בית פורומים פורום הפילוסופיה

האם ניתן לחוות סיפוק רוחני במקביל לסיפוק חומרי ולהפך?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/8/2009 14:09 לינק ישיר 
האם ניתן לחוות סיפוק רוחני במקביל לסיפוק חומרי ולהפך?

כולנו מכירים את תחושת הסיפוק שבאה בעקבות עשייה או הישג בעל משמעות, אותו הסיפוק שבא מכח השכל.

להבדיל יש גם את הסיפוק החומרי שבא כתוצאה מאינטרקציה בין גוף חומרי כלשהו לבין גוף האדם, כמו למשל אוכל טוב, ריח נעים, מוזיקה, חיבוק, מסז' ועוד...

יש לי כמה סיבות לחשוב ששתי הסיפוקים האלה אינם יכולים להתקיים במקביל, כלומר, לא שהם לא יכולים להתקיים לחלוטין במקביל, אלא שכהשאחד מתחזק השני נחלש בהתאמה, וכשהאחד חזק באופן ממש קיצוני הוא אפילו דוחק את השני כמעט באופן מושלם. מה דעתכם, האם זה נראה לכם הגיוני?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 14:15 לינק ישיר 

בהחלט.
"לא נבנתה צור אלא מחורבנה של ירושלים"
כאשר מחריבים את הרוח נותר מקום לבנות חומר, וכן להפך.
הם אחד על חשבון השני.
בזמן שהחומר אצלנו מידי מפותח הרוח לא מרגישה טוב עם זה, וכן להפך..

אבל-
ישנו איזון אידאלי ביהדות (בשונה מהנצרות) שנקרא "קידוש החומר",
ברגע שמסתכלים על התענוג מהחומר כדבר שהרוח צריכה אותו גם, נוצרת הרמוניה בין שניהם.
נוצר שילוב מנצח!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 14:29 לינק ישיר 

זה לא בדיוק שילוב/איזון, זה עילוי של הגוף ע"י הנשמה,
"ותמצא ביניהם מלחמה, באופן שאם תגבר הנשמה, תתעלה היא ותעלה הגוף עמה, ויהיה אותו האדם המשתלם בשלמות המעותד, ואם יניח האדם שינצח בו החומר, הנה ישפל הגוף ותשפל נשמתו עמו, ויהיה אותו האדם בלתי הגון לשלמות, ונדחה ממנו ח"ו." דרך ה' לרמח"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 14:38 לינק ישיר 

אני מבין את הרעיון של קידוש החומר, אבל לא הבנתי האם קידוש החומר גורם לכך שכן יהיה ניתן יהיה לחוות את שתי הסיפוקים במקביל.

למשל צדיק שכל כולו רוחני וגם הצרכים החומריים שלו הם לשם שמים זה נקרא שהוא מקדש את החומר, אבל האם בנוסף לסיפוק הרוחני שבקידוש החומר למשל אם הוא מקדש את האכילה האם בנוסף לסיפוק הרוחני שבקידוש האכילה הוא ירגיש במקביל גם הנאה חומרית רגילה, או שמא הוא יחוש בסיפוק רוחני בלבד שבעקבותיו הוא בעצם גם לא יחוש שום צורך בתחושה של סיפוק גשמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 14:41 לינק ישיר 

אסטרו_נט כתב:
אני מבין את הרעיון של קידוש החומר, אבל לא הבנתי האם קידוש החומר גורם לכך שכן יהיה ניתן יהיה לחוות את שתי הסיפוקים במקביל.

למשל צדיק שכל כולו רוחני וגם הצרכים החומריים שלו הם לשם שמים זה נקרא שהוא מקדש את החומר, אבל האם בנוסף לסיפוק הרוחני שבקידוש החומר למשל אם הוא מקדש את האכילה האם בנוסף לסיפוק הרוחני שבקידוש האכילה הוא ירגיש במקביל גם הנאה חומרית רגילה, או שמא הוא יחוש בסיפוק רוחני בלבד שבעקבותיו הוא בעצם גם לא יחוש שום צורך בתחושה של סיפוק גשמי.

נראה לי שכן, עדיין לא הגעתי לדרגה בשביל להיות בטוחה.
הוא יברך על תפוח בורא פרי העץ וייהנה מהטעם שלו בדיוק כמו כל אחד אחר.
הוא גם ילך לראות נופים וייהנה ממראה עיניו חוץ ממהתפעלות שתהיה לו של "מה רבו מעשיך ה'"..

"וחי בהם"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 14:52 לינק ישיר 

אסטרו, אני גם הסתפקתי בשאלתך לגבי 'רבי' כתוב שבסוף ימיו הוא הרים את ידיו ואמר משהו כמו 'מימי לא נהנתי מהעולם הזה', וידוע שרבי היה עשיר בצורה בלתי רגילה ואמנם הוא היה המקור ל"תורה וגדולה במקום אחד", האם כשהמשרת שאל אותו 'רבי, תה או קפה' אז הוא לא בחר את מה שהוא יותר רצה ברצון גשמי?
היו כאלה שאמרו לי 'אין הכי נמי', אבל לעניות דעתי אין זה כך, אלא כמו שכתבה אופק שהוא כן נהנה אלא שברמתו הרוחנית הגבוהה ההנאה הזו הייתה כולה לשם שמיים. וזה בדיוק הקושי ביהדות, להבדיל מהנצרות ששם אין נסיונות כאלה כי פשוט מתנתקים מהחומר.[לא רק בנצרות].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 16:53 לינק ישיר 

זה שהחומר דוחה את הרוח והרוח את החומר זה נכון על פי מקורות היהדות.

אבל עדיין לא ניתן להוכיח מכאן לגבי השאלה. זה לא מוכיח שטעם החומר נעלם עם סילוק החומר, וזה גם לא מוכיח שטעם החומר נשאר עם סילוק החומר.

אני נוטה דווקא לחשוב שטעם החומר נעלם עם החומר, זה פשוט נשמע לי הגיוני יותר, אם אין סוכר בקפה הקפה לא יהיה מתוק, וגם מי צריך סיפוק גשמי כשהוא נהנה מסיפוק רוחני, משה רבינו כשהיה בשיא הרוחניות שאדם יכול להגיע אליו לא אכל ולא שתה ארבעים יום וארבעים לילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 17:06 לינק ישיר 

הראיה ממשה לא ממש מוכיחה, זה מקרה יוצא דופן ולא אידיאלי, הוא היה ממש כמלאך, זה לא מה שאנחנו כבני אדם צריכים לשאוף אליו. יש עניין לעבוד את ה' עם הכלים שניתנו לנו, ואם יש טעם באוכל אז אפשר לנצל את זה למטרה האידיאלית. יש באדם טבע של אהבה ושנאה,- צריך לאהוב את ה' ולשנוא את מבזי ה', יש באדם טבע של עצב ושמחה,- צריך לעבוד את ה' בשמחה ולהתעצב על אובדן תלמידי חכמים, אין תכונה ואפי' תאווה באדם שאי אפשר לנצל אותה באופן חיובי. אלו רק דוגמאות, האדם צריך להתעלות אבל ע"י הכלים שניתנו לו בעולם הגשמי, אין עניין להפוך למלאך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 17:47 לינק ישיר 

אני רוצה להביא כאן שתי ראיות שתריך להנות מהעולם חוץ ממה שאופק הביאה שכתוב וחי בהם.
קודם כל בנוסח של ברכת האילנות ..."וברא אילנות ופירות טובים ליהנות בהם בני אדם"..
ועוד כתוב בתורה שנזיר שגומר את ימי נזרו מביא קרבן על זה שאסר על עצמו את אחד ההנאות שהקב"ה נתן בעולם.
זאת אומרת שאם הקב"ה נתן לנו הנאות בעולם והתיר לנו להשתמש בהם אז שומה עלינו לנצל אותם ולהשתמש בהם בצורה הנכונה והגם שאין חובה להפיק את כל ההנאות האפשריות אבל מי שאוסר אותם עליו באיסור צריך להביא קרבן.
בכל אופן ברור כמו שכתבו כאן שההנאה מדברים גשמיים של בני אדם רוחניים וצדיקים לא שונה מההנאה של המון העם, ההבדל הוא רק במחשבה ובהכרה של המעשים שלנו האם ההנאה היא מטרה לכשעצמה או שהיא רק דרך וצורה לעבוד את הקב"ה (בלי להכנס לפרטים).

ואם נתייחס לענין מבחינה הגיונית אז בניגוד למה שכתבו פה לפני לא אמור להיות שום סתירה בין הנאה גשמית להנאה רוחנית.
אין שום בעיה בלשבת עם חידושי ר' חיים על סטנדר מול נוף פסטורלי עם כוס קולה וסיגריה וליהנות מכל העולמות ביחד..  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 18:29 לינק ישיר 

הגיוניי כתב:
אני רוצה להביא כאן שתי ראיות שתריך להנות מהעולם חוץ ממה שאופק הביאה שכתוב וחי בהם.
קודם כל בנוסח של ברכת האילנות ..."וברא אילנות ופירות טובים ליהנות בהם בני אדם"..
ועוד כתוב בתורה שנזיר שגומר את ימי נזרו מביא קרבן על זה שאסר על עצמו את אחד ההנאות שהקב"ה נתן בעולם.
זאת אומרת שאם הקב"ה נתן לנו הנאות בעולם והתיר לנו להשתמש בהם אז שומה עלינו לנצל אותם ולהשתמש בהם בצורה הנכונה והגם שאין חובה להפיק את כל ההנאות האפשריות אבל מי שאוסר אותם עליו באיסור צריך להביא קרבן.
בכל אופן ברור כמו שכתבו כאן שההנאה מדברים גשמיים של בני אדם רוחניים וצדיקים לא שונה מההנאה של המון העם, ההבדל הוא רק במחשבה ובהכרה של המעשים שלנו האם ההנאה היא מטרה לכשעצמה או שהיא רק דרך וצורה לעבוד את הקב"ה (בלי להכנס לפרטים).

ואם נתייחס לענין מבחינה הגיונית אז בניגוד למה שכתבו פה לפני לא אמור להיות שום סתירה בין הנאה גשמית להנאה רוחנית.
אין שום בעיה בלשבת עם חידושי ר' חיים על סטנדר מול נוף פסטורלי עם כוס קולה וסיגריה וליהנות מכל העולמות ביחד..  

"וברא אילנות ופירות טובים ליהנות בהם בני אדם".. מי אומר שהכוונה היא דווקא להנאה גשמית?

הנזיר מביא קרבן על שאסר על עצמו מה שלא נאסר בתורה, ולא על שאסר על עצמו הנאה,

גם אני לא רואה סתירה בשילוב הנאה חומרית ורוחנית, הטענה היא שככל שאחד מהם מתחזק השני נחלש ולהיפך. סתירה מוחלטת יכולה להימצא בקרב אנשים שחיים לחלוטין בעולם רוחני או לחלוטין בעולם גשמי, מה שקיים לפחות בתיאוריה אבל גם היו דברים מעולם כגון הדוגמא של רבי שהובא כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 22:58 לינק ישיר 

האדם הוא כמו גביע יכול להיות מלא וגדוש ברוחניות אבל כל טיפה חיצונית, גשמית שתיכנס תוציא כנגדה דיבור רוחני, לדעתי זה בעיקר משהו סגולי כמו שדברים בטלים מוציאים דיבורים של תורה, אין בזה הגיון שכלי רק ככה זה עובד אם תרצו בצורה סגולית. לכן יש בזה בודאי סתירה מוכרחת, אדם לא יכול להנות מרוחניות וגשמיות בשניה אחת כמו שא"א למלאות ולרוקן את הגביע באותו רגע. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 23:41 לינק ישיר 

השיטה בדתות אחרות כדוגמת הנצרות היא לעליה לדרגה גבוהה [מסוימת] ע"י היבדלות מהחומר ומניעת כל הנאה גשמית, נזירות, אבל ביהדות זה לא כך! דרך העליה הרוחנית היא עם וע"י הגוף הגשמי, ודרך וע"י העולם הזה. למה?, איני יודע, 'הנסתרות לה' אלוקינו', אבל כך גזרה חוכמתו, ואין תפקידנו לברוח ממציאות זו.
החילוק הוא מהי מטרת ההנאה הגשמית, אם מטרתה היא גשמיות אזי היא שייכת לחומר ולייצר הרע, אבל אם מטרתה היא רוחנית וחיובית אז זהו בדיוק קידוש החומר האידיאלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 23:49 לינק ישיר 

איך המטרה של הגשמיות יכולה להיות רוחנית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2009 23:56 לינק ישיר 

מה זאת אומרת 'איך'?! ע"י שהמטרה היא רוחנית, אם אדם אוכל בכדי שיהיה לו כח ללמוד ולעבוד את הבורא אז האכילה הגשמית היא למען מטרה רוחנית, ואם הוא כזה שפל [כמו כל בן אנוש, להבדיל ממלאך] שהוא רוצה אוכל טעים וזה נותן לו תחושה טובה אז זה גם למען מטרה רוחנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2009 00:00 לינק ישיר 

המעשה הגשמי לא יכול להפוך לרוחני, המעשה הגשמי נשאר גשמי, המטרה יכולה להיות רוחנית ויכול להיות שמחייבת פעולות גשמיות אבל היא לא יכולה לשנות את המעשה הגשמי לרוחני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2009 00:11 לינק ישיר 

אכן, לא זכור לי שכתבתי שהגשמי הופך לרוחני בגלל מטרה חיובית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > האם ניתן לחוות סיפוק רוחני במקביל לסיפוק חומרי ולהפך?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext