בית פורומים אגודה אחת

הבסיס התיאולוגי ל"אגודה אחת"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/12/2008 01:34 לינק ישיר 

נראה שהויכוח הוא האם אנחנו צריכים כל הזמן להיות מונחים ע"י איזושהי תיאוריה ולחיות כל הזמן לאורה, או שחוץ מזמן קיום המצוות וכדו' אנחנו יכולים לעשות כל מה שאנו רוצים.

נראה לי שזה מקומו של הביטוי "קדש עצמך במותר לך" היינו במקום שבו אין לך מחויבות תיאולוגית, כענין שנאמר "כל מעשיך יהיו לשם שמים" ו"בכל דרכיך דעהו"...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/12/2008 01:58 לינק ישיר 

באופן כללי אנוכי מסכים לשלשת הפרקים של תפוזי (הוועדה??).

אני לא מסכים שמקורה של גישה זו היא בקבלה, לדעתי מי שיעיין בדברי הראשונים, הרמב"ם רמב"ן רבינו בחיי, ימצא גם דרך כזו. יש כל כך הרבה מקורות שמתאימים לדרך זו עד כדי שמקורה של הגישה החרדית כיום היא דווקא זו שאנו צריכים למצוא לה סימוכין ביהדות, אמנם זה לא דבר שצמח ב50 שנה האחרונות, זה היה קיים במדינות בני אשכנז במשך שנים. נראה לי שהמקור הוא השפעה מהדת הקתולית ששלטה באזור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2008 02:00 לינק ישיר 

אשר
אני דווקא לא חושב שהמושגים בכל דרכיך דעהו וכל מעשיך יהיו לשם שמים זה הויכוח, אני חושב שהויכוח הוא האם לחולין יש גם מקום בעבודת ה' או שהחולין הוא מוקצה מחמת מיאוס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2008 09:39 לינק ישיר 

מר וועדה,

אתה אוהב לתאר את המעבר מחרדיות נורמלית לקיצונית כתאונה מצערת שהתרחשה באיזה רגע לא מוצלח וכל כולה אינה אלא טעות טראגית חסרת הגיון. הנמוקים האידאולוגיים והתיאולוגיים של החרדיות הקיצונית אינם אלא תירוצים הניתנים על ידי מי שמרוויח משימור המצב הנוכחי או מי ששקע בעמקי האוטיזם עד כדי חוסר יכולת להחלץ.

אני רואה את הדברים אחרת

העולם הדתי ה'נורמלי' לא עמד בפני פרץ המודרנה והחילוניות שהציף את העולם המערבי במאות האחרונות. בעולם שלאחר הרנסנס והמהפכה המדעית מקומה של הדת אינו מובן מאליו. רוב מוחלט של הדתיים הנורמלים הן יהודים והן נוצרים בחר לנטוש את אמונתו או לשלם לה מס שפתיים כלשהו מבלי להעניק לה משמעות כבדה בחייו.

במצב זה, מי ששרד באמונתו הוא בעיקר מי שהקיף עצמו בבועה של קיצוניות דתית וניתוק מהעולם הסובב. גם כיום ניתן לראות שבקרב ציבורים בעלי דתיות מתונה ונורמלית יותר (הציונות הדתית בארץ וכמדומני שגם המודרן אורתודוכסים בחו"ל) קימת תופעת התחלנות באחוזים משמעותיים כאשר גם חלק נכבד מהמיינסטרים סלחן כלפי התופעה. אפשר להרחיב עוד בנושא זה, אך השורה התחתונה היא שבמצב נורמלי ולא בועתי הדת מותקפת ללא הרף ועליה להתנצל כל הזמן ולהתאמץ להצדיק את קיומה.
לכן, בעיני אין כאן עימות בין דתיות נורמלית ודתיות לא נורמלית, אלא בין דתיות לנורמליות. מי שיבחר באחת האופציות כמועדפת בעיניו, ימצא את עצמו מתקשה להתמודד עם חברתה ובדרך כל יפתח גישה אפולוגטית כלפיה. 
חנוכה שמח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2008 21:31 לינק ישיר 

בנאות_דשא כתב:
תפוזי היקר

נהנתי מכתיבתך ומהניתוח היפה של הדברים
את הרעיון התאולוגי שלך היית צריך לכתוב מבלי להזכיר לא חסידים לא הרב קוק ולא כלום
אלא לכתוב את הגישה הרעיונית ותו לא כדי שהחברים יתרכזו בעיקר

אכן, אין לדון באומר אלא בנאמר.

וכמדומני שהדיון בנאמר היה ולאו דווקא באומרם. ואף שלוועדה ביקורת קשה (או סתם רוגז...) אודות דרכו והשקפתו של הרב קוק - סוף סוף הדיון היה בנאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2008 22:07 לינק ישיר 

ערב טוב.
חדש בפורומים. שמח להצטרף.
תפוזי היקר,נקודת ראיה מעניינת מאוד העלית כאן. כאדם שמתחזק נפתח לי ערוץ מחשבה חדש בזכותך.
יישר כוח ותודה על מאמר נפלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/12/2008 01:05 לינק ישיר 

תפוזי
נהנתי ואני מסכים עם דבריך.
רק אוסיף שלטענת הוועדה שאפשר לחזור לדרך סבא, הרי החזרת ההסטוריה תחזיר גם את "התאונה" שכבודו מדבר עליה, ומה הועלנו. רק חידוש ושינוי ומציאת הנקודה הבעייתית ותיקונה הם אשר יובילו לתיקון שאינו מועד לקלקול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/12/2008 01:41 לינק ישיר 

תפוזי כתב ובעצם זו עיקר תורתו

תפוזי כתב:
אני איני מציע "השתייכות" כזו או אחרת, אלא הבנה של עיקרון רוחני מסוים שפותר את הדיכוטומיה ההרסנית בין הקודש והחול. העיקרון הזה קובע שביסודו של דבר, גם החול הוא ביטוי של קודש. כיון שבכל הבריאה יש נוכחות אלוקית, הרי שבכל פעולה שיוצרת משהו, בין ביישובו של עולם והן בתוך נפשו של היחיד, יש משום הרחבת גבולות הקדושה. ממילא העיסוק בחול אינו בדיעבד אלא לכתחילה, והוא יכול להוות חלק מעבודת ה'. 

אני בגדול מסכים עם דבריו אבל עם שינוי בניואנסים

שהרי אם כן לפי דבריו אין כל צורך לנסות תורה בתחילה אפשר לקחת את החול ולהתבטא בו בצורה הקדושה ותורה מה תהא עליה?

אלא שההגדה הנכונה יותר היא

אכן החלק החשוב ביותר בעבודת ה' זה לימוד תורה אך את כל אדם צריך להכין לכל צורות החיים ולתת לו לגיטימציה להיות עם יד על הדופק ולהחליט  וללכת עם מה  שהוא מרגיש שזהו יעודו בחיים, ואכן בגע של התבוננות  הכל מותר מפני שברגע שאדם מרגיש צורך בעיסוק יהיו לו את הכוחות לעשות את זה כי הוא ידע שבכל הבריאה יש ביטוי של קדושה ומטרתו היא לגלות את זה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2008 21:08 לינק ישיר 

הוועדה,

עם כל הרצון לתמוך בפלג המשעשע של דיון זה - איני יכול שלא לתמוה על הרעיון להעמיד תילי תילים של קהילות קודש על כרעיה הצמוקים של גב' רוזה ע"ה.
היכן היא סבתא זו? היכן הנורמטיביות החרדית (או החילונית) עליה אתה מבקש לבסס אורחות חיים? בית ספר אחד בלונדון, שני רבנים בפריפריות ושלושה בעליבתים בשטיבל שמדברים פוליטיק?
אין לנו עוד את העולם שהיה.
במצב כזה האפשרות לביסוס תיאולוגי נראית ריאלית יותר מביסוס היסטורי.
למרות שיש בצידוק תיאולוגי רוח זרה לשיגרא דלישנא היהודית הסומכת יותר על המנהג-הלכה ש"כך עושים", ופחות על קונסטרוקציות חובקות עולם ועלמי עלמיא. אולם ניתן לצמצם את תיאולוגיותו של הביסוס התיאולוגי ככל האפשר עד כדי הטיעון הפעוט ורב החשיבות בזה"ל:
התורה צריכה להעניק משמעות לחיים, לא לצידם של החיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2008 01:35 לינק ישיר 

מר אמנון נכבד.
אין שום בסיס הסטורי לטענתך שהסתגרות דפנסיבית בחיי הקהילות והדתיות היהודית החלה מתקופת הרנסנס ואדרבה
בניגוד גמור לנצרות ,שהחרימה את האריסטוטליות המגולמת בתורתו של  תומאס מאקיוינוס, הרי שאנו מוצאים את תחייתה של ההגות האריסטוטלית (כמו האפלטונית אצל רבנים אחרים) ולאו דווקא רק אצל הרמבם במורה .התהליכים בנצרות וההתמודדות מול מדע והגות של סוף ימי הבניים והרנסנס, של הכנסיה הקתולית בעיקר, אינם דומים בשום אופן לנכונותם של גדולי הרבנים בתקופה להתמודד ולאמץ לפחות חלקית את גילויה הפלוסופיים והמדעיים המחודשים של התקופה.
(בתחום האמנותי הרי הכנסיה אמצה באיפוק את הרנסנס אבל הדבר לא רלבנטי לגבנו).

אם למצא מקבילים להסתגרות כזו היה ניתן להצביע לכל היותר לתקופת הפריחות הלאומיות והאמנציפציה של המאה ה19
יחד עם הדיכוי הכלכלי והאומללות של תנאי המחיה של הקהילות באירופה  שגרמו לנטישת הדפוסים המסורתיית וממילא  לראקציה לנסיגה והתנתקות תרבותית וחברתית
שאת פרותיה אנו בוחנים היום 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2008 03:50 לינק ישיר 

קונטרפונקט כתב:
מר אמנון נכבד.
אין שום בסיס הסטורי לטענתך שהסתגרות דפנסיבית בחיי הקהילות והדתיות היהודית החלה מתקופת הרנסנס 

מעולם לא טענתי את מה שאתה מייחס לי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2008 12:15 לינק ישיר 

ר_אמנון כתב:

אני רואה את הדברים אחרת

העולם הדתי ה'נורמלי' לא עמד בפני פרץ המודרנה והחילוניות שהציף את העולם המערבי במאות האחרונות. בעולם שלאחר הרנסנס והמהפכה המדעית מקומה של הדת אינו מובן מאליו. רוב מוחלט של הדתיים הנורמלים הן יהודים והן נוצרים בחר לנטוש את אמונתו או לשלם לה מס שפתיים כלשהו מבלי להעניק לה משמעות כבדה בחייו.

במצב זה, מי ששרד באמונתו הוא בעיקר מי שהקיף עצמו בבועה של קיצוניות דתית וניתוק מהעולם הסובב. 

הבנתי את דברך כפשוטם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2008 23:27 לינק ישיר 

פשט הדברים הוא שהתקופה המודרנית שראשיתה ברנסנס גרמה לתופעה המונית של נטישת הדת במשך מאות השנים האחרונות.
מי ששרד לאורך זמן בדתיותו אלו בעיקר קהילות שהסתגרו בתוך עצמן וחיו בניתוק מסוים מהעולם הסובב. כמובן שתהליכים אלו התרחשו הרבה לאחר תקופת הרנסנס עצמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2009 02:40 לינק ישיר 

הוועדה היפכה הלוך והפוך בטיעוניו של מר תפוזי הנכבד וכמוצא של כבוד מציעה את ההצעה הבאה שהינה בגדר טיוטא ראשונית בלבד וע''כ בלתי מחייבת.

הוועדה מוכנה לשינוי תיאולוגי. אלא שבמקום לתלות את יהבה בהזדקקות למערכות פילוסופיות מסובכות היא מציעה להחליף את התיאולוגיה הנפש החיימניקית ואולי יותר נכון את פרשנות החזו''א המעמידה את לימוד התורה כערך טוטלי במערכת תיאולוגית החופפת לעקרונות התקופה הטרום וולוזינית (מזכיר הוועדה העביר לנו פתק ושאל האם אנו מציעים את תיאולוגיית החסידות כשיטה שווה לכל נפש? ותשובתנו הזמנית היא שלא בהכרח שהרי התיאולוגיה הנפש חיימניקית הינה לכאורה התפתחות בתר - חסידית ומהווה את המקבילה של הקונטר-רפורמציה הקתולית נוכח טענות החסידות.  ולכאורה הייתה גישה א-חסידית שלא ראתה את לימוד התורה כערך טוטלי).

נכתב כמסמך פנימי ואין לסמוך על כך הלכה למעשה.  

תוקן על ידי הוועדה ב- 17/08/2009 2:38:08

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > הבסיס התיאולוגי ל"אגודה אחת"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית חברה וקהילה המכילה פורומים פתוחים וסגורים של קהילות קטנות וגדולות בחברה החרדית. בוגרות סמינר, בוגרי ישיבות, פורומים לנשים בלבד ודיונים חברתיים פנים חרדיים.