בית פורומים פורום הפילוסופיה

דעת - הצטרפות לאני

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/9/2011 14:38 לינק ישיר 
דעת - הצטרפות לאני

רציתי לברר משהו...
שמעתי ממישהו שיש מושג כזה שכל ידיעה של אדם, נתפשת ומצטרפת אצלו ע"ג דבר קודם, עד ששורש כל הידיעות הם צירוף לאני שלו. כלומר שכל הידיעות מצטרפות לאני של האדם.
אני לא בטוח שהבנתי דבריו.
האמנם כך? מישהו יכול להסביר דבר כזה?

דוד

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2011 16:42 לינק ישיר 

מהו 'אני', עצם כשלעצמו, אינני יודע להשיב. אבל אינני סבור שהוא הצטברות הידיעות שלו.

ומדוע ידיעות? היכן המראות, התחושות, החוויות. האם העובדה שאני יודע את משפט פיתגורס וההוכחה שלו מכלילה את המשפט הזה ב'אני' שלי? אולי אין זה אלא ידע השיך ל'אני', אבל לא ה'אני' עצמו.

לדעתי, ה'אני' עומד בניגוד לכל מה ש'נמסר' לו, והמסירה, מה שקלט וחווה וחשב, הם שבונים אותו כעומד מולם ונושא אותם. בלי אותה קליטות מבחוץ הוא כלי ריק. אבל כשקלט ובנה את החוויות והמחשבות, הוא עומד מולם, מלווה אותם, אבל למרות כל השנויים הוא נשאר זהה לעצמו.

יחד, ה'אני' והמכלול שהוא נושא איתו, מהווים דמות מסוימת. בכל זאת, אינני יכול לזהות בין שני הדברים, למרות שהם קשורים היטב, בגלל אותו ניגוד שבין ה'אני' הזהה ורצף השינויים שחלים עליו. אני מודה שהעניין קשה.

אפשר שכמה מונחים עשויים לעזור לנו.

סובייקט

Eng. subject

Latin   subiectus

sub = under, below, beneath [Greek: hypo]

iacere = to throw [ject באנגלית]

hence: to throw or place beneath מה שמונח למטה

הסוביקט הוא ה'אני', זה שחושב, קולט, מתכוון. הוא הנושא שיש לו תארים, שחלים לגביו שינויים ובכל זאת הוא מה שמתמיד בכל השנויים האלו ונשאר זהה לעצמו.

הסובייקט הוא עצם, סובסטאנס, מה שעומד למטה, מה שמונח ביסוד כל השנויים

Lat. substantia

sub = under

stant = stand

אובייקט

Eng. object

Lat. obiectus

ob = toward, to אל, , לכיוון

iacere = to throw [ject באנגלית]

מה שנזרק לעבר, מה שמונח לפני, מונח מנגד, מה שמוצג [לנפש]

מה שאליו מתכוונת איזו הכרה שלנו.

כאן חשובה המילה 'נגד', האוביקט ניצב, מונח מנגד לסוביקט לאני. – בניגוד להנחה שהעלת.

יש באנגלית [במקור מלטינית] עוד כמה מילים שבנויות מ קדמה prefix המילה ject = להשליך

project

pro = לטובת, עבור, בשביל

לזרוק, להניח לטובת

eject

e = ex = החוצה

להשליך החוצה, לדחות

reject

Lat. re iacere להשליך הצידה, לדחות, לא לקבל

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2011 15:47 לינק ישיר 

שלום לכותבים הנכבדים! בשמחה מצטרף אני אליכם כפעיל ולא רק כסביל.. ולעצם הנושא, אני חושב שאכן ה״אני״ הוא ג ם מורכב מסך כל הידיעות שנחקקו בי. אולם, אני מגדיר זאת התובנות ולא הידיעות ואבאר בהמשך את ההבדל. כתבתי גם, כי צריך להבדיל בין הנתונים הבסיסיים שיש לכל אדם שנולד עמהם כגון כשרון (על כל סוגי הגדרותיו..) אופי, מזג, וכדו׳ אך אלו כלים שאיתם רוכש האדם את ידיעותיו ועל ידיהם הופכות הידיעות לתובנות אצל האדם שהם עצמם משמשות אח״כ לכלים (יותר עדינים ודקים) לקליטת ידיעות חדשות ולזה קורא אני- ״אני״.. כשאני מתכוין ל״אני״ המשכיל, החי, ההבדל בין הידיעה לתובנה הוא(אני מודע לכך שההגדרה לא מספיק ״הגדרתית״ אך זה מה שיש לי לעת עתה..) שהידיעה והמושג כשלעצמם לפני העיבוד השכלי של האדם כאינדיודואל (לפי שוני כליו לכה״פ!) הינם בגדר ״ידיעה״ אבל אחרי העיבוד (שהוא משתנה מאדם לאדם) הידיעה נחקקת באדם והופכת לחלק ממערכת ״עיבוד הנתונים״ שלו. ולכך, ככל שהמושג הנידון הוא יותר כללי וגס כך תרבה ההסכמה עליו בין בני האדם מכיון שמוח האדם לא ״מעבד״ אותו מספיק כדי שיהפוך לתובנה אישית ונפרדת של האדם הספציפי מזולתו. אך ככל שהמושג יותר פרטני ודק ומצריך להבנתו יותר חשיבה והתבוננות כך תקטן ההסכמה בין האנשים מחמת זה שאצל כל אדם ידיעה זו מקבלת את גווניו שלו על כל הבדליו מזולתו ומימלא לא הרי ידיעתו של פלוני כידיעתו של אלמוני לאותו מושג עצמו! ולכך אני אומר שידיעותי הם חלק מ״האני״ וה״אני״ מורכב בחלקו מתבונותי.. מקוה שהובנתי.. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2011 04:47 לינק ישיר 

כפי שהטיב להבדיל woland יש הבדל בין אובייקט לבין סובייקט, אם נדון מהו ה"אני" כלומר מהו גרעין האישיות שמבטא את האני, נפריד בצעד הראשון את הדברים שה"אני" מכיר שממילא הם חיצוניים לו, כשם שכל דבר שהעין רואה הוא חיצוני לה ואינו יכול להיות חלק ממנה, כשנזרוק את כל הקליפות נבחין לפתע שאין גרעין מכיון ש"אני" שאני מכיר בקיומו אינו באמת אני אלא משהו חיצוני, ואם ה"אני" לא קיים מי מכיר בדברים? לכן הדרך היחידה שלנו להכיר את האני היא רק על ידי הדברים שהוא מכיר בהם = תחושות, חוויות, מעשים וכדו', ואין לנו אפשרות לדעת על קיומו באמת, הרי לך שהידיעה שלך על עצמך היא רק את החוויות שחוית, וברגע שאדם יוריד חוויה מחוויות חייו זה כבר לא אותו "אני".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2012 22:43 לינק ישיר 

עצם העניין שהעלה דוד הוא לא כל כך ברור כי להגדיר את ה"אני" זה מסובך באופן כללי ועוד יותר מסובך להגדיר אותו ע"י דברים מבחוץ כלומר כל דבר שאני אומר שהוא "שלי" הוא לא יכול להיות "אני" הגוף שלי, הידיעות שלי הם שלי, אז מי הוא ה"אני"? ובזה אני מסכים עם מה שכתב עודד שהאני עצמו הוא בלתי משתנה רק עליו חלים רצף שינויים כמו הידיעות לדוגמא אבל האני עצמו לא ישתנה בכל שינוי של ידיעות כי א"כ אותו האני של היום הוא לא האני של אתמול אז מאיפה הוא הגיע?! כל רגע נולד אני חדש?! ודאי שזה משהו חיצוני לאני.
ואולי לזה התכוון גרוסמן שרצף הידיעות יכול להשפיע על הלך רוחו כל ה"אני" ואולי אפילו על ההזדהות שלו אבל לזה אין להסכים בשום פנים שהוא ישנה אותו
ודקרט, מה שכתבת הוא שאין אפשרות בעולם להכיר את האני רק דרך הפעולות שלו כמו שא"א להכיר את אלוקים רק דרך הפעולות והמדות שלו יתכן שכך ויתכן שלא אבל ודאי תסכים ששינוי הידיעות באדם לא יראה ויוכיח על שינוי האני כי אפילו הפעולות עצמם לא ישנו אותו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2012 15:03 לינק ישיר 

לגבי שאלת דוד, האם הידיעות מצטרפות לאני. יתכן שזוהי הדטרמיניזם. שבו האישיות היא אוסף של חינוך סביבה חוויות וכו' לגבי מה שהתפתח בהמשך האשכול, הגיוניי לא הוכיח למה לא יתכן שבכל רגע האני מתפתח לאני אחר. ואני כן מסכים לדברי דקרט שאי אפשר להכיר את האני אלא דרך התחושות חוויות פעולות וכו', ולכן יתכן מאד שהידיעות הופכות לחלק בלתי נפרד מהאני שאליו התכוון השואל. (כל עוד ולא מדברים על הנשמה שהיא חלק רוחני וכנראה בלתי משתנה שאין זה האשכול המתאים לדון בו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2012 18:31 לינק ישיר 

שלום סתגלן וברוך בואך. יתכן שצריך לנסח הוכחה ברורה יותר לאי שינוי ה"אני" אחשוב על זה עוד.
אבל גם אם אתה מסכים לדברי דקארט כמו שאמרת, עדין זה לא אומר שה"אני" עצמו עובר תהליך של שינוי ובאמת יכול להיות שהכי הרבה אפשר להכיר את האני דרך הפעולות שלו אבל עדין לא תכיר את האני עצמו שתוכל להסיק שהידיעות שינו אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2012 01:50 לינק ישיר 

תודה הגיוניי, (רק לידיעת.(, הכינוי הקודם שלי היה המחשבון, הייתי מנותק מהמחשב כשנה, ואני לא מצליח להיכנס דרך כינוי זה). אם שמת לב, כתבתי יתכן מאד,היות וזה באמת לא מוכרח אך גם לא מופרך. עד כמה שזכור לי היו בעבר כמה אשכולות בנידון זה, הלא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > דעת - הצטרפות לאני
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext