מיימוני
אני לא חולק על כך שיש הבדל בין רופא פרטי לבין בתי חולים ציבוריים, וכבר אמרו חז"לנו "אסיא במגן מגן שווה".. אם כי אני שואל:
1. האם ההבדל הזה מצדיק איסוף כספי צדקה מהציבור? (בסופו של דבר כסף זה בהרבה מקרים הוא כספי מעשר שאם הוא לא היה הולך לכאן, הוא היה הולך למטרות חשובות יותר, למעט החלק של קרובי המשפחה בתרומות, שהוא גדול מאד יש לציין).
2. למה חרדים הולכים לרפואה פרטית יותר מחילונים? כולם מבינים שיש הבדל, השאלה איך הם מעריכים מהבחינה הסובייקטיבית את ההבדל? למה הם חושבים שאם הם לא יקבלו את הרופא שהעסקן הרפואי מגדיר אותו כמס' 1 בארץ, אז הם חושבים שהם יפלו לידיו של איזה קצב שמבצע ניסויים בבני אדם (מזכיר לך משהו?). איך אפשר לשפר את האימון? ולמה נוצר חוסר האימון?
3. טובת הכלל בהרבה מקרים עומדת בסתירה לטובת הפרט, וגם כאן.
אביא לך דוגמא: נניח שיש בארץ רופא אחד שעשה 100 ניתוחי לב, ויש אחר שאחרי כל השנים שלו שהוא למד והתנסה בבובות וכו' וכו' הוא עשה רק 2 ניתוחי לב. לא בטוח שזה מסוכן לעשות אצלו ניתוח. והמערכת דואגת לזה שלא יהיה מצב שבו יהיה סכנת חיים ח"ו. אם כל מי שיש לו כסף הולך לרפואה פרטית, אז בעוד שנה לרופא של ה100 יהיה נסיון 150 ניתוחים בעוד לרופא של ה2 יהיה ניסיון של 5 ניסויים, מה שיוצר מצב שהוא נשאר לא מנוסה.. אם הציבור היה הולך כולו לרפואה ציבורית אז בעוד שנה יש לנו שני מומחים בארץ לניתוחי לב. (כי הרי הניסין שהרופא צובר מהפציינט מספר 3 הוא הרבה יותר מהניסיון שהשני צובר מפציינט מספר 101) כמובן שההתנסות הזו לא מסכנת חיי אדם, אלא שיש תמיד במה להשתפר.
הרעיון הכללי הוא שאמנם הפרט צודק שהוא לא רוצה להיות מספר 3 אבל גם הכלל צודקים שמישהו חייב להיות מספר 3, כי הרי גם הרופא של ה100 היה לו פציינט מספר 3, והוא בא איליו כי לא היה מישהו אחר.
במצב כזה לדעתי על הפרט לדאוג לצרכיו ועל הכלל לדאוג לצרכי הכלל.
מה שקורה בציבור החרדי זה שהכלל דואג לצרכי הפרט, ולא לצרכי הכלל (לדעתי זה תהליך שקורה בעוד דברים, כמו אי תשלום מיסים , בניה ללא אישורי בניה וכו' וכו' שבהם הכלל אינו חושב על מה טוב לכולם אלא כל פעם נופל שבי בידי הרחמים על האברך המסכן עם ה10 ילדים.. גם אי גיוס לצבא קשור בזה, וכל העניין של עידוד הלימוד בכוללים זה חוסר חשיבה על צרכי הכלל רק חשיבה על הפרט.) תהליך שלדעתי הוא על גבול המסוכן כל זמן שהציבור שלנו הולך והופך לחלק גדול מהאוכלוסיה..
אני מוכן לקבל שחלק מההבדל נוצר כדבריך מתוך החשיבות של חיי אדם באוכלוסיה שלנו. אבל עדיין..
אינני מקבל את הביקורת שלך על הפירסום, כי הרבה פעמים הפרסום מחזיר את עצמו בכפל כפליים, והוא שווה את זה (אלא אם כן הוא נועד כדי למגר את הקופה המתחרה, ואז בא לברך ונמצא מקלל..)
תוקן על ידי ההיולי ב- 18/03/2010 09:54:59