| נשלח ב-5/8/2009 00:13 |
|
| |
הסטטיסטיקה!
בעולמנו אנו, דור הסטטיסטיקות, כמעט שום דבר לא זז ללא סטטיסטיקה. והכל נע מסביבו.
שאלתי.
הרי סטטיסטיקה הינה דבר אקראי לחלוטין. האיך ניתן לפי מקרה לחייב משהו?
לדוגמא: לפי הסטטיסטיקה יש מאה נשיכות כלבים ביום בתל אביב. נניח שעכשיו 5 בצהריים והגיענו למכסת ה100 נשיכות, מהיכן יודע הכלב בשעה 6, שזהו, היום כבר לא ניתן לנשוך. כי הגענו לרף הנשיכות ויאלץ לחכות למחר. או לחילופין עכשין 7 בערב, ועדיין לא הגענו לסף, היום הכלב ידע שעדיין מותר לו לנשוך. איך זה עובד.
עוד דוגמא: הודיעו שכ25% מהציבור ידבק משפעת החזירים. הרי השפעת אינה כפופה לשום חוק. איך היא תדע שהיא הגיעה ל25% האחוזים ועליה להיעצר?
יוצא מכאן אבסורד, שמדבר אקראי לחלוטין אנו מחייבים ומנהלים עולם שלם. איך זה יתכן?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2009 23:03 |
|
| |
הסטטיסטיקה לא קובעת את המציאות, היא נקבעת על פי המציאות, לכן הכלב ינשוך כמה שהוא רוצה ואם הוא יעבור את 'מכסת הנשיכות' אז הסטטיסטיקה תשתנה, ורק למי שלא יכול לדעת בכל רגע נתון מה המציאות האמיתית או שמישהו רוצה 'לנבא' אז משתמשים בסטטיסטיקה והסתברות כדי לנחש.
אני לא ממש מבין בזה אבל עד כמה שהבנתי רוב הסטטיסטיקה בנויה על הסתברות וא"כ בהחלט אפשר להבין, על כל צעד ושעל אנו פועלים עפ"י ההסתברות, הרי כשאתה יורד לחכות לאוטובוס בזמן שהוא עובר בו אתה מסתמך על הסתברות, הרי אתמול הוא איחר? אלא כיוון שברוב הפעמים הוא הגיע בזמן אז מסתבר שהוא יעבור עכשיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2009 23:24 |
|
| |
יעקב, מסכימה, במיוחד עם המשפט בו פתחת.
על פי הסטטיסטיקה נקבעת ההסתברות, שהיא בגדר של סיכוי בלבד,
כל מי שמסתמך עליה נוטל סיכון ועושה זאת על אחריותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 05:52 |
|
| |
| המחשבון כתב: |  |
בעולמנו אנו, דור הסטטיסטיקות, כמעט שום דבר לא זז ללא סטטיסטיקה. והכל נע מסביבו.
|
|
דור הסטטיסטיקות אחל מרגע בריאת העולם, הסטטיסטיקה הוא יכולת המדידה הכמעט יחיד בעולם נטול מידע מדוייק.
כוח הסטטיסטיקה מוגדר בתלמוד כהוכחה אמפירית קרובה מאוד לאמת וע"כ השלכותיה רבות.
'רוב' הוא ההגדרה המדוייקת ל'סטטיסטיקה', לכוח ההוכחה שב'רוב' נצמדים פסקי איסורים רבים, ו'בממון אין הולכים אחר
הרוב'.
תוקן על ידי פסיכובלוג ב- 06/08/2009 5:49:34
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 09:20 |
|
| |
הו, פסיכובלוג כמדומני שיש קצת הבדל בין 'רוב' של הגמ' 'רוב קבוע' וכו', לסטטיסטיקה של היום למרות שהיא נשענת על מספר כללים דומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 13:55 |
|
| |
| המחשבון כתב: |  |
הרי סטטיסטיקה הינה דבר אקראי לחלוטין. האיך ניתן לפי מקרה לחייב משהו?
|
|
פה הנקודה-
אי אפשר לחייב, אפשר רק להעלות השערות ולסבור כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 16:19 |
|
| |
אתן עוד דוגמא. הלוטו.
כדי לזכות בלוטו צריך לסמן 6 מספרים, אקראיים.
הסיבה היחידה שלא נסמן 1 2 3 4 5 6. כי אנחנו קבענו את הסדר מראש. לו הסדר היה שונה כגון 9 8 7 6 5 4 , הרי שהיה נורמלי ולגטימי לחלוטין לבחור שש מספרים אלה 1 2 3 4 5 6 כששה מספרים אקראיים. שהרי זה לא הסדר הקבוע. ואני שואל אם המחשב הוא אקראי לחלוטין למה שלא יעלה בגורל ששת המספרים העוקבים האלו. הרי אנחנו הם אלו שקבענו את הסדר. ובכל זאת אף אחד אינו כותב מספרים עוקבים. למרות שבאקראיות אין שום הגיון שזה לא יעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 16:32 |
|
| |
יש לנו מליון צירופים. לכל אחד מהם סיכוי של אחד למליון לזכות.
הסדר 1 2 3 4 5 6 מתפרש אצלנו ישר כצרוף נדיר, למה שבדיוק יזכה בלוטו כזה מספר מיוחד?
אבל האמת שאם נבחר למשל 4 7 9 0 0 1, יש לנו בדיוק את אותו הסיכוי כמו של המספר העוקב, המיוחד.
כל מספר שניקח יש לו סיכוי של אחד למליון בלבד לזכייה בהגרלת הלוטו.
ישנה תופעה פסיכולוגית שנקראת אשליית שליטה-
"הטיה שמקורה מהצורך או הדחף שלנו לשלוט ולהפריז בכוחנו להשפיע על מהלך האירועים וההתרחשויות.
ההטיה הזו נועדה לאפשר לאדם, או ליצור בו אמונה בדבר יכולתו, להשיג אמצעי שליטה."
ולכן אדם יבחר דווקא מספר לא מיוחד.
תוקן על ידי אופק20 ב- 06/08/2009 16:47:43
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 16:36 |
|
| |
יש לזה נכונות לוגית?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 16:50 |
|
| |
לבחירה של אחד המונע מכח אשליית השליטה?
ממש לא.
תוקן על ידי אופק20 ב- 06/08/2009 16:46:16
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 16:58 |
|
| |
חשבתי שאולי אני צריך או יכול לסמן מספרים עוקבים. בחשיבה שניה אני לא יכול. אני מספיק חכם בשביל לא לקנות לוטו...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 17:03 |
|
| |
צריך לבדוק סטטיסטית מה קורה עם אלו שממלאים לוטו
האם הם יוצאים ברווח או בהפסד...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 17:06 |
|
| |
לא יודע. אבל מציאותית (לא סטטיסטית) הלוטו מרוויח...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2009 00:04 |
|
| |
לא ידעתי לא ראיתי לא שמעתי. בכל אופן, אכן השאלות זהות, לא מבין את התשובות.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2009 01:44 |
|
| |
| yakov7 כתב: |  | | הו, פסיכובלוג כמדומני שיש קצת הבדל בין 'רוב' של הגמ' 'רוב קבוע' וכו', לסטטיסטיקה של היום למרות שהיא נשענת על מספר כללים דומים. |
|
נו...אולי תספר לי מה ההבדל....
|
|
|
|
|