בית פורומים אגודה אחת

תופעה : 'האברך החרדי החדש', האם מתחולל שינוי בקרב ה'חרדי הלומד'?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/5/2012 08:06 לינק ישיר 
תופעה : 'האברך החרדי החדש', האם מתחולל שינוי בקרב ה'חרדי הלומד'?

מתוך ים המלל המכובס סביב ה'חרדי החדש' - ה'חרדים העובדים'.
האם ישנה כזו הגדרה, או שמא זהו השמצה והחרמת עדה קדושה.
האם הצדק עם אלו שחשים מקופחים, או שמא עליהם לקבל את גזירת הממסדיים. 
מתוך כל זה, שמתי לב שאני לא מתחבר יותר מידי לכל השיח הזה. חשבתי שזה בגלל מליון סיבות כאלו ואחרות.
אבל אז פתאום הבנתי, נפל לי האסימון....
כן, יש פה איזה פספוס בתחימת העיסוק בנושא לזווית מסוימת מאוד.
מישהו פה דלג על קטע מרכזי בסוגיה הזו, או אפילו הביט על החברה החרדית דרך חרך עין אחת בלבד.
רבותי תפקחו את שתי עיניכם הביטו סביבכם.
האם האברך של היום זה שלא מוגדר כ'חרדי עובד', זה שחובש אך ורק את ספסלי ה'כולל', האם הוא תואם את השקפת העולם שבה מנפנפים המטיפים נגד ה'חרדי החדש'?

כמה אחוזים מבין ציבור האברכים היה משיב לכם בדיסקרטיות שהוא חש בתוכו פנימה כי הוא עונה יותר להגדרה של 'חרדי חדש' מאשר 'חרדי ישן' ?
כמה אחוזים מבין ציבור האברכים חש שהעיתון 'יתד נאמן' משקף את השקפת עולמו, ואפילו את השקפת רבותיו?
כמה אחוזים מבין ציבור האברכים באמת ובתמים לא חש שום סלידה או שהוא מרים את אפו לעומת זה שיצא לעבוד לפרנסת ביתו? [ולא שינה את אורחות חייו]

נכון שיש את האווירה הכללית שזורמת בחללו של המרחב החרדי, והיא מכתיבה את הלך הרוחות ואת הכללים הלא כתובים של הנורמליזציה החברתית. [אווירה זו נוצרת מגורמים רבים רבים ובין היתר גם ממספר קדקודים, והיא מונעת ומתגלגלת כדור שלג שנדמה שאי אפשר לעצרו.]

אבל עזבו את הכלל בתור כלל, תפנו אל כל אחד מהם בתור פרט, תתפסו אותו לשיחה גלויה נטולת מסכות ומעצורים ואז תראו את האמת האמיתית שמקוננת בלב המוני אברכים אם לא ברובם ממש.

אמת, הוא מקריב את חייו ללימוד תורה, בזה הוא בוחר ומכך ובכך הוא מוצא את סיפוקו וייעודו. אבל הוא בשום פנים ואופן לא חולק את אותה השקפת עולם עם כל אלו שתוקפים בחריפות את החרדי העובד,
יש לו ביקורות על כאלו שחוצים גדרות ופורצים גבולות, שטובעים בתאוות הממון או נסחפים בזרם המתירני המערבי.
אבל בסך הכל הפערים האידאולוגיים בינו לבין החרדי העובד אינם כה רחבים.
ואם תרצו רבים מן אותם בעיות שמצויות לכאורה בקרב ה'חרדי העובד' נמצאים גם כן בקרבו -  ה'חרדי הלומד'. אולי הוא מסתיר את זה טוב יותר, אך זה בגלל שהוא חלק מציבור האברכים [או אולי 'קהלת האברכים'] ומטבע הדברים הוא כפוף לנורמות החברתיות בצורה מובהקת יותר. 

יודעים מה, אתם לא זקוקים לי בשביל לשמוע את זה, אותם העומדים בשער וצווחים יכולים להעיד על כך יותר מכל, הם לא תוקפים רק את ה'חרדי העובד החדש' , הם יוצאים נגד כל חדש שנמצא בקרב הציבור,
והם עצמם גם יסכימו שהסטיגמה 'חרדי חדש' נדבקת היטב לרבים מן האברכים לא פחות מלאלו שעובדים. 

אם כך, אני שואל מדוע לפלח את המגזר או את הציבור ל'חרדי עובד', ו'חרדי לומד'? 
אולי ישנם כאלה שמאוד היו רוצים שהפילוח הזה יהיה אכן אמיתי, הם מנסים בכל כוחם לשוות לשיח הזה את האופי הזה, ולהציג בפני הכל מצגת שווא שבה ה'חרדי העובד' ניצב כקונטרה מול ה'חרדי הלומד', זה הרבה יותר נוח להעמיד כך את שתי הצדדים הללו, זה גם טוב בתור נבואה שמסגולת להגשים את עצמה, אבל מה לעשות שלא כך הם פני הדברים.

האם אני חי בפלנטה שלכם?
האם בעיניכם אני פסימי/אופטימי?
או שאני פשוט מבין אל הפנים האמיתיות שיש לציבור שלנו, ואומר בקול את מה שרבים חושבים בשקט.

ואולי אלו דברים ברורים ופשוטים לכל, ורק אני נאיבי שבכלל סברתי לא כך.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2012 11:11 לינק ישיר 

מסכים לגמרי.

בבית הכנסת הליטאי שם פתחנו את הכולל בסנהדריה - דיברתי עם הגבאי - אברך רציני - שהיה עסוק עם ספרי התורה שם. תוך כדי שיחה הזכרתי את "יתד נאמן" והוא היסה אותי: "אל תזכיר את העיתון הזה ליד ספרי התורה".

ואז נפל לי האסימון הנ"ל. לא ידעתי שבקרב העם  ישנה התייחסות שכזו ל"יתד".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2012 12:23 לינק ישיר 

נראה שהבנת את דברי היטב, למרות שיתד נאמן הוא סממן משני ואולי שולי בעיקר הדיון הזה. יש כאלה שלקחו את הדיון למקום אחר כמו פה -
 http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2961092&forum_id=771

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2012 12:52 לינק ישיר 

אין ספק שהיחס הזה ליתד נפוץ מאוד, ואין כל מתאם בין היחס הזה לבין השתייכותו הפרטית של המתייחס.

הנקודה הזו הוזכרה כבר באחת התגובות בבח"ח, ושם ההתייחסות היתה ל'אברך בעל ממון'. אבל צריך לזכור שבסופו של דבר יש גם את ההיפך, והיא היא טענתו של 'יתד נאמן'. יש אנשים עובדים שהם חרדים ישנים לכל דבר וענין. ובדרך כלל הם גם מקבלים יחס בהתאם ואיש אינו 'מחפש' אותם בסיבוב.

החלוקה לא צריכה להיות בין עובדים ללומדים אלא בין אנשי העוה"ז על כל מרכיביו או חלקם, לבין אנשי העוה"ב. הבעיה שלנו היא שיש אנשים שתורמים בכל כוחם לתיזה של יתד, שמי שיוצא לעבוד לוקח איתו את כל החבילה. המאמץ צריך להיות בכיוון הזה, להוכיח שזה לא נכון. ולא בדרך של הצטדקות שהיא כהודאה באשמה, אלא דרך של 'לכתחילה אריבער'. כי יש צורך לפרנס, אם כי כולנו מודים שכדאי לשבת וללמוד (!) כל היום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2012 13:47 לינק ישיר 

צודק ב 100%

אבל לצערי אי אפשר להתעלם מהאחוזים הניכרים שדעתם כדעת יתד וקולם לא נשמע.
צריך להודות שיש קיצונים ויש "דרך אמצע" (כדברי הרמב"ם).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2012 20:06 לינק ישיר 

זה נכון שהחלוקה באמת אינה בין אברכים לעובדים.

ובאמת נראה פשוט שאדם שעובד ועיקר מגמתו לחיים רוחניים גדול הוא מאברך שלומד ומגמתו לחיים גשמיים.

רק באופן טבעי, אדם שההכנסה שלו נמוכה, וצריך לחיות בצמצום, אז אין לו כל כך אפשריות לממש את הנאות העולם הזה, מה שאין כן מי שהכנסתו גבוהה יותר ויש לו יותר אפשריות.

כך שזה לא לגמרי לא אמת שיש קשר בין המגמה הזו לעובדים או לא עובדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/5/2012 21:26 לינק ישיר 

לומדמכלאדם כתב:
הבעיה שלנו היא שיש אנשים שתורמים בכל כוחם לתיזה של יתד, שמי שיוצא לעבוד לוקח איתו את כל החבילה. המאמץ צריך להיות בכיוון הזה, להוכיח שזה לא נכון. ולא בדרך של הצטדקות שהיא כהודאה באשמה, אלא דרך של 'לכתחילה אריבער'. כי יש צורך לפרנס, אם כי כולנו מודים שכדאי לשבת וללמוד (!) כל היום.

אני תומך נלהב של דבריך שהמשימה האמיתית היא להוכיח שלא נכון לשייך את "החרדי העובד" עם אנשי עוה"ז.
אבער, דער פראבלעם איז, שבשטח החרדי העובד (הצעיר) לרוב אינו מחזיק ברוחניות כעמיתו האברך. מדקדק פחות במצוות ועובד פחות את ה'. חלק ניכר כך אם לא הרוב.
דהיינו, שהמשימה שלנו כאנשי תורה וחינוך היא לגרום שהחרדי הצעיר שיוצא מעולם התורה לעולם המעשה ישאר עובד ה' ברצינות, קובע עיתים לתורה ומדקדק במצוות.
וכאן זה מתקשר לאשכול הסמוך שמצביע על השיטה החרדית-ליטאית ככזו שנכשלה כישלון מוחץ בהעמדת בעלי-בתים יראי אלוקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2012 09:25 לינק ישיר 

ארשה לעצמי להעיר: 
לא הייתה כוונתי על אנשי העולם הזה שנחבשים באוהלה של תורה באיצטלה דרבנן.

כתבתי על אלו שמוצאים את סיפוקם וייעודם ברוחניות אמיתית ומזוזקקת, והמרחק בינם לבין אלו השקועים בתאוות הממון הוא כרחוק מזרח ממערב, אבל יחד עם זאת השקפת עולמם רחוקה אף היא כרחוק מזרח ממערב מהשקפת העולם של אלו שמטיפים בזעם נגד החרדים החדשים.
אחוזים ניכרים מציבור האברכים אינם מזהים את התואר - "חרדי חדש" כתואר גנאי בדווקא.
ושוב, זהו לא בגלל נטייה לחומרנות או שטיפה בהנאות העולם, אלא בגלל אידאולוגיה צרופה ששוללת את הקיצוניות הטוטאלית,
ההסתכלות שלהם שונה ואולי ניתן לכנות אותה כחדשנית יותר, וסותרת את הצגת הדברים על ידי גורמים מסוימים כאלו ההשקפה הזו היא נחלת החרדים העובדים או אנשי העולם הזה הנהנתנים. 

כן כן, תביטו טוב סביבכם ותראו שגם כאלה שכולם ידו שהם שוקעים באוהלה של תורה ומואסים בהבלי העולם, גם הם, רבים רבים מהם, לא בהכרח מביטים על העולם דרך המשקפיים הממסדיות, 
חלקם מביעים זאת בגלוי, חלקם בחשאיות, וחלקם אפילו 'ליבא לפומיא לא גליא' מאימת קבלת הסטיגמה של השונה/החדש/המודרני/המוזר/המורד/ וכו' וכו' וכו' ועוד שלל תארים המודבקים על מי שלא נראה צועד במיניסטרי הקלאסי. 

כך אני רואה את פני הציבור שלנו, יראה הקהל לשפוט לגנאי או לחיוב.

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2961092&whichpage=2&forum_id=771#R_14 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2012 12:40 לינק ישיר 

והנה הרב גרינבוים מסכם את הדברים בלי פוליטיקלי קורקט ברחל בתך הקטנה

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2961518&whichpage=1&forum_id=771#R_6

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2012 13:36 לינק ישיר 

לצפיה נוחה בPDF:
https://docs.google.com/open?id=0Bwq4kRO4HmIVcHQyWHJaZ1hweXc  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2012 15:26 לינק ישיר 

איש פלא

דבריך נכונים, אך לא חדשים.

המטבע לשון ש"יתד נאמן" ניסה להטביע בציבור החרדי אודות קיומו של המושג "חדרי חדש" הוא יש מאין.
הרי לא באמת קיים אדם שמתעקש להקרא חרד לדבר ה' ומאידך הוא מצהיר שאינו מקפיד על חוקי התורה (חוקי התורה לאפוקי חוקי העסקנות הרקובה ).

קיימים חרדים שלא עומדים בנסיונות, או קשה להם בלשון הרע, או בהכשרים לפעמים הם מקילים ראש, אבל בסך הכל מה לנו להתעסק בנסיונותיו או בעמידתו בנסיונות של הפרט?
לכן הקטלוג, הוא פרי ביאושים של יתד נאמן, עיתון ששם לו למטרה לנסות ולפלג כמה שיותר פלגים, כאילו אין די בכך שיש מחלוקות מצחינות בתוך בית יתד, הם מנסים את כוחם גם בלפלג את כלל הציבור בתואנות שווא שמי שלא שומע לחוקי העסקונה הרקובה שמנסה שוב ושוב לנהל את סדר היום בציבור החרדי מתוך אינטרסים תאוותניים של כסף כבוד זימה שעמום ובעיקר טיפשות, והכל באיצטלא של גדולי ישראל הזוכים להיות מוכתרים כ"מרן" בכתבותיהם המגמתיות.

ומנסיוני בשטח, זה לא תפס. זה לא תפס כמו שנכתב כאן, הציבור לא מטומטם, והבין שיתד נאמן הוא ביזארי להחריד, וכמעט ואין אנשים בעלי דעה רציונאלית שיסכימו עם דעותיהם הקיצוניות והאינטרסנטיות.

חזקואמץ

לצערי אתה טועה בנתונים, ועם מציאות קשה להתווכח על אף שאינני סבור שיש לקיים דיון על רמת רוחניותו של אברך שיצא לעולם המעשה, הנתונים בשטח חולקים על דבריך, אני מכיר המון אברכים לומדי מקצוע, משרתי צבא, משרתי שירות אזרחי, ועובדים בכלל, ששומרים על קלה כבחמורה מבלי לפספס שיעורי דף יומי או תפילה במניין.
ולהיפך, (או בלשונך: פום פארקרט..) הראש הליטאי הפתוח בשיטת סלבודקא חברון וכיו"ב, מאפשר ונותן כלים וחינוך שאיננו אילוף או סר למרות קהילתית, אלא מלמד אותך איך צריך למשטר את עצמך גם כשהמקל איננו בסביבה, וזוהי הצלחה שמנעה המון נשירה מהקהילה כדוגמת החסידים המודרניים שכבר מסדרים את זקנם רח"ל ויוצאים בלי חליפה ה"י ועוד כהנה וכהנה קוריוזים שפולטים אותם מקהילתם/חסידותם וגורמים להם להתדרדר מטה מטה לתחתית "פגעי הטכנולוגיה"...

השיטה החרדית ליטאית נחלה הצלחה אדירה בהעמידה המון צעירים בעלי בתים (ת"ח יותר ת"ח פחות אבל עדיין) יראים לדבר ה' ומקפידים על קביעת עיתים לתורה ועל מצוותיה קלה כבחמורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2012 19:12 לינק ישיר 

יהודים כתב:
מסכים לגמרי.

בבית הכנסת הליטאי שם פתחנו את הכולל בסנהדריה - דיברתי עם הגבאי - אברך רציני - שהיה עסוק עם ספרי התורה שם. תוך כדי שיחה הזכרתי את "יתד נאמן" והוא היסה אותי: "אל תזכיר את העיתון הזה ליד ספרי התורה".

ואז נפל לי האסימון הנ"ל. לא ידעתי שבקרב העם  ישנה התייחסות שכזו ל"יתד".

יש מצב שהציבור ייתן צ'אנס עכשיו, לבדוק אם משהו השתנה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > תופעה : 'האברך החרדי החדש', האם מתחולל שינוי בקרב ה'חרדי הלומד'?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext