|
|
| נשלח ב-11/8/2009 20:43 |
|
| |
מיימוני ויהודים.
כפייה דתית היא נושא לדיון בפני עצמו,יש מקום לראות את החרדים כשומרי הזהות היהודית של המדינה,וגם חילונים רבים מודים כי הם רואים את הצורך בחרדים לצידם כנושאי דגל היהדות.
מאידך,ישנה הכפייה שמטבעה אינה נוחה לאזרח הפשוט ויוצרת מרמור ומרדנות,ומהווה כר נרחב לתסיסה אנטי חרדית ברחוב החילוני.
אך מעבר לנושא הכפיה,כשבאים לדון על התדמית החרדית,ישנו מרכיב נוסף בתדמית הגרועה,ובשנאה הצרופה-לה אנו זוכים מהרחוב החילוני,הסיבה היא הנסיון ליצור תדמית של חברה מושלמת.
ישנה מגמה מצד מערכות ההסברה החרדיות ליצור לחברה החרדית תדמית של חברה ערכית ומוסרית שאינה סובלת מאף אחת מהבעיות-שמהן סובלת החברה החילונית.
מגמה זו,היא זו המלהיטה את הרוחות לאחר כל פרשיה פלילית של יחידים בציבור החרדי.מתוך כל הארס שהתקשורת משדרת,תמיד נשמעת הנימה של: "אתם לא כאלו מושלמים",ו"אמרנו לכם".
לדעתי,במקום לעסוק בהסברה אפולוגטית של החברה החרדית,יש לעסוק בהסברת הדת והתורה כערכיים ומוסריים,במקום לנסות ליצור תדמית מושלמת,אפשר להודות שהחברה החרדית היא נורמטיבית לחלוטין,וסובלת גם היא מבעיותיה שלה.
בואו נסביר את התורה ונתאים אותה להווי החיים,בואו נהפוך את התורה לתרבותו הלאומית של העם היהודי,בואו לא נקדש את החברה אלא את התורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2009 22:44 |
|
| |
קוטקאנט אי אפשר להפריד את התורה מנושאיה, כיצד תסביר את התורה אם אלו שאמורים לקיים אותה אינם בדיוק מושלמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2009 23:18 |
|
| |
בעל.
נדמה לי שכבר התווכחנו על הנושא בפורום שכן.
ישנה אפשרות לצייר את החברה החרדית כחברה שרוצה לשמר את התורה ולהנחילה לדורות הבאים,החברה עצמה קמה על ידי גדרים וסייגים מעבר לחוקי התורה,ואין הכרח שאדם שעומד בסטנדרטים של החברה-הוא אכן שומר תורה ומצוות.
את תוצאות שמירת התורה והמצוות ניתן להדגים על היחיד שומר המצוות,ןלא על הקולקטיב שומר החרדיות.
מעבר לזה,אין שום הכרח שהתגשמותה של היהדות התורנית היא בציבור החרדי,ניתן להציג תורה שונה,הומנית יותר,אתית יותר,ומתאימה עצמה למציאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 13:38 |
|
| |
בהיות הציבור החרדי ה"מצפון" של העם כולו, קיים צורך נפשי מודע או שאינו, להכפישו בכל עת ולמצוא בו פגמים
(אם הם 'רעים וחסרי מצפון' אז גם לי מותר להיות ..)
זו הסיבה שכל מעידה של יחיד נידונה בקיתון של רותחים וגורמת להתפרצויות שנאה וזעם כלפי הכלל.
אולי זהו גם השורש (מעבר להבטחת "והיא שעמדה") של האנטישמיות ..........
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 16:01 |
|
| |
ליטאית, יש בדבריך יותר ממשהו, מאידך זה לא מקל או פותר כלום, שהרי כך היא דרכו של עולם "וסביביו נשערה מאוד" הקב"ה מדקדק עם חסידיו כחוט השערה, ואדרבה מי שחושדים בו ואין בו , אשריו, הצרה היא שלא תמיד ברור שזה לגמרי כך לצערי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 16:08 |
|
| |
ממתי החרדים הם המצפון של החברה הכללית? הם הפכו למושכי אש בגלל שהם לא מפסיקים לתגאות בעגלתם המלאה מול החילונית הריקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 16:23 |
|
| |
בעל בעמיו, זה הצד השני של אותו מטבע... החרדים מציגים ותופסים את עצמם כמייצגים של איזה אידאל עליון (בצדק או שלא ועד כמה זה נושא אחר כרגע) וממילא מצפים מהם שיהיו כאלו ויראו דרך, כשזה לא קורה מתפחת שנאה ו/או קנאה כלפיהם שא"א להתעלם מכך שיש לה על מה להסתמך. (גם אם היא לא ראויה, אסורה ובעיקר מזיקה לכל הצדדים הנוגעים בדבר)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2009 17:51 |
|
| |
אני לא רואה פה שום פיתרון......
לא מילה וחצי מילה מהנאמר פה יביא למצב הזה להיפסק!
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2009 00:19 |
|
| |
לדעתי ההתמקדות בכפייה הדתית היא שגויה . חוקי הדת הקיימים הם בסך הכל תופעה מעצבנת עבור החילונים , כמו עוד הרבה תופעות מעצבנות במדינה שאינן קשורות לחרדים . מה שגורם לשנאה (שלדעתי היא לא תופעה כל כך משמעותית כיום , אבל תהפוך לכזו עם הזמן) היא גישת האני ואפסי עוד שמאפיינת את התנהלות הציבור החרדי , הרעיון שכל העולם חייב לנו אבל אנו פטורים מלשאת בשום עול ופטורים מכל דין וחשבון כלפי האחרים.
המהומות בפרשת האם המסורה/מרעיבה חיזקו את הדימוי של החרדים החושבים שהם אמורים להיות מעל החוק. המהומות בפרשת החניונים חידדו את הדימוי של חוסר ההתחשבות הטוטאלית באחרים (בניגוד לחוקי הדת הקיימים אף אחד לא מבין מה החרדים רוצים כאן . זה נתפס - בצדק לדעתי - כסתם התנכלות ומירור חייהם של מי שאינם שומרים שבת) .
אפשר לנסות להתנער ולייחס כל דבר לגורמים קיצוניים , הבעיה היא שהחברה החרדית הרחבה היותר אינה משמיעה קול צלול שיסמן לכל האחרים שיש לה גבולות כלשהם , שהחברה החרדית בכללה כן מקבלת איזשהו עיקרון של דו קיום, שהיא מכירה בכך שקיימים עוד אנשים בעולם עם דעות אחרות ושיש להם זכות לחיות את חייהם כהבנתם.
גדי טאוב כתב לא מזמן שפעם הוא התייחס לחרדים כאל מיעוט שיש לכבד את זכויותיהם , אבל היום החרדים כבר אינם כזה מיעוט קטן וההתייחסות כבר צריכה להיות שונה. החילונים רואים את החרדים גדלים ומתעצמים מספרית ובד בבד הם מתוודעים לגילויים של קיצוניות וזה מעורר בהם חשש מוצדק. לאן כל זה יוביל? האם לציבור החרדי יש גבולות או שהכל כפוף לכמות הכוח העומד לרשותם בזמן נתון?
אבל גילויי הקיצוניות הם רק עוד שמן שנשפך על הבעירה . הבעיה היא היעדר הנשיאה בעול. יש לנו גורל משותף עם האחרים , אנחנו נהנים יחד עם האחרים מכל מה שהמדינה הזאת מספקת לנו , אבל אנו לא טורחים בשום הזדמנות לבטא בשום צורה שהיא איזושהי מחווה של הכרת הטוב.
המאבק עם הדסה רק מדגים את עומק הכיעור שבהתנהלותנו. בכדי להפעיל לחץ ולשבש הליכי משפט ולהביא למצב שבו אנו מעל לחוק ניסו לגרום להדסה הפסדים כספיים על ידי החרמת מחלקת היולדות של הדסה . כלומר המדינה מממנת את היולדות האלה ואנו משתמשים בכסף הזה שהמדינה נותנת בכדי להיאבק בהדסה. וזה שאנו יכולים להשתמש באמצעי כזה הוא פועל יוצא מכך שאנו יודעים שאנו חיים במדינה מתוקנת ושהדסה אינה יכולה להגיב באותה מטבע ולהחרים נניח את הציבור החרדי . רק עכשיו התבשרנו שאחד מראשי המאבק אושפז בהדסה בעקבות אירועי מוחי. ואני שואל במה אנשים אלה שונים מהמחבלים הפלסטיניים שמסתתרים מאחורי נשים וילדים ובבתי חולים מתוך ידיעה שלצה"ל יש גבולות מוסריים ומשתמשים בגבולות האלה בכדי לפגוע בצה"ל ?
גם את זה ניתן לדחות כגילוי של קיצוניות אצל קבוצה שולית , נדמה לי שזה אפילו גונה ביתד נאמן . אבל לקיצוניות הזו יש שורשים בגישה הכללית שלפיה אנו מתכחשים מכל וכל לחוב שלנו כלפי המדינה וכלפי כל האחרים.
בקיצור יש לנו הרבה מאד לתקן לפני שאנו יוצאים לצעוק געוואלד על השנאה כלפינו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2009 01:10 |
|
| |
ומכיוון שאשכול זה נפתח בעקבות הירי במועדון הגאווה אומר את מה שיש לי לומר גם בעניין זה.
נכון שזה לא בסדר שהם הפנו כלפינו אצבע מאשימה לפני בירור העובדות , אבל עלינו להרהר למה זה הגיע לידי כך שהם מפנים כלפינו את האצבע המאשימה ? אם זה היה קורה לפני 5 שנים אף אחד לא היה מאשים את החרדים , אבל אנו הפכנו אותם לאויבים ביוזמתנו.
בעולם מתוקן ושפוי החרדים והגאים היה חיים על 2 פלנטות שונות, מתנהלים על קווים מקבילים כאשר החרדים לא יודעים ולא רוצים לדעת על קיומם של הגאים ואילו הם מצדם מתעלמים מהחרדים. אני מאמין שמרבית החרים היו מעוניינים שכך יהיה . נכון, אפשר להתייחס לרצונם לערוך מצעד בירושלים כפרובוקוציה בלתי נסבלת , אבל מצד שני היה אפשר גם להעלים עין , כמדומה שהמצעד הזה התקיים מספר פעמים ובאמת העלימו עין כפי שנעשה גם השנה. ואם בחרו שלא להעלים עין היה אפשר להביע מחאה בצורה מרוסנת . אבל לא זה מה שקרה .
ואז היו ביטויי ההסתה של אנשי ש"ס . אינני מכיר את נסים זאב אבל אני מוכן להתערב שהוא בעל תשובה שבנערותו היה בריון רחוב שהיה מתנכל לעוברים ושבים שהוא זיהה כחלשים ממנו. כי גם כשיש לך דעה אין שום סיבה להשתלח , אפשר גם להביע דעה במתינות . האם אדם שנושא בתפקיד שר אמור לפרוק את עצביו קבל עם ועדה? אם הוא לא סובל הומואים הוא יכול לשמור את רגשותיו לעצמו , הוא לא איש פרטי.
ידוע לכל החילונים שהחרדים שוללים את אורח החיים החילוני , אבל למה אנו צריכים לבחור קבוצה קטנה מתוכם שבלאו הכי מרגישה נרדפת ולנסות להתעלל דווקא בהם במיוחד?
כמובן שיהיו בעלי אידיאולגיה שיבואו ויגידו שהמאבק בתועבה אמור להיות משולל כל רסן . אבל עליהם להיות מודעים שיש מחיר לשלם. השלילה האידיאולוגית של אורח החיים החילוני מוביל לקונפליקטים אבל הוא לא טעון ברגשי מרירות עמוקים . עם הגאים העניין שונה. אני חושב שבעקבות המאבקים שלנו נפער תהום של איבה מאוד עמוקה. אולי יהיו שיאמרו שאנו יכולים לחיות עם זה , אבל האם הם בטוחים? אם למשל יהיה מישהו מתוכם שממש יושפע מההסתה ויקום ח"ו ויעשה מעשה, האם עדיין יהיה ברור שזה היה כדאי?
העיתונות החרדית לא מפסיקה לשפוך מלים על השנאה והאנטישמיות המופנית כלפינו . אבל זה נעשה רק במסגרת חיזוק התודעה הצדקנית שלנו כקדושים מעונים , אף אחד לא מתייחס אליה כאל בעיה באמת מסוכנת . היהודים בחו"ל חיים בפחד מתמיד מהתעוררות של אנטישמיות והתגובה שלהם היא להשתדל ככל האפשר שלא לעורר שנאה . כאן אין תגובה כזאת , נראה שהפובליציסטיקאים שלנו רק שמחים על כל ביטוי של שנאה שהם יכולים להוסיף לרשימות הטרחניות שלהם .
אבל שנאה אמיתית יכולה להיות דבר מסוכן ואני מאמין שיגיע זמן שבו נתחרט על כל אויב שרכשנו לנו .
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2009 02:38 |
|
| |
כל זה לא היה קורה לפני 5 שנים, זה ברור!!!
לגבי מה שכתבת: "אבל שנאה אמיתית יכולה להיות דבר מסוכן ואני מאמין שיגיע זמן שבו נתחרט על כל אויב שרכשנו לנו" .
כבר היום אנו מרגישים את השנאה האדירה שלהם כלפינו...
באותו זמן כאשר קרתה התקרית של האם המרעיבה וכו'...היתי במעלה אדומים,ורק מללכת ברחוב קיבלתי תגובות והערות של העוברים והשבים...
כגון:"הנה עוד חרדי..."או"למה אתה פה? לך להפגין!"וכו' וכו'...
הרגשתי ממש כמו יהודי המתהלך בגרמניה בזמן השואה!!!
אם הספסל היה יכול לדבר הוא היה אומר:"חרדי,קום ממני!!!"
זה לא נקרא שנאה???
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 19:53 |
|
| |
מישהוצדיק, אתה ביקשת רעיונות לעצירת ה"שנאה החילונית כלפי החרדים" כמו שאתה מכנה. יש לי רעיון טוב אשר ימנע באופן מבטיח את השנאה העזה הזו וימגר את הרגשת המירמור והדחייה כלפי החרדים. לפני שאציין את הרעיון, אסביר את העניין אשר מפריע לך באופן אישי ולעוד הרבה חרדים המסתובבים ביננו. ברשותך אסטה מהנשוא בכדי להגיע להבנה מובהרת יותר.
"עין הרע"- מה משמעותה?- מוסכמה היא בפי רבים שעין הרע הוא שורש ועניין הקנאה. נשאל: איך מצליח אדם שמקנא לקחת מהשני את ששיך לו, האם הוא מפעיל זרמים או כוחות כישוף ?
ישנה תשובה מעניינת לנושא המדובר שלדעתי היא התשובה הנכונה ביותר, אשר מסדרת להפליא את כל הסתירות והתהיות הרבות בנושא. בעולמינו סידר הקב"ה שאדם ידע סבל, צרות וייסורים ככפרת עוונות.( אני מקווה שאתה מסכים, אלא אם כן אתה אינך עברת צער או כאב בחייך, או במילים אחרות ירדת מלאך היישר מהשמים). ולצערינו הצרות נוחתות עלינו ללא בחירה. כלומר אנו נסבול גם אם לא נירצה. אך במה כן יש לנו בחירה? בשיפוט שלנו יש בחירה. יש לנו זכות לשאול למה? מי? כמה? איך? ועובדה שכל אדם מתנהג שונה במצבים זהים.( אני לא צריכה לספר את המשלים המגוונים והרבים על אנשים שלכאורה במזלם נראה שהיו צריכם להיות מאושרים, אך במציאות היו ממורמרים ונדכאים או להפך). בקיצור, ישנם אנשים שמקל עליהם בסבילת הייסורים להפיל את האשמה באנשים אחרים באומרם " עין הרע".
ולאחר שהברהנו את הנושא אנא נחזור לנושא המדובר: אנו חיים בסביבה מלאה רע, שקר, לשון הרע ושנאה- כאן אין לנו בחירה כי אלוקים החליט שמגיע לנו לרדת לעולם כזה. מישהוצדיק, אלוקים נתן לך בחירה בצורת שיפוט שבה אתה ורק אתה תיבחר- אתה יכול לומר " כולם שונאים אותנו" ולהתנהג כנחיתי.( מהנושא האם הסיבה מוצדקת אתעלם, כי זה לא משנה לעניינו, הרי בעניין זה אלוקים החליט ולא נתן בחירה) אבל אתה יכול לומר "אני עושה את הדבר הנכון ואני גאה. הלוואי שיגיע כבר היום שידעו גם החילונים להעריך את מעשינו הטובים". אם תשנה את ההסתכלות, תמגר את השנאה שאתה מרגיש ותראה הרבה טוב.
מקבילית!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 20:01 |
|
| |
מקבילית,
רעיון חמוד בהחלט,
כל הכבוד,
אני חושב שיש בהחלט לנקוט בדרכך,
ולאמץ מעט 'חשיבה חיובית'!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 22:12 |
|
| |
מקבילית,
אני שמח מאד על התגובה,אך את מבינה שלא משנה מה אני יחשוב או יגיד,שום דבר מזה לא ישנה את המצב בו אנו נמצאים!אנחנו עדין ניהיה שנואים,אלה אם כן נצליח להחדיר להם,כמו מה שבאמת כתבת...,ש"אני עושה את הדבר הנכון ואני גאה"ושגם הם יתחילו לעשות את הדבר הנכון....
(נ.ב. אני לא רוצה לדון לגבי מהו הדבר הנכון כי יש המון הסוברים כי הציבור החרדי "אינו"הדרך הנכונה!)
אפשרי,חשיבה חיובית היא תמיד הדרך הנכונה....
תוקן על ידי מישהוצדיק ב- 16/08/2009 22:11:00
תוקן על ידי מישהוצדיק ב- 16/08/2009 22:12:58
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 02:28 |
|
| |
רק מקפיץ לתחילת האשכולות....
|
|