| נשלח ב-1/11/2007 20:34 |
|
| |
הפרשיות האחרונות - מעז יצא מתוק?
אחת השאלות שתמיד ריחפה בחלל האויר (ועדיין..) היא: האם גדולי הדור וההנהגה החרדית הינם אובייקטיבים או מושפעים. ה'מתירים' טענו שגדולי הדור סובייקטיבים - "כמובן שהוא אדם גדול ות"ח אבל החצר שסביבו משפיעה עליו, פשוט אומרים לו רק את הצד שהם רוצים..", ה'אויסרים' טענו שגדולי הדור אובייקטיבים לגמרי – "איך אתה מעז לטעון שאדם כ"כ גדול שהוגה ימים ולילות ולוקח את עול הדור על כתפיו, לא בודק את אנשי חצרו ומקורותיו?!".
תמיד בדיונים מעין אלו לא נפלה הכרעה, כל צד נשאר דבק בעמדתו. פעמים שיד ה'מתירים' היתה על העליונה מחמת הדלפה מסויימת מתוך מערך כשרות כלשהו ופעמים להיפך, צד ה'אויסרים' גבר עקב מקור מודיעיני על פלורליזם עסקני בחצר אחד הרבנים. ככלל לא היתה הוכחה ציבורית להנהגה, ההנהגה ישבה בסתר, בחדרי חדרים, קולה נשמע אך מניעיה (האמיתיים) פעמים רבות חסו באפילה.
במחלוקות המתוקשרות האחרונות נראה שנפל דבר בישראל. עסקנים ואפילו רבנים המכונים 'גדוילים' נפלו ברשת העסקנות בצורה הגלויה והבוטה. עד היום היה ברור מה נאמר בשם אדם גדול זה או אחר. אם באמת נאמר או הומצא, האם יד הפוליטיקה בחשה בתבשיל ושאר אי אלו טענות, לא מנעו את הדרך האחידה של הדוברות החרדית, היה קו ישר ולא היו חילוקי דעות לגבי הנאמר (אם שכחתי מקרה כלשהו עמכם הסליחה, ודאי שסתירה וסילוף ממניעים פוליטיים של דברי אדם גדול עם הד ציבורי נרחב כמו בפרשיות האחרונות, לא זכור מקרים הדומים בחריפותם כמו בתקופה האחרונה).
בפרשיות האחרונות נראה הציבור החרדי בכיעור שהוא לא נראה הרבה מאד זמן. חילול ה'? מה פתאום, הכל לשם שמים. ביזוי ת"ח? מה פתאום, הכל לשם שמים. זיוף ושקר? מה פתאום, הכל לשם שמים. לא אלאה אתכם בכל רשימת ה'מצרכים' שכולה רק 'לשם שמים'. אני לא נכנס לטענות הספציפיות ולנכונותן בהסתכלות על המיקרו, ברור לחלוטין שבפרספקטיבה מקיפה ובהסתכלות על המאקרו, אין חילול שם שמים וביזוי ת"ח גדול מכך.
אין אנו יודעים דיני שמים ומהלכי רום, אך יתכן שכל גועל הנפש הנ"ל יצא לנו לטובה, ואפשר שבמאורעות האחרונים אפשר להתחיל לראות את חסדו של הקב"ה.
כל בלון ככל שינפחוהו יותר כך נוכחותו ונפחו גדלים, בשלב מסויים יתחילו להשמע חריקות וצרימות עקב מתיחה יתירה של הגומי. בשלב זה הבלון קרוב לפיצוץ, ידחסו אפילו רק עוד מעט אויר והוא מתפוצץ בקול רעש גדול...
האם יתכן שהבלון הנפוח נמצא במצב 'חריקה' מתקדם? אולי רעש הצרימה הינו כבר תחילתו של הפיצוץ? האם אנו בעיצומו של המפץ הגדול שמרסק את האבולוציה של החצרות הביזנטיות שסביב ה'גדוילים' דווקא בשיא התפתחותם הסנסציונית והבילתי פורפורציונלית?
אם ננסה לנתח את האירועים האחרונים, נמצאנו למדים שאין לסמוך על אף מילה שמגיעה בשם רב זה או אחר. הרי לא יתכן לומר 'אלו ואלו דברי אלוקים חיים'.. יתר ע"כ הרבנים המצוטטים אינם בעלי דבר ועניין בפרשיות הללו, אנשי חצרם הינם בעלי המניות שמנצלים מותג, ורק נחלקו למי המותג שייך/מי יצר אותו..
יוצא שגדולי הדור רחוקים מההנהגה. א"א להלין כלפיהם על תקנה זו או גזירה אחרת, כי מה להם ולנאמר בשמם? ואלו מהגדוילים שכן עמדו ודברו קבל עם ועדה ולא ע"י שליחים ודוברים, אמרו את מה שעמיתיהם הרבנים 'לא אמרו' אלא מה שאמרו להם בשמם. ברגע שנבין כולנו שפשוט אין לנו הנהגה אמיתית, האם לא נקים אותה כולנו? האם נאפשר לעסקנים שמשטים בגדולי תורה להמשיך לשטות ולהטעות, להסית ולהדיח, לזייף ולרמות את גדולי התורה ואותנו בשמם?
האם זה לא נראה כתחילת הקץ של שלטון הדיקטטורה העסקנית על הדור? האם יתכן שכל 'מלחמות הקודש' הללו ממיתות שואה על החצרות הביזנטיות? האם אנו זוכים לכך שה'מהרסייך ומחריבייך ממך יצאו' הורסים ומחריבים גם את 'מהרסייך ומחריבייך ממך יצאו'?
מעז יצא מתוק?!
נ.ב. הריני מבהיר:
אין כאן ח"ו ביקורת על רב/ת"ח/גדול בתורה כלשהו, קטונתי.
אני מבטא כאב מצורת ההתנהלות של חצרות הרבנים המקושרות והמתוקשרות. אני מקווה שמה שנדמה לי כ'אור בקצה המנהרה' הוא אכן אור אמיתי ולא מקסם שוא.
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 00:38 |
|
| |
הבעיה היא שהציבור צריך באמת הנהגה רוחנית, וכך ראוי שיהיה. וכעת אמנם נוצר בקע גדול בהנהגה הקיימת, ונחשף קטע נרחב מפרצופה המכוער של מובילה (ושמא היא...), אך עדיין לא הוקמה ואין בנמצא אלטרנטיבה ראויה, וממילא הציבור ימשיך לדבוק בכל "גדול" שיציע (הוא או עסקנו) את סחורתו.
ראו מה קרה בציבור הכללי אחר משבר ההנהגה של שרון, שעל אף היאוש הקיים והאכזבה מההנהגה, מ"מ ודווקא בשל כך הציבור נוהה אחרי כל זב וצרוע, פוליטיקאי קטן ונכשל שאין בו ממש.
החשש שלי הוא שאצלינו זה לא יהיה שונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 01:26 |
|
| |
צר לי אך התפקחתי רק לאחר
ש חוויתי על בשרי מהי עוינות של עסקנים
ביום מן הימים יצא לי לשמוע מאחד מהגדולים מה דעתו באיזה נושא פוליטי באחד מערי השדה,
שלא נעמה לאוזני העסקונה באותה העיר,
עקב כך עברו עלי ימים קשים כי העזתי לומר את אשר שמעתי (מה גם שרבים האמינו לי)
רק לאחר לחצים קשים חוזרים ונשנים הצליחו העסקנים הנ"ל להוציא מכתב מאותו גדול אשר עולה ממנו כי אני שקרן
מיד הלכתי לאותו גדול ושאלתי אותו למה חתם להם? הרי במפורש שמעתי ממנו את דעתו ההפוכה שאינה משתמעת לשני פנים, ומה גם שהתיר לי במפורש לומר את דעתו בעניין לכל מי שגר באותו המקום.
וכך ענה לי אותו אדם גדול
"לחצו אותי"
הוא לחץ את ידי בחום וונתן לי הרגשה זה אין מה לעשות זההמצב כך נראים החיים כאן בעמק הבכא
זהו שתי מילים שאומרות עד כמה עגום מצבינו
ואם לא ניקח את החוק לידיים אז ידרכו עלינו ברגלים
המסקנה היא כי לא יצא מעז מתוק ולא נעליים
אם לא ניתן אלטרנטיבה לבועה
שתראה מהי דעת תורה אמיתית שאינה מפחדת מאיש
שום תגלית מרעישה על מצבינו העגום לא תגרום לשינוי המצב
חבר'ה אין ברירה תפסיקו לפחד ולדשדש תתחילו להיות גברים
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 09:40 |
|
| |
פצעי אוהב,
האלטרנטיבה היא למצוא דעת תורה אמיתית, כלומר מורה דרך אמיתי ישר ונאמן שהוא תלמיד חכם גדול.
וכבר הציעו באגודה כאן כמה הצעות....
שאנחנו כעמי הארץ או כבנונים נבוא ונציע את עצמינו כאלטרנטיבה, איני חושב שזה יתקבל, מה גם שזה אינו אמיתי.
הציבור זקוק להנהגה רוחנית, ואת זה צריך לחפש.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 11:24 |
|
| |
פצעי אוהב היקר.
דבריך הנכוחים משקפים מציאות שהעסקנים ומלככי הפנחה של ה"גדולים" מעדיפים להסתיר.
כולם יודעים כמה לחץ מופעל על הגדולים בכל עניין, כאשר העסקנים "מסברים" כביכול את אוזנו של הרב על איך זה יצטייר ברחוב ולכן צריך לומר אחרת ,או שאי אפשר לומר כך וכך, זה לא יתקבל בציבור (האמת שזה מאוד יתקבל אבל זה נגד דעתם המלומדת של העסקנים) ועוד שלל טענות. וכידוע אין לדיין אלא מה שעיניו רואות וכך מגיעים פסקים והוראות שנוצרו ע"י מערכת עסקנים ופוליטיקאים המסובבים אל גדולי התורה. וזה בדיוק מה שאמר לך אותו גדול בשתי מילים "לחצו אותי".
(במאמר המוסגר, אני משער שמדובר ברב שטיינמן או הרב אלישיב עליהם מופעל לחץ אדיר מצד העסקונה הסובבת אותם)
אבל, איך יוצאים מזה ? איך יוצרים אלטרנטיבה ? איך מממליכים עלינו מישהו בעל סמכא מבלי שהעסקנים שמושכים בכל החוטים יזעקו חמס? ספר לנו איךנפסיק לדשדש ונהיה גברים?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 13:15 |
|
| |
העסק כאן מזכיר את מועצת חכמי חלם בדיון סוער מלא תחושת צדק על איך להזיז את הירח,
ההזדהות הפוליטית היא עצם הלוז של הזהות והדימוי העצמי של האדם החרדי,הפגיעה בדימוי המערכת העסקנית מגובת דעת התורה, אחרי שנים של דוקטורניזציה החל מגן ציפורה דרך הרבעס המשגיחים והרמים, יש כאן לאי מישהוא אשליה של אפשרות של התפכחות ושינוי?
המונח הפסיכולוגי המתאים ביותר לתיאור התופעה שאנו צופים בה בשוטטנו באתרים חרדיים אחרי הזעזוע הקל שבקצה הכנף החרדי שחוינו לאחרונה ,יותר משנראה כמו בקיעי התפכחות ,הוא דווקא מתעקש לעשות רעש של מה שנקרא בפסיכולוגיה דיסוננסה קוגנטיבית-מינוח המסביר שככל שהאדם רכש לעצמו אמונה כתפיסת עולם מסויימת ,הוא לא יטוש אותה בשום מקרה גם כשהוא נפגש עם מציאות סותרת ומוחו מתגמש כמעט ללא גבול כדי להחיל סתירות בלתי אפשריות.
שניים וחצי יהודים חביבים באגודה אחת חושבים את מי למנות כמנהיג אלטרנטיבי לציבור החרדי..
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 14:08 |
|
| |
פצעי_אוהב
דוד המלך אמר כי סבבוני כלבים....
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 14:28 |
|
| |
(ואגב מזוהר. הדימוי לחצרות ביזנטיות אינו מדוייק מתאים יותר חצרות קלוויניסטיות, כדברי מרטין לותר:עדיף בעיני נסיך חוטא ברצח ושוד ולא המון חוטא באי ציות).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 14:55 |
|
| |
קוגיטו,
או שהודעתך (הראשונה) לא מכוונת אלי או שלא הבנת כוונתי.
אני ג"כ לא חושב שאפשר ע"י כמה אנשים בא"א לשנות את כל הציבור, המקסימום שאפשר זה לפתוח קהילה אלטרנטיבית שסביר להניח שלא תהיה המיינסטרים של הציבור אלא נישה.
כוונתי בהודעת הפתיחה היא שאולי כל הציבור יתפכ/קח. הנהגה ללא ציבור אינה הנהגה. בינתיים הציבור מעווה את פניו ובולע, מה שאני חושב/מקווה, שהציבור אולי יפסיק לבלוע ויתחיל להקיא. השינוי לא יקרה בגלל כמה יהודים חביבים בא"א, אלא בגלל מסה קריטית של חוסר יושר והשחתת ההנהגה ע"י משב"קיה.
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 15:14 |
|
| |
בדיוק לדבריך התכוונתי, לחשוב שתהיה מסה קריטית של ארועים שיגרמו להתפקחות? לאיזה התפקחות -כזה של הציבור המזרחיסטי אחרי ההתנתקות?או כזה של המשיחיות החבדניקית ופטירת רבי?
לכול היותר תהיה נהירה מסיבית של שלושה ניקים חדשים לאגודה אחת
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 15:31 |
|
| |
אתה סובר א"כ שרוב הציבור לוקה במזוכיסטיות אין סוף, מה שלא יעשו, כל עוולה שהיא שקופה ככל שתהיה, הציבור ימשיך לתת לכך לגיטימציה?
אני סבור שישנה עדיין תקווה. ישנו סיכוי שהטעויות שלהם, הם הם יפילו אותם.
יתכן ואני לוקה באופטימיות יתר ויתכן שאני חוזה ב'פטה מורגנה'. ברור שהדרך ארוכה וקשה אבל גם במשטרים דיקטטוריים בעולם מצינו פעמים שהעם קם ואמר 'לא עוד'. אני ממשיך לקוות.
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 16:27 |
|
| |
איני מבין מה בדיוק הבוחן מתכוון כשכותב, שהציבור צריך באמת הנהגה רוחנית, האם הכוונה "באמת" שהיא צריכה באמת (כלומר, לדעתו אכן כך צריך להיות שההמון חייב מנהיגות) או שבאמת היא צריכה (או שהעובדה היא שההמון באמת משותקקת למנהיגות רוחנית) או שהמון זקוק לכאלו שהם "באמת" מנהיגים רוחניים (בניגוד למנהיגים מזוייפים) . והאם המנהיגות ההיא חייבת להיות כאלו שהם מוכתרים כדעת תורה ו"גדולי ישראל" ב"שורה הראשונה" או מה"ליגה הראשונה" או כדמות "הרב שך".
המציאות ההיא שהיהדות החרדית הישראלית , וזאת בניגוד מוחלט ליהדות החרדית של ארצות הברית מושתתת על העמוד הגדול שהכל תולה בו והוא ככל אשר יוריך. הציות ל"גדולים הרשמיים שהם מרכיבים מועצת גדולי התורה הפך להיות כמעט תג זהות של חרדי לעומת מזרחיסט שרק הולך לרבו לקבל ממנו דברי תורה או פסק הלכה ותו לא.
מכיון שכך, אז בהכרח שיהדות כזו תכתיר גדולים בכל מחיר שכן יהדות בלי גדולים היא כמו יהדות בלי עשרת הדברות. ולכן בלתי אפשרי שיהי' התפכחות בשום אופן, שכן התפכחות מגדולים היא כמו התפכחות מתפלין והיא כמו התפכחות מן הזהות החרדית הקולקטיבית. ולכן בכל מחיר גם כאשר הגדולים האלו שיחיו עמו"ש יפנו את הזירה לא יישאר שום חלל שכן כמו אצל חסידים ממנים נכד, ינוקא, העיקר שהוא נושם, על הכסא, שכן מינוי הצדיק הוא חלק מן המרכיב הבסיסי של חסידות כך היהדות הארצישראלית ימנו "מרנם" שבהכרח ינווטו את ספינת היהדות לחוף מבטחים בימים הסוערים של חורבן ביתר והתמוטטות פוניביז. הכמיהה לגדול שהוא "גברא דמסתפינא, היא חקוקה בעצם קיומה של כל יהודי ישראלי באשר הוא, ואף חושב שכל מי שחסר לו כמיהה זו כבר פרש מן החרדיות.
לפיכך, הרי ברור בשלב מסויים יקרה משהו כמו למשל הקונצרטים, שאז כל הגדולים יתאחדו שוב ויהי' למופת וכולם יכריזו שזה קידוש ה' וכיוצא בזה.
יש לציין שהיהדות של ארצות הברית כלל אין לה מרכיב זה. אין כאן האתוס של ציות לגדולי ישראל כמרכיב בסיסי המבדיל בין דתי מודרני ליהודי חרדי. להיפוך, הקהילות הגדולות כמו סאטמאר שהם הקנאים הגדולים שקבוע במדה רבה את הצביון החרדיות הקיצונית לועגת לדעת תורה ולועגת למושג של כל אשר יוריך. האתוס והסיסמא שלהם הוא צאי לך בעקבות הצאן של הליכה במסורת אבות ללא סטיה וללא התחדשות.
בשל כך אין ההטפה לגדולים ואין ההכתרה לגדולים, וכאשר יש רבנים הם מחווים פסק דין של רבנים בעלמא. (ויש בדבר דקיות אך אין כאן המקום לדון בזה)
|
|
| נשלח ב-2/11/2007 17:34 |
|
| |
מזוהר. אני לא מאמין שתהיה פריצה בתפיסה האידיאולוגית ותמיד הפוליטרוקים יתרצו והקומיסרים יאיימו והכלבים ישתקו והשיירה אפילו בלי חיוך נבוך תמשיך בדרכה.
שינוי יהיה כהשנעליים ילחצו מידי ליותר מידי אנשים-מצב כלכלי, עמדה חברתית, חוסר בביטחון האישי, ילדים שנושרים מהמסגרות וההורים חשים שהחינוך המפואר שלנו בעצם לא כזה אי אי אי.
והבעיה הזניחה שאחרי שהתורה גלתה לבבל ומשם ארבעת השבויים לקחוה למערב אירופה,ומשם גלתה למזרחה ,ומשם חזרה לארץ וכל זה מגיע לשיאו בצורת דעת תורה של נהג מונית ושני נכדים -זה ,תאמין לי, לא משנה דבר.
שבת שלום(נכתב לפני כניסת שבת מחו"ל)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2007 01:36 |
|
| |
שוחר טוב
שאלת שאלות טובות תשובתי פשוטה הינה
עיין בלינק על מפלגת "טוב" בביתר מפלגה אנטי ממסדית וראה שם את האנשים הגברים שעשו את זה
למרות שהילכו עליהם אימיים ומבלי שהיו להם כמעט אוהדים שהעיזו לצאת מן הארונות
והנה עכשיו מכבדים אותם, מה שמראה שאם אנחנו נוכיח שיש לנו כוח מיד נכנס למצב בו אנשים יבינו שזהו זה יש כאן אנשים רציניים שיש להם דרך הם עובדה מוגמרת וצריך להתחשב בדעתם.
זה מה שאנחנו צריכים בשלב ראשון לעשות בכל עיר ועיר ואח"כ יהיה הרבה יותר קל לקדם דבריםשאנו מאמינים בהם.
אני מזמין את כולכם לקחת חלק בדבר החשוב הזה וליצור איתי קשר לעשות מבלי לפחד, כי לאחר שמנצחים את הסיטרא אחרא הוא הולך לחוזות אחרים.
בעוד שנה בחירות לרשויות באו ותעזרו לי ולחבר'ה מרשימת טוב למנף את זה בכל הארץ.
עת לעשות לה'
|
|
|
|
|