חזננו כתב: מה זה פשט? בפשטות אנשים יגידו שפשט זה בלי הסברים ופרשנויות רק להצמד לכתוב כמו שהוא, נכון? אבל זה לא יכול להיות כי אם נסביר על פי הפשט למשל את המשפט "ירדה אבן מעל ליבו" נצטרך לפרש שעשו לו ניתוח והוציאו לו אבן מהלב. אבל זה לא פרשנות נכונה של המשפט שרצו להגיד, אלא מה? זה מטפאורה, משל, לרעיון אחר שטמון במשפט, שירד לו איזה לחץ או מתח שרבץ עליו, זה הפשט של המשפט כמו שאני מבין אותו, זאת אומרת שהפשט האמיתי הוא איך שאני מבין את הנאמר, ואם ככה אז לפעמים כל אחד יכול להבין משהו אחר, אז יוצא שהפשט טמון בנו, באיך שאנחנו מבינים את הדברים ולא בדברים עצמם, אתם מסכימים? אם לא, אז תגידו לי, מהו פשט?
שאלה יפה, לדעתי: פשט הוא שורש המילה פשוט, פי' המשמעות הפשוטה שיוצאת מתוך הכתוב. אם המשמעות הפשוטה ביותר של הבנת המשפט 'אבן נגולה מעל ליבו' היא שעל ליבו היה לחץ מכביד, והוא הוסר, רק שזה מדומה במשפט זה לאבן מכבידה שנגולה, הרי שאע"פ שהייתי צריך לאמץ את מחשבתי, ולתרגם את המשל הטמון במשפט בכדי להבינו, בכל זאת המשפט באופן פשוט מאוד כותב את מה שרצונו לבטא. והרי זה כאילו נכתב כך: 'הלחץ המכביד סר מעליו, והוא הרגיש כאילו שאבן שהיתה בליבו נגולה'. והאבן משמשת רק כדוגמא פשוטה למציאות, רק שבדרך כלל כותבים זאת בקצרה, ומשתמשים רק בדוגמא. זה בכלל פשט, ואין אפשרות להבין את זה באופן אחר מכך, ואין זה תלוי בנו, ובאיך שאנו מבינים את הדברים, אלא זה עצמו כתוב בדברים עצמם. דוד.
 |
|
|