| נשלח ב-2/6/2008 18:11 |
|
| |
ההחמצה של טומי
בעת כתיבת שורות אלו טרם נדמו צלילי פסטיבל טומי לפיד. אלו משמאל מתיפייפים, אלו מימין מקללים, אלו ואלו בלהג מלהגים האם איש טוב היה או לא.
בעצם אין זה משנה לאף אחד מה הוא היה. הוא היה ואיננו. אבל נקודה אחת באישיותו משכה את תשומת ליבי, נקודה המהווה לדעתי מוסר השכל בכל תחום.
טומי לפיד יכול היה להיות אדם פופולרי ואהוב. הוא יכול היה להיות סמל תקומתה של המדינה לאחר השואה. אדם מוכשר וחד לשון, שהגיע למעמד ציבורי ופוליטי שכזה, ובכל זאת אין היום הרבה אנשים שמרגישים צער כלשהו על מותו. גם ללא המקללים למיניהם- אנשים ברחוב לא מנידים ראש בצער כמו שהיה לדוגמא אחרי מותו של פולי מהגשש או אהוד מנור. הרי גם טומי בתחומיו יכול היה להגיע לאותה אהדה ופופולאריות.
אבל הוא חיבל בזה במו ידיו, ובשיטתיות השניא את עצמו על חלקים נרחבים של האוכלוסיה, את החרדים שנא, את עדות המזרח גידף, את כל מי שלא מצא חן בעיניו נהג לעקוץ ללא גינוני נימוס שהיו מיותרים בעיניו.
וכך הרס לעצמו את הקריירה. לו רק השכיל להציב לעצמו מחסום קטנטן בין מחשבותיו ודעותיו לבין פיו...
חוסר בסיסי בכבוד לזולת, גם לזה השונה ממך, הוא חומר נפץ קטלני המכלה כל חלקה טובה, בכל תחום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 04:48 |
|
| |
דברים נכונים ועצובים.
אם כי ראוי לזכור שהיה אב טוב לבניו (לפי דבריהם) ואיש משפחה למופת, בימים שבהם זו כלל לא נחשבת מעלה.
לענ"ד מעניין לשים לב לצורה שבה הסוציולוגיה החרדית הפנימה את היותה 'היהדות', ומכאן המשוואה המשונה - תקיפת חרדים = תקיפת היהדות. הדבר מוזר, שכן האיש שיתף פעולה עם ח"כ גפני בנוגע לחוק נגד שידול להמרת דת, וידוע שתודעתו היהודית הייתה חזקה ומוצהרת.
עצוב לראות כמה קל להוליך באף ציבור ענק ולנופף מולו באויב דמוני / דמיוני, אשר לפחות חלק מטענותיו מקובלות גם על הכותבים כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 09:23 |
|
| |
איש צעיר וזקן בחכמה
איקון ירוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 10:13 |
|
| |
איש צעיר,
האם לפיד הרס לעצמו את הקריירה? מאיפה למדת על איזה אנשים ביקש להתחבב ועל טינתו של מי הוא הצטער? למה אתה מאמין ששנאת האספסוף הפריעה לו - האם לא סביר יותר, עפ"י רוח הדברים שכתב ואמר, שהוא ראה בה מחמאה? ההשוואה לפולי ולאהוד מנור משעשעת - הם הרי לא לחמו נגד כלום ומסתמא לא קנו להם אויבים. יכול מאד להיות שהוא הרס לעצמו את הקריירה שאתה היית מועיד לו, אבל באותה מידה יכול להיות שברגעים אלה אתה הורס לעצמך את הקריירה שהוא היה מועיד לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 15:31 |
|
| |
dfl
כוונתי היתה למסר הנוגע לאדם נורמלי ולא לניתוח אישיותו של מר לפיד. יתכן והוא עצמו נהנה משנאת העם כלפיו, אבל אדם מן השורה שמגיע למעמד שכזה דווקא מצפה לאהדה ולא להיפך, ולזאת הייתה כוונתי.
ואגב, גם אם הוא עצמו הצהיר קבל עם ועדה שגאוותו בשנאתו- ברור לי שבתוך תוכו זה הפריע לו. כי הרוע, השנאה, המרירות, העלבון והתסכול כולם נובעים מאותה נקודה בנפש, תחשוב על זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 16:54 |
|
| |
אישצעיר, האדם הנורמלי רוצה ליהנות. אם טומי לפיד נהנה ממעשיו, הוא היה נורמלי. יכול להיות שהפרמטרים שלו להנאה היו לא נורמליים, אבל זה די נורמלי. לגבי נימוקים שגוררים למשוואה את "תוך תוכו" של האדם, אני בטוח שבתוך תוכך אינך מאמין בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 17:58 |
|
| |
דאפל
אני הבנתי את איש צעיר שרוצה להעלות טענה מהסוג המשגיחי על ההשגים הגדולים שיכלו לזכות להם אנשים מסוגו של טרוצקי, אלא שלא זכינו ונפלטו מעולמה של תורה ויראה.
ובדבר זה הסכמתי לו.
וכיון שייחסתי לטענה כזו ערך "משגיחי" וזה נשמע שם גנאי, אני מרשה לעצמי להעתיק לכאן מעשה מפורסם מהגמרא:
בראשית רבה (וילנא) פרשה סה
יקום איש צרורות היה בן אחותו של ר' יוסי בן יועזר איש צרידה/
והוה רכיב סוסיא בשבתא אזל קומי שריתא למצטבלא
(היה יקום רוכב על סוס בשבת, ובא לפניו כדי להוציאו, את ר' יוסי דודו, להיות מוצא להורג, כלומר שהיה סוכן של הרומאים).
(רצה יקום להקניט את דודו ר' יוסי, ומי יודע מה משך אותו לומר את המילים האלו, ושמא היה לו חשוב לנצח את דודו גם במילים וגם במעשים, ולא את דודו אלא את הדרך שהאמין בה דודו)
א"ל: חמי סוסי דארכבי מרי וחמי סוסך דארכבך מרך,
(אמר לו יקום: ראה את הסוס שנתן לי אדוני, הרומאי, ואת הסוס שנתן לך אדונך, כלומר ה'. זה סוס לרכיבה וזה סוס למיתה).
א"ל אם כך למכעיסיו ק"ו לעושי רצונו, (ענה לו ר' יוסי: קל וחומר. אם אתה המכעיס זכית לכבוד בעולם הזה, מה יהיה חלקי שאני משתדל לעשות רצונו של ה')
א"ל עשה אדם רצונו יותר ממך
(טען יקום: הרי אתה צדיק ועושה רצון ה', אז למה אתה סובל?)
אמר לו ואם כך לעושי רצונו קל וחומר למכעיסיו
(ענה לו ר' יוסי: אם אני נענש כה חמור ומן הסתם על דבר קל, שהקב"ה מדקדק עם חסידיו כחוט השערה, מה יהיה על מי שמרגיז ועושה עבירות חמורות, מה יהיה בסופו?)
נכנס בו הדבר כארס של עכנא (והדברים חדרו לליבו של יקום)
הלך וקיים בעצמו ארבע מיתות בית דין סקילה שריפה הרג וחנק...
(רצה לעשות תשובה והעניש את עצמו בארבע מיתות בית דין ביחד. ולא התבאר על מה ראה להעניש את עצמו בחומרה כה רבה, ומדוע לא ניסה להציל את דודו ר' יוסי (כנראה היה מאוחר מדי) ומדוע רצה דווקא להמית את עצמו ולא ידע שתשובה ותשובה מאהבה אינה צריכה ייסורים, ומבואר שגם אם רצה לעשות תשובה, לא ידע כיצד לעשות תשובה אלא בייסורים קשים)
נתנמנם יוסי בן יועזר איש צרידה וראה מטתו פרחה באויר אמר בשעה קלה קדמני זה לגן עדן.
(ר' יוסי לפני מותו חוה בחלומו, מעין חויה מיסטית, את יקום עולה לשמים, וידע שעשה תשובה ונתקבלה תשובתו).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 18:54 |
|
| |
ל-dfl:
מודל של טיפוס מיזנתרופי מן הסוג שאפשר לבנות על פי דבריך אופייני יותר לרוסים, מאומסק מזרחה. ההונגרים שונים במקצת. אין להניח גם שלפיד היה פילוסוף מעמיק בעל חוסן רוחני שאיפשר לו להתריס כנגד כל העולם מתוך אידיאל. סביר יותר שהוא היה נתון במלכוד פסיכולוגי מצוי, מתסמונת תשומת-לב שלילית נפוצה.
מכל מקום, מוסר ההשכל שלימד אישצעיר הוא חשוב והמסר הוא שמעט רגישות וטאקט טרם הזיקו לאיש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 19:31 |
|
| |
הוא נורמאלי רק הפרמטרים לא נורמאלים...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2008 22:19 |
|
| |
למישרין, איפה ראית קביעה שלפיד היה מיזנאתרופ? הוא קיבל הרבה אהבה והערכה מחוגים מסויימים, כמו שקיבל בוז וסלידה מחוגים אחרים. הוא לא התריס כנגד כל העולם אלא כנגד חלקים ממנו, כשבמקביל הילל וקילס חלקים אחרים. באין שום אינדיקציה מצידו של האיש, ההשערה/קביעה שהוא סבל מאיזה חסך פסיכולוגי או שהיה מתוסכל בסתר, היא רק דרך אינפנטילית להשיג תחליף מהיר לתחושת נקם.
לגבי מעט רגישות וטקט שמעולם לא הזיקו לאיש, גם שירת "יונתן הקטן" תוך כדי נעילת ערדליים מעולם לא הזיקה לאיש. אם טומי לפיד נהנה להרגיז והשתמש במודע בסגנון בוטה כדי לקדם את ענייניו, זה לא אומר שהוא "החמיץ" משהו. הוא השתלח באנשים שעצבנו אותו כפי שרוב בני האדם עושים בשיחות קיטורים פרטיות, רק שלהשתלחויות שלו הקשיבו מאות אלפים ולעתים מליונים. זו עיסקה שהרבה מאד אנשים היו קונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2008 06:02 |
|
| |
ניסיתי את העניין עם הערדליים. לפחות במקרה הפרטי שלי זה עבד, חסר עדיין מידע חיצוני לא תלוי התומך בממצאים.
בהנחה שאין זו רוחו התועה של לפיד המדברת מתוך מקלדתך, דבריך ראויים לתשובה. התשובה היא שאתה, לפי דעתי, טועה, ואני, לפי דעתי, צודק. אני מנחש בזהירות שאתה חלוק עליי בעניין זה.
|
|
|
|
|