוד מן העובדה שהאשכול שקע על חברי עצכו"ח?
נראה לי שכל הסיפור על סאטמאר שמסופר כאן הוא להד"ם אחד גדול. מעולם לא שמע אדם בארצות הברית על חבורה מופלאה של מוסמכים של גאוני עולם? האדמור מסאטמאר הוא בקושי אדמור כשנה וכמה חדשים, אימתי בדיוק התחוללה המהפכה מתחת לאף של כל היהדות החרדית בארצות הברית? כל מה שמכיר את היחס בין סאטמאר לגור ובכלל את ריקמת היהדות הסאטמארית הרי יאמר לך שזה נשמע הזוי שהאדמור מגור פנה לאדמור מסאטמאר וזה פנה להרב קוטלר לשאול בעצתו. (אכן זה נכון שקיימת ידידות בין ר' אהרן מסאטמאר להרב קוטלר, אך לא במידה שישאל אותו כיצד לנהגו בישיבתו.
ואם תאמר שזה קרה כאשר ר' אהרן מסאטמאר הי' מעין אדמור בחיי אביו ואז כאשר נאבק על קיומו כידוע הרי ברא הוייה תורנית חדשה בתוך סאטמאר השמרנית? דבר זה ניתן לספר רק מי שאינו מכיר את הווייה הסאטמרית.
|
| נשלח ב-2/7/2007 17:29 |
|
| |
אתנחתא
הכוונה באשכול זה
היא מן הסתם לר יואל
מסאטמר
|
|
|
|