| נשלח ב-27/3/2009 11:34 |
|
| |
בעקבות ההמלצות
קניתי את ספרו של חינקיס "לא מה שחשבת". אכן יש שם דברים מעניינים.
ראיתי שם שאלה אחת שטורדת את מנוחתי, ולא הבנתי את תשובתו. מדוע כשרואים מכונית מגובה של שלושים מטר, היא נראית קטנטנה? לכאורה בגלל המרחק. אך אם כך, מדוע כשרואים מכונית ממרחק של שלושים מטר, היא לא נראית לנו קטנה כל כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2009 08:14 |
|
| |
תכתוב באיזה עמ' שיהיה קל יותר לחפש, אולי אבין את תשובתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2009 12:37 |
|
| |
את השאלה הזאת חינקיס עצמו שואל, בכתבה על תעתועיו עשל המוח, והוא עצמו עונה עליה, שהמוח מקובע, וזה מה שהמוח מצפה לראות, ממילא זה מה שהוא רואה. תקרא את הכתבה עוד פעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2009 14:44 |
|
| |
מחשבון, מה פשר תחילת תשובתך "חינקיס עצמו שואל את השאלה הזו", אני יודע שחינקיס עצמו שואל את השאלה הזו, וזה בדיוק היה הרקע לשאלתי: קראתי את השאלה והתשובה בספרו של חינקיס, ולא הבנתי את התשובה.
קראתי את תשובתו, לפיה המוח מקובע וכו', אבל איך בדיוק נובע מכאן ההבדל בין מרחק לגובה? [לרותם - הספר כרגע איננו תחת ידי, אבל זה נמצא בפרק של תעתועי ראיה, לאחר שהוא מתייחס לגודל הירח בעינינו במצבים שונים].
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2009 18:01 |
|
| |
התשובה כתובה שם במפורש, רוני, המח שלנו מקובע למציאות מסויימת ורואה את מה שחושב לראות ולא בהכרח את מה שרואה.
בכתבה המקורית שהתפרסמה (ולא בספר) מופיע קטע נוסף חזק הממחיש את "מקובעות" המח:
עליך להסתכל במילים השונות, ולהגות בכל מילה לא את מה שכתוב אלא את הצבע שבו המילה צבועה. לכן במילה הראשונה עליך לומר "כחול" ולא "כתום":
כתום כחול צהוב
ירוק אדום שחור
אדום צהוב סגול
שחור ירוק כתום
סגול אדום כחול
כתום כחול ירוק
גם כאן המח קורא את המילה ומבקש להגות את המילה עצמה, אך החלק האחר שבמוח מזדהה עם הבקשה להגות את הצבע.
תוקן על ידי רותם24 ב- 29/03/2009 18:16:09
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 00:18 |
|
| |
פשר תשובתי. היות והוא עצמו שואל את השאלה, וגם עונה עליה. היה עליך להתאמץ כדי להבין. בשונה אם היו לך השגות!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 16:30 |
|
| |
מחשבון, מה לך כי תלין עלי על אי קריאת חינקיס, אם אינך קורא את שאלתי. כתבתי בפירוש, שקראתי את מה שחינקיס כותב ולא הבנתי את התשובה ואני מבקש הסבר. יותר ברור מזה?
ולגופם של דברים - זה שהמוח מקובע, זה נחמד מאוד (וזה גם חינקיס מפורש!), אבל עדיין לא הבנתי איך כתוצאה מזה נובע ההבדל בין מרחק של 30 מטר לבין גובה של 30 מטר. טוב, לא חשוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 18:25 |
|
| |
למה אתה מתייאש? בגלל שהמח מקובע הוא מצייר לעצמו את הגובה רחוק מהמרחק!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 18:47 |
|
| |
רותם, כתבת "בגלל שהמח מקובע הוא מצייר לעצמו את הגובה רחוק מהמרחק".
ובכן, אני לא מבין את זה. מה קיבע את המוח על טעות כזו, שהגובה רחוק יותר? אי אפשר סתם לומר שהתחשק למוח לקבוע דבר כזה, צריכה להיות לכך סיבה [אגב, לענ"ד, חינקיס אינו מתכוון לכך שהקיבעון גורם לכך שהגובה נראה רחוק יותר, כפי שכתבת, אלא למשהו אחר. אבל לא משנה, גם אותו אני לא מבין].
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 19:01 |
|
| |
בד''כ מה כשנמצאים בגובה רחוקים, משא''כ בראיה אופקית שזוהי מציאות יומיומית, ע''כ המח קיבע את עצמו לחשוב כך
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 19:10 |
|
| |
או, נקודת אור! לראשונה יש כאן תשובה שלא רק אומרת שהמוח מקובע, אלא גם מספקת סיבה נחמדה למה המוח התקבע לחשוב ככה, וזה בדיוק מה שחיפשתי.
אבל - עובדתית, אני לא בטוח שזה נכון. טייסים נמצאים כל יום וכל שעה בגובה. הם כן רגילים לזה. האם זה גורם להם לראות את המכוניות גדולות יותר? כמו כן, אני חוזר על דבריי שכתבתי קודם, שבחינקיס ההסבר הוא אחר (לא שחינקיס הוא תורה מסיני, אבל יש להניח שהוא לקח את זה ממאמר מדעי כלשהו).
בכל אופן תודה על ההסבר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 19:13 |
|
| |
אין על מה. לגבי הטייסים- מעניין באמת האם הם רואים את המכוניות גדולות יותר. יש כאן מישהו שיכול לספק תשובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2009 23:21 |
|
| |
בפעם הראשונה שהטייס טס, הוא ראה את המכוניות קטנות, וממילא למרות שכיום הוא רגיל לראות עצמים מגובה. זה כבר לאחר שהוא התרגל לראות עצמים קטנים מהגובה. ולכן גם טייס רואה מהגובה עצמים קטנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/4/2009 20:04 |
|
| |
אולי הראייה שלי שונה מזאת של חינקיס כי אצלי הפרופורציות בין הגובה למישור שוות כפי גודל המרחק.
|
|
|
|
|