| נשלח ב-4/6/2007 17:58 |
|
| |
פסקו של ר"מ פינשטיין אודות כיסוי הראש בבית לאשה.
כתב אתנחתא
הדבר מזכיר לי שכאשר אני גדלתי בידלותי (בסביבה קנאית) הרי אמרו לי שהרב משה פיינשטיין הינו מומר ממש ורפורמר בקנה מדה של ווייזל שכן התיר מחיצות קטנות, התיר שערות מבעד לצמתך, התיר הזרעה מלאכותי, ואף התיר בבית ללכת בלי כיסוי ראש, והנה כאשר גדלתי ראיתי שאין קנאי ממנו ביחס לרפורמים וקונסרביטיבים...
מיימוני
אתנחתא
היכן התיר ר' משה פיינשטיין ללכת בבית בלא כיסוי ראש? זה חדש עבורי. שמעתי שיש שיטה כזו, אבל לא שמעתי מעולם שמייחסים אותה לו.
תיקון: אני מבין שאתה מדבר על כיסוי ראש והעדרו לאשה נשואה. ולא על כיסוי ראש לגבר, שבזה כמדומה החמיר יותר עד להצריך פאה למי שעקב עבודתו באמריקה נמנע ממנו על פי חוק או דרישה ללכת בכיפה. ואשמח על הבהרה בכל זה. ותודה מראש.
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו
ymy33655
מיימוני
אכן זה לא הנושא, אך אני לא שמעתי מעודי על איסור פריעת ראש בבית. אתה מכיר פוסק אחד שיחייב כיסוי ראש בבית?
------- מאיר ******************* אתנחתא
מבחינת ההלכה הרי פשוט שאין כאן שום שאלה, אשה בטהרתה בביתה לפני בעלה. אך מבואר בזהר משהו חמור נגד זה (מובא להלכה במג"א הל' ק"ש) והחת"ס פוסק בחריפות על פי זה (יש גם מה שמבואר ביומא על קמחית והגמרא מביאה שהרבה עשו ולא עלתה בידם, אך בכל זאת מובא הדבר בטור שו"ע הל' כתובה). נגד החת"ס כתב הגר"מ תשובה הנ"ל וערר נגדו ההונגרים. ראיתי את התשובה וכעת אין בידי לציין המר"מ המדוייק. ניקל למצוא אותו על פי המפתחות ****************** מיימוני
מאיר ואתנחתא
תודה
אך כשיש זרים ואורחים?
מעשה קמחית הוא כמובן ראיה להתיר, אם לא נפרש שם כח"ח.
סיפר לי יודע דבר--שהרב אלישיב התרעם על פרסום הפסק הזה ב,אגרות משה'.
מיימוני
רוואסר
איזה מהם?
rwasser
מיימוני-- לא לכסות הראש בבית.
אתנחתא
אמתי התרעם? הרב אלישיב הי' ת"ח צעיר (בן שלשים?) כאשר הגר"מ פירסם את תשובותו הנ"ל.
ספרן
אתנחתא ,
[ יש הבדל בין "על פירסום" ל"כאשר פירסם" . האפשרות הראשונה יכולה להיות שנים רבות לאחר מכן . לתשומת לבך ]
מיימוני
רווסר
תודה.
היכי דמי? לא לכסות הראש בבית, לבדה, ליד בעלה, ליד ילדים, או אפילו ליד אורחים? מה כתב הגר"מ? והאם יש לך מראה מקום לתשובה?
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 19:40 |
|
| |
שו"ת אגרות משה אבן העזר ח"א סימן נח
והחת"ס בסימן ל"ו לא הביא מהגמ' אלא מקרא דמבעד לצמתך שערך שמשבחה קרא בצניעות שהשערות הם מבעד לצמתך, אבל אין ראיה משם שלא היו יוצאות משם דאפשר יצאו משם עד טפח ויותר אבל משבחה על שמכסה עיקר שערותיה המיפות אותה. וכוונת הרשב"א ברכות דף כ"ד שכנגד השערות שמחוץ לצמתה שאינה מתכסה אין חוששין להם מפני שהוא רגיל בהן ולא טריד, אפשר הוא אף ביוצאות טפח שכן יותר משמע שם ברשב"א דקאי על טפח באשה שמסיק דוקא ממקום צנוע אבל פניה ידיה ורגליה וקול דבורה ושערה מחוץ לצמתה שאינה מתכסה אין חוששין להם משמע שהוא אף בטפח. אבל כוונת החת"ס שהביא מהקרא הוא משום שמפרש צמתך הוא עוד בגד לבד הכובע שעל ראשה שהוא מצמצם השער שלא יבצבצו לחוץ, שלכן אינו מניח בגד זה לשום שערות לצאת ורק מעט שא"א לצמצם ורק ע"ז קאי הרשב"א. וזה תמוה מנ"ל לפרש שהיה על ראשן שני בגדים כובע ובגד המצמצם השער שיצאו מהכובע שיהיו ג"כ מכוסות דלמא לא היתה לובשת אלא בגד אחד שהוא צמתה ומצמצם רק עיקר השערות. וגם הא מוכרח לפרש כן לא מבעיא לרש"י ותוס' דסברי דסגי לאשה לילך בכסוי מטפחת לבד דלא שייך לפרש כלל שצמתה הוא בגד שני, אלא אף להרמב"ם שסובר דלא סגי במטפחת לבד נמי הא הוא רק מדת יהודית ולא מדאורייתא ולא מסתבר שמשבח אותה הקרא בדת יהודית אלא בשמירת דיני התורה. ומאחר שהקרא איירי רק בבגד אחד הרי יש לפרש שיוצאות מהצמת עד טפח וגם יותר. ולכן אף להחולקין על הרשב"א אולי יודו שלא נאסר בפחות מטפח. וגם להרמב"ם שלא סגי במטפחת לבד מנא לן שמצריך שתלבש שני בגדים מטפחת וגם כובע, דפשוט שהוא משום שמטפחת לא סגי משום שהוא כסוי דק או שיש בה נקבים כנקבי הסל כמו הסבכות כדפי' הב"ח באהע"ז סימן קט"ו אבל אם היה כסוי טוב אף שהוא בגד אחד סגי. וכמו קלתה לפרש"י שא"צ ללבוש קלתה ועוד בגד ע"ז דקלתה לא נעשה לבגד אלא שהפירוש שבקלתה אסורה בשוק אלא צריכה לכסות בבגד ולא בקלתה כלל, כ"כ הוא להרמב"ם שפי' שקלתה הוא מטפחת נמי הפירוש שצריכה בגד המכסה שפיר ולא במטפחת אבל מטפחת לא צריכה כלל.
גם מה שהחמיר החת"ס לאסור מדת יהודית אפילו בחדרה בלא מטפחת והביא זה מהב"ח וב"ש, הנה בב"ח איתא בחצרה בכל הדבור שלו שהוא מקום פרוץ ואין הדרך ליטול רשות להכנס שם וגם מצוי שם אנשי ביתה, וכדמוכרח בדבריו שכן מסיק והכי נהוג דאפילו בפני אנשי ביתה אינה שרויה בלא מטפחת וכיפה שבראשה. וגם בב"ש /אה"ע קט"ו/ סק"ט הוזכר חצר, וכן בש"ג כתובות שהביא הסמ"ג בשם הירושל' שהביא הב"ש איתא שאסורה בחצר ומנא ליה לאסור גם בחדרה. איברא דברמב"ם פ"ג מסוטה ה"ה איתא והיא עומדת ביניהן בלא רדיד ובלא מטפחת אלא בבגדיה וכיפה שעל ראשה כמו שהאשה בתוך ביתה, משמע מזה שהאשה בתוך ביתה צריכה נמי לכסות בכיפה שאף שאין זה כרדיד ומטפחת מ"מ איזה כיסוי הויא. אבל אף אם נימא כן בדעת הרמב"ם לא הי"ל לפסוק כותיה נגד רש"י ותוס' וכל השיטות במחלוקת בדת יהודית שיש לדון בספק להקל, וגם יותר נוטה שלא לדינא מצריך הרמב"ם שבביתה תכסה בכיפה דהי"ל לכתוב זה במקומו בפכ"ד מאישות שיש עוד דין שלישי שבביתה תכסה בכיפה ומחצר לחצר דרך מבוי צריכה מטפחת דוקא שלא להתחשב עוברת על דת ובשוק ומבוי מפולש צריכה רדיד, ולכן משמע שכוונתו רק לדין הסוטה שאף מתחלה קודם שהגיע זמן שהכהן יגלה שערה מ"מ אין מניחין אותה ללבש רדיד ומטפחת אלא כיפה שלזה אין שום חשיבות דגם בביתה רגילה ללובשה ששם אין לובשת לחשיבות, אבל אין כוונתו שלובשתו לכיפה גם בביתה בשביל איסור פריעת ראש דודאי גם להרמב"ם מותרת אף שאוסר בחצר להב"ח. ולכן מה שאוסר החת"ס גם בחדרה לא מצינו ואדרבה משמע שכו"ע מתירין, והט"ז מתיר לכו"ע אף בחצר יחידי אף בלא קלתה ומטפחת עיי"ש בסק"ה וכן סובר הפרישה, ואף הד"מ אות ד' סובר כן והוא פי' שהלא תצא שכתב הטור אינו למידק שיש איסור אלא משום שצניעות מיהא הוי אפילו בבית כהא דקמחית עיי"ש. ולכן שיטת החת"ס בזה הוא דבר תמוה.
ולכן לדינא אף שמן הראוי שיחמירו הנשים לכסות כדסובר החת"ס הואיל ויצא מפומיה דגאון גדול כמותו בין בדין הראשון בין בדין השני, ובדין השני הא איכא גם מעלה דצניעות דקמחית שכתב הד"מ, אבל פשוט שאלו הרוצות להקל בשני הדינים אין להחשיבן לעוברות על דת יהודית ח"ו, ואין להמנע אפילו לת"ח ויר"ש מלישא אשה כזו אם היא יראת שמים ומדקדקת במצות ובעלת מדות. אבל הוא רק ערך ב' אצבעות בגובה שהפנים הוא ערך אורך ב' טפחים ויהיה בצרוף פחות מטפח ויותר אסורה.
[הועתק מפרויקט השות בר אילן]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 00:44 |
|
| |
מיימוני
אני כתבתי את מה ששמעתי מפי זה שדיבר עם הרב אלישיב בנידון. לי אישית ברור שאין
שום איסור בענין,הרב אלישיב התרעם על הפרסום ולא על התוכן. אני אישית אינני עוסק ב"פסקים"
אינני לומד מספיק ולא למדתי בעבר מספיק ומה שלמדתי חלקו התאדה ונשכח,ובודאי
שהאינטרנט אינו מקום לדון ב,"פסקים". אפשר להחליף דעות ורשמים ותו לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 13:58 |
|
| |
רוואסר
האינטרנט אינו מקום לדון בפסקים? מדין מבואות המטונפות או מה?
האינטרנט אינו מקום בכלל, הוא מין דואר אויר המאפשר לאנשים לשוחח זה עם זה, אם הטלפון הוא 'מקום' לדון בפסקים אז גם האינטרנט.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 15:33 |
|
| |
YMY
אולי רוואסר מתכוון שבזמן שאינך יודע מי הוא העומד מולך יהיה זה מעט מסוכן
לדון בפסקים מכיון שישנם שיקחו את כל הכתוב, ללא הבדלי גזע דת ומין, כתורה
מסיני.
קשה להתעלם מההגיון שבדבריו אם כי הדוברים כאן מוכרים וידועים בציבור כברי דעת, כך גם המצוטטים (רמ"פ).
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2007 00:20 |
|
| |
בישיבתו של הרב פיינשטיין, מתיבתא תפארת ירושלים, מלמדים את החתנים דוקא לא להקפיד על כיסוי ראש בתוך הבית. המדריכים אומרים לבחורים (העומדים להתחתן) שכלותיהם יחזרו משנת לימודים בארץ ישראל וירצו להוליד בנים כהנים גדולים -- אל תתנו להן להחמיר.
כל זה נעשה בהכוונת הרב פיינשטיין שאחז שחוץ ממקרים מאד מסויימים, ההוראה היא לא לכסות תוך הבית.
דברים אלו ידועין וברורים לכל. שאלת סמכות חלק האחרון של אגרות משה היא נושא אחר לגמרי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2007 00:52 |
|
| |
365 וכו'
מסכים בהחלט שזה מקום לשוחח ולהעברת רשמים--בפסקים יעסקו ועוסקים מי שעסקם
בכך--ולא מבלי עולם שמשתעשעים ומשחקים ב'נדמה לי' כאילו שהם מנהלים את העולם והמחוז.
אל תעלב--אבל הלומדים האמיתיים לא מתעסקים ב"פורומים" אלא יושבים ולומדים ומלמדים
ופוסקים. אין זה מונע מכל מי שהריח קצת לימוד--להביע דעתו--אבל צריך לשמור על פרופורציות
אני בטוח שאם אתה חולה--אתה רוצה אבחנה מרופא מדופלם ולא מאחות מדופלמת.
אני גם חוזר על מה ששמעתי ממי שדיבר עם הרב אלישיב--הוא התרעם על פרסום הפסק,
ולא על הפסק עצמו,
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2007 01:29 |
|
| |
רווסר, סתם לידיעתך.
אני מכיר כמה וכמה רבנים מובהקים מורי צדק שכתבו ספרים רציניים הלכה למעשה בהל' נדה והל' שבת (שרבים פוסקים כמותם הלכה למעשה) ועוד וכותבים הרבה בפורמים.
|
| נשלח ב-6/6/2007 01:30 |
|
| |
אולי נאמן לדעתו של הרב אלישיב אתה מנתק את הפוסק מזירת הפרסום של הפסק וד"ל.
|
| נשלח ב-6/6/2007 13:32 |
|
| |
רווסר
אין לי כל אפשרות להעלב ממה שאתה חושב על הניק שלי, שכן אתה לא מכיר אותי, והראיה היא מה שכתבת.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2007 16:40 |
|
| |
356 וכו'
ברור לי שנעלבת כי עברת מעניני לאישי, ואני מבקש סליחתך ואת סליחתו של כל מי שנעלב.--מה שכתבתי אינו אישי ,במיוחד כשאינני מכיר את 'השכן שממול,' ואני עדיין מחזיק בדעתי--- לכן
אוסיף לך 'טיפ' הרב פרנק זצ'ל שהיה המרא דאתרא בי-ם פסק בקשר לכיסוי הראש בחוץ
בר'הר ובבית הכנסת--אפשר לגלות עד טפח מכל כיוון--ואין חובה לכסות כל הראש.
|
|
|
|
|