הנה סיפור מאתמול.
לראשונה בתולדות משפחת חן קניתי והבאתי הביתה ביצים לא לבנות אלא חומות.
אשתי היקרה בודקת כל ביצה בתוך כוס לפני שהיא משליכה אותה אל המחבת בכדי לוודא שאין שם דם.
אנחנו לא רוצים לאכול דם.
והנה במרבית הביצים נמצאו גושים חומים קטנים שצפים בתוך החלבון.
אשתי היקרה התחילה להתבלבל שם במטבח והיה שם הרבה איבוד חלבון ולכלוך.
אשתי צילצלה לגליקסמן חברת הביצים והם אמרו שמדובר בתוספי המזון המיוחדים שהתרנגולות מקבלות ושאין שום בעיה לאכול.
ישנו כלל שאומר שאין הנחתום מעיד על עיסתו. צילצלתי אתמוןל בערב לרב נחשוני שהוא ראש מחלקת הכשרות של ראשון לציון.
ראיתי תוך כדי שיחה שהוא איננו ממש מתמצא במה שאני מדבר.
"זה חום או אדום?" הוא שאל אחרי שאמרתי לו שזה חום,
"חום" עניתי.
"אז כנראה שזה לא דם" הוא ענה. " תוציא את זה ודי!".
סיימנו את השיחה ולא הייתי מרוצה. כי אין לי חשק שאני או אשתי נעסוק בהוצאת החום הזה כל ביצה באם באמת אין צורך בכך. וגם כשראיתי שהוא איננו אומר לי להוציא את החום בגלל שהנושא מוכר לו אלא בגלל שזה הפיתרון הכי קל בשבילו שהוא מצא לענות לי.
צילצלתי לרב הורוויץ שהוא אחד מהתלמידי חכמים שבקהילת חב"ד ראשל"צ ואנו רגילים לדבר על שאלות הלכתיות.
הוא אמר לי שהוא לא מכיר את הנושא אבל בנושא הכשרויות הכי טוב זה לשאול את הרב לנדו מבני ברק או את הרב רובין מרחובות לשניהם יש חברת כשרות רצינית והם חזק בתחום.
הוא צודק הם באמת תותחים אבל לא הצלחתי לתפוס אותם, והם בדרך כלל לא זמינים כל כך בטלפונים שהוא נתן לי. באמת אנסה להשיג את הנייד שלהם ולהבא אתקשר אליהם.
היום בבוקר צילצלתי למשפיע שלי שהוא לא רב אבל הוא זה שליווה אותי בשנים הראשונות שלי בתשובה ויש לו גישה בריאה ומעניינת וסוחפת כזו שלקח לי בערך 10 שנים להצליח לעמוד מולו עם עמוד שדרה משלי. אינני מצטער על כך, הוא קידם אותי בצורה יוצאת מן הכלל ואלמלא הייתי בטל אליו בשנים אלו, ספק גדול אם הייתי מגיע להיכן שאני נמצא שלדעתי זה מקום טוב.
על כל פנים שמו מוישה.
שאלתי אותו את מי הוא שואל שאלות בנושא הכשרות.
"את הרב נחשוני " הוא ענה.
אמרתי לו שצילצלתי כבר אל הרב נחשוני אבל אני רוצה לשאול גם את רובין ואולי יש לו את הטלפון שלו או של עוד מישהו שחזק בכשרות.
"אתה לא סומך על הרב נחשוני?" הוא שאל.
עניתי לו ששתי התשובות האחרונות שהרב נחשוני נתן לי לא סיפקו אותי [ השאלה הקודמת לפני כמה ימים היתה בנושא הפסיפלורה] ושלא תמיד הוא בעניינים אלא לפעמים קצת מעופף.
אז מוישה נתן לי את הסלולרי של הרב אשכנזי רבה של כפר חב"ד.
דיבורו של הרב אשכנזי איננו ברור וגם אם תדבר איתו בטלפון של בזק, תרגיש כאילו אתם בשני סלולרים עם קליטה חלשה.
ואני צילצלתי אליו מסלולרי לסלולרי.
מה שהצלחתי להבין ממנו על כל פנים היה שצריך לבדוק אם הביצים האלו שקניתי הם ביצי משק.
"אם אלו הם ביצי משק אזי ההפריה איננה ע"י זכרים אלא ע"י חום, ואז לכאורה אין בעיה" הוא אמר.
"ואם הם ביצי הפריה אז אולי יש בעיה, אבל אני לא מכיר את החום הזה אז צריך לראות".
הקיצר, מבחינתי העניין עדיין בבירור.
כשמוישה שאל אותי אם אני לא סומך על הרב נחשוני אז לא עניתי לו.
אבל לכם אני יכול לספר שהסוגיה שרצה לי בראש אחרי שמוישה שאל אותי את השאלה הזו היתה,
מתי סומכים על רב? כשאני לא יודע את התשובה והוא כן, ואני לא מצליח לרדת לסוף דעתו, והעניין אצלו בדוק וחתום.
מתי לא סומכים? מתי שהעניין לא חתום וסגור אצל הרב בעצמו אלא שהוא רק קרוב אל הנושא, ויש עוד מה לעשות בכדי להתקרב אל ידיעת רצון השם. יש עוד מה לברר ולכן לא צריך לקפוץ על ההצעה שהציע הרב.
והיה ואין לך זמן ויכולת כלל להתעסק עם הנושא? שאל רק ועשה מה הוא אומר וסגור עניין.
על כל פנים בפשטות, אני מניח שהיום הרבנים הם שימושיים מאד בכך שהם יכולים לקרב אותך אל התשובה ואף לעורר אותך על שאלות נוספות שקיימות בתוך השאלה שאתה שואל אותם [כגון הבדיקה איזה סוג ביצים אלו שהציע הרב אשכנזי]
ושימוש נוסף הוא בכך שאם אחרי שהבנת היטב את הנושא ועדיין אינך יכול להכריע בעצמך מה היא התשובה ואם ללכת באפשרות האחת או באפשרות השניה, שאל רב והסתלק מן הספק.