הבוקר בירכנו ברכת החמה, ברכה אחת ל28 שנה, שאז השמש עומדת בדיוק באותו מקום שהיתה ביום הבריאה ביחס לכדור הארץ וזמן ברכתה עד שלוש שעות ביום כמו זמן קריא"ש.
אך הנה בל נשכח שכאשר בירכנו אנו בארץ ישראל בשעה שבע בבוקר לדוג', בארה"ב היה אמצע הלילה ושמש מאן דכר שמיה, ובודאי יברכו שם 8 שעות בערך אחרינו וכן בכל המקומות בעולם שזמנם אינו כשלנו, כולם יברכו בבוקרו של יום רביעי עד שלוש שעות ביום.
ואמנם כאשר יגיע זמן ברכתם של הבאים אחרינו למעלה משלוש שעות, אז כבר אנו לא נוכל לברך כי אצלנו כבר עבר הזמן, הכיצד תסבירו תופעה מוזרה זו?! והלא שמש אחת לכולנו והיא נמצאת במקום אחד איך יתכן שלמישהו אחד יהיה כבר אסור לברך ומישהו אחר כן יברך?!
תוקן על ידי רציונליסטי ב- 08/04/2009 8:11:12
נשלח ב-8/4/2009 11:38
וואי,אהבתי ת'שאלה....
יש לך תשובה? או שאתה מחכה לתשובות שלנו? כי לי אין.....
נשלח ב-8/4/2009 11:53
תודה, גם אני אהבתי את השאלה הזאת שקפצה לי בהברקה של שניה.
לי אין תשובה ואני בהחלט מצפה לתשובות מחכמי הפורום או לפחות הערות ודיונים.
אם זה היה תלוי בי הייתי פוסק שכולם צריכים לברך בזמן שהשמש נמצאת לפי הזמן של ירושלים ששם נתלתה במקור וזהו מיקומה המדויק. ומי שאצלו יש חושך באותו זמן הייתי נורא משתתף בצערו על כך שאיננו יכול לברך...
אבל מה לעשות שאני לא פויסק ואולי טוב שכך...
נשלח ב-8/4/2009 11:55
אני ישאל את זה היום בסדר,נראה אם יהיה תשובות למשפחה החכמה שלי.....
נשלח ב-8/4/2009 11:56
אל תשכחי לשתף אותנו בתשובותיהם החכמות במוצאי החג!
נשלח ב-8/4/2009 12:20
אחלה שאלה.
אני לא עונה אבל אני רק אומר שרואים מזה שהברכה לא צריכה להיות על המיקום המדויק של השמש ועובדה שנתנו גם פרק זמן של שלוש שעות, אז יכול להיות שתיקנו את הברכה ליום שבו החמה חוזרת למקומה הראשון וממילא כל אחד במקומו והיום שלו, ככה זה כן יהיה כבר ענין יחסי כמו קריאת שמע.
מה אתם אומרים?
נשלח ב-8/4/2009 12:34
אם תיקנו את הברכה למשך היום בו החמה חוזרת למקומה הראשון אז מה ענינה של ההגבלה עד ג' שעות?
נשלח ב-8/4/2009 12:57
קודם תסבירו לי למה בכלל תיקנו על זה ברכה? השמש נמצאת כל הזמן בתנועה ומאד הגיוני שכחלק מהסיבובים שלה היא תעבור גם במקום שהיתה בהתחלה, לגיטימי לחלוטין! מה הקשר לתקן ע"ז ברכה מיוחדת?
נשלח ב-8/4/2009 13:04
לא כ"כ ברור לי מה אתה שואל, הלא הברכה אינה ברכה מיוחדת אלא "עושה מעשה בראשית" וזה דוקא די מתאים, אני לא רואה בעיה עם זה.
נשלח ב-9/4/2009 21:29
החמה נתלתה בליל ד' בשעה שש בערב ואז חלה עלינו חובת הברכה,אלא שא"א לברך כשלא רואים את החמה.
ולכן גם אנו בא"י מברכים אך ורק עם ראייתה-ז"א למחרת, עם זריחתה,אעפ"י שעברו מספר שעות מהזמן שנתלתה.
וכן בארה"ב חייבים להמתין עד שיגיע הזמן בו תראה החמה.
ומה שכתבת לגבי 3 שעות מהזריחה אין זה קשור כלל לזמן תליית החמה,אלא הגבלה של מספר פוסקים שאומנם כך ההלכה,אך יש חולקים שאפשר לברך כל היום ויש דעות עד חצות היום.
נשלח ב-10/4/2009 14:26
הגיוניי כתב:
קודם תסבירו לי למה בכלל תיקנו על זה ברכה? השמש נמצאת כל הזמן בתנועה ומאד הגיוני שכחלק מהסיבובים שלה היא תעבור גם במקום שהיתה בהתחלה, לגיטימי לחלוטין! מה הקשר לתקן ע"ז ברכה מיוחדת?
מה הבעיה? הברכה היא לא משנה הבריות! נכון שזה נורמלי וטבעי אבל בכל זאת חז"ל ראו לנכון לתקן ע"ז ברכה, ברק ורעם הם גם דברים נורמלים וטבעיים וג"כ תיקנו עליהם ברכה.