בית פורומים אגודה אחת

על תפקידה של הזעיר-בורגנות חרדית בדירדור החרדיות בעבר ובהווה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/1/2008 16:18 לינק ישיר 
על תפקידה של הזעיר-בורגנות חרדית בדירדור החרדיות בעבר ובהווה

ממנהג יושבי המקום ואני הקטן בתוכם לבקר את החרדיות הארצישראלית של העת החדשה על פשעיה חסרונותיה ומומיה לצד הצעת פתרונות ותרופות פלא הממוקמות בדרגות שונות בסולם השפיות כיד הדמיון הטובה עלינו.

לצד הדיון המבורך האמור, ויש האומרים אף במסגרתו,  יש לעלות על נס את תפקידה ותרומתה הלא זעירה של הזעיר-הבורגנות החרדית לעליית והתפשטות המגמה הנידונה שהביאתנו עד הלום, וזאת משום הטעמים הבאים:

א) תורה היא וללמוד אנו צריכים.

ב) יש ללמוד מטעויות הזעיר בורגנות-החרדית שמעשיה, שיחה, והתנהלותה הביאו במידה מסויימת לברוך (בחולם) שמימיו העכורים אנו שותים למען לא נהלך בתלמיהם החרושים אנכית בדרך המובילה עדי פי תהום.

ג) מכשיר מצווה לקיומו של החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם (סתאםםםםם.........)

וכנגזר מתכונותיי הנרכשות והמורשות, הריני מכריז בזאת על פרוייקט גרנדיוזי שאין לי שום כוונה להתחילו או לגומרו.  אני רק רושם את הפטנט על שמי, כותב את פרק ד' ונמלט לעיסוקים אחרים.

להלן מתווה לעבודה סמינריונית באדיבותי הרבה:

1) מבוא - לדמותו של הבלעבת

2) תמונת מצב עכשווית של הזעיר-בורגנות חרדית - מאפיינים פוליטים, תרבותיים, גיאוגרפים, חברתיים, וכלכליים

3) הזעיר- בורגנות חרדית: מקורות, מגמות, ותהליכים

4) החרדיות זעיר -  בורגנית במשבר זהות 1950 - 1985 

5) השתלבות במרחב החרדיות 

6) מגמות נוכחיות 

7) פרולוג 

8) ביבליוגרפיה

בניגוד להבטחתי הנאמנה כי אכתוב את פרק ד', הרי שאני נאלץ להסתפק בתקציר הבא

הזעיר בורגנות חרדית נכשלה במישורים הבאים:

1) אי יכולתה להתגבש לכדי יצירת תרבות קולקטיבית מכוננת זהות נבדלת
2) שטחיות ורדידות התרבות הזעיר בורגנית חרדית מול האתוס החרדי ישיבתי

למרות ששני הנקודות אינן כרוכות זו בזו, הרי שהמגמה הראשונה הביאה להיאלמותו של השיח החרדי השפוי ולהתגברותו של השיח הרדוד שהאתוס הישיבתי על רבדיו הפוליטים הבזויים נמצא לידו עמוק מני ים.

בעוד הגורם הראשון נבע משינוי דרסטי של המרחב התרבותי ומהעדר יכולת התמודדות בעלת יכולת יצירת ציר מקביל, הגורם השני מהווה את קצהו של הציר המוליך לחרדיות. ומשעה שנתקבעה דמותו של הבעלבת השטחי ובמקרים רבים הוורסיה הנשית שלו דהיינו הבלבתית השטחית והרדודה  - שכל עולמם פרנוסה, גינונים זעיר-בורגנים, קריאת עיתון דבר, ווארטים חסידים, נוסטלגיה מזרח אירופית, בקיאות תמוהה בהלכות המחייבות לימוד פרנוסה והתעמלות, וביקורת מסוג ''אני בדעה שבחורי ישיבה צריכים להיות גם רואי חשבון ועורכי דין ועליהם להתעמל ולהשתזף'' - הרי שהדרך מהשטיבל ברחוב נורדאו לעבר בית היין של סלוצק, חדר משכיתו של ר' חיים ווארשעווער, מחנה לגיונותיו של ר' לייזר ואבויילניקער ושאר פלאי העולם המופלא המתואר ברשימותיו של ר' יעקב פרידמן היתה קצרה מתמיד ואף מתבקשת.

בעוד שניתן להצביע על מגמת התפכחות והכרה במגבלות הזהות הנבדלת והתרבות הקולקטיבית, הרי שהסכנה של הרדידות עדיין אורבת לפתחנו. 

לצד שלילת תופעות מסויימות בחרדיות הקולקטיבית, לא ניתן לבסס זהות תרבותית על שלילה לשמה ויש ליצור במקביל עומק תרבותי שיתבסס על מקורות אחרים מאשר בארו של ר' יעקב פרידמן ואולי אף לגלות בה פנים חדשות. בהעדר תוכן ועומק, הרי שהגלישה לעבר הרדידות קצרה מתמיד וכל הישג נקודתי ירשם בספרי ההסטוריה כהפוגה זמנית שהובילה לקיצוניות שעלתה על זו שקדמה לה. 

נכתב בהשראת מספר הודעות שלמרות שצידדו ''בצד הנכון'' גרמו לי לפריחה וגעגועים עזים ליושב סתר

תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 29/01/2008 17:10:59

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 17:04 לינק ישיר 

זעיר -  מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 18:48 לינק ישיר 

הרב ד"ר סיינפלד הנכבד.

כמקובל במחוזות האקדמיה, ראשית לכל יש למנות מערכת מדעית. הייתי ממליץ מאוד להביא גם הודעה זו לבחינתם.

שירותי התרגום שלי בעיצומים, לכן לא אוכל לתרגם את מסתך, שלבטח נוגעת בנקודה כאובה ומזהירה כאחד.

---------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 21:52 לינק ישיר 

ר"ס
הרדידות היא דואלית
לב האתוס כיום עומקו כשל שלולית עתיקה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 23:47 לינק ישיר 

ותוכן חדש מנלן?
חלופה לאידאולוגיה הישיבתית מצריכה חזון, ו"חזון" זר הוא לעולם המושגי שלנו.

ניתן לראות דווקא את העדר החזון האידאליסטי כמעלה של היהדות החרדית, בהיותה משוחררת ממניפסט דוגמתי היא היתה יכולה להיות קשובה יותר לרבגוניות שבפרגמטיות וגוני הגוונים שבפלפול התלמוד הפרטני, על פני אמירות כוללות ומזהירות על משמעות החיים וכלל ישראל.

אלא שהעדר החזון חרף חן הפיקחות והראליזם שבו, לא פיתח תרבות של התבוננות מורכבת ובלתי יומרנית, ולא פיתח עולם בו  התלמוד (ספר הדת נעדר התיאולוגיה העוסק בשור וחמור) מלמד אורחות חיים. העדר החזון העלה את שתי האלטרנטיבות שתיאר פותח האשכול, הבורגנית מחד והפאנטית מאידך - פנים שונות של העדר השאיפה.

האידאולוגיה הישיבתית בצד החיובי שלה דומה לצד החיובי שבבורגנות החרדית. היא היחידה שיכולה להוות אידאולוגיה ולא-אידאולגיה בעת ובעונה אחת. כי בניגוד לאידאולוגיות אחרות היא רק "מראה מקום" (רפרנס) לספר אחר (גמרא), והספר עצמו אינו מניפסט רדוד. 
אלא שבצוק העיתים היא הפכה לאידאולוגיה עצמאית ולאחת הגרועות שבהן. 

מה דמות איפוא נערוך לה לתרבות אותה ר"ס מבקש? 
אם נכבול אותה בכבלי חזון - נאבד את יתרון אי החזון, אם נוותר כך ללא חזון נמשיך לקיים את הדואליות של חיים ללא שאיפה. ודי בזה  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 00:05 לינק ישיר 

הרב יעקב ב פרידמן ולא ר' יעקב פרידמן

אין כאן שום כבוד לתוארים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 07:59 לינק ישיר 

מה ניתן כבר לצפות מבעלבת עייף אחר יום עבודה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 09:19 לינק ישיר 
לב עיברי

דברים של טעם כתבת..
 ובכל זאת.. אותו מראה מקום הפך  ברבות השנים לאידאולגיה הנושאת את עצמה..
 סוג של.. תיירה ותו לא..
 וממילא העולם הזעיר בורגני החרדי מוצא את עצמו  נטול כל אדיאולגיה בשונה מהעום המיזרוחניקי בו האדיאולוגיה עוטפת לכאורה את כל תחומי החיים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 11:43 לינק ישיר 

V10

ייתכן מאוד שמי שאינו נשאר בין כתלי הכוללים מוצא את עצמו נטול אידיאולוגיה, איני יודע אם לזה נתכוונת. אבל למצב הזה יש אשמים גם בכוללים וגם מחוצה לו. נטילת המונופול של בני התורה על התורה, אינה רק אשמתם של החוטפים, אלא גם של הנחטפים, שהניחו לזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 20:13 לינק ישיר 

לחיים מה אתה משיב?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > על תפקידה של הזעיר-בורגנות חרדית בדירדור החרדיות בעבר ובהווה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext