|
|
| נשלח ב-16/9/2009 08:45 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | |
אלוקים יצר הכל בששה ימים ואחר כך נתן לאנושות לנהל את זה, ואיך שהכל התגלגל כולנו כבר יודעים
שבתחלה עלה במחשבה לבראתו במדת הדין,(כלומר צדק) ראה שאין העולם מתקיים, הקדים מדת רחמים ושתפה למדת הדין, (כלומר צדק) (אני עוד לא מבין איך הגענו לנושא הזה
ולמה כתוב באור בלשון יוצר ? ובחושך בלשון בורא ? מפרשים המפורשים ואני הצטט רק אחד, רד"ק ישעיהו פרק מה' ואמר על אור ושלום יוצר ועשה כי הם מעשה ועל חשך ורע אמר בורא כי אינה דבר כי הסרת האור היא החשך, והסרת הטוב והשלום הוא רע:
הנה טיפ בשבילך, למה חז"ל אומרים את זה, כי היה להם קשה את אותו שאלה של האבן עזרא, השאלה למה האבן עזרא ממשיך לשאול, אחרי התירוץ של חז"ל ? כנראה שהיה לו קשה כי הרי שבע מצוות כן נתן להם בלי לשאול אותם,ובכלל למה אלוקים צריך לשאול את האומות ? הוא נותן למי שהוא רוצה, ואולי האומות של אחר כמה דורות כן היו רוצים, קשה היה לאבן עזרא הפשט הזה כנראה
נ, ב, מישהו בכלל מתעניין בדיון שלנו כי נראה לי שאנחנו יכולים לעבור לצא'ט,
|
|
"ואחר כך נתן לאנושות לנהל את זה", לא יודע אם לצחוק או לבכות...
מכיר את השאלה ואת התשובות, אבל דוקא התשובה הזאת קשה, הרי בריאה זה יותר מיצירה ועשיה.
כנראה שיש הבדל בין שבע מצוות שעל זה הקב"ה לא שאל לבין קבלת כל התורה, למה אלוקים קבע את הדור ההוא שיקבע לכל הדורות בהמשך? ולמה אחד נולד כהן והשני ישראל? יש עוד מליון שאלות כאלה, לא יודע, לא מתערב לא בשיקולים, עם כל הכבוד, גדול עלי...
פשוט תבדוק את מספר הצפיות באשכול ותדע, יש כאלו שמשתתפים בדיון, בשקט... בלי שנדע..
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 12:36 |
|
| |
| yakov7 כתב: |  | "ואחר כך נתן לאנושות לנהל את זה", לא יודע אם לצחוק או לבכות...
מכיר את השאלה ואת התשובות, אבל דוקא התשובה הזאת קשה, הרי בריאה זה יותר מיצירה ועשיה.
למה אלוקים קבע את הדור ההוא שיקבע לכל הדורות בהמשך?
גדול עלי...
פשוט תבדוק את מספר הצפיות באשכול ותדע, יש כאלו שמשתתפים בדיון, בשקט... בלי שנדע.. |
|
א, אני מציע שתבכה, זה בכל זאת לא יעזור,רק ללכת בדרכיו של אלוקים, ומאד להיות זהיר,על החז"ל הזה אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת (משלי ל' ו') תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ את הנטיעות,(עיין ערך אומן בראש השנה)
ב, עיין שם במלבים בפירוש ובביאור המילות ובספרי דקדוק, וכבר לא יהיה לך קשה, אני אומר שוב ברור שסוף כל סוף אלוקים עשה הכל, אבל קין הרג את הבל, ובסוף כל צאצאי קין נהרגו במבול, וברור שנהרגו בגלל הבחירה שלהם אבל התוצאה היא שאלוקים שילם לקין בחזרה שלא נשאר מצאצאיו כלום חוץ מאשת נח, בגלל זה אמרתי לא לשחק עם אלוקים,
ג,זה בכלל לא קשה, כל הנערים שואלים את השאלה למה אני מחוייב משסבא שלי החליט, התשובה שלי כמו שלגרין של פרי יש כבר את כל העצים והפרות שעתיד לצאת ממנה, והגרין לא יכול להגיד אני רוצה להיות ירק למשל, וכמו על מחלות גנטיות האדם לא יכול להגיד למה אני וכו' והטענה הכי חזקה שלי היא, שאם הסבא היה מחליט לעשות חיים כמו שאתה רוצה לעשות חיים, לא היית נולד בכלל, כי כל זה שהסבא בחר לסבול ולהקים מסגרת משפחתית ולפרנס אישה וילדים ולחתן אותם הכל בגלל שהתורה אמרה לעשות,(כי מצד הכפירה ואבולוציה, הנשים המציאו את המסגרת המשפחתית, כמו שהרמב"ם כותב שגבר פגש אישה בדרך וכו' והמשיך לדרכו,בלי שום התחייבות מצדו, לתוצאה של מעשיו, כלומר האישה גידלה לבד כמו אצל חיות,)
ד, אני חושד בך שאתה מזלזל במתנה הגדולה שאלוקים נתן לך שהיא התבונה, הבקשה הראשונה בתפילה היא, אתה חונן לאדם דעת, ולמה כי זה הכי חשוב, נכון מוסיף דעת מוסיף מכאוב, אבל עדיף מכאוב עם דעת מי חיים בלי דעת עיין מה שחז"ל אומרים כל ת"ח שאין בו דעת נבלה טובה הימנו,
ה, כן חצי מזה מה שאנחנו שנינו נכנסים לכתוב ואחר כך לבדוק ולתקן וכו' אגב "נולד לכתוב" עוד בין החיים ?
תוקן על ידי maxmen ב- 16/09/2009 12:56:07
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 14:31 |
|
| |
| yakov7 כתב: |  | | פשוט תבדוק את מספר הצפיות באשכול ותדע, יש כאלו שמשתתפים בדיון, בשקט... בלי שנדע.. |
|
בדקתי גם שאם אתה נכנס לאשכול ועובד בין הדפים וכאן יש שש דפים, נרשם שש פעימות מונה,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 15:53 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | |
ד, אני חושד בך שאתה מזלזל במתנה הגדולה שאלוקים נתן לך שהיא התבונה, הבקשה הראשונה בתפילה היא, אתה חונן לאדם דעת, ולמה כי זה הכי חשוב, נכון מוסיף דעת מוסיף מכאוב, אבל עדיף מכאוב עם דעת מי חיים בלי דעת עיין מה שחז"ל אומרים כל ת"ח שאין בו דעת נבלה טובה הימנו,
|
|
אדרבה החכם הכי גדול יודע דבר ראשון שיש דברים שהוא לא יודע ולא מבין, ורק כך תתקיים חכמתו לגבי מה שהוא כן מבין, ואילו הכסיל בטוח שהוא יודע ומבין ללא מגבלה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 19:28 |
|
| |
| yakov7 כתב: |  | | אדרבה החכם הכי גדול יודע דבר ראשון שיש דברים שהוא לא יודע ולא מבין, ורק כך תתקיים חכמתו לגבי מה שהוא כן מבין, ואילו הכסיל בטוח שהוא יודע ומבין ללא מגבלה. |
|
א, ואז מה ? שלא אנסה ולהשתדל להבין ? זה כל התשוקה של חכם לרצות להבין הכול, רק ברור שחכם יודע שהוא עוד לא מבין הכל, אבל הפלוס של החכם היא, שאי אפשר לשבור אותו בזה שנגיד לו "חכם יודע שהוא לא יודע",או אתה לא מבין הכול אז אל תשאל, זה לדעתי מעשה יצר הרע, ועוד פלוס לחכם שאי אפשר למכור לו שטויות, ואם אברהם אבינו לא היה חוקר ודורש חוכמה, אלוקים לא היה מתגלה לו אחרי שבעים וחמש שנה של חיפוש, ולא היה עם ישראל ח"ו,
ב, ????????????.
תוקן על ידי maxmen ב- 16/09/2009 19:57:45
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 08:21 |
|
| |
| yakov7 כתב: |  | אפשר באמת להשוות את זה לגן ילדים, העניין הוא שאתה חייב להבין שאנחנו ה"ילדים הקטנים" שממש, אבל ממש לא מסוגלים להבין בראש הקטן שלנו את ה"גננת", לפחות את זה מצופה ממנו להבין, אתה לא יכול לומר "אין שום סיבה" או "יש סיבה", אתה יכול לנסות להבין מה קורה, אבל לא לדעת את הסיבות.
אתה אומר, שאתה רוצה להבין את אלוקים, אתה מתחפש לילד, אבל בחיי יום יום לא מהאמין בו, כלומר לא מבין אותו,
מזה יוצא שאתה בעצם גם לא סומך עליו, ואם אתה רוצה כן לסמוך אתה מתחפש לילד,
אבל לא לדעת את הסיבות.
אלוקים כתב את כל הסיבות בתורה,
תוקן על ידי maxmen ב- 30/08/2009 17:33:02
לא אמרתי שאני רוצה להבין את אלוקים מהסיבה הפשוטה שזה לא שייך, אני פשוט מאמין בו ולו, ומנסה "להבין את תפקידי בעולם", ולא "להבין את אלוקים", אלא להבין מה הוא רוצה ממני בעולמו.
אתה ממש הזוי בעניין, אתה מתיימר להבין את אלוקים לפחות כאילו אתה הסגן שלו או השותף שלו, אתה תוכל להמשיך להסתבך בזה, אבל בגישה כזו אין לך סיכוי להבין, לפחות תבין את זה: השכל האנושי שלך קטן מכדי להכיל תובנות מסוימות.
|
|
רמב"ם מורה נבוכים, ב' כ"ה:
"דע שעם האמונה בחידוש העולם נעשׂים הנסים כולם אפשריים ונעשׂית התורה אפשרית ונופלת כל שאלה הנשאלת בעניין הזה13, כגון שאומרים: למה נתן האל נבואה לפלוני ולא נתן נבואה לאלמוני? ולמה ציווה האל בתורה זאת לאומה מסוימת ולא לאחרים? ולמה נתן מצוות בזמן פלוני ולא נתן מצוות קודם-לכן ולא לאחר-מכן? ולמה ציווה ציוויים אלה ואסר איסורים אלה? ולמה ייחד את הנביא בנסים המוזכרים ולא אירעו אחרים? ומה היתה כוונת האל במתן-מצוות זה? ולמה לא שׂם בטבענו את הדברים האלה המצוּוים והָאֲסוּרים, אם זאת היתה מטרתו? תשובת כל השאלות האלה היא שייאמר: "כך חָפֵץ" או "כך הצריכה חוכמתו", כפי שהביא לידי מציאות את העולם בשעה שרצה14, בצורה הזאת15, ואין אנו יודעים את רצונו14 בכך או את בחינת החוכמה בייחוד צורותיו וזמנו16 - כן אין אנו יודעים את רצונו או מדוע חייבה חוכמתו לייחד17 את כל מה ששאלו עליו לעיל. אבל אם יאמר מישהו "התחייב שכך הוא העולם", יתחייב בהכרח שתישאלנה השאלות ההן כולן, ואין מוצא מהן אלא בתשובות מכוערות שמצרפות הכחשה וריקון של כל פשטי התורה אשר אין ספק בעיני בר-דעת שהם כפשוטם. "
לזה הייתה כוונתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 08:51 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אדרבה החכם הכי גדול יודע דבר ראשון שיש דברים שהוא לא יודע ולא מבין, ורק כך תתקיים חכמתו לגבי מה שהוא כן מבין, ואילו הכסיל בטוח שהוא יודע ומבין ללא מגבלה.
א, ואז מה ? שלא אנסה ולהשתדל להבין ? זה כל התשוקה של חכם לרצות להבין הכול, רק ברור שחכם יודע שהוא עוד לא מבין הכל, אבל הפלוס של החכם היא, שאי אפשר לשבור אותו בזה שנגיד לו "חכם יודע שהוא לא יודע",או אתה לא מבין הכול אז אל תשאל, זה לדעתי מעשה יצר הרע, ועוד פלוס לחכם שאי אפשר למכור לו שטויות, ואם אברהם אבינו לא היה חוקר ודורש חוכמה, אלוקים לא היה מתגלה לו אחרי שבעים וחמש שנה של חיפוש, ולא היה עם ישראל ח"ו,
ב, ????????????. |
|
לא מעשה יצה"ר, זו דרך החכמה האמיתית, לא להישבר מזה שלא יודעים משהו, אדרבה, כשאתה יודע מה 'לא' אז אתה יודע יותר טוב מה 'כן', כשהחכם יודע מה הוא לא יודע, אז את מה שהוא כן יודע, הוא ידע יותר טוב.
הרמב"ם ז"ל במו"נ:
"וכגון זה יקרה לך בהשׂגות השׂכליות. כי אם תעצור3 במקום הספק ולא תרמה את עצמך בכך שתחשוב שיש הוכחה מופתית למה שלא הוכח הוכחה מופתית, ולא תמהר לדחות את כל מה שלא הוכח4 הפכו, ותחליט להכחישו, ולא תשאף להשׂיג מה שאין ביכולתך להשׂיג, אזי השׂגת את השלמות האנושית ותהיה בדרגת ר' עקיבא, עליו השלום, אשר נכנס בשלום ויצא בשלום5 כאשר עיין בדברים המטפיסיים6 האלה.
אך אם תבקש השׂגה שהיא מעל להשׂגתך או תמהר להכחיש את הדברים אשר הפכם לא הוכח בהוכחה מופתית, או שהם אפשריים ולוּ באפשרות הרחוקה ביותר, תדבק באלישע אחר7: לא רק שלא תהיה שלם, אלא תהפוך הפגום שבפגומים, ואז יארע לך שיתגברו8 עליך דמיונות ונטייה לפגמים, תועבות ורעות, מכיוון שהשׂכל טרוד ואורו כבה, כמו מיני הדמיונות הכוזבים המזדמנים לעין, כאשר נחלשת הרוח הרואה9 אצל חולים, או אצל הנועצים עיניהם להסתכל בדברים מאירים או בדברים דקיקים.
וכמובן שגם זה רלוונטי כדי שלא תבין אותי לא נכון:
"אין הכוונה בדברים מפורשים אלה אשר אמרום הנביאים והחכמים ז"ל לסתום את שער העיון לגמרי ולהשבית את השׂכל מלהשׂיג את מה שהוא יכול להשׂיג כמו שחושבים הבורים והמתרפים, אשר קוסם להם לפרש את חסרונם וטיפשותם כשלמות וכחוכמה, ואת שלמות זולתם וחוכמתו כחיסרון וכחריגה מן התורה, שמים חֹשך לאור ואור לחֹשך (ישעיה ה', 20), אלא כל הכוונה היא להודיע כי לשׂכלים של בני-אדם יש גבול אשר בו הם נעצרים. אל תטיל דופי בביטויים שנאמרו על אודות השׂכל בפרק זה ובזולתו, כי הכוונה להדריך אל העניין המבוקש, לא לדייק את המהות האמיתית של השׂכל. לפירוט דבר זה מוקדשים פרקים אחרים18."
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 13:56 |
|
| |
| yakov7 כתב: |  | | וכמובן שגם זה רלוונטי כדי שלא תבין אותי לא נכון: |
|
יש לך מזל שהבאת את הסיפא ואם לא, הייתי מפרק אותך, סתםםםםםםםםם,
אי אפשר לצטט את המו"נ, כי הספר הזה היא יחידה אחד,
אני חושב שאין לנו ויכוח בכלל,