| נשלח ב-24/1/2009 20:28 |
|
| |
מדוע משה לא קיים ויכוח עם פרעה?
התעוררתי בשבת לחשוב תוך כדי הקריאה בתורה, התורה מאריכה כ"כ הרבה על כך שה' אמר למשה לעשות מופתים לפני פרעה כדי שיאמין שה' שלח אותם, להפוך את המטה לתנין, להפוך את היד למצורעת, להפוך את המים לדם ביבשה, כמובן פרעה לא יצא קטן וחרטומיו עשו ג"כ כדברים האלה. וגם אם לא הצליחו לעשות הכל בדיוק כמו משה אז נו טוב משה מכשף קצת יותר מוצלח מהם.
אבל אני תמה הלא פרעה היה אדם חכם ומשכיל מאד, יותר מבני דורו, כידוע בחז"ל ומדוע איפוא לא נקט משה בטקטיקה של ויכוח פילוסופי כמו שמצינו שעשו הרמב"ן, הכוזרי ועוד רבים מן הקדמונים שלא היססו מלבא במגע עם עמיתיהם על אמיתותו ית' וכיון שפרעה היה חכם היה אפשרי להגיע לקידוש שם שמים גדול מאד בהפסידו בודאי בויכוח עם משה רבינו שהיה נעשה בפומבי.
לכאורה זה עדיף על פני כמה כישופונים קטנים שגם הוא מסוגל להם, כמובן, משה רבינו פעל ע"פ ציווי אלוקי רק השאלה האם אנו יכולים להבין בזה משהו מדוע נשללה אפשרות זו או עכ"פ גם אפשרות זו.
אשמח לתגובות החברים.
תוקנה הכותרת
תוקן על ידי רציונליסטי ב- 24/01/2009 21:00:23
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2009 22:27 |
|
| |
לפרעה לא היתה בעיה בהבנה, גם אם תצליח לשכנע אותו זה לא היה מוביל לשום מקום.
האנשים האלה מבינים רק מכות והחזק ביותר הוא המנצח בעיניהם.
(אני רומז בזה לאיזה פרעון הקיים בימינו שרק במכת מחץ יתחיל לזוז אצלו משהו בהבנה, אולי...)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2009 22:47 |
|
| |
אני מדבר עוד לפני שהתחילו המכות, כאשר עשו לו מופתים בבקשם להוכיח לו אמיתות הא-ל.
בקשר לפרעון של ימינו, כוונתך לאחמדינג'ד? אם כן, מכת מחץ אחת לא תספיק, צריך עשר...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2009 00:43 |
|
| |
אולי משום שרצה להראות את כל המופתים לעם. המצרים לא היו חכמים ומשכילים כולם. ופרסומת טובה מזו לא הייתה יוצאת לו בויכוח פילוסופי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2009 13:55 |
|
| |
רותם, יש צדק בדברייך אם כי אינני יודע מה היתה רמתם השכלית של המצרים,
אבל זה אומר שאת מסכימה עם הרעיון של השאלה שלפחות כלפי פרעה זה היה להביא תועלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2009 08:49 |
|
| |
בהמשך לדברי רותם יתכן
שכיון שהקב"ה רצה שהלקח ילמד לדורות וזה לא היה קורה על ידי ויכוח לכן נקט בדרך זו
(חוץ מזה שיתכן שיש גם ענין של עונש כמו שנאמר וגם את הגוי אשר יעבודו... )
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2009 15:57 |
|
| |
mp9
שוב, אין טענתי על המכות רק על המופתים שעשה משה לפרעה בפורום מצומצם יותר, קודם המכות, לגבי עצם המכות ברור שאתה צודק שקיים כאן ריצוי של עונש.
גם לא כ"כ הבנתי בדבריך לאיזה לקח שנלמד לדורות כוונתך? אם ללקח שקיבלו המצרים, יתכן (אך כנראה זה ל כ"כ עזר) ואם ללקח של בנ"י, ניצחון משה בויכוח היה יכול ג"כ להוסיף המון. לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2009 07:50 |
|
| |
משה לא רצה להראות לפרעה שהוא מתווכח עם פרעה אחרי שה' אומר לו משהו,
אלא שמה שה' אומר לו הוא עושה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2009 14:36 |
|
| |
ברור שמשה עשה רק מה שנצטווה. אבל אני הקטן שואל אם יכולה להיות לנו איהו שהיא תפיסת הבנה בהנהגה זו של לא להכנס לויכוחים עם פרעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2009 15:02 |
|
| |
מסתבר שכך. אם משה לא צווה על כך, הרי זו ההוכחה שהטובה ביותר לכך שהניצחון בוויכוח לא היה מוסיף המון...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2009 15:04 |
|
| |
מה זה שונה מהויכוחים שעשו גדולי הדורות, הראשונים ואחרונים, שכן הוסיפו?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2009 15:07 |
|
| |
ברור ששונה!! הם לא צוו והוא צווה!!
והקב"ה היה מצווה אם היה יכולה לצמוח תועלת מכך!
|
|
|
|
| נשלח ב-28/1/2009 22:53 |
|
| |
יש שני דרגות יש אמונה ויש ידיעה
יש מצבים שצריך רק להאמין
ויתכן שבני ישראל היו אז בדרגה נמוכה (מ"ט)
ולכן הדרך היחידה שהם יוכלו לצאת זה רק על ידי אמונה
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 18:10 |
|
| |
כשפרעה אמר, לי יאורי ואני עשיתיני, האם זה מראה על חכמה יתירה שהיתה בו, או שמא העם שלו היה מטומטם עד כדי כך, שלא הבין שהדבר לא יכול לייצר את עצמו?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 21:18 |
|
| |
מחשבון יקר, אפילו אם נניח שדברי פרעה האלה הם דברי טמטום, אבל הנביא לא היה צריך להיות מטומטם עד כדי כך לכתוב כל דבר שטות שיצא מפיו של פרעה, הלא כן?!
לכן כדאי לך לעיין במהר"ל (לצערי לא זוכר בדיוק איפה, סומך עליך שתמצא) שמסביר שפרעה לא התכוון בזה לטמטום השטותי היוצא מהבנת הדברים כפשוטם אלא שהיה לו איזה מהלך בזה שהוא אחז שאחרי שהוא נברא אז זהו זה מעכשיו כל כוחות הטבע משועבדים לו והוא השולט בהם, זה בא לבטא "לי יאורי ואני עשיתיני".
אם תמצא את המקור אשמח שתגיד לי איפה זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2009 00:19 |
|
| |
ת'אמת, צריך עיון אם פרעה גם ידע את המהר"ל הזה...
חוצמזה, מה זה נקרא הוא אחז? האם היה יכול לשנות את מהלך השמש ממערב למזרח? זה מגביר את טענת הטמטום שיש עליו.
|
|
|
|
|