משפחות מרובות ילדים - פחות IQ להורים
מצורף קובץילדים זה שמחה?
רשימות | 11.9.04
http://www.notes.co.il/benbasat/7523.asp
"תביאו שניים תביאו שלושה
תביאו ארבעה ילדים
תקבלו שיכונים עם כניסה ומטבח
ושני חדרים קטנים"
ילדים זה שמחה...שלמה בר פועה ברגש רב את המילים של יהושע סובול. קשה למצוא מישהו שיצא נגד הקונספט הזה, אולם העניין, מסתבר, לא כל כך פשוט. בימים האחרונים מסתובב בכמה וכמה מגזינים ברשת, לרבות בסוכנות הידיעות הבריטית Ananova, ספור על מחקר בנושא ילדים שבוצע במכון האמריקאי ע"ש קינסי, באוניברסיטת אינדיאנה בארה"ב.
כדאי לשים לב לסיפור הזה. על פי המחקר שנערך במשך חמש שנים, הבאת ילדים לעולם מביאה, בדרך כלשהי, להנמכה משמעותית של ה-IQ של ההורים! נשמע פסיכי לגמרי, נכון? שימו לב לפרטים: המחקר, כך על פי הכתבות, החל בשנת 1999 וכלל עריכת מבחני אינטליגנציה ל- 200 זוגות נשואים, שהתכוונו ללדת ילדים בשנים הקרובות. כל הזוגות, למעט 27 זוגות, אכן הביאו ילדים (זה שמחה) לעולם. כל זוג שילד, עבר מבחן אי-קיו נוסף, 6 חודשים אחרי הלידה. כאשר השוו את התוצאות, לפני ואחרי, נמצא כי כל המעורבים (173 הזוגות) הגיעו במבחן השני לתוצאות נמוכות יותר, בין 12 ל-20 נקודות בממוצע.
תוצאות מפתיעות לכל הדעות. מי שדווקא לא הופתע, היה מנהל המחקר, ברנש עם שם אסיאתי: ד"ר הוסנג לי. הוסנג, צוטט כטוען שהמחקר הוכיח היפותזה קודמת שלו, וילדים אכן מעכבים את פעילות המוח. וזה לא הכול. מאחר ושני ההורים מאבדים אינטליגנציה, מסיק מכך הדוקטור, שהגורם לאובדן הוא פסיכולוגי ולא פיזי. התוצאות גם מלמדות לדעתו כי כאשר נולד התינוק, החלק במוח שגורם לנו לחשוב בצורה אובייקטיבית, הוא זה שסובל את הפגיעה המשמעותית ביותר. הישגי ההורים במבחן גם מסבירים, לדבריו, את אותה תופעה מוכרת כל כך, לפיה כל צמד הורים סבור כי הילד שלו הוא הפקח בכתה, אפילו אם הילד שמדברים בו, הוא סתום לחלוטין. "האנשים האלה שהיו פעם אנשים נבונים עם ראש פתוח", מסכם לי, "מאבדים את שקול הדעת, ומאשימים, פעם אחר פעם, את המורה, בזמן בעצם שהילד הבינוני שלהם, שוב דפק את המבחן".
הסיפור המשעשע הזה מסתיים בהבטחתו של הוסנג שמכון קינסי ימשיך לעקוב אחר אותם הזוגות שנבחנו, על מנת לבחון, בעיקר, שתי שאלות: האם הורים שממשיכים להביא ילדים, ממשיכים גם לאבד איי-קיו? ושאלה לא פחות מעניינת: האם התהליך של אובדן התבונה הוא הפיך, וכאשר הילדים גדלים ועוזבים את הקן, הגלגל מתגלגל חזרה?
קטע מוזר תודו. המחשבה הראשונה שלי הייתה שכתב אותו הורה מתוסכל, שהילדים שלו שיגעו אותו, עד שלא יכול לשאת יותר. כל הסימנים הראו שמדובר באגדה אורבאנית קלאסית. באגדות הללו יש תמיד אלמנטים של מציאות. תיאור המעשה, יחד עם הפירוט לכאורה של העובדות, יוצר תמיד תחושה אמיתית ומעין אמינות חמקמקה. ערכתי כמה בדיקות. באתר האגדות האורבאניות של about.com לא מצאתי שום רמז על הסיפור הזה. גם האתר של אוניברסיטת אינדיאנה לא גילה דבר וחצי דבר על המחקר הסנסציוני הזה. משם עברתי לגוגל. חיפוש אחר הדוקטור Hosung Lee הביא לי 35 עמודים, רובם ככולם על המחקר החדש הזה...
האם יכול להיות באמת שכולנו הפכנו למטומטמים יותר, אחרי שהבאנו ילדים לעולם האומלל הזה? לא וויתרתי. המסע הבא היה לאתר של מכון קינסי, הקשור לאינדיאנה. עיון חטוף בפרסומי המכון עורר בי בתחילה את הרושם כי הגעתי לאתר פורנוגראפי. למדתי שם על הרבה מחקרים חדשים בתחומים של עוררות מינית, שגיאות בשימוש בקונדום, אורך הפינס וליקויים בתפקוד המיני. מה שלא היה שם זה מחקר על ליקוי שכלי. רגע לפני שהתיאשתי הגעתי לדף החדשות. שם, ליד הבשורה על מינויה של מנהלת חדשה למכון המין המפורסם (מזל טוב גב' היימן) הופיעה הפסקה הבאה, שגרמה (גם) לי, סוף סוף, לבוא על סיפוקי:
It's a hoax- The Kinsey Institute is NOT involved in a study about IQ; we have no reason to believe that IQ changes after childbirth. This story is circulating through emails, and is not true. The Kinsey Institute has not been, and is not involved in this 'study.' But thanks for checking!
הפורומים שלי:
טיפים לחיים קלים (נבחר ידיעות לשנת 2003)
http://3466.hydepark.co.il
מחקר חדש קובע http://8888.hydepark.co.il

|
|
|