ממתן תורה שמרו היהודים את המצוות וכולם יודעים שיש דברים שמותרים ויש שאסורים מה שמותר מותר ומה שאסור אסור והיהודי צריך לשמור את המצוות כהלכתם ולא לעשות את האסור למותר ולא את המותר לאסור.
נכון, חז"ל פעמים שעשו גדרים מעבר למה שכתוב בתורה אבל גם הם עצמם דרשו ועשו משמרת ולא משמרת למשמרת ויש גבול להרחקות שצריך לעשות מה שהם עשו טוב וזהו.
משום מה בדור האחרון תופסת תאוצה התיאוריה שגם אם לא יגידו אותה במפורש אבל יש הרבה אנשים שחיים ומתנהגים לפיה ביודעין או שלא ביודעין התיאוריה אומרת:
כמה שיותר אסור ככה אני יותר יהודי! לא ברור מאיפה זה בא ומה המניעים שמביאים לזה, בזה אני רוצה להיעזר בכם חברי פורום נכבדים.
רק דוגמא אחת אני יביא שהיא אקטואלית לשעה, מהתורה אסור לאכול חמץ בפסח ואסור שימצא חמץ ברשות. אם החמץ מופקר או מבוטל או לא ראוי למאכל כלב אין בו שום בעיה. אני שואל אותכם האם לאור הנתונים האלה כ"כ קשה להיערך לפסח? ותסתכלו מה עושים בבית יהודי ממוצע לפני פסח, כל הכעס והמתח שהלחץ בעקבות זה מביא כולכם בודאי מכירים מה הולך בבתים, האם זה מוצדק? האם זה שוה את זה? האם זה באמת הכוונה במצוות?
נשלח ב-28/3/2010 23:36
זוהי שאלה שכולנו תוהים עליה ביננו לבין עצמינו, ושים לב שככל שמתרבים ה"עמך" כך מתרבים ה"חומרות" . הנה לדוגמא: יום אחד ישבתי באיזו הרצאה ו- "המרצה הדגול" אמר שבפסח יש להשתמש אך ורק בבשמים כשרים לפסח, הרמתי את ידי וטענתי כנגדו "אבל כבוד הרב בשמים אינם ראויים לאכילת כלב", ומה הוא ענה לי: שאם אני אתן לכלב בושם הוא כן יאכל את זה. נו ראיתי כך והעדפתי שלא להתווכח(אמממממ....אם זה מה שהוא חושב...) , אם כלב מסוגל לאכול בושם בלי למות אז העולם באמת השתגע. וזה בדיוק הדוגמא למה שאמרת, זה בכלל לא מוצדק ולרב טיפשי, ולא שווה וזה לא הכוונה במצוות בכלל.האנשים מפרשים איך שמתחשק להם והולכים לכל מיני "מקובלים" עד שהמצוות הופכות לצחוק אחד גדול.
נשלח ב-29/3/2010 08:38
א. לגבי החומרות אכן ישנה הגזמה בהרבה דברים וצריך תיקון.
ב. לגבי הדוגמא - היא לא כ"כ טובה. זה העשה היחיד שיש עליו כרת. זה אסור בכלשהו. בקבלה זה מקביל ליצר הרע וראוי להרבות ולהשתדל בביעורו מתוכינו.
נשלח ב-29/3/2010 12:17
הגיוניי:
אתה צודק בהחלט, כתוב "והצנע לכת עם אלקיך" כלומר מי שמרגיש שהוא מתוך אהבת האלוקים רוצה הוא להדר במצוות,
הוא חייב לעשות את זה בהצנע,
נפסק בהלכה, שטלית גדול יותר מהודר עם שני חורים בכל כנף, ולמה לא מהדרים בזה ? הסיבה היא "יהרא" כלומר "גאוה"
אז בגלל זה כל עם ישראל לובש טלית עם חור אחד בכל כנף,
ולחזק את מה שכתב "מוצ'ניק" כתוב בחז"ל "אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת (משלי ל' ו') תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ את הנטיעות"
ור' חייא מדבר כאן על גדר חז"ל, ק"ו שעל גדרים וחומרות אחרות,
נשלח ב-29/3/2010 13:27
אגב, לדייק - כמעט העשה היחיד.
נשלח ב-31/3/2010 12:16
כולכם צודקים, אבל שואל השאילה התכוון, למה היום זה ככה? מה השתנה מפעם?
הצד לזכות הוא- שהיום באמת יודעים הרבה יותר דברים מפעם ואפשר לבבר יותר, לדוגמא סיפור מעליות השבת. ובנוסף לכך יש יותר אפשרויות מפעם ליצר דברים כשרים לפסח או למצוא אתרוגים מהודרים יותר.
הצד השני הוא שפעם לא היה הרבה 'בני תורה' או 'יראי שמים' אז מי שהיה כזה, היה לו מספיק סיפוק מתורה ומצוות, אבל היום משרבו ספסלי בית המדרש, ויש הרבה שהתורה והמצוות לא מספקים להם מספיק 'אקשן' ו'ריגושים' את זה הם מצואים בלהוסיף חומרת ונרווים.
עוד לא ראיתי מי שמחמיר בביטול תורה, למשל.
נשלח ב-31/3/2010 12:20
בציבור הד"ל החומרות פחות מצויות ב"ה...
נשלח ב-31/3/2010 12:26
ברוך השם? לצערינו הרב! עדיף להחמיר ולחשוב שזה יהודי, מאשר להקל ולחשוב שזה יהודי.
נכון יש ציבור יר"ש אבל כל השאר שבוחרים מצוות להנאתם, טלווזיה- יש, נגיעה- לפעמים, יש מצוות שכן נוח להם. ויוכיח על זה מצב הנוער המתדרדר והאחוזים שנהיים חילונים. (כאחד שהיה כמה שנים באיזור חשמונאים אני יכול לומר לך שמשנה לשנה זה היה פשוט מזעזע..) אבל זה לא הנושא של האשכול.
נשלח ב-31/3/2010 14:04
ברוך השם! אכן.
לא דיברתי על הצד של החיפוף אלא על חוסר ההחמרה. יש לחלק. בתור חרדי עליך לדעת לעשות חילוקים. ודו"ק.
נשלח ב-31/3/2010 18:02
תוספת:
רה"י שליט"א סיפר שהורים של ילדה חרדית התקשרו לעיתון בכדי שביתם תוכל להשלים הגדרה שהושמטה בתשבץ בעיתון חרדי. לאחר בדיקה מה סיבת ההשמטה התברר שההגדרה הייתה: "מין חיה" - ולכן הושמטה. הרי "מין" היא מילה לא ראויה. ולכן הושמטה ההגדרה.
האם "מין" היא מילה גסה בכל מצב? בכל מקום? שמענו איפשהו על כח החילוק. אך כך זה. או שחור או לבן. הרי אנחנו חרדים לא? אסור!
זהו מקור להרבה חומרות.
אין רע בחפץ הנקרא טלויזיה. וכן לא באינטרנט. בדברים שהוכנסו אליו אכן יש. אך אין בעיה בטלויזיה. שוב ע"י כח החילוק. אבל מאד קשה לקחת רק את הטוב!!!! - ??? - נכון, קשה. אבל אמיתי.
נכון, עקב הניסיון ללכת לפי האמת, יש נופלים. יש שלא מצליחים לשים את הגבול. אך זוהי האמת ועלינו לשאוף ולחזק את כולם ע"מ שנוכל להגיע אליה.
לי אישית לא תהיה טלויזיה בע"ה אלא מסך בגלל הסיכון מול התועלת שיכולה להגיע בדרכים אחרות אך אני מבין מאד את אלו שהיא שוכנת בביתם...
למחשבה...
נשלח ב-1/4/2010 00:47
הבעיה היא ששולים את החפץ עצמו ולא את תוכנו- הנה קח לדוגמא את האינטרנט במקום הרי במקור הוא דבר טוב האפשרות לתקשורת עם כל העולם -כלומר העולם הפך לכפר גלובלי, באפשרותנו לדעת מה קורה בכל רגע ובכל שעה, בתחום הלימודים, מוסר לנו אינפורמציה ומידע וכדו'. אבל לצערינו שוללים אותו במקום לשלול את התוכן הרע שבו וזו בדיוק הטעות! במקום לפתח משהו בטוח יותר פחות מסוכן עסוקים בלקשקש ולברבר כמה הוא רע ואין להכניס אותו לבתים, כאשר יותר מחצי מהאוכלוסיה החרדית מחזיקה אינטרנט בבית, וטיפשות נוספת היא שרצו לחסל את האתרים החרדים (אבל בסופו של דבר הם קיבלו שכל)! וזו בעצם הטעות שבהנהגה כיום: אומנם אנחנו יודעים יותר דברים אבל דווקא בגלל הידיעה הזאת אנחנו יותר נוטים לשלול.
