| נשלח ב-1/10/2010 13:18 |
|
| |
אמת
האם ניתן להגיע לאמת (המחייבת את כולם...) ?
דעתכם ואח"כ אכתוב את דעתי שכבר נכתבה כאן באחד הדיונים...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 18:43 |
|
| |
חד משמעית לא! אין אמת אבסולוטית! (אולי זה משפט האמת האבסולוטי היחיד בעולם...) אולי יש רעיון של אמת אבל בשום פנים זה לא יחייב את כולם באופן שווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 19:09 |
|
| |
כנראה לא הסברתי את עצמי מספיק טוב. חששתי מההבנה הזו בדבריי בגלל מה שכתבתי "מחייב את כולם"...
ודאי שיש הבדל בין אדם לאדם ומה שנכון לגבי אדם מסויים לא יהיה נכון למשנהו.
אך האם אני לדוגמא יכול להגיע לדבר כלשהו המחייב גם אנשים אחרים. לדוגמא - בתור "יוסי" לא נכון שתשתה חלב בבוקר. באותה מידה לומר מה הוא צריך לעשות מבחינה מוסרית וכו'...
וישנם כמובן דברים השייכים לכולם - אולי לא בכל מצב ובכל זמן - אבל באופן כללי...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 19:18 |
|
| |
| הראיה כתב: |  | האם אני לדוגמא יכול להגיע לדבר כלשהו המחייב גם אנשים אחרים. לדוגמא - בתור "יוסי" לא נכון שתשתה חלב בבוקר. באותה מידה לומר מה הוא צריך לעשות מבחינה מוסרית וכו'...
|
|
אתה מתכוין האם יכול להיות דבר שיחייב שתי אנשים שונים בשווה? או דבר שלא מחייב אותי אבל אילו הייתי מישהו אחר זה היה מחייב אותי?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 21:21 |
|
| |
הראשון שכתבת כלול במשפט האחרון שלי בהודעה הקודמת : "וישנם כמובן דברים השייכים לכולם - אולי לא בכל מצב ובכל זמן - אבל באופן כללי..."
והדבר השני הוא מה שהתכוונתי במשפט שציטטת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 23:42 |
|
| |
אז ככה, כיון שאני יוצא מנקודת הנחה שאין אמת אבסולוטית אז היה מתבקש לומר שכשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהן שונות וכך גם אמת שלהם שונה, כל אחד והאמת שלו ואיש באמונתו ובאמיתתו יחיה. אבל כיון שהשאלה קיימת לא על אמת אחת שתחייב את כולם אלא האם היא יכולה לחייב יותר מאדם אחד, על זה אני אומר שיתכן שכן כלומר לא בהיבט הכללי והמקיף אלא השלכות של אמת בנקודה מסוימת יכולות להשליך על שני אנשים בשווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 23:58 |
|
| |
א. מה עם החלק השני?
ב. בעצם החלק השני מבטא חשיבה שכל אדם יכול לחשוב לגבי חבירו בכך שהוא מתנתק מאישיותו - וחושב - אדם שהוא במצב X בזמן Y ויש לו Z - צריך לפעול כך...היתכן?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 12:04 |
|
| |
ממש תחית המתים כאן בפורום,
לדעתי בוודאי שיש אמת אבסולוטית, כמו שיש בינה אבסולוטית, הרי בלי זה לא היה קיום לאנושות, כמו שפות ומתמטיקה,
הרי ברגע שהאנושות תגיע להאמת האבסולוטית זוהי בעצם הגאולה שאנו משתוקקים לה,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 12:19 |
|
| |
מקסמן, אם יש איזו אמת אבסולוטית נעלמת שאין לנו גישה אליה, יכול להיות אבל אין לי טעם לדבר עליה ולהתייחס אליה, אני התייחסתי לנידון אם יש אמת אבסולוטית שיכולה לחייב את כולם בשווה ועל זה אמרתי שבשום פנים ואופן לא. (גם האמת שאתה מדבר עליה לא תחייב את כולם בשווה, יש יהודים ויש גויים וכו')
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 12:22 |
|
| |
מי אמר שאי אפשר להגיע אל הגאולה? להביא את הגאולה... זה תלוי בנו...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 12:34 |
|
| |
חזן,
זה לא נכון שהגאולה העתידית יהיה רק ליהודים,
אפי' אם תפקיד היהודים יהיה ככהן מול שאר השבטים, אבל נעזוב לרגע את העניין הגאולה,
אני מתכון לומר שכמו שיכול להיות מתמטיקה אחידה כי הבינה של האדם היא אחידה, וכן יכול להיות מציאות של שפה אחד לכל האנושות, כך גם חייב להיות אמת אחידה,
אני חושב שכל העניין שיש דעות רבות באנושות זה לא בגלל שאין אמת אבסולוטית, רק מסיבות אחרות לגמרי,
הרי תסכים איתי שאין אפשרות לחלוק במתמטיקה, כי היא בנויה על הבינה, לכן אם דעות היו רק לפי הבינה, אז לא הייתה חילוקי דעות בשום נושא שהיא כמו במתמטיקה,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 12:45 |
|
| |
מקסמן, אני לא אומר שהגאולה העתידית תהיה רק ליהודים אולי כל העולם יגיע למדרגה רוחנית גבוהה יותר, יכול להיות, לא מעניין אותי כרגע, אני רק אומר שהאמת שתתגלה לא תחייב את כולם בשווה אלא כל אחד ואחד לפי מה שהוא. והדמיון שלך למתמטיקה הוא יפה אבל התשובה היא כי מתמטיקה וכל מדע מדויק אחר הוא שווה בכל למרות שהדעות של כל בני האדם שונות בגלל שהדיוק והשוויון שלו לא קשורים בכלל לדעות בני האדם אלא הוא מדויק בזכות עצמו וכמו פיזיקה למשל, זה שהשמש עושה כל 24 שעות סיבוב מסביב לכדור הארץ זה שווה אצל כולם ולא קשור בכלל לדעות בני אדם (יכול להיות שכל אחד יראה את השמש בזמן אחר אבל לא קשור לענין שלי כרגע) אבל כשמדברים על אמת שכל הענין הוא לתפוס השקפה ודעה מסוימת בזה כמו שהדיעות שונות ככה האמת שונה. ושוב, אני מדבר על זה שהיא לא תחייב את כולם בדיוק אותו דבר אולי אם יהיה לנו אפשרות להגיע לאמת עצמה נראה שהיא אחת אבל איך שהיא נתפסת אצל האנשים היא שונה מאחד לאחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 13:04 |
|
| |
חזן:
אולי תתן דוגמא אחד או שנים,
אני נתתי דוגמא מי המתמטיקה, בכדי לומר שהבינה היא אחידה בכל אדם,
הבעיה לדעתי היא שהאדם לא מחבר את הבינה לחכמה שהיא דעת, ולכן יש חילוקי דעות,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 13:07 |
|
| |
מה שנתפס שונה אצל אנשים לענ"ד אינו אמת. בתור חותר לאמת לדעתי ניתן להגיע גם לדבר שאדם אחר צריך לעשות...ובחשיבה מעין זו האמת היא אחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 13:22 |
|
| |
לדוגמא, התורה היא אמת מוחלטת נכון? ואם כך אז גם המצוות שכתובות בתורה הם אמת מוחלטת? ובכל זאת יש מצוות שהם לא נוגעות לכלל האוכלוסייה למשל מצוות רק לכהנים, אז בשביל מי שהוא לא כהן זה לא נחשב אמת?! בודאי ובודאי שזו אמת מוחלטת אבל היא לא מחייבת אותו! (עכשיו במקרה נפל לי דוג' מהתורה אבל זה לאו דוקא קשור לתורה) יכול להיות גם משהו מוסרי שבאופן כללי אמור לחייב את כולם אבל מישהו מסוים במצב מסוים לא יצטרך לנהוג ככה זאת אומרת שהאמת הכללית לא מחייבת אותו בשווה עם כולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 13:29 |
|
| |
חזן:
לא זה לא דוגמא טובה, כי לא תרצח היא לא הבסולוטית ? היא הבסולוטית אבל במקום שהאמת מחייב לרצוח אז האמת הזו היא הבסולוטית כרגע, השאלה האם כל האנושות יסכים עם זה ? לא עושה את זה לא אמיתית,
|
|
|
|
|