| נשלח ב-13/7/2009 17:45 |
|
| |
אינטליגנציה רגשית
מה זה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2009 18:21 |
|
| |
הגדרת אינטליגנציה רגשית :
(מתוך ויקיפדיה)
מכיוון שהמונח התפתח מתוך גישות תאורטיות ופרקטיות שונות, הוא זכה להגדרות ושיטות מדידה מגוונות. ב- 1990 סאלוביי ומאייר הציעו את ההגדרה: "יכולת האדם לנתח את רגשותיו ורגשות האחרים, להבחין בין רגשות שונים ולעשות שימוש במידע זה להכוונת חשיבתו ופעולותיו". לאחר פרסום הגדרה זו, הוצעו הגדרות נוספות, דבר שגרם ללא מעט בלבול בנוגע למשמעות המושג. עד עצם היום הזה ההגדרות לא התייצבו וחוקרים בתחום ממשיכים ומתקנים אף את הגדרותיהם הם. עם זאת, ניתן לזהות 3 מודלים מרכזיים להגדרת ומדידת אינטליגנציה רגשית:
אינטליגנציה רגשית כיכולת קוגניטיבית (Ability EI)
מאייר וסאלובי שואפים להגדיר את האינטליגנציה הרגשית במסגרת הקריטריונים המקובלים לאינטליגנציה חדשה. לפי המודל, אינטליגנציה רגשית משלבת את תחומי האינטליגנציה והרגשות על ידי התייחסות לרגשות כמקורות מידע שימושיים העוזרים לנו להבין ולנווט בסביבה החברתית. במחקרי המשך שפרסמו, החוקרים עדכנו את הגדרתם המקורית ל:"היכולת לזהות רגשות, לעשות בהם שימוש ככלי עזר לחשיבה, להבין רגשות, ולווסתם באופן המקדם צמיחה אישית". המודל מציע כי אינטליגנציה רגשית מורכבת מ – 4 יכולות מובחנות:
- תפיסת רגשות – ההיבט הבסיסי ביותר המאפשר עיבוד מידע רגשי. זוהי היכולת לזהות ולפענח רגשות בהבעות פנים, תמונות, קולות וחפצים. הערכה מדויקת של רגשותינו מאפשרת להשתמש במידע רגשי בקבלת החלטות, ותפיסת רגשות האחרים, היכולת להבין ולחוות את רגשותיו של אחר (אמפתיה) מהווה כישור חברתי חשוב לשימור יחסים בין אישיים חיוביים.
- שימוש ברגשות- היכולת לרתום את רגשותינו לטובת תהליכים קוגניטיביים שונים כגון חשיבה ופתרון בעיות. על פי המודל, אדם בעל אינטליגנציה רגשית גבוהה יכול להשתמש ברגשותיו המשתנים לטובת המטלה שמולו. שימוש נוסף הוא בבחירה מבין מספר אפשרויות – היכולת לדמיין כיצד נרגיש כשאירוע מסוים יתרחש מאפשרת לבחור מבין אפשרויות מרובות.
- הבנת רגשות וידע רגשי – יכולת להבין את "שפת הרגש" וקשרים מורכבים בין רגשות שונים, להבחין בדקויות כגון ההבדל בין שמח לנלהב, לזהות ולתאר את התפתחות הרגשות במהלך הזמן, כמו למשל כיצד הלם יכול להפוך לצער ואבל. ידע רגשי מתייחס להבנת הגורמים וההשלכות של מצבי רוח ורגשות, התפתחותם והשינויים החלים בהם עם חלוף הזמן.
- ניהול רגשות – היכולת לויסות רגשי של עצמנו ושל אחרים. הכוונה היא שליטה ברגשות שלנו בהתאם למצב, יכולת לרתום רגשות (אפילו שליליים) להשגת היעדים הרצויים. ניהול רגשות האחר מתייחס ליכולת השפעה, קרי יכולת להלהיב ולהניע או לגרום לזהירות יתר ככלי להשפעה חברתית.
אינטליגנציה רגשית כתכונת אישיות (Trait EI)
במאמר משנת 2000, פטרידס ופרנהם הציעו כי יש לעשות הבחנה עקרונית בין מודל היכולות למודל התכונות. אינטליגנציה רגשית תכונתית (המכונה גם חוללות עצמית רגשית, emotional self-efficacy) מוגדרת כמכלול של נטיות התנהגות ותפיסות עצמיות בנוגע ליכולת הפרט לזהות, לעבד ולעשות שימוש במידע רגשי. ההתייחסות לאינטליגנציה רגשית כאל תכונה מתבססת על הנחה שזהו פוטנציאל התנהגות שאינו בהכרח מתממש ברגע המדידה, ועל כן היא נמדדת באמצעות שאלוני דיווח עצמי, בניגוד למודל היכולות ששואף למדוד את הביטוי בפועל של נטיות התנהגות. לפיכך, החוקרים טוענים כי יש לחקור אינטליגנציה רגשית תכונתית במסגרת המחקר על אישיות (להבדיל מאינטליגנציה) [12]. ההתייחסות לאינטליגנציה רגשית כאל תכונת אישיות מוציאה אותה ממסגרת ההתייחסות של יכולת קוגניטיבית, ויש לכך השלכות מהותיות על ניסוח ההשערות ואופן בדיקתן.
אינטליגנציה רגשית – חברתית (בר און)
לפי גישה זו, אינטליגנציה רגשית- חברתית הינה מכלול תכונות רגשיות וחברתיות הקובעות באיזו אפקטיביות אנו מבינים את עצמנו ואחרים, מביעים את עצמנו, מתקשרים עם אחרים ומתמודדים עם דרישות היומיום. המודל מציע 5 גורמי על:
- כישורים תוך אישיים: כולל הערכה עצמית, מודעות עצמית רגשית, אסרטיביות, עצמאות, מימוש עצמי.
- כישורים בין אישיים – כולל אמפתיה, אחריות חברתית, יחסים בין אישיים.
- סתגלנות – כולל התאמה למציאות, גמישות, פתרון בעיות.
- ניהול לחצים – כולל עמידה בלחצים, דחיית סיפוקים.
- מרכיבי מצב רוח כלליים – כולל אופטימיות, אושר.
בר און סבור כי אינטליגנציה רגשית מתפתחת במהלך הזמן, וניתן לשפרה באמצעות אימון מתאים. על פי המודל, אנשים בעלי מנת משכל רגשית גבוהה יצליחו להתמודד טוב יותר עם דרישות ולחצי הסביבה, מכיוון שאינטליגנציה קוגניטיבית ואינטליגנציה רגשית תורמות באופן שווה לאינטליגנציה הכללית של האדם, שיכולה להצביע על פוטנציאל ההצלחה בחיים.
אינטליגנציה רגשית כמיומנות (גולמן)
במודל הראשון שהוצע על ידי דניאל גולמן היו 5 מרכיבים בסיסיים:
- היכולת לזהות את המצב הרגשי הנוכחי ולהבין את הקשר בין רגשות, מחשבה ופעולה.
- היכולת לשליטה רגשית ולמעבר ממצב רגשי לא רצוי למצב רגשי אחר.
- היכולת להיכנס למצבי רגש הקשורים לדחף להגיע להישגים והצלחה.
- היכולת לקרוא ולהיות רגיש לרגשות הזולת כמו גם להשפיע עליהם.
- היכולת לפתח ולשמור לאורך זמן על מערכת יחסים בין-אישית.
על פי השקפתו של גולמן, המיומנויות הללו קשורות אחת לשנייה באופן היררכי: יש צורך ביכולת לזהות רגשות על מנת להשיג שליטה רגשית. אחד האספקטים של שליטה רגשית הוא היכולת להגיע למצב רגשי המעודד דחף להישגיות. שלוש היכולות הללו, כשהן מכוונות כלפי אנשים אחרים, מאפשרות לקרוא ולהשפיע באופן חיובי על רגשות הזולת, וכל ארבע היכולות הללו מגבירות את היכולת לפתח ולשמור על מערכת יחסים בין אישית. בספרו טען גולמן כי האינטליגנציה הרגשית לא נופלת בחשיבותה מהשכלית ומי שלוקה בה, מסתגל פחות טוב לסביבתו, עלול לחוות קשיי תפקוד מבחינה חברתית ואף פגיעה בקריירה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2009 23:20 |
|
| |
מחשבת, אני מניחה שכותבת האשכול יכלה להגיע לאותה תוצאה ב"גיגול" עצמי.
המסקנה, אפוא, שלא לכך התכוונה המשוררת...
|
|
|
|
| נשלח ב-14/7/2009 11:01 |
|
| |
תתפלאי.. אבל יש בעולם מידה שנקראת "עצלות".
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2009 19:27 |
|
| |
הנביאה, אם המשוררת לא פירשה את כונתה נחליט אנחנו על מה לדון פה... ובכל אוםו תודה למחשבת לב על זה שחסכה לעצלים את דרכם לגוגל...
אני חושב שאם יש פה משהו להתעכב עליו זה השם המוזר "אינטליגנציה רגשית", אינטליגנציה היא בכלל בתחום השכל, רמת האיי קיו של האדם, ואיך בדיוק זה מתחבר לרגשות??
"לפי המודל, אינטליגנציה רגשית משלבת את תחומי האינטליגנציה והרגשות על ידי התייחסות לרגשות כמקורות מידע שימושיים העוזרים לנו להבין ולנווט בסביבה החברתית. "
מקורות המידע השימושיים האלה שעוזרים לנו לנווט בסביבה החברתית הם מקורות שכליים או רגשיים?? איך בדיוק הצליחו לעשות עירבוב בין השנים??
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2009 22:18 |
|
| |
חזן גדול, כמו שיש לנו חכמה שיכלית להבין דברים שיכליים, יש לאדם גם כלים רגשיים להבין את רגשות האחרים ו"לנווט בסביבה חברתית", ואת החכמה הזאת ומידת קיומה מכנים 'אינטלגנציה רגשית', למרות ה'מודלים' שצוטטו מויקיפדיה, כמדומני שלכך מתכוונים כשאומרים שלפלוני יש אינטלגנציה ריגשית גבוהה.
Emotional Quotient- זוהי ההגדרה המדויקת, קשה לתרגם אותה אבל התרגום לעיל 'מנת משכל רגשית' הוא מוטעה, כי זה לא 'משכל' ויתכן שאינטלגנציה היא גם הגדרה מוטעית. [אגב, לא קראתי את כל הציטוט מויקיפדיה].
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2009 23:22 |
|
| |
דעתי כדעת יעקב.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2009 18:25 |
|
| |
אולי.. "מודעות שכלית מובחנת של פעולת הנפש" ???
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2009 22:05 |
|
| |
מחפשים פה הגדרה אמפיריית? אין לי.
מהחיים?-
אינצלגנציה שאינה קשורה לאינפורמציה, אלא לתחושות, הרגשות, מחשבות, והיכולת להבחין בהם גם כאשר הן מתרחשות מתחת לפני השטח.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 19:48 |
|
| |
נולד לכתוב, איך בדיוק מודעות שכלית יכולה להיות הבחנה של פעולת הנפש? לא יודע אבל אני לא מצליח להבין את ההקשר בין שכל, נפש ורגש הם תכונות שונות באדם וכשמנסים לערבב אותם אחד בתוך השני רק יוצרים תסבוכת שלא נגמרת.
אופטיפייק, אני מסכים איתך מאד שא"א למצוא לזה הגדרה אמפירית, האמת שההגדרה שנתת מהחיים נראה לי יותר תואמת את המונח "אינטואיציה" מאשר אינטליגנציה רגשית, אני צודק?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 20:05 |
|
| |
מחשבה גורם לרגש, ורגש להתנהגות, מהסיבה הזו ניתן לאבחן על ידי אחד מהם את שני הנותרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2009 01:40 |
|
| |
| אסטרו_נט כתב: |  | |
מחשבה גורם לרגש, ורגש להתנהגות.
|
|
עם החצי השני של המשפט אני מסכים אבל לא עם החצי הראשון, הרגש לא בא ממחשבה או יותר נכון לא המחשבה היא זאת שמביאה את הרגש, הרגש יבוא דוקא מהתחברות ספונטנית למקרה המרגש, ההגיון הקר יכול רק לצנן את הרגש אך לא להוסיף לו.
אבל נכון, הרגש גורם להתנהגות כמו שהמחשבה גורמת להתנהגות וכמובן שאפשר לאבחן ע"י ההתנהגות את מידת הרגש או המחשבה שהביאה לאותה התנהגות.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2009 10:10 |
|
| |
אתה כותב נכון, אבל התכוונתי למחשבה ספונטנית, לא להגיון. ההגיון הקר יכול להתגבר על הרגש עם נשנן אותו לאורך זמן כמו בטיפולי CBT
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2009 00:04 |
|
| |
| חזןגדול כתב: |  | | שההגדרה שנתת מהחיים נראה לי יותר תואמת את המונח "אינטואיציה" מאשר אינטליגנציה רגשית, אני צודק? |
|
הסבר קטן על איך הענינים עובדים אצלי-
שואלים אותי מה זה אינטלגנציה רגשית?
קול קטן בתוכי שואל: "מדובר בידע יבש? וקול עמוק עונה: לא!
ואז אותו קול עמוק ממשיך להתנהל (ודורס את הקול הקטן מטבע הדברים..) :אז את מי את מכירה שאינטלגנט רגשית?
הסבר ביינים: יש בלאגן. קונוטציות, השלכות וכד' .
הבהרה הכרחית: ההגדרה אינה אובייקטיבית... :)
וכו' וכו' וכו' ...
מסקנת ביינים: אינטלגנציה רגשית מוכרחה שיהיה בה אינטואיציה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2009 16:53 |
|
| |
| אופטיפייק כתב: |  | מסקנת ביינים: אינטלגנציה רגשית מוכרחה שיהיה בה אינטואיציה.
|
|
זה מסקנתה הביניים שלך, בסדר גמור. לא הגיע הזמן כבר למסקנה הסופית? לדעתי המסקנה הסופית היא שאינטליגנציה רגשית לא רק שמוכרחה שתהיה בה אינטואיציה כמו שכתבת אלא שהאינטואיציה בלבד היא האינטליגנציה הרגשית, מעבר לזה, זה כבר האינטליגנציה הרגילה.
|
|
|
|
|