בית פורומים פורום הפילוסופיה

אשכול האמרות- אמרות ופנינים מגדולי הפילוסופיה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/1/2009 09:29 לינק ישיר 
אשכול האמרות- אמרות ופנינים מגדולי הפילוסופיה.

אמרות מסוקרטס אבי הפילוסופיה:

סוקרטס
(
Σωκράτης ביוונית), (399-470 לפנה"ס), פילוסוף יווני. הוא היה הוגה כה משמעותי מתקופתו והלאה עד כי את כל שאר הפילוסופים שקדמו לו כינו בשם "קדם-סוקראטיים". הוא לא הותיר אחריו כתבים כלשהם, וידיעותינו עליו מגיעות מתיאורים חיצוניים, בעיקר תיאוריו כפי שהוא מופיע ביצירותיו של תלמדיו, אפלטון וקסנופון.

"החוכמה האמיתית והיחידה היא לדעת שאתה לא יודע כלום"

"אני לא הייתי רוצה אף אחד מאלה: אבל אם הכרחי או לגרום רוע או לסבול ממנו, אני היתי בוחר לסבול ולא לגרום רוע"

"טיפשות היא לאדם לחשוב שהוא יודע את אשר איננו יודע"

"היופי הוא שלטון קצר מועד"

"כל מי שאי פעם בנה גן עדן חדש, שאב את הכוחות לכך מהגהנום האישי שלו"

"הדרך לכבוש את כוחו של אדם היא רק באמצעות אהבה וחוכמה ולא בעזרת כוח"

"בעלות על מאגר של ידע, זהו אושר לא קטן"

"לימדתי את האדם כיצד ליצור את העתיד, ובעזרת היצירה לשחרר גם את העבר"

"להיות אמיץ לב פירושו לדעת מפני מה לא לפחד"

"שם טוב הוא בושמם של מעשי גבורה."

"אחרים חיים בשביל לאכול; אני אוכל בשביל לחיות."

"הו! אתם האלים של גלי הים: תנו לי את היופי הפנימי של הנשמה."

"הסתפקות במועט היא עושר טבעי."

"המעלה הגדולה ביותר היא יופייה של הנשמה."

"היופי הוא שליט קצר ימים."

"אם יבעט בי חמור, האם אגיש נגדו תביעה משפטית?"

"כל מה שאני יודע הוא שאינני יודע."

"אדם עשיר ללא השכלה, הוא עבד עשוי זהב."

"הטוב הגדול של האדם, הוא שליטתו בעצמו."

"שעת הפרידה הגיעה. כאן נפרדות דרכינו; אני למוות ואתם לחיים. איזו דרך טובה יותר? לאלוהים פתרונים."

"הגדול שבטובין הוא לשוחח יום, יום, על המידות הטובות, לבחון את עצמי ואת הזולת, כי חיים ללא מבחן הם חסרי ערך לאדם."

"טוב לשוחח, מזמן לזמן, על פירושם של הצודק ושל הלא הוגן, של שפיות הדעת ושל השיגעון, של הגבורה ושל הרפיון."

"אפשר לחרוץ משפט על הנבערים מדעת, ולומר כי חייהם אינם טובים מחייהם של עבדים."

"אתה חושב כי האושר הוא במותרות, פאר והדר; ואני חושב שלא לרצות דבר פירושו להידמות לאלים,ולהסתפק במועט פירושו להיות קרוב אליהם ככל האפשר."

"האם ניסית לבחון את עצמך, ולוודא מהו אופייך?"

"הינשא בכל מקרה. אם תהיה לך אישה טובה תהיה מאושר, ואם רעה- תהפוך לפילוסוף."

"אל תעשה לזולתך מה שמכעיס אותך, כאשר הוא עושה זאת לך."

"הקנאה היא כיב הקיבה של הנשמה."

"זכור שאין דבר יציב בחיי אנוש. לכן, המנע מגאווה בעת רווחה, ומדיכאון בעת רזון."

"אל תחשוב לידידיך את אלה המשבחים את כל דבריך ומעשיך, אלא את אלה המעירים לך בנועם על מגרעותיך."

"מפני שיש לי צרכים מועטים, אני קרוב ביותר אל האלים."

"אינני אתונאי או יווני, אלא אזרח העולם."

"אם אתם חושבים כי בהורגכם אותי תצליחו למנוע מישהו מלגנות את חייכם המושחתים, אינכם אלא טועים; אין זו דרך מילוט אפשרית או מכובדת" (דבריו של סוקרטס אל המושבעים)

"דבר אינו יכול לפגוע באדם טוב, לא בחייו ולא אחרי מותו" (סוקרטס במשפטו)

"הדרך הקצרה והבטוחה ביותר לחיות בכבוד בעולם, היא להיות, הלכה למעשה כפי שהיינו רוצים להיראות"

"איין האדם צריך לחשוש לגורל נפשו,כל עוד השליך מעליו במהלך חייו את הנאות הגוף וקישוטיו כחפצים זרים המזיקים יותר מכפי שהם מועילים,והקדיש את עצמו להנאות הלימוד ולקישוט הנפש,לא בקישוט זר אלא בקישוטיה שלה: שיקול דעת,צדק,אומץ,חירות ואמת,וכך הוא ממתין למסע אל השאול עד שיקרא לו יומו."(אפלטון,פידון)

"לא מלטוס ולא אניטוס אין בכוחם לפגוע בי-הדבר נבצר מיכולתם,כי אני מאמין שהחוק האלוהי לא מותיר

שאדם טוב יפגע ע"י אדם רע."(אפלטון,אפולוגיה)

"האם אינך מתבייש לצבור כסף ככל יכולתך,ושם ותהילה,ואילו לתבונה,לאמת ולנפשך,שתהיה טובה ככל האפשר,אינך דואג ומקדיש מחשבה?',ואם מישהו מכם יחלוק עלי ויטען שהוא אכן דואג לאלו,לא אפטור אותו מיד ולא אסתלק משם,אלא אשאל ואחקור ואבחן אותו. ואם אחשוב שהוא לא מחזיק במידה הטובה,אבל טוען שכן,אגער בו על שהוא מייחס חשיבות מועטה לחשוב ביותר,וחשיבות עליונה לזניח" (אפלטון,אפולוגיה)

"'כשם שאינני יודע די על העולם הבא,כך אני גם חושב שאינני יודע." (אפלטון,אפולוגיה)

"מישהו אולי יאמר: 'סוקרטס,אינך מתבייש שהתעסקת במין עיסוק שבגללו אתה מסתכן עכשיו במיתה' לאיש זה השיב ובצדק:'אתה טועה מאוד,אדוני,אם אתה סבור כי אדם שיש בו אפילו קמצוץ כבוד צריך לשקול את הסכנה של חיים ומוות,יותר מאשר לבחון, בכל מעשה,רק זאת: האם הוא פועל בצדק או באי צדק,והאם אלה מעשי איש טוב או איש רע.'" (אפלטון,אפולוגיה)

"במקום שאדם מציב את עצמו כי לדעתו כך הראוי ביותר,או במקום שבוא מציב אותו מפקדו,שם,אני מאמין,עליו לעמוד איתן מול הסכנה ולהעדיף מוות או כל דבר אחר על חרפה."(אפלטון,אפולוגיה)

תוקן על ידי פסיכובלוג ב- 12/01/2009 9:26:57

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2009 16:29 לינק ישיר 

תודה על ההשקעה, פסיכובלוג!

ישנו ההבדל בין המשפטים:

"היופי הוא שלטון קצר מועד"  ו  "היופי הוא שליט קצר ימים"  ?

ואם כן, מהו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2009 10:09 לינק ישיר 

האם אין ניתן למצא את רבות מאמרות אלו כבר במשלי ובחז"ל? כגון "שקר החן והבל היופי". "איזהו עשיר השמח בחלקו". "טוש שם טוב" וכו' וכו'.

מאמר חכם יווני : לא אבקש כבוד, אולם לא אשנאנו. לא בקלון אחפוץ, אך לא אגור ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2009 14:22 לינק ישיר 

השקעה?! מדובר בהעתקה בלתי מבוקרת מויקיציטוט, כשבתוכה גם משפטים שודאי לא נאמרו על ידי סוקרטס. (כמו לדוגמא המשפט החמישי, שמשתמש במושגי גן עדן וגיהנם שכלל לא היו קיימים בטרמינולוגיה היוונית ואני משוכנע שלא נמצא כמותו בכתבי אפלטון.)
רצי', אתה חושב שיש מקום לדקדק בניסוחים שונים של תרגום מיוונית? [וזה אפילו אם נקבל את ההנחה המפוקפקת שסוקרטס אכן אמר משפט כזה או משהו דומה לו]
בוחער, מה פירוש מופיעים כבר בחז"ל? חז"ל היו מאות רבות של שנים אחרי סוקרטס. טיפה פרופורציה היסטורית לא תזיק לאיש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2009 16:27 לינק ישיר 

מרחביה יקר.

1) אכן הדברים נלקטו מויקיציטוט, אך זכור נא שגם שם החומר נכתב בידי בן אנוש ובמקרה הזה אני שותף לזה, ומטרת אשכול זה הוא לאגד את האמרות השונות.

2) הנוסח המובא הוא תרגום מיוונית וכמו שציינת, ולכן גם עם 'גן עדן' ו'גיהנום' היו רחוקים מהטרמינולוגיה היוונית אך הם נקראו בלשון שונה.

3) הרצון בהשוואה לדברי חז"ל אינו בא כתוצאה של קידמה היסטורית אלא כקידמה ערכית לאיש היהודי,ולסיום אומר לך יקירי שדרך ביקורתם של גדולי הפילוסופיה היתה רחוקה מאוד מדרכך, חבל שאתה לא מחכים אותנו מאוצרך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2009 21:47 לינק ישיר 
מרחביה קצת תוקפני

הוא מפציץ מגובה הגגות ולא לוקח שבויים, אבל חלק מדבריו נכונים. גם אני, כשקראתי את המשפט על הגן עדן והגיהינום, זיהיתי מייד שזה משפט "מודרני", לא רק בגלל המילים גן עדן וגיהינום, אלא בגלל מהות המשפט.

אבל רבינו מרחביה, קצת נסחפת עם הביקורת. משתמע כי לדעתך כדי לצטט מסוקרטס יש לקרוא את כל כתבי אפלטון במקור. ומה לעשות, אפלטון הוא משעמם למוות (כן, אני יודע שזה לא "אין" לומר את זה, והרבה יותר מרשים זה להגיד שכל מלה שלו היא פנינה והחיים שלי מתחלקים ללפני שקראתי את אפלטון ואחרי שקראתי וכו', אבל העובדה היא שבהרבה עמודים אף אחד לא מבין מה הוא רוצה, וניתן לקצר אותם בשבע שמיניות בערך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2009 01:34 לינק ישיר 

מרחביה

אמנם אתה עושה רושם של איש אינטליגנט, רק חבל שזה מסתכם בידיעות יבשות של מה נמצא בטרמינולוגיה היוונית ומה לא. ואינך מבין דבר מתוך דבר בכוונת החברים המשתתפים בתגובותיהם הנפלאות, מרחביה... טיפת רוחב דעת לא היתה  מזיקה.
שהרי פשוט שכוונת המשורר, (במקרה שלנו הזעצר) לא היתה שאין צורך להרחיק לכת עד סוקרטס אם אפשר להביא מחז"ל שקדמו לסוקרטס כהבנתך. אלא שאין צורך להביא מאמרים פילוסופים מהיוונים ודומיהם אם אפשר להביא מחכמינו ז"ל מאמרים דומים שבודאי מונח בהם יותר עומק ומגיעים ממקור יותר מהימן שהוא תורתינו שהכל מונח בה.
ובודאי שבנקודה זו צודק אותו בוחער, לא זעצער, וכולי תקוה שלאחר הסברת הדברים תסכים גם אתה איתנו ותשתף אותנו לפחות בידיעות שכן הוכחת שיש לך.

נ.ב. כשמזכירים חז"ל אין הכוונה רק לתנאים, אמוראים וכו' גם שלמה המלך ע"ה ואף אלה שקדמו לו למיטב ידיעתי נחשבו חז"ל, לפחות כך נראה לי. 
תצליח בהמשך דרכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2009 03:28 לינק ישיר 

מצטער רבותי, לא התכוונתי להכעיס פה איש, ואני מיצר על כל מי שהתרעם מדברי.
אתייחס לנקודות שעלו בקצרה (ואשר יתכן שחלקן נוגעות לנושאים רחבים הראויים לאשכול בפני עצמו), ואפנה את הזירה למתנדבים שיואילו להמשיך את מלאכת הקיפוסט החשובה מויקי. (הצעת יעול: ניתן להסתפק בלינקים)

פסיכ'- הסיבה שהמילים הללו לא נמצאות ביוונית אינה בגלל השימוש בשמות אחרים (האדס וכדו') אלא בשל תפיסה שונה לגמרי של הקורות את הנפש אחרי מותה, ואכ"מ, כך שאין זה עניין לתרגום. זאת מלבד הערתו הנכונה מאד של רוני על אופיו המודרני של המשפט ושל משמעו. לגבי 3 ראה בהמשך.
רוני/יחיאל- תודה. אתה צודק ברוב דבריך (ובחשאין אסכים איתך גם לגבי השיעמום בחלקים לא מעטים מכתבי אפלטון, אם כי לא לגבי חוסר המובנות שלהם), אלא שדבריך מעוררים עיון מה הטעם בכלל בציטוטן של סיסמאות כאלו, אם הוא בא מתוך התנערות מודעת ומכוונת מכל מה שמשעמם וקשה??
myr- אותם חז"לינו קבעו שחכמה בגויים תאמין. מה העדיפות להביא מהם דברים שחכמים נכריים קדמו להם ואמרו מאות שנים קודם לכן? (זה עוד בלי להכנס לחקר האפשרות שדעות מסוימות הגיעו לחז"ל כהשפעה ממקורות חיצוניים).    לגבי אמירתך כי הכל הכל מונח בתורה- הרשה לי, כדי שלא להסיט את נושא האשכול, להגיב רק בשתי מילים קצרות:  נו נו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2009 12:13 לינק ישיר 

לא אכנס איתך לדיון על מקור החכמה והידיעות של חז"ל (בשביל זה יש סמינרים כמו ערכים) אמנם היות ולי ברור מעל לכל ספק שכל מה שהיה להם, מהתורה הגיעה להם. ושוב, אין כאן הזמן והמקום להביא לכך ראיות, וכן על אף שלא שללתי לרגע שחכמה בגוים תאמין (שוב לא ירדת לכוונת המשורר...) אך מה לנו לרעות בשדות זרים כשאפשר למצוא את אותם הדברים בחצר האחורית שלנו.
כמובן שמי שלא הגיע לדרגה נעלה זאת של לראות הכל בתוך התורה  ו/או לא ידוע לו על התייחסותם של חז"ל לנושא מסוים מותר לו לינוק מחכמת הגוים ואדרבה.

הפוך בה והפוך בה דכולא בה. בהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2009 13:56 לינק ישיר 

הצבעתי על העובדה שמי שפונה אל אותם פילוסופים, כדי לשמוע את חכמתם, שלא יתאמץ מידי, שיפתח את פרקי אבות , משלי וקהלת...
ולגבי מי העתיק ממי, ברור שספר משלי לפחות היה לפני אותם פילוסופים... ובכל זאת, בודאי שדברי חז"ל סמוכים על אמת אבסולוטית, מאשר פילוסוף שדבריו פרי הגות רוחו.
אך עם זאת, חכמה בגויים, נאמין. ..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2009 14:51 לינק ישיר 

"זכור שאין דבר יציב בחיי אנוש. לכן, המנע מגאווה בעת רווחה, ומדיכאון בעת רזון."

מה זאת אומרת? בגלל שהרגע חולף לכן לא אחיה אותו?! הלא כל חיינו חולפים עוברים הם ואינם יציבים כלל א"כ מה לנו בחיים?

ולבוחערזעצער - משלי לא קדם לסוקרטס.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > אשכול האמרות- אמרות ופנינים מגדולי הפילוסופיה.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext