| נשלח ב-11/12/2013 20:31 |
|
| |
מדוע לנשים אסור להתפלל עם טלית בכותל ?
שלום שמי עידן אני תלמיד תיכון מבני ברק . הייתי מעוניין לדעת מדוע יש התנגדות כלפי נשים שמעוניינות להתפלל בכותל עם טלית עליהן ? יש לציין שאני מאמין שלם וחושב שצריך לשמור לפי המסורת וללכת לפי מה שמקובל אך אני רוצה לדעת את התשובה המלאה כדי שאוכל להשכיל בעצמי . אשמח לתשובה , תודה רבה וסוף שבוע נעים !
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2013 22:59 |
|
| |
תוקן על ידי אחרחוק ב- 11/12/2013 22:59:43
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2013 23:16 |
|
| |
כדרכי, אני שם לב שקיצרתי ולא הסברתי את עצמי כראוי. עידן היקר, אתה כנראה קצת צעיר, בזמנו היה מה שנקרא 'הפגנות השבת'. הכוונה כמובן לאנשים רבים, שהיו מגובים ברוב ככל הציבור החרדי, שהיו מפגיני באלימות בכל שבת בשכונת מאה שערים, על כך שרחוב מאה שערים פתוח לתנועה בשבת. היום זה נשמע מגוחח קצת: אתה הרי לא תמנע חילולי שבת, לבקש לסגור את הרחוב שלך זה גם לא נכון - כי לפעמים יש מקרי פקוח נפש, שהטובים שבהם הן יולדות. וזה גם מטומטם, כי אתה בכלל לא מונע שום חילול שבת. אם הצלחת למנוע את המטריסים, תוך חצי דקת-מחשבה תבין שאתה זה שילד אותם... העובדה היא שבאותה תקופה כל הציבור החרדי תמך בהם בכל דרך, ובעקיפין תמך גם בחילול שבת שלהם עצמם [זריקת אבנים, בלגן שמצריך משטרה] או בסכנת נפשות של ממש, לנהגים ולמפגינים גם יחד [אתה יודע מה זה שזורקים עליך אבנים באמצע נהיגה?!]. מתי הבינו עניין? כשהתחילו ההפגנות נגד הרב אלישיב בסיפור פנוי הקברים, או כשהתחילו ההפגנות נגד הרב שטיינמן בסיפור הנחל החרדי. אז קלטו אם איזה נשק משוגע השתמשו כמה שנים קודם, ואז גם פתאום כל הרבנים דברו בגנאי הפגנות השבת, והתקיימו בעשור לפני כן... דוגמה נוספת, רק בשביל משהו שאתה בטח זוכר, זה החרם על שפע שוק. היתה המון תעמולה, ואף אחד לא הבין מה הרבנים כן אמרו ומה לא, מתי ולמה. לאחר חצי שנה כבר לא היה צורך. התברר בדיוק שמדובר במזימה של בעלי עסקים מתחרים... כמובן עכשיו אתה מבין איך נראה פרוייקט החרדקים, שהגיע יחד עם דיבורי כל מיני צדיקים, ש'הציבור החרדי בטח מעודד ללכת לצבא, אבל רק למי שלא לומד'. ופתאום מגיע כזה קמפיין, ואתה מבין שלפחות אדם אחד בעולם מטומטם לחלוטין. עכשיו, מה השאלה על סיפור נשות הכותל?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2013 23:34 |
|
| |
עידן, אין התנגדות תורנית ספיציפית על תפילה של אשה בטלית ואף בתפילין, למה לא?
ההתנגדות היא נגד קבוצת הנשים הספיציפית שהחלה בהתגרות מכוונת כדי להגיע לכותרות בתקשורת, הקבוצה הזו קיימת כבר למעלה מ20 שנה בלי הרבה רעש - (מלבד בתחילה וכן באמצע). וכפי שכתב אחרחוק - לו חכמו והשכילו המתנגדים - היו סותמים את פיהם ונותנים להן להתפלל עוד 20 שנה בלי רעש...
תוקן על ידי יהודים ב- 11/12/2013 23:35:24
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2013 12:13 |
|
| |
אח ונזכיר גם את שעון הקיץ ביום כיפור שהוזכר באשכול קודם
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2013 14:27 |
|
| |
| יהודים כתב: |  | עידן, אין התנגדות תורנית ספיציפית על תפילה של אשה בטלית ואף בתפילין, למה לא?
ההתנגדות היא נגד קבוצת הנשים הספיציפית שהחלה בהתגרות מכוונת כדי להגיע לכותרות בתקשורת, הקבוצה הזו קיימת כבר למעלה מ20 שנה בלי הרבה רעש - (מלבד בתחילה וכן באמצע). וכפי שכתב אחרחוק - לו חכמו והשכילו המתנגדים - היו סותמים את פיהם ונותנים להן להתפלל עוד 20 שנה בלי רעש...
תוקן על ידי יהודים ב- 11/12/2013 23:35:24 |
|
תודה רבה על התגובות שלכם . לפי מה שהבנתי ממך , אתה טוען שאין התנגדות ממשית כלפי נשים שמתפללות עם טלית בכותל אך יש התנגדות לכך שהן מתגרות ועושות זאת ברעש ? אשמח לתשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2013 21:43 |
|
| |
עידן היקר
הרשה לי לברך אותך. ולהתפעל ממך ומשאלותיך. מרצונך לברר את האמת. לדעת מה נכון ומה מניע אנשים ומה ההצדקה להתנהגות של מי שרוצה ללכת לפי ההלכה. וכמובן - מה ההלכה היא התורה אומרת לנו.
והרשה לי בבקשה גם להאריך ולענות.
שאלתך, אני מבין, מסתמכת על כך שהתורה מקפידה על צדק ויושר בין אדם לחברו. ובוודאי יש בה מקום לכל אדם לנהוג לפי רצונותיו כל עוד אין הוא פוגע באחרים, וכל עוד אין הוא עובר על הלכות בתורה.
ובימינו, כפי שהעירו המגיבים לפני, אנו חיים במדינה דמוקרטית שבה ההלכה אינה חוק מחייב, ולכן, גם אם כואב לי ולאחרים שיש מי שאינו יודע הלכות או אינו נוהג לפיהן, אין בידנו למחות ובוודאי שאין בידנו למנוע זאת ממנו. התורה נשמרת היום רק מתוך רצונו הטוב של מי שבוחר להתחייב. ובוודאי שכך יש ערך מיוחד לבחירה בדרך התורה והמצוות.
אך אשוב למה ששאלת ואף ארחיב יותר. אחלק את השאלה הכללית לנושאים.
א. האם מותר לאשה להתעטף בטלית? - יש לשאול: ומדוע לא? הטלית היא בסך הכל בגד בן ארבע כנפות (=זויות). בגד כזה חייב בציצית, שהוא מספר חוטים אגודים יחד בצבעי לבן וחוט אחד של תכלת (התכלת התגלתה מחדש בדורנו).
אמנם, חיוב בציצית (שקיים בכל בגד בן ארבע כנפות) הוא בין המצוות שהזמן גרמן, כי אין מצות ציצית נוהגת בלילה, ולכן נשים פטורות ממנה. אבל נשים יכולות לבחור לקיים מצוה, אף שהן פטורות ממנה. ולפי חלק מהפוסקים, אף לברך על זה.
הטלית עצמה היא בגד פולחני. נוהגים להתעטף בטלית בתפילת שחרית. ואם אשה רוצה לעשות כמעשה גבר, מדוע לאסור זאת עליה? הרי יש דעות שהיא יכולה לברך על המצוה הזו.
ב. כיצד השתנה מעמדן של נשים ואיך הן מתייחסות לזה, ומה דעת ההלכה?
יש נשים שרוצות ליטול חלק מלא יותר באותן מצוות שבדרך כלל נהגו בהן רק גברים. זו תופעה מודרנית ,אך בשום אופן אין לשלול אותה. להפך. מן הסתם יש לשמוח ולברך עליה. בזמננו השתנו דברים רבים, ונשים מוצאות שהן יכולות לעשות יותר ממה שיכלו בעבר. והן רוצות לבטא את מעמדן החדש גם בעולם התורה והמצוות. וכך ראוי.
ג. יש כאלו שחוששים כי רצון טוב זה עלול להוביל לפרצות ולרפורמה.
נכון. ויש גישה שקוראת לאסור כל דבר חדש מחשש מפני מדרון חלקלק. אבל דעתי שונה. צריך להיזהר גם מפני איסורי יתר מחמת הפחד ממדרון חלקלק...
ד. האם יש דינים מיוחדים שנוהגים בכותל המערבי?
ובכן, הכותל הוא אתר היסטורי שהפך למקום תפילה מרגש. הנהיגו בו חלוקה של בית כנסת. אבל כל עוד אין הנשים מבקשות להיכנס דווקא למקום התפילה של הגברים, אין בכך בעיה כלשהי. ולא אמורה להיות.
ה. כיון שאין נשים רגילות להתעטף בטלית ולהניח תפילין בפומבי, הופעתן להתפלל ליד הכותל בצורה כזו נראית כהתרסה.
וזה שורש הבעיה. ולדעתי ראוי שכל צד יקח על עצמו לשפר את התייחסותו ולמנוע ככל האפשר עימות. הנשים ראוי להן להתפלל באופן שאינו נראה כמתריס. והגברים - אין אנו צריכים למנות את עצמנו לשוטרים של ריבונו של עולם במקום זה...
כל זה באופן עקרוני. ולגבי הנושא הזה ספציפית -
כשלעצמי, איני מכיר אף אחת מאלו שמגיעות להתפלל. אם הן מכוונות לשם שמים, יש להן מצוה רבה. אם הן מכוונות להקניט ולהתריס, זה חבל. המטרה של תפילה, ושל ציצית ושל תפילין, היא להזכיר לנו לקדש את מחשבותינו ולייחדן לשם תפילה בזמן התפילה, לא לשמש כנושא למאבק כוח מי קובע למי איך להתנהג ואיפה. איני בא לומר שזה מה שקורה בכותל - כי איני יודע. (אני יודע שיש חושדים אותן בכך). אני רק כותב שאם זה המניע, זה עצוב מאד. התורה שנועדה להביא לשלום וחסד מביאה לידי כך? מה חבל.
לעניות דעתי, מן הראוי היה להניח לנשים אלו להתפלל כפי שהן רוצות. הרי אין למחות באשה שמניחה תפילין, וכך מבואר כבר בגמרא, והוא הדין לפיכך בטלית.
יותר מכך, בשעה שבנה את המקדש, התפלל שלמה המלך שהמקום הזה יהפוך לבית תפילה לכל העמים, ולא רק ליהודי (ובוודאי שלא רק ליהודי שומר מצוות) אלא לכל אדם. שכל אדם ואדם יוכל לבוא ולשפוך את ליבו לפני מלך מלכי המלכים שברא אותנו בני האדם ואוהב אותנו.
אם יש לך עוד שאלות, אל תהסס לשאלן (אפשר לפנות גם בתיבה האישית).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2013 23:43 |
|
| |
| עידן1010 כתב: |  | תודה רבה על התגובות שלכם .לפי מה שהבנתי ממך , אתה טוען שאין התנגדות ממשית כלפי נשים שמתפללות עם טלית בכותל אך יש התנגדות לכך שהן מתגרות ועושות זאת ברעש ?אשמח לתשובה. |
|
אכן, ההתנגדות היא למטרות שהן רוצות להשיג על ידי הרעש התקשורתי, הן רוצות להשיג שליטה על האזור, לאפשר אירועים מעורבים, ולצמצם את סמכות רב הכותל. http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4446346,00.html
הטלית והתפילין ממש לא קשורים לענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2013 01:34 |
|
| |
מיימוני, אני תוהה על התמימות היתרה שלך. האם אתה מסופק אולי כוונת "נשות הכותל" היא להרבות במצוות ולעבוד את ה'? האם יש לך באמת צד שאין הבדל בין המניע שלהם להתפלל בכותל עם טלית ותפילין ובין המניע של אשתי ליטול לולב?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2013 08:10 |
|
| |
חזק ואמץ
האם אתה מכיר אותן?
אני לא.
איני יודע כמה הן. מי הן. מה הרקע שלהן.
ברור שהן גם מבקשות חשיפה פומבית.
אבל האם זה מלמד על המניע?
האם לא מצאנו בני אדם, גברים ונשים, בכל מיני מצבים, המחליטים על הפגנת מחאה?
אם הן מאמינות שנשים יכולות להתחייב במצוות עשה שהזמן גורם, אם הן סבורות שיש מקום לתפילת נשים לא כיחידות אלא כציבור, אם הן מאמינות שהכותל הוא מקום חשוב לתפילה - אם הן רוצות להגיע לא כבודדות אלא כקבוצה - מה אז?
זו אחת הבעיות, שאנו (החרדים, האורתודוכסים, הרבנים) חשים מותקפים. הנה, נוספו אלו על הרפורמים.
אבל השאלה מה עושים למען נשים שרוצות יותר חלק במצוות עשה, מה שניתן לכנות "פולחניות", במקומה עומדת. האם התשובה היא להטיל על הנשים עבודת ה' כיחידות בלבד? כפי שהיה עד היום?
אנו יכולים לראות את נסיון התפילה הציבורית שלהן כהפגנת כוח ואנטי, ואנו יכולים לראות זאת כאתגר, אם בכלל עלינו לראות זאת כמשהו, ולהחליט על תגובה מערכתית.
והיות שיש טעם בדבריהן, כפי שניסיתי לכתוב פה (אמנם איני דובר שלהן ואיני יודע אם זה הטעם שלהן, אני רק משער) - יש להתמודד לא רק עם התופעה שקל כל כך להגדיר כ"רפורמית" אלא גם עם מה שמניע אותה.
ומאחורי כל זה יש רצון טוב באמת לעבוד את ה' בציבור כנשים.
האם אתה סבור שאין מקום לאשה בעבודת ה' בציבור?
יציג נא כל אחד מאיתנו את השאלות האלו לעצמו.
האם אין זה נכון שנשים חפצות ביותר מקום בחיי המעשה? האם אין זה נכון שנשים הולכות ללמוד ולעבוד, ואפילו בציבור שלנו, החרדי, יש להן מקום בתחומים מסויימים יותר מן הגברים?
האם אין זה נכון שהן מקבלות יותר שותפות במצוות מעשיות, אם כי הכל שלא בהצהרה פומבית?
דומה שאשה בת זמננו, אפילו חרדית, ובוודאי דתית לאומית, שוב אינה חיה עם הגדרה עצמית כפי שהיה, נניח, לפני מלחמות העולם במאה שעברה.
האם בכך שנפטור אותן כרפורמיות תעלם השאלה?
ואולי אתה סבור שאם נמשיך לחנך את בנות בדרך בית יעקב סבא הן תסתפקנה במקום משני?
ואיך באמת ראוי לאב אורתוכסי וחרדי לחנך את בנותיו בשאלות אלו?
אפשר שטעיתי בכל מה שכתבתי כאן. אם כן, בבקשה הסבר לי היכן. במה. וכיצד עלינו, בדרך התורה, לתפוס או לעצב את תפיסת האשה במאה ה21.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2013 09:02 |
|
| |
מיימוני, הדיון בנושא מצוות ונשים לא קשור ל"נשות הכותל", מדובר בקבוצה רפורמית שמטרותיה רחבות יותר. אפשר להסכים עם הרפורמים ואפשר שלא, אבל הטלית והתפילין הם רק כסות לרצון בשליטה על היהדות.
ראה בלינק שהבאתי קודם: "על פי דרישת הנשים, בגוף המנהל את האתר יהיו חברים "בעלי עניין והשכלה רלוונטית המעוניינים בקיום אתר תפילה פלורליסטי", כולל 50% נשים ושליש מעמותת "נשות הכותל". אותו גוף ינהל גם הרחבה העליונה באתר הקיים כך שיהיה "ממלכתי ופתוח לכל". סמכות רב הכותל והקרן למורשת הכותל יוגבל, איפוא, לרחבת התפילה המופרדת בלבד. "לא יהיו מגבלות ברחבה העליונה של הכותל המערבי על קיום אירועים מעורבים"."
איך אירועים מעורבים קשורים לעבודת ה'?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2013 09:56 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | עידן היקר
הרשה לי לברך אותך. ולהתפעל ממך ומשאלותיך. מרצונך לברר את האמת. לדעת מה נכון ומה מניע אנשים ומה ההצדקה להתנהגות של מי שרוצה ללכת לפי ההלכה. וכמובן - מה ההלכה היא התורה אומרת לנו.
והרשה לי בבקשה גם להאריך ולענות.
שאלתך, אני מבין, מסתמכת על כך שהתורה מקפידה על צדק ויושר בין אדם לחברו. ובוודאי יש בה מקום לכל אדם לנהוג לפי רצונותיו כל עוד אין הוא פוגע באחרים, וכל עוד אין הוא עובר על הלכות בתורה.
ובימינו, כפי שהעירו המגיבים לפני, אנו חיים במדינה דמוקרטית שבה ההלכה אינה חוק מחייב, ולכן, גם אם כואב לי ולאחרים שיש מי שאינו יודע הלכות או אינו נוהג לפיהן, אין בידנו למחות ובוודאי שאין בידנו למנוע זאת ממנו. התורה נשמרת היום רק מתוך רצונו הטוב של מי שבוחר להתחייב. ובוודאי שכך יש ערך מיוחד לבחירה בדרך התורה והמצוות.
אך אשוב למה ששאלת ואף ארחיב יותר. אחלק את השאלה הכללית לנושאים.
א. האם מותר לאשה להתעטף בטלית? - יש לשאול: ומדוע לא? הטלית היא בסך הכל בגד בן ארבע כנפות (=זויות). בגד כזה חייב בציצית, שהוא מספר חוטים אגודים יחד בצבעי לבן וחוט אחד של תכלת (התכלת התגלתה מחדש בדורנו).
אמנם, חיוב בציצית (שקיים בכל בגד בן ארבע כנפות) הוא בין המצוות שהזמן גרמן, כי אין מצות ציצית נוהגת בלילה, ולכן נשים פטורות ממנה. אבל נשים יכולות לבחור לקיים מצוה, אף שהן פטורות ממנה. ולפי חלק מהפוסקים, אף לברך על זה.
הטלית עצמה היא בגד פולחני. נוהגים להתעטף בטלית בתפילת שחרית. ואם אשה רוצה לעשות כמעשה גבר, מדוע לאסור זאת עליה? הרי יש דעות שהיא יכולה לברך על המצוה הזו.
ב. כיצד השתנה מעמדן של נשים ואיך הן מתייחסות לזה, ומה דעת ההלכה?
יש נשים שרוצות ליטול חלק מלא יותר באותן מצוות שבדרך כלל נהגו בהן רק גברים. זו תופעה מודרנית ,אך בשום אופן אין לשלול אותה. להפך. מן הסתם יש לשמוח ולברך עליה. בזמננו השתנו דברים רבים, ונשים מוצאות שהן יכולות לעשות יותר ממה שיכלו בעבר. והן רוצות לבטא את מעמדן החדש גם בעולם התורה והמצוות. וכך ראוי.
ג. יש כאלו שחוששים כי רצון טוב זה עלול להוביל לפרצות ולרפורמה.
נכון. ויש גישה שקוראת לאסור כל דבר חדש מחשש מפני מדרון חלקלק. אבל דעתי שונה. צריך להיזהר גם מפני איסורי יתר מחמת הפחד ממדרון חלקלק...
ד. האם יש דינים מיוחדים שנוהגים בכותל המערבי?
ובכן, הכותל הוא אתר היסטורי שהפך למקום תפילה מרגש. הנהיגו בו חלוקה של בית כנסת. אבל כל עוד אין הנשים מבקשות להיכנס דווקא למקום התפילה של הגברים, אין בכך בעיה כלשהי. ולא אמורה להיות.
ה. כיון שאין נשים רגילות להתעטף בטלית ולהניח תפילין בפומבי, הופעתן להתפלל ליד הכותל בצורה כזו נראית כהתרסה.
וזה שורש הבעיה. ולדעתי ראוי שכל צד יקח על עצמו לשפר את התייחסותו ולמנוע ככל האפשר עימות. הנשים ראוי להן להתפלל באופן שאינו נראה כמתריס. והגברים - אין אנו צריכים למנות את עצמנו לשוטרים של ריבונו של עולם במקום זה...
כל זה באופן עקרוני. ולגבי הנושא הזה ספציפית -
כשלעצמי, איני מכיר אף אחת מאלו שמגיעות להתפלל. אם הן מכוונות לשם שמים, יש להן מצוה רבה. אם הן מכוונות להקניט ולהתריס, זה חבל. המטרה של תפילה, ושל ציצית ושל תפילין, היא להזכיר לנו לקדש את מחשבותינו ולייחדן לשם תפילה בזמן התפילה, לא לשמש כנושא למאבק כוח מי קובע למי איך להתנהג ואיפה. איני בא לומר שזה מה שקורה בכותל - כי איני יודע. (אני יודע שיש חושדים אותן בכך). אני רק כותב שאם זה המניע, זה עצוב מאד. התורה שנועדה להביא לשלום וחסד מביאה לידי כך? מה חבל.
לעניות דעתי, מן הראוי היה להניח לנשים אלו להתפלל כפי שהן רוצות. הרי אין למחות באשה שמניחה תפילין, וכך מבואר כבר בגמרא, והוא הדין לפיכך בטלית.
יותר מכך, בשעה שבנה את המקדש, התפלל שלמה המלך שהמקום הזה יהפוך לבית תפילה לכל העמים, ולא רק ליהודי (ובוודאי שלא רק ליהודי שומר מצוות) אלא לכל אדם. שכל אדם ואדם יוכל לבוא ולשפוך את ליבו לפני מלך מלכי המלכים שברא אותנו בני האדם ואוהב אותנו.
אם יש לך עוד שאלות, אל תהסס לשאלן (אפשר לפנות גם בתיבה האישית).
כלומר שאם נשות הכותל יעלו להתפלל עם טלית בתוך הכותל בחלקה שלהן בלי לעשות רעש ומהומות לא תהיה התנגדות ? אז כל הכתבות שנוצרו שנשות הכותל טוענות שבולמים אותן ולא נותנים להן להתפלל עם טלית בתוך הכותל זה בכוונה כדי להגיע לתקשורת ?
 |
|
|
|
|
|