מהו 'אני', עצם כשלעצמו, אינני יודע להשיב. אבל אינני סבור שהוא הצטברות הידיעות שלו.
ומדוע ידיעות? היכן המראות, התחושות, החוויות. האם העובדה שאני יודע את משפט פיתגורס וההוכחה שלו מכלילה את המשפט הזה ב'אני' שלי? אולי אין זה אלא ידע השיך ל'אני', אבל לא ה'אני' עצמו.
לדעתי, ה'אני' עומד בניגוד לכל מה ש'נמסר' לו, והמסירה, מה שקלט וחווה וחשב, הם שבונים אותו כעומד מולם ונושא אותם. בלי אותה קליטות מבחוץ הוא כלי ריק. אבל כשקלט ובנה את החוויות והמחשבות, הוא עומד מולם, מלווה אותם, אבל למרות כל השנויים הוא נשאר זהה לעצמו.
יחד, ה'אני' והמכלול שהוא נושא איתו, מהווים דמות מסוימת. בכל זאת, אינני יכול לזהות בין שני הדברים, למרות שהם קשורים היטב, בגלל אותו ניגוד שבין ה'אני' הזהה ורצף השינויים שחלים עליו. אני מודה שהעניין קשה.
אפשר שכמה מונחים עשויים לעזור לנו.
סובייקט
Eng. subject
Latin subiectus
sub = under, below, beneath [Greek: hypo]
iacere = to throw [ject באנגלית]
hence: to throw or place beneath מה שמונח למטה
הסוביקט הוא ה'אני', זה שחושב, קולט, מתכוון. הוא הנושא שיש לו תארים, שחלים לגביו שינויים ובכל זאת הוא מה שמתמיד בכל השנויים האלו ונשאר זהה לעצמו.
הסובייקט הוא עצם, סובסטאנס, מה שעומד למטה, מה שמונח ביסוד כל השנויים
Lat. substantia
sub = under
stant = stand
אובייקט
Eng. object
Lat. obiectus
ob = toward, to אל, , לכיוון
iacere = to throw [ject באנגלית]
מה שנזרק לעבר, מה שמונח לפני, מונח מנגד, מה שמוצג [לנפש]
מה שאליו מתכוונת איזו הכרה שלנו.
כאן חשובה המילה 'נגד', האוביקט ניצב, מונח מנגד לסוביקט לאני. – בניגוד להנחה שהעלת.
יש באנגלית [במקור מלטינית] עוד כמה מילים שבנויות מ קדמה prefix המילה ject = להשליך
project
pro = לטובת, עבור, בשביל
לזרוק, להניח לטובת
eject
e = ex = החוצה
להשליך החוצה, לדחות
reject
Lat. re iacere להשליך הצידה, לדחות, לא לקבל
עודד