נשלח ב-1/4/2010 01:05
(תעשי אנטרים זה יעזור לקרוא מה את כותבת)
האינטרנט זה סיפור אחר. הסיפור ששמעתי הערב הוא מזעזע, נכנסו לר' אלישיב זוג להתיעץ הוא רוצה גנרטור היא עולה מארה"ב והיא רוצה מזגן ולא נוח לה גנרטור. ואמרו לרב אלישיב שהיא התרגלה לזה כי בבית שלה אין גנרטור, אז הרב אלישיב אמר 'למה אין לה בבית' אז אמרו לו 'כי היא גרה בחו"ל', אז הוא שאל 'נו ואז מה למה לא עשו'? הוא אפילו לא חישבן שבחו"ל אין בעיה של חשמל בשבת, פשוט הוא כבר לא בגיל לעשות את זה. וממילא להחתים את הגדולים על אינטרנט זה הזוי כי אין להם שום יכולת לדעת על מה מדובר. ובמיוחד שמוסרים להם נתונים שגויים.
אבל כשאני דיברתי על לדעת התכוונתי אפי' לאיך מיצרים שמפו, היום יש להם את היכולת להעמיק בכל דבר יותר ולכן מוצאים יותר בעיות. אבא שלי טען לי, שהסיבה בגלל שעולם הישיבות התרחב ואנשים בסגנון בריסק ודומיהם (כל המחמירים) יש להם השפעה גדולה יותר משהיתה פעם רק על הקהילה שלהם.
נשלח ב-1/4/2010 22:38
אכן.
וכששוללים את הכל זה נראה לא אמיתי ויכול לגרום להתרחקות מהשוללים ולהתיר יותר מהמותר.
צריך לדעת להסתכל עמוק, פנימי, אמיתי.
נשלח ב-2/4/2010 12:19
הגיוניי כתב:
:
כמה שיותר אסור ככה אני יותר יהודי!
המשפט הזה בפני עצמו ודאי שהוא טעות לחשוב ככה אבל אני מערער קצת על הנכונות שלו כי לא נראה לי שבאמת זה מה שמניע את האנשים לעשות את ההרחקות והחומרות היתירות שלהם אלא באמת איכפת להם מלהיכשל, חז"ל עשו חומרות והרחקות לפי מה שהם ראו לנכון אבל היום וכל פעם לפי מצב הדור יש עוד דברים שחכמים לא דיברו עליהם והם צריכים חיזוק, ודאי שאתם יכולים לחלוק ולומר שאנשים לא עושים את זה לשם שמים אלא מכל מיני אינטרסים שלהם כמו פלאפונים כשרים בשביל לקדם מכירות וכדו' אבל הנקודה האמיתית שעומדת מאחורי הדברים האלה זה לא המחשבה שיהודי צריך לאסור על עצמו כמה שיותר אלא באמת להתרחק מן הכיעור ומן הדומה לו.
נשלח ב-2/4/2010 12:25
הראיה כתב:
תוספת:
לי אישית לא תהיה טלויזיה בע"ה אלא מסך בגלל הסיכון מול התועלת שיכולה להגיע בדרכים אחרות אך אני מבין מאד את אלו שהיא שוכנת בביתם...
למחשבה...
א. לאיזה מסך אתה מתכוין? ב. נראה לי קצת סתירה מה שאתה כותב, אם אתה מבין שהנזק יותר גדול מהתועלת יוצא שבסך הכללי זה דבר פסול כי אפילו אם יש כמה נקודות תועלת אבל משקל הנזק מכריע את הכף, ככה אתה אומר. אז איך אתה יכול להבין את מי שיש לו דברים כאלה הרי הוא לא פועל בהתאם לשיקלול הנתונים הנכן?! או שנראה לך שמי שיש לו אומר לעצמו שלא יקרה לו שום נזק מזה, הרי זה הבל הבלים!
נשלח ב-2/4/2010 14:53
מצטערת כאשר אני כותבת מהר נוצרות שגיאות כתיב רבות.
תראו, רוב המחמירים לא מחמירים באמת כי הם מבינים את הסיבה לחומרה אלא בגלל שהם תמימים ורואים שהשכן/הקרוב משפחה מחמיר ולכן גם הם מחמירים, בסופו של דבר הם הופכים את הטפל לעיקר ואת העיקר לטפל, ולצערנו זוהי אחת הבעיות הגרועות בחומרות האלה לדוגמא: אדם מסוים מקפיד ומחמיר לטבול במקווה בכל יום, אבל הוא כלל לא שומר על איסורי איחוד, ומתוך זה הוא הגיע למעשי גילוי עריות שאיני רואה לראוי לפרטם כאן. (לא סתם נתתי את הדוגמא הזאת, המקרה קרה במשפחתי הרחוקה)