בית פורומים פורום הפילוסופיה

"ראש הפילוסופים היווני"?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/2/2009 23:53 לינק ישיר 
"ראש הפילוסופים היווני"?

ר' יאיר בכרך, בשו"ת חוות יאיר, פותח את תשובה ט' במילים:  "כתב ראש הפילוסופים היווני: אהוב סוקראט, אהוב אפלטון, רק האמת אהוב יותר".

מי זה ראש הפילוסופים היווני, והיכן נאמרה אמירה דומה לזו בספרי הפילוסופיה היוונית?

אגב, עצם האימרה פירושה, שהאמת חשובה יותר מזהות האומר. ולמעשה מצאנו במקורותינו אמרות רבות ברוח זו. למשל, רבי אברהם בן הרמב"ם, ב"מאמר על דרשות חז"ל", כותב: "החכמים ז"ל, אינם מעיינים הדעות ולא מביטין אותם אלא מצד אמיתתם ומצד ראיותיהם, לא מפני האומר אותו, יהיה מי שיהיה". וכן אבן גבירול: "אל תבוש לקבל את האמת מאי זה מקום שתבוא, ואפילו מאדם פחות". ועוד אחת שלו ברוח זו: "החכמה - אבידת המאמין, צריך שיבקשנה אפילו בדברי הכופרים".

בהקשר זה יש לציין גם את חידושו המופלא של רבי אברהם בן הרמב"ם, הכותב שהסיבה לכך שרבי יהודה הנשיא נקרא "רבינו הקדוש", נעוצה בכך שלאחר ויכוח בין חכמי ישראל לחכמי אומות העולם, הוא לא בוש להודות שחכמי ישראל טעו ("נראים דבריהם מדברינו"). וכך כותב רבי אברהם בן הרמב"ם: "ובאמת נקרא אדון זה, רבינו הקדוש, כי האדם, כשישליך מעל פניו השקר, ויקיים האמת ויכריענו לאמיתו, ויחזור בו מדעתו כשיתבאר לו הופכה, אין ספק כי קדוש הוא".

להרחבה ראו הלינק הבא:

http://www.limudyomi.com/Default.asp?sType=0&PageId=9551&MR=5

בכל אופן, מי שיודע מיהו "ראש הפילוסופים היווני" והיכן כתב כן, נא להשיב.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2009 01:18 לינק ישיר 

חושבני שמדובר באריסטו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2009 10:00 לינק ישיר 

טוב, די ברור שזה אריסטו, המוכר ע"י חכמי ישראל כגדול הפילוסופים. אבל איפה הוא אמר את הדברים המצוטטים? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/2/2009 04:35 לינק ישיר 

יחיאל, קודם כל אכן מדובר באריסטו וכפי שציין זאת בעל החוות יאיר בעצמו שם בסימן ר"י ואעתיק לך בזה לשונו: "... ואיפכא מצינו מ"ש ארסטו אהוב סקראט אהוב אפלטין /אפלטון/ והאמת אהוב יותר ובכה"ג שלימים וכן רבים כתבו כזה..." ע"כ. א"כ הוא גם מציין עובדה כי מלבד אריסטו רבים כתבו כן. וכמו"כ תשאל מי הם רבים אלו? האם הוא מתכווין לכל אותם שציטטו את אריסטו? מענין.

לגבי עצם פירוש האימרה כתבת כי האמת חשובה יותר מזהות האומר והבאת ציטטות מדברי החכמים לכך, הייתי אומר שניתן להוסיף את המשפט שמשתמשים בו רבים מקדמונינו, ראשונים ואחרונים "קבל האמת ממי שאמרה"  לי ידוע שעשו בו שימוש הרמב"ם, ריב"ש, מבי"ט ועוד רבים, אם ידוע לך מקור קדום יותר אמור נא לי.

אמנם בתור פירוש לאימרתו של אריסטו אני מסופק בדבר כי הנה אריסטו ודאי לא התכוון לאהוב האמת יותר מסוקרטס ואפלטון האנשים, א. מאחר ואיננו יודעים מתי אמר זאת יתכן ומסתבר גם שזה היה אחרי מותם והוא דיבר בלשון ציווי, עתיד, כך שאין לזה כל משמעות. ב. מה לו להכנס בענין זה שאין לו שום יחס לאמת שיאמר לאהוב האמת יותר מהם.
אלא ודאי התכוון לאהוב האמת יותר מדבריהם של אפלטון וסוקרטס, וא"כ האם ניתן לחשוב שבא לומר בזה שדבריהם אינם אמת, אתמהה?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2009 09:28 לינק ישיר 

תודה על המקור הנוסף בחוות יאיר. יצוין כי הראב"ד באחת מתשובותיו (תשובות ופסקים סימן לח) כותב: "מרוב אהבתי האמת וחשקתי בה, אני פונה פנים אליה ועורף אליך, אע"פ שאני הידיד שלך, כי אך האמת אהוב יותר, כאשר אמר אריסתבלוס (כנראה צ"ל אריסטוטלס, עיין הערת פרוייקט השו"ת) על אפלטון הפלספוסי. והידידות תעמוד במקומה הראוי לה".

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > "ראש הפילוסופים היווני"?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext