בית פורומים אגודה אחת

העפת בחור מהישיבה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/3/2008 23:32 לינק ישיר 
העפת בחור מהישיבה

קראתי בכמה וכמות במות את סוגיית העפת בחור מהישיבה.

האם מותר להעיף בחור מהישיבה? חד משמעית, אין תשובה כוללת!
לפעמים כן, לפעמים אין ברירה, ולפעמים אסור.

הגר"מ פיינשטיין (אגרו"מ יוד ח"ג עא) כתב שאם נער איננו לומד כראוי ואף אינו מתנהג כראוי, אין להוציאו אלא "צריכים להחזיקו ולהתגלגל עמו, אולי יתחיל לשמוע ולהיטיב דרכו, ובכל אופן השהייה איזה שנים בישיבה בקרב מורים יראי ה' ובקרב חברים המקשיבים למורים ודאי תשפיע גם עליו, לכל הפחות במקצת, על כל ימי חייו". גישה סובלנית זו כלפי התלמידים מטילה מעמסה טיפולית וחינוכית כבדה על המחנכים, ובדרך כלל אין הם מקבלים פיצוי כספי תמורתה, אך טוען הרב פיינשטיין שהחינוך היא "מלאכת הקודש". כשם שנצטווינו "להיות עמלים בתורה ובמצוות", כך נדרשים המחנכים "לעבוד באמונה לפי צורך התלמידים... מצד חיובו לה' יתברך, מאחר שקיבל עליו משרה (חינוכית) מחויב הוא לעמול כפי יכולתו באמת".

למדנו מדברי הרב פיינשטיין שאין לסלק מבית הספר לא רק תלמיד המתקשה בלימודיו אלא גם תלמיד שאיננו מתנהג כראוי. מסופר (בספר "מעשה איש, א סט) שנשאל ה"חזון איש" האם להוציא מהישיבה תלמיד שנתפס בגניבה. פנה ה"חזון איש" אל השואל ושאל אותו: "האם אי פעם דברת לשון הרע? האם הוציאו אותך מהישיבה? מה לנו עבירה זו או עבירה זו?! גנב איננו חייב מיתה!". סוף תשובת החזון איש מתפרשת לאור דבריו במספר הזדמנויות, שהוצאת תלמיד היא דיני נפשות ממש.

@

"...נזכרתי במה שקרה לאחי לפני כמה שנים שהראש הישיבה החליט שהוא היה בחגיגה (שעדי שמיים וארץ שהוא לא היה שם ולא נתכווין להיות שם), ועד היום הוא נוטר טינה לראש הישיבה שהדיחו מעולם התורה!..."

"...כואב הלב לראות איך שולחים לשמד בחורים שהיו יכולים לתפוס את עצמם, להתעלות שוב, להקים משפחות למופת ודורות ישרים מבורכים. כמובן שאסור לעשות הכללות. יש כמובן ראשי ישיבות וחסידויות שהם צדיקים וישר דרך. אבל לצערי יש כאלה שאוי להם מיום הדין!!!. ישבתי פעם עם מנהל ת"ת צדיק שנרתמנו יחד לטפל בבחור עם 'בעיות'  אצל אדמו"ר מסויים . אני והמנהל הנ"ל הופתענו מהכתף הקרה ומחוסר הנכונות לשום פיתרון שהצענו (כולל מימון של ההורים לאברך מהחסידות בסך 300$ לחודש עבור הבחור) ולא הייה מדובר ח"ו בבחור שמקלקל אחרים, ובכל זאת 'לא הייה איכפת'! . הבחור היום חילוני לחלוטין!!!
שוב, לצערי יש לי לא מעט סיפורים...... ועוד לא נגעתי בכאב הגדול של ההורים...

לענ"ד ל"אנשי החינוך"  הללו אין מחילה!!! ואיו כפרה!!!! ולא משנה גודל הפראק או הסמאט על שרוולי הקאפוטה!".

"...שמעתי על מקרה של בחור שזרקו אותו מהישיבה לפני כמה שנים. סיפרו לי איך הבחור התחנן על נפשו ואיך הוא רדף אחרי הראש ישיבה בדמעות שלא יזרוק אותו וכו'. שמעתי גם מה היו הטענות של ראש הישיבה...באמת, באמת כואב הלב. ראש ישיבה שלא עומד בסיכומים ומשיקולים זרים! מקבל החלטות אנטי חינוכיות.  אציין רק שסוכם עם הראש ישיבה שהרב שטיינמן יפסוק אבל הראש ישיבה 'נעלם' ולא הגיע לפגישה. ועוד ועוד.... לא כאן המקום לפרט. אני באמת באמת מרחם על הבחור ועל משפחתו, אבל בעיקר אני מאוד  מאוד מרחם על הראש ישיבה! שמשיקולים באמת  זרים ולא חינוכיים הוא הקשיח את ליבו! לענ"ד מחכה לו גיהנום מיוחד!

אני יודע שכמה מחכמי הפורום יגידו נו, לא שמענו את הצד השני לא קיבלנו את 'התמונה' כולה. הראש ישיבה לא סתם מקשיח את ליבו הוא גם 'חב לאחריני' וכו' וכו' ....אז חברים נכבדים בדקתי את המקרה לפרטי פרטיו ואין לי ספק שלא מדובר 'בהריגה' אלא 'ברציחה' של הבחור כל זאת  משיקולים זרים לחינוך וליראת שמיים. נקודה!. 

סיפר לי האבא שהוא ידיד קרוב שאשתו  שהיא אמא יראת שמיים, בכל לילה לפני השינה אומרת את ה 'יהי רצון' שבה היא מוחלת לכל מי שהכעיס והקניט וכו' וכו'. אבל היא מוסיפה בסוף 'חוץ מראש ישיבה פלוני....' .  ואף בערב יוה"כ היא מודיע לבעלה שהיא מוחלת לכל העולם כולו... 'חוץ מ.... ראש ישיבה פלוני....' עברו שנים והיא עדיין לא מוחלת ולא סולחת. אגב, מדובר באישה שעושה הרבה חסד חלקו בגאונות של 'מתן בסתר' וכו' ואעפ"כ היא לא סולחת! 

אני באמת מרחם על אותו ראש ישיבה. עדיף שהייה לומד להיות 'שוחט' של עופות מאשר לשחוט את נערי ובחורי ישראל!".

(ציטוטים מאשכולות כאן בפארק בנושא)

@

הנושא, כמובן, איננו מקרים בלתי הפיכים וגם לא בחור שמקלקל ומשפיע לרעה.

(בכללות, אין היום הרבה בחורים שנמצאים בישיבה ומחפשים בכוח לקלקל ולקרר את הטובים. אבל יש המון בחורים שהם לעצמם קצת חלשים, לא באמונתם, אלא יותר בפן המעשי וצריך קצת להתמודד איתם ובעיקר לדאוג להעסיק אותם, שזה הדבר היחיד שפותר את כל מצוקותיהם, בדקה שהם עסוקים במשהו שמעניין אותם עם שילוב של שעות לימוד מסויימות במשך היום, זה הכי טוב בשבילם. הנאה להם והנאה לעולם. אלו נהנים ואף אחד לא חסר...)

מדובר על בחורים שאחרי שנענשו הם רצים אחרי הראש ישיבה, מחכים שעות להזדמנות לדבר איתו, מתחננים על נפשם, ובכל זאת הם לא נענים. ריבונו של עולם! איך יכול להיות כדבר הזה? הרי הבחור זועק 'רוצה אני' אז מאפה לוקחים את עזות המצח להתעלם ממנו?

מדובר על בחורים שאכן לא לומדים כמו שצריך ולעיתים גם לא מתנהגים כמו שצריך. בחורים שפשוט זקוקים לעזרה כדי לייצב את עצמם בעולמה של תורה. לצערי הרב, אני מכיר אישית מקרים שאמרו לבחור ללכת הביתה והבחור עומד מתחנן ומבקש על נפשו (היהודית) ואעפ"כ הלב נשאר אטום!!!

ממה שראיתי מקרוב, האצבע לא על ההדק, כי הנשק הזה יורה אוטומט. יותר מידי בחורים עפו מישיבות על דברים שבטוח שהם לא יהרג ואל יעבור ובטוח גם שהם לא מקלקלים אף אחד אחר - והיום או בישיבות חצי יום, או מטיילים ברחוב, וחלקם בצבא או שהשתחררו כבר...

לצערי, יש ראשי ישיבות שרק רוצים 'שקט'. אין להם זמן לבחורים שצריכים קצת צומי... הראש ישיבה הנכבד מאוד מוטרד מאיך הוא ירשים בשיעורים שלו עם  חילוקים של ר' חיים בריסקר אך הוא בכלל לא מוטרד מהעובדה ששלח בחורים 'הביתה'-להשמדה רוחנית! והכל נעשה מפני פחד/עצלות מהתמודדות, רק מפני חוסר הבנה משווע בנפש המתבגר ונגיעות אישיות (ה'מה יגידו' , 'שם טוב', וה 'נדמה לי').

רובם רודפי כבוד ולא מענין אותם מה יקרה עם הבחור. אין שום תחושת שליחות, אלא פרנסה וכבוד נטו. והבעיה שהטעויות הללו זה בחיי אדם לדורי דורות. רוצחים את הנערים ואת משפחותיהם (עד כדי שאמר הורה לבחור נושר שעוצמת הכאב והאובדן היא כ"כ גדולה שייתכן שאם הבן הייה נהרג ח"ו בתאונה הוא לא בטוח שהיה מרגיש כאב כזה גדול) ואין להם שום כפרה ומחילה (כמובן שאחרי שהבחור מתדרדר סופית הם מראים באצבע שמנה: אה, אתם רואים כמה שצדקנו. הנה תראו מה יצא ממנו...).

הרי אתם במו ידיכם רצחתם אותו!!! הרי אתם שלחתם אותו לרחוב! מה רציתם שיקרה?
ואח"כ צועקים על הנשירה שיש היום...  הגיע הזמן שהם יבינו שמי שגורם באופן ישיר לנשירה הזאת זה הם עצמם!

וודאי שאם היו משקיעים המון מחשבה וניתוח ספציפי לכל בחור, היו ממעטים ומאיטים את קצב הזריקות וההעפות, שהרי אתם מאמינים שכל אותם בחורים שנזרקים מהישיבות היו נזרקים גם אם היו אחים, אחיינים, בני דודים או בנים של ראשי הישיבות?

ועדיין, גם אם כלו כל הקיצין וזהו 'אי אפשר יותר' בוודאי שלא לזרוק אותו לרחוב. המינימום זה למצוא (יחד עם ההורים) מסגרת חילופית. אבל בהרבה ישיבות (אני חושש לומר ברוב), זה לא כך (ובמיוחד כשיש לראש הישיבה בעיה אישית עם הבחור).

על מה, לדעתכם, ראש ישיבה יכול להעיף תלמיד?
האם "סתם" כי לא מצא חן בעיניו היא גם כן עילה טובה לסלקו?
האם אורח חייו האישי שאינו מוצא חן בעיני רבו,יכול להוות סיבה מספקת בכדי להשעותו לאלתר?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 01:40 לינק ישיר 

תן לי להוסיף עוד מעשיה בתחום זה

אחד המשגיחים בא אל הרב שך זצ"ל וביקש לשאול האם לזרוק מהישיבה בחור שכבר אינו שומר שבת ואינו מניח תפילין (אצלנו פשוט שהיו זורקים) שאל אותו הרב שך האם אתה יודע מה קורה אצלו בבית? לא, השיב אותו משגיח, האם אתה יודע את שם הוריו הקשה הרב שך? אינני יודע, השיב המשגיח, מה אתה יודע עוד על הבחור? שאל הרב שך שוב, לא הרבה, ענה אותו משגיח, או אז קרא לעברו מרן הרב שך 'רוצח' צא מכאן, אם אינך יודע עליו כלום סימן שמעולם לא התעניינת בו ואם אינך יודע את שמות הוריו הרי גם לא התפללת עליו מעולם, אז אתה רוצח וראוי שתצא מכאן, והדברים מבהילים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 08:14 לינק ישיר 

ספור ששמעתי ממקור מהימן
בן של אחד מחשובי רבני דורנו שלמד בישיבה חשובה, חלה בצהבת קשה ונעדר שלושה חודשים מהישיבה. מספר ימים אחר חזרתו ניגש אליו המשגיח ואמר לו שנדמה לו שלא ראה אותו מספר ימים בתפילת שחרית.
בו ביום הוא עזב את הישיבה.

פרטים באישי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 11:49 לינק ישיר 

חודשיים לאחר שבחור עזב את הישיבה מתקשר המשגיח לבית הוריו ומתלונן שבנם לא הגיע ביום שישי
ל"סדר" למרות שהמשגיח התרה בו ובקש ממנו להיות נוכח. אמיתי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 16:18 לינק ישיר 

איך עושים שינוי?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/3/2008 20:45 לינק ישיר 

אציין כי מנגד, אחד מגדולי וחשובי המשגיחים טיפח אותי והתיחס אלי באופן אישי בישיבה, למרות (ואולי מכיוון) שהשקפותי היו שונות. הוא ניסה בכל כוחו לסייע בידי, כולל ברכישת השכלה. אומנם כיום השקפותי שונות ואני מה שמכונה חרד"ל, אבל בודאי שיש לי הכרת הטוב גדולה למשגיח ולישיבה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 23:53 לינק ישיר 

שרפ כתב:
אציין כי מנגד, אחד מגדולי וחשובי המשגיחים טיפח אותי והתיחס אלי באופן אישי בישיבה, למרות (ואולי מכיוון) שהשקפותי היו שונות. הוא ניסה בכל כוחו לסייע בידי, כולל ברכישת השכלה. אומנם כיום השקפותי שונות ואני מה שמכונה חרד"ל, אבל בודאי שיש לי הכרת הטוב גדולה למשגיח ולישיבה זו.

משגיח המסייע ברכישת השכלה? אולי באמת אי אפשר להכליל את כל המשגיחים בסירה אחת תחת שם הקוד משגיחים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2008 11:56 לינק ישיר 

בס"ד
הכוונה היא לרכישת השכלה מקצועית.
נכון אי אפשר להכליל את כל המשגיחית בסירה אחת. משגיח זה הוא גם גדול בתורה ולא רק בהשגחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2008 01:22 לינק ישיר 

שרפ,
כנראה ונפגשת במשגיח מהזן שהולך ונכחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2008 08:00 לינק ישיר 

נכון. אני מודה על כך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > העפת בחור מהישיבה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext