בית פורומים פורום הפילוסופיה

אושר, האם יש עניין בו, וכוונתו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/3/2010 01:23 לינק ישיר 
אושר, האם יש עניין בו, וכוונתו

כל העולם רודף אחרי אושר, איך להיות מאושר.
ואני שואל: א. אם באמת לפי היהדות יש עניין להיות מאושר, אולי כל המטרה 'להתענג על ה' זה בעוה"ב, אבל כאן אין שום עניין של עונג.
(המקור היחיד למילה הזאת זה במשלי (ג, יח) 'ותומכיה מאושר' שם הכוונה טוב או משובח, ומענין לדעת איך דווקא המילה הזאת הגיעה לשימוש בתור המושג הנוכחי)
ב. זו שאלה פחות ביהדות, שגם אם נניח שיש עניין להיות בשמחה, מה ההבדל בין אושר, כיף, סיפוק, עונג וכו'. אם יש בכלל הגדרה של אושר.
ג. האם באמת אנו יכולים להיות מאושרים, כשיש דברים שאנחנו חייבים לעשות, וממילא המצוות שוללת אפשרות לאושר אמיתי.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/3/2010 12:22 לינק ישיר 

כל ההבטחות של התורה היא אושר בעולם הזה ולא בעולם הבא,

דברים פרק ה

(טו) כַּבֵּד אֶת אָבִיךָ וְאֶת אִמֶּךָ כַּאֲשֶׁר צִוְּךָ יְקוָק אֱלהֶיךָ לְמַעַן יַאֲרִיכֻן יָמֶיךָ וּלְמַעַן יִיטַב לָךְ עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר יְקוָק אֱלהֶיךָ נתֵן לָךְ:

דברים פרק ו

(יח) וְעָשִׂיתָ הַיָּשָׁר וְהַטּוֹב בְּעֵינֵי יְקוָק לְמַעַן יִיטַב לָךְ וּבָאתָ וְיָרַשְׁתָּ אֶת הָאָרֶץ הַטּבָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע יְקוָק לַאֲבתֶיךָ:

דברים פרק כב

(ז) שַׁלֵּחַ תְּשַׁלַּח אֶת הָאֵם וְאֶת הַבָּנִים תִּקַּח לָךְ לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים:

ויש עוד הרבה,,,,,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/3/2010 15:05 לינק ישיר 

האור_בקצה כתב:
  .
ג. האם באמת אנו יכולים להיות מאושרים, כשיש דברים שאנחנו חייבים לעשות, וממילא המצוות שוללת אפשרות לאושר אמיתי.

צריך להבין את מטרת המצוות, ואחרי זה עשית המצוות היא האושר האמיתית,
אגב: זה לא אמונה זה פשוט שכלי, תעשה את המצוות לשם טעם המצווה, תרגיש באמת אושר אמיתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2010 19:59 לינק ישיר 

רציתי לאוסיף אבן עזרא שכותב השבת,

אבן עזרא שמות פרק לא

כי יחשבו כי המעשה העיקר. ואיננו, רק הלבב והמעשה, והלבב והלשון להרגיל. וכן כתוב בפיך ובלבבך לעשותו (דבר' ל, יד). וקדמונינו אמרו: רחמנא לבא בעי. ושרש כל המצות עד שיאהב את השם בכל נפשו וידבק בו, וזה לא יהיה שלם אם לא יכיר מעשה השם בעליונים ובשפלים וידע דרכיו. וככה אמר הנביא, כי אם בזאת יתהלל המתהלל השכל וידוע אותי (ירמי' ט, כג), אז יתברר לו, כי השם עושה חסד משפט וצדקה בארץ (שם), ולא יוכל לדעת השם אם לא ידע נפשו ונשמתו וגופו, כי כל מי שלא ידע מהות נפשו, חכמת מה לו. והנה משה שהתנבא ארבעים שנה במדבר, ועמד בסודות רבות שגלה לו השם בהר סיני, והוא אמר לפני מותו: אתה החלות להראות את עבדך את גדלך (דבר' ג, כד). והנה עתה החל והראה לו גדולת השם. וזהו אמת, כי לגדולתו אין חקר (תה' קמה, ג).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2010 23:41 לינק ישיר 

האור_בקצה כתב:
 כל העולם רודף אחרי אושר, איך להיות מאושר.

ב. זו שאלה פחות ביהדות, שגם אם נניח שיש עניין להיות בשמחה, מה ההבדל בין אושר, כיף, סיפוק, עונג וכו'. אם יש בכלל הגדרה של אושר.

לא סתם השפה עשירה במילים,
לכל שם משמעות שונה כנראה.

אושר זה משו יותר פנימי אמיתי
כייף מגיע מדברים חיצוניים ובדרכ חולף מהר
עונג, תענוג, ממשו מסוים ספציפית
שמחה שם כולל להכל

נראה לי, נראה לי.......

איך אני בפרושים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2010 23:52 לינק ישיר 

קחי ספר טוב לשמות נרדפות,

http://www.hebrewbooks.org/32825

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/3/2010 17:10 לינק ישיר 

אם כבר התחלתם להתעסק במשמעות המילים - אושר מלשון אישור. האושר נובע מאישור ואימות. מהתאמה והרמוניה. חוסר סתירות פנימיות.

הא-לוקים עשה את האדם ישר. אך יצר ליבו רע מנעוריו. עליו להחזיר עצמו להיות ישר - וזה ע"י התורה והמצוות. ואז יחיה בלא סתירות פנימיות. רק אז יהיה לו טוב ויהיה מאושר.

כשאדם מתנהג בצורה לא מוסרית שזה מראה על פגם באישיותו - ודאי ירגיש לא טוב. מדוע? הרי גניבתו הביאה לו תועלת לדוג'...

התשובה היא שזה סותר את האדם הישר שהוא באמת ולכן לא טוב לו עם זה והוא לא מאושר.

נראה לי שכיסיתי הכל...תקנו אותי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2010 09:46 לינק ישיר 

אין אדם ללא סתירות פנימיות.
כל השאלה היא: "מזה בעצם אושר?"- האם האושר הוא מה שאנו חושבים שהוא האושר או שזה בכלל משהו אחר לגמרי??? (ואני לא מתכוונת להגדרות מילוניות,למשחקים לשוניים, סמנטיקה וכדו')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2010 13:28 לינק ישיר 

ההגדרה הלשונית אמיתית במקרה זה.
אושר - אימות - חוסר סתירות פנימיות כמה שיותר.
לאו דווקא מה שאנו חושבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2010 11:46 לינק ישיר 

הרגשת אושר היא לא תכלית כאן בעוה"ז בניגוד למה שרוב העולם חושבים שכשהם יגיעו לאושר הנכסף אז כבר לא יהיה אחרי מה לרדוף ויחיו חיים שלוים, אצלנו האושר הוא רק אמצעי לעשות יותר טוב את מה שאנו צריכים לעשות וכשאנחנו באמת עושים את מה שצריך להיעשות זה מה שגורם לנו אושר וחוזר חלילה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2010 21:36 לינק ישיר 

אמת. לא צריך לעבוד כאן בשביל להשיג אושר. אך הוא יגיע ממילא כשנעשה  מה שצריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2010 11:24 לינק ישיר 

האור_בקצה כתב:

אם אתה שואל אותי אז דוקא בגלל זה אנחנו מאושרים יותר מכולם, דוקא בגלל שיש לנו דברים שאנחנו מחויבים לעשות. הדברים שאנחנו חייבים לעשות הם נותנים לנו את המטרה והתכלית בחיים וכשאדם יודע שהוא עושה את מה שהוא צריך לעשות בצורה הנכונה זה מה שמביא לו את הרגשת הסיפוק והאושר האמיתי, ממילא היא הנותנת זה הסיבה שדוקא המצוות נותנות לנו את האושר האמיתי! 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2010 12:31 לינק ישיר 

לצערי הרבה זמן לא היה לי ההזדמנות להיכנס.

במסכת אבות אנחנו קוראים: "איזו העשיר השמח מחלקו שנאמר יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך, אשריך בעולם הזה וטוב לך בעולם הבא"
וגם על דרכה של תורה בפרק ו' נאמר: "ואם אתה עושה כן, אשריך בעולם הזה וכו'".
הפירוש הוא שאתה מאושר כבר בעולם הזה. נראה בעליל שביהדות יש עניין להיות מאושר בעולם הזה.  
יתירה מכך, מידי בוקר אנחנו אומרים "אלו דברים שאדם אוכל פירותיהן בעום הזה וכו'". כלומר בעולם הזה יש עניין של טובה לאדם. ממו"ר שמעתי שזו גם הסיבה שמקהים את שיניו של הרשע ששואל "מה העבודה הזאת לכם". אומרים לו מה תרוויח בהתנהגותך, הרי עולם הבא לא יהיה לך, וגם עולם הזה אין לך כי נפש היהודי "צמאה ותאבה לדעת יוצרה ולקיים מצוותיו" (רש"י בסנהדרין). יש כ"כ הרבה מה להאריך בזה, ואולי בעז"ה אחרי החג.

תוקן על ידי תן_לחכם ב- 04/04/2010 12:41:13

תוקן על ידי תן_לחכם ב- 04/04/2010 12:43:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 12:21 לינק ישיר 

תן_לחכם כתב:
לצערי הרבה זמן לא היה לי ההזדמנות להיכנס.
במסכת אבות אנחנו קוראים: "איזו העשיר השמח מחלקו שנאמר יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך, אשריך בעולם הזה וטוב לך בעולם הבא"
וגם על דרכה של תורה בפרק ו' נאמר: "ואם אתה עושה כן, אשריך בעולם הזה וכו'".
הפירוש הוא שאתה מאושר כבר בעולם הזה. נראה בעליל שביהדות יש עניין להיות מאושר בעולם הזה.  
יתירה מכך, מידי בוקר אנחנו אומרים "אלו דברים שאדם אוכל פירותיהן בעום הזה וכו'". כלומר בעולם הזה יש עניין של טובה לאדם. ממו"ר שמעתי שזו גם הסיבה שמקהים את שיניו של הרשע ששואל "מה העבודה הזאת לכם". אומרים לו מה תרוויח בהתנהגותך, הרי עולם הבא לא יהיה לך, וגם עולם הזה אין לך כי נפש היהודי "צמאה ותאבה לדעת יוצרה ולקיים מצוותיו" (רש"י בסנהדרין). יש כ"כ הרבה מה להאריך בזה, ואולי בעז"ה אחרי החג.

הגיע הזמן לא?

גם הפסוקים שהבאת לא מוכח מהם שיש ענין בפני עצמו להיות מאושר בעולם הזה רק שזה טוב, יש הבטחות שדברים מסוימים יביאו אושר בעוה"ז אבל האושר הזה הוא אמצעי כמו שאמרתי ולא מטרה וכמו שהרמב"ם כותב בהל" תשובה שכל ההבטחות של התורה בעוה"ז כמו ונתתי גשמיכם בעיתם וכו' הם לתת יותר אפשרויות לעבוד את ה' כשהראש נקי מטרדות העוה"ז אבל באופן עקרוני אפשר לעבוד את ה' גם מתוך הדחק בעוה"ז אבל אין איזה תכלית בפני עצמה לעבוד אותו דוקא מתוך אושר בעוה"ז. 

תוקן על ידי חזןגדול ב- 08/04/2010 12:22:05

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > אושר, האם יש עניין בו, וכוונתו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext