מספר, זה משהו וירטואלי, וממילא אינו ענין לנידונינו.
אלוקים, זה ישות, ואם הוא אין סוף, לא יתכן לקחת חלק ממנו, היות ואין מקום, לשים שם את החלק. שהרי הוא אין סוף. וככזה, הוא ממלא את כל המקום.
ידוע, שהחלק, קטן מהכל. כגון: רבע תפוח קטנה מתפוח. עכשיו נשאל, חלק הנשמה, היא קטנה יותר מהכל, או לא? והיות שבאין סוף לא שייך לומר קטן וגדול, שהרי מדובר באין סוף, ממילא כל מה שתעני לא תתקבל.
נשלח ב-6/4/2009 00:17
וואוו..קשה.
סדר:
מהבריאה יש הוכחה על הבורא.
לא ייתכן שהעולם תמיד היה כיוון שהוא דבר מתפתח.
לכל דבר שמתפתח חייבת להיות נק' התחלה.
אך א"כ - גם מהבורא ישנה הוכחה על בורא שברא אותו.
אא"כ הבורא הזה לא מתפתח = מושלם.
אם הוא מושלם - איננו מוגבל בזמן ואין לו נק' התחלה.
א"כ - האם גם אנחנו חלק ממנו?
הרמח"ל כותב שה' יכול להגביל את השפעתו על אדם או דבר מסוים.
נראה לכאורה שה' יכול להגביל את עצמו.
(אני יודע שהרבה לא יסכימו אבל פעם אמר לי מישהו על השאלה - האם ה' יכול ליצור אבן שלא יכול להרים? - "אנחנו האבן." - ה' הגביל את עצמו בכך שנתן לנו בחירה חופשית שאינה בידי שמיים בענייני יראת שמיים..אבל זה דיון ארוך...)
אני צריך לישון...ב"נ אמשיך מחר...
נשלח ב-17/4/2009 03:15
מחשבון, אם הבורא ברא את הנברא [המוגבל] מסתבר שהוא זה שהגבילו, והוא ברא גם את הכוחות הפחות מוגבלים אז מסתבר שהוא הבלתי מוגבל, [אם בכלל יש כזה דבר] א"כ הבורא הוא לפחות הכוח הפחות מוגבל.
נשלח ב-17/4/2009 11:18
באותה מידה שהאדם פחות מוגבל מהצומח, הדומם, ועוד הרבה...זה לא ממש חזק...לכן רשמתי את מה שרשמתי הודעה קודם...
נשלח ב-21/4/2009 14:07
אריסטו, שהבין שאלוקים קדום ובלתי מוגבל, האמין בקדמות העולם. וטען שהעולם קדום. והיחס בין אלוקים לעולם הינו אותו יחס של האור מהשמש, שאין לאף אחד קידום בזמן.
ולגבי האבן, אלוקים לא יכול. כמו שהוא לא יכול לברוא משולש עם ארבע צלעות.
נשלח ב-21/4/2009 20:32
מה הבעיה לומר לפי כל מה שדיברנו שיש לה' יכולת טכנית לברוא דבר שלא יכול להרים אלא שלא יתכן שיעשה את זה כי זה סותר את שלמותו?
ו...מה עם "הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים"? - זה לא משפט שמורה על כך שהקב"ה הגביל עצמו שאינו מתערב ביראת שמיים...? טוב נו, ניתן לתרץ בפשטות שאינו מתערב אך יכול להתערב...נחזור לשאלה הראשונה...
נשלח ב-21/4/2009 20:55
השאלה עם האבן היא לא שאלה על האבן דווקא. השאלה במילים אחרות הינה: האם אלוקים יכול לעשות משהו שהוא לא יכול לעשות? ועל זה התשובה שלילית. אין לזה קשר עם טכני.
נשלח ב-23/4/2009 09:14
זו לא השאלה. השאלה האם ה' יכול לעשות דבר שיגביל אותו אח"כ. בעצם - האם ה' יכול להגביל את עצמו.
ולמה לא ניתן לומר שטכנית הוא אכן יכול. רק שלא יעשה זאת לעולם כיוון שהוא מושלם.
נשלח ב-24/4/2009 09:17
הקפצה, המחשבון?
נשלח ב-26/4/2009 14:45
שיפור יחיד שהייתי מכניסה פה (לתשומת לב בעלי הסמכות) - שכל אחד יגיב למישהו מסוים, והתגובה שלו תכתב מתחתיו, כמו באתר כיפה למשל, כי קשה לנהל ככה דיון, רק כל אחד אומר את דעתו ועל כל דעה כזו צצות 10 שאלות.
כמה הערות לי:
למחשבון: אפשר לחלק אינסוף "ויפח באפיו" - "מאן דנפח מדילי נפח" - אלוקים הכניס בכל אחד מאיתנו מעצמו, פרור של אינסוף, ולכן בנשמה - הרצונות והשאיפות והדמיון הם אינסופיים.
להגיוני: אלוקים נקרא מקום כי הוא מקומו של עולם ואין העולם מקומו. כלומר אנחנו, כל הגלקסיות, נמצאים *בתוכו*. לכן אנחנו לא מלבדו, אנחנו בו.
להראיה: זו שאלה כבדת משקל! שאל אותי אותה בחור חילוני והסתבכתי נורא עם התשובה!
אם יש פה מישהו שבאמת מבין, מערכים או משהו, אני צריכה תשובה דחוף! בשביל עצמי, לא בשבילו!
נשלח ב-26/4/2009 15:43
אינסופית, אני מכיר את המשפט הזה שה' מקומו של עולם בל מה את מתכוונת שאנחנו בתוכו? כאילו הוא איזה ישות שמכיל בתוכו דברים??
ונניח שהוא מכיל בתוכו דברים אז הדברים האלה זה הוא בעצמו או לא? אם זה הוא בעצמו אז זה לא עוד דברים זה פשוט הוא בעצמו ואז חוזרת השאלה שלי שאנחנו זה הוא?!.. ואם הדברים שבתוכו זה לא הוא בעצמו אז אני שואל שוב שיש עוד מלבדו?!..
נשלח ב-26/4/2009 16:33
אפשר לומר שזה כמו הדברים שיש בתוך הגוף שלנו, אבל באמת, האם המעיים שלי זה אני?! האם האויר שיש לי בריאות זה אני?!
שאלה יפה שאלת, באמת.
זורקת כיוון נוסף -
האם הכוונה אינה שכלום לא *נחשב* מלבדו?
הרי אין הכוונה לטעון שהעולם לא קיים בעוד בוא כתה על בריאתו בתורה!
האם אין הכוונה שהמציאוצ של כולם בטלה לידו?
כמו שאני מגיעה הביתה ושואלת "מי בבית?"
אני לא מתכוונת שהשלחן והכסא יענו לי שהם בבית, נכון?
לא אותם סופרים!
ואם סופרים מתפקדים בכנסת לא סופרים את הדוכנים!
אז אולי הכוונה לומר: מבחינת אלוקות, הנהגת העולם, סיבוב כל העולמות ועוד דברים שאין לנו בהם מושג - אין כלום מלבדו!
אנחנו? בכלל לא בקטגוריה הזו, לא נספרים....
כמו נסורת בבחירות של הנגר הטוב ביותר...
מה אתה אומר?