בית פורומים עצור כאן חושבים

פתיחות וסגירות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/8/2004 13:12 לינק ישיר 
פתיחות וסגירות

בתכנון לעתיד, ובשינויים שחייבים לחול - ויחולו - בחברה החרדית, שאלה אחת צריכה להעסיק את כולנו. והוא, עד כמה אפשר לחשוף את הנוער לעולם הרחב ולאפשרויות הקיימות? שאלה זו, היא הרבה יותר חשובה משאלה עקרונית לא פחות, והוא, כמה צריך לחשוף את הנוער לעולם הרחב?

כבר כתב הרמב"ם שאי אפשר לחיות בתוך חברה בלי להיות מושפע מהם. ומה שהיה נכון בימי הרמב"ם, הוא פי כמה וכמה יותר נכון היום, בעולם מתוקשר ומחובר, וכמו שמכנים אותו באנגלית The Global Village.

נסיון של הציבור החרדי לייצר לעצמם אי מנותק מההוואי החברתי שמסביבם, למרות שאפשר לומר שהצליחה בעבר, כיום האי ההוא מחובר לארצות שמסביב באין ספורגשרים ומנהרות.

השאלה היא רק, האם יש צורך לצמצם ככל האפשר ההשפעות הכל כך שליליות שמקורם בעולם הרחב, או אדרבה, לחשוף את הילדים והמתבגרים לתופעות האלו, בתקווה שהחוסן הפנימי והחינוך לערכים שהיהדות מעניקה, תתן להם את הכוח להתגבר ובסופו של דבר להתחזק מול הפיתויים החיצוניים.

אני חושב, שהשאלה הזאת כבר נידונה, והתשובה מורה כמעט בצורה חד משמעית שהסגירות עדיפה על הפתיחות.

אפשר להצביע על הציבור הדתי לאומי, כציבור שלא מצליח לעמוד בפני הפיתוי החיצוני. לפי מספרים לא רשמיים, 30% (!) מהציבור הדתי חזורים בשאלה בתקופת שירותם בצה"ל. אבל אי אפשר להביא הוכחה מהציבור הדתי לשאלה הנ"ל, כיון שהחינוך שלהם, הוא פשרני וחסר עקביות. כך שאפשר להניח, שהחילון היא תוצאה לפחות חלקית מהחינוך הלקוי.

אבל אפשר להביא דוגמא הרבה יותר מובהקת. כוונתי פה על חב"ד. הבסיס של חב"ד היא מרשימה ביותר, בחינוך לערכים נעלים וגבוהים מאד. הדרישות, הציפיות, העמדות, הם משופרא דשופרא. כל מי שמכיר את זקני חסידי חב"ד יודע שהוא עומד מול דמויות מעוררות הערכה. אפילו הפשוטים שבהם הם אנשים משכמם ומעלה. (פעם אחד בקרתי את ר' אליעזר ננס, הוא היה אז קרוב לגיל מאה, הוא סירב לקבל אורחים באותו שעה, כיון שעוד לא למד את הקביעיות שלו לאותו יום.) המצב בחב"ד היום, הוא עצוב מאד, אבל לפני שנפרט צריך להקדים קצת רקע.

כידוע, חב"ד שמה לה למטרה לקרב כל יהודי באשר הוא. לא אאריך על המניעים של המטרה ההוא. אפשר להניח שהרצון לקרב כל יהודי נעוצה בשיטה שלהם על מעמדו של חב"ד ביהדות ועל מעמדו של הרבי לעומת שאר הדור. יהיה אשר יהיה, חב"ד היא הראשונה שיצרה תנועה המונית של חזרה בתשובה. תחילת התנועה היא בתחילת שנות כהונתו של הרמ"ש ואולי גם לפניו, בשליחת שליחים למקומות מפוזרים בכדי לחזק היהדות. המשכו של התנועה היא בשנות הששים, כשהרבי מכריז על מבצע תפילין. בכדי לעודד אנשים להניח תפילין, נשלחו בחורים לרחובה של עיר והם הציעו לאנשים להניח תפילין. כשהרבי נשאל על ההשפעות השליליות של הרחוב, הוא ענה שהוא אחראי שלא יגיע שום נזק רוחני לבחור שנוטל חלק במבצע תפילין. הרבי המשיך בכל מיני מבצעים אחרים, ביניהם המצוה טנקס המפורסמים ועוד. בשנות השמונים התחילו בשידור שיחות של הרבי בטליויזיה, דבר שעורר ביקורת קשה מצד הציבור החרדי. תשובתו של הרבי היתה, שכל דבר ודבר אפשר לנצל לצורך עבודת השם, אפילו הדבר הנמוך ביותר, וזה כולל גם הטליויזיה.

כיום חמשים שנים אחרי עידודו של הרבי לחסידיו לצאת לעולם הרחב, אפשר למדוד את התוצאות. הבעיות הדתיות והחברתיות בחב"ד הם עמוקים וקשים מאד. (בטח יתקיפו אותי, שאני ליטאי שונא ישראל ועוד ועוד. אני מכחיש הנ"ל מכל וכל. כל מה שכתוב כאן אני יודע מכלי ראשון. אני יכול להציע לכל מי שמפקפק באמיתות הכתוב כאן, שיגש לחבדניק כנה ולשאול אותו אם מה שכתבתי נכון. עוד דבר, אני מכליל. ברור שיש הרבה מאד אנשים בחב"ד שהם עדיין משכמם ומעלה. אני מדבר פה אך ורק בצורה כוללנית.) עקב שידור שיחות הרבי בטליויזיה, חבדניקים רבים התירו לעצמם להכניס טליויזיה בבית, ומשם קל היתה הדרך לצפות בשידורים שאינם בהכרח מרבים תורה ויראה. כיום בחב"ד יש הקלה ואפילו זלזול מסויים אצל רבים בקיום מצוות. כ 40% מהבנות בכפר חב"ד יש להם חברים. חלקם שומרים על שו"ע יו"ד ואהע"ז וחלקם לא. הליכה לסרטים והקשבה למוזיקה לועזית וישראלית הוא דבר מקובל. המצב בישיבות זוועתי בקשר ללימודים והמשמעת. חשובי הרבנים של חב"ד מכניסים לבית עיתונים כמו ידיעות ומעריב. בכלל, חב"ד מזדהה יותר עם הציבור הדתי מהציבור החרדי, כפי שהוכיחה ההצבעה בבחירות האחרונות בכפר חב"ד. (יהיו אשר יטענו, שזה בגלל העמדה של המפלגות הדתיות בקשר לשלימות הארץ, ואשרי המאמין.) ברור שכל הבעיות הנ"ל קיימים בציבור החרדי הכללי. אבל הממדים של התופעה, רחבים בהרבה בחב"ד, מאשר אצל כלל הציבור החרדי.

כשאתה שואל חבדניק, איך זה שתנועה עם שאיפות כל כך גבוהות, שקעה לאן ששקעה, אתה מקבל מספר תשובות.
א. פתיחות של החבדניקים לעולם הרחב, בעידודו של הרבי.
ב. כניסת ציבור גדול של בעלי תשובה לתוככי חב"ד שהביאו אתם מטען שלילי.
ג. עיקר הכוח של חב"ד מופנה לציבור החילוני, בלי מספיק השקעה בציבור הפנים חבדי.
ד. המצב בישיבות חב"ד מצריך נידון כשלעצמו מעבר למה שהזכרנו, אלא שאין זה מענייננו.

ועכשיו, נחזור לשאלה שבה התחלנו. האם אפשר לחשוף את הנוער לעולם הרחב? איני יודע את התשובה בהחלט. אבל זאת תהיה טעות חמורה מאד אם לא נקח בחשבון לפחות, את הנסיון המר של חב"ד.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 13:24 לינק ישיר 

40% מהבנות בכפר חב"ד???

הסטטיסקה האחרונה מורה על 42.1% אם כי מחקר מעמיק מורה שב 23.1% מן המקרים לא מדובר בחבר במובן המקובל של המילה.

נו בחייך... מאיפה המספרים