בית פורומים ישיבת הגולשים התמימים חבד

קורבנות התודה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/4/2006 13:32 לינק ישיר 
קורבנות התודה

אפשר לקבל רקע כללי , בקצרה, בבקשה?

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/4/2006 14:12 לינק ישיר 

ראשית, אזרחי, רעיון נפלא הוא להעלות על במה זו מדי פעם נושאים על מנת להכירם.
ידיעותי מצומצמות אך אנסה לתרום את חלקי.

קרבן תודה משתייך למשפחת קורבנות השלמים שאינן מועלים רק להקטרה אלא גם נאכלים ע"י כהנים
ובעלי הקורבן.

קורבן תודה, כשמו כן הוא, מובא בדרך כלל כשאדם חש צורך להודות לבורא עולם על דבר מה שיוצא
מגדר הרגיל שארע לו כגון יורדי הים, הולכי מדבריות, חבושי בית האסורים וחולה שנתרפא שהם
צריכין להודות שהרי אותם הזכיר הכתוב (תהלים קז) וסיים "יודו לה' חסדו ונפלאותיו לבני אדם
ויזבחו זבחי תודה ויספרו מעשיו ברינה."

ככלל, תודה איננה רק "הודאה/תודה על" אלא גם "הודאה ב". המודה מביע בתודתו כי הוא מכיר מהיכן
הגיעה לו הטובה ובעצם מבטא הכנעה כלפי זה שהעניק לו אותה. בתפילת שמונה עשרה ישנה ברכת הודאה
בה אנו מודים לבוראינו על כל הטוב שעשה איתנו, כראוי לנפטר מלפי המלך, אך הברכה פותחת במילים
"מודים אנחנו לך שאתה הוא ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו" ובאומרינו זאת אנו גם מבצעים כריעה
פיזית הבאה לבטא הכנעה. אנו לא רק מודים ואומרים תודה אלא גם מודים במובן של אדם המודה באשמה,
הוא מכיר באשמה. אני אומר לבורא שאני מכיר בכך שהוא בעל הכוחות כולם, כל אשר לי, מידיו הוא
ולפיכך אני חש גם תחושה חזקה, הבאה לידי מעשה, של צורך לכרוע ולהשתחוות לפני אותו בעל כוחות
כבירים, לו אני חייב כה רבות.

לא לחינם מתפלל שלמה המלך בעת חנוכת בית המקדש ואומר "בְּהִנָּגֵף עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל לִפְנֵי אוֹיֵב אֲשֶׁר יֶחֶטְאוּ לָךְ
וְשָׁבוּ אֵלֶיךָ וְהוֹדוּ אֶת שְׁמֶךָ וְהִתְפַּלְלוּ וְהִתְחַנְּנוּ אֵלֶיךָ בַּבַּיִת הַזֶּה: וְאַתָּה תִּשְׁמַע הַשָּׁמַיִם וְסָלַחְתָּ לְחַטַּאת עַמְּךָ
יִשְׂרָאֵל וַהֲשֵׁבֹתָם אֶל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נָתַתָּ לַאֲבוֹתָם". להודות אחרי נגף? דבר מוזר הוא. אך מכיון שהודאה,
הכרה היא בצורך שלנו בבוראינו, הרי הכרה זו עולה ובוקעת לא רק בעת הטיבו עמנו אלא גם ואולי אף
בעיקר בשעת צרה.

לכן אומר אסף (תהילים נ)
(ח) לֹא עַל זְבָחֶיךָ אוֹכִיחֶךָ וְעוֹלֹתֶיךָ לְנֶגְדִּי תָמִיד:
אין לי צורך בקורבנותיך....
(י) כִּי לִי כָל חַיְתוֹ יָעַר בְּהֵמוֹת בְּהַרְרֵי אָלֶף:
אתה באמת חושב שאתה יכול לתרום לי?
(יב) אִם אֶרְעַב לֹא אֹמַר לָךְ כִּי לִי תֵבֵל וּמְלֹאָהּ:
אך:
(יד) זְבַח לֵאלֹהִים תּוֹדָה וְשַׁלֵּם לְעֶלְיוֹן נְדָרֶיךָ:
(טו) וּקְרָאֵנִי בְּיוֹם צָרָה אֲחַלֶּצְךָ וּתְכַבְּדֵנִי:
וחוזר שוב:
(כב) בִּינוּ נָא זֹאת שֹׁכְחֵי אֱלוֹהַּ פֶּן אֶטְרֹף וְאֵין מַצִּיל:
(כג) זֹבֵחַ תּוֹדָה יְכַבְּדָנְנִי וְשָׂם דֶּרֶךְ אַרְאֶנּוּ בְּיֵשַׁע אֱלֹהִים:

את כל הקורבנות אין אני צריך, אני לא רעב. ישנם סיבות אחרות מדוע ציויתיך להקריבם.
הדבר אותו אני כן צריך הוא גילוי שמי בעולם. דבר זה מתבטא דווקא בקורבן התודה. בקורבן ההודאה,
בקורבן ההכרה הנכונה במצב, במציאותו של הבורא בעולם כגורם המקיים את העולם. תוקן על ידי - oolloo - 06/04/2006 14:25:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 14:19 לינק ישיר 

אולו, ישר כח.

אז בוא נאמר שמישהו היה בים, והיתה סערה, והוא ניצל.

עכשיו הוא רוצה להביא קרבן תודה לבית המקדש.

מה עליו לעשות?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/4/2006 14:48 לינק ישיר 

כל מי שהיה בסכנה וניצל חייב לברך  ברכת תודה.

הכרה בחסדי הבורא המתחדשים עימו יום ,יום  היא העמדה הנפשית הראויה ליצור כלפי יוצרו.

בסוף פרשת בוא מדבר הרמב"ן על  החשיבות  לזכור את נס יציאת מצרים,

ולספר בו, ושם יסביר באריכות , שבזוכרנו את דבר יציאת מצרים אנו מעידים

"שיש אלוה מחדשו ויודע ומשגיח ויכול.................  והמופתים הגדולים  עדים

נאמנים באמונת הבורא ובתורה כולה" ובנתינת תודה להשם אשר בראנו

רואה היא תכלית האדם ביכלל.

כוונת כל המצוות שנאמין באלוהינו ונודה אליו שהוא בראנו , והיא כוונת היצירה

שידע האדם ויודה לאלוהיו שבראו ,וכוונת רוממות הקול בתפילות וכוונת בתי כנסיות וזכות תפילות הרבים וזהו, שיהיה  לבני האדם מקום יתקבצו ויודו לאל 
שבראם והמציאם ויפרסמו זה ויאמרו לפניו: בריותך  אנחנו.

ולבל נטעה לחשוב שאותו רגש של הודיה ואותה הבעת תודה מקומה רק במקרה

של הצלה נפלאה,  אלא שנדע שהודיה לבורא היא חובת אדם ליוצרו יום יום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 14:49 לינק ישיר 

דייקת, רבינו האזרחי, כשאמרת שהוא *רוצה* להביא תודה, מפני שדבר ראשון צריך ליצור את הגורם המחייב בקורבן. הגורם המחייב, כמו בהרבה קורבנות אחרים, יכול להיות או נדר או נדבה. אני יכול לומר שאני נודר להביא קרבן תודה או לנדוב בהמה מסוימת ובמקרה כזה אם תינזק לא יצטרך להביא אחרת תחתיה. מכאן ואילך כל מה שנותר לו הוא להגיע לבית המקדש, להביא את הקרבן ולפצוח בהליך ההקרבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 14:53 לינק ישיר 

זה אל זה לכן אנחנו אומרים את ברכת ההודאה שלושה פעמים ביממה? תוקן על ידי - oolloo - 06/04/2006 15:44:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 14:53 לינק ישיר 

בוא נניח רגע בצד את נושא הנדר או הנדבה.

ובוא נניח שהוא רוצה לקנות כבר את הבהמה.

מה עליו לקנות?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/4/2006 15:17 לינק ישיר 

אני מקווה שאני לא מפריעה ,זה מענין גם אותי.

על זבח התודה יקריב חלות ומצות,

מאחר שכל קורבן תודה אינו נקרא "תודה " אלא זבח תודה , הרי ברור "שתודה" אינו הקורבן כי אם הבעת ההודיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 15:41 לינק ישיר 

מה, אין לו עדר שלו?
נו טוב.
הוא יכול לקנות בעצם כמעט כל מה שבא לו, צאן (כבשים), בקר (פרות), עיזים, גדולים וקטנים,
זכרים או נקבות. עוף הוא לא יוכל להביא.
זה קורבן תודה, מאוד ידידותי למתנדב.
אך לא זו בלבד, הוא נדרש להביא עימו גם 40 לחמים ב4 סוגים. חלק היה חמץ אך במצה היו גם חלות,
רקיקים ורבוכה. שלושה סוגי מצות שההבדל בניהם היה במרקם ואולי אף בצורת ההכנה (כמו טיגון).

מורכב.

יש לך רעיון מדוע בקרבן תודה יש פרטים כה רבים דווקא בנושא המנחה המגיעה עם הקרבן? ****************************************************************** זה אל זה בוודאי, אנחנו, כבדרך כלל, מביעים רגשות. רגש שמובע מראה כי הרגש אינו רק תחושה אוורירית אלא דבר פנימי ועמוק. אנחנו לא רק מאמינים בבורא אלא גם עושים מצות רבות המוגדרות כבן אדם למקום, ההאמנה לכשעצמה לא מספקת הן מפני שהבעתה המעשית נותנת לה את המשקל הנכון והעיצוב הראוי והן מפני שהעמדתה במבחן המציאות הוא גורם מהותי בהוויתה. התודה איננה הקורבן אך הקורבן, כמו עוד מעשים נוספים אפשריים, בא לבטא את התודה במעשה. תוקן על ידי - oolloo - 06/04/2006 15:51:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2006 08:54 לינק ישיר 

אז הוא כבר קנה כבש בן תשעה חודשים..

ויש לו 40 לחמים

כמה יין הוא צריך להביא, ואיזה?

איזה סולת בדיוק הוא מביא וכמה?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/4/2006 23:09 לינק ישיר 

יין? היו מביאים יין טוב. יש בזה הרבה פרטים, היין אסור שיהא מבושל כמובן (כרמל מזרחי לא טוב), צריך לעבור תסיסה ועוד. בסופו של דבר לוקחים מאמצע החבית (נקי יותר) את היין המשובח ומביאים אותו לבית המקדש. גם את בקמח הסולת היו דינים רבים, צורת הגידול (לדוג' שלא יהיה עליו צל), זמני הזריעה ועוד. אח"כ היה תהליך ארוך של ניקוי החיטים, טחינתם וניפוים. גם לגבי השמן היו כללים מהיכן וכיצד להביא. בסופו של דבר הוא מביא את הסולת, את השמן, הלבונה והיין. ביד השניה הוא מושך את הכבש. ועולה לירושלים ברגשות גיל ושמחה להביע את תודתו לבוראו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2006 12:42 לינק ישיר 

זה משנה אם הוא טמא או טהור?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/4/2006 22:42 לינק ישיר 

עדיף שיטהר קודם אך לעכב, כמדומני, אין זה מעכב. טמא לא יוכל לסמוך על קורבנו, גם לא יוכל לאכול מבשרו וברור שלא יוכל להכנס לבית המקדש (ובזה יש חילוקי דינים איזה טומאה הוא טמא). בוא נאמר שעדיף שיהיה טהור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2006 14:10 לינק ישיר 

בוא נניח שהוא נגע במת לפני כמה שבועות.

מה עליו לעשות אם הוא רוצה לאכול מהקורבן?

אגב, אולי 40 הלחמים (בעצם 36 כי 4 הוא נתן לכוהנים) הם בכדי שהסעודת הודיה שלו תהיה בגדול..ואז לא נעים אם הוא עצמו לא יאכל מבשר הכבש..

איך מטהרים אותו במקרה הזה, לפני שהוא מגיע עם הכבש והלחמים והיין והסולת, לבית המקדש?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/4/2006 14:20 לינק ישיר 

טמא מת? זו בעיה גדולה. הוא צריך טבילה והזאה בימים השלישי והשביעי לטומאתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2006 10:58 לינק ישיר 

ברשימת 613 המצוות, כותב הרמב"ם שמצות עשה מספר 107 היא, שה' ציוה את בני ישראל לדון בטומאת מת.

אז בוא רגע נמשיך קצת על המקריב שלנו.

בוא נאמר שהוא היה בספינה בים, כשהיתה סערה ואפילו חלק מהאנשים מתו והוא נגע באחד מהם אחרי שהוא מת.

כעת, לפני שהוא מגיע לבית המקדש אתה אומר שהוא צריך לטבול.

איפה הוא צריך לטבול?

מתי הוא צריך לטבול?

מה מזים עליו?

מי מזה עליו?

איך מזים עליו?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > ישיבת הגולשים התמימים חבד > קורבנות התודה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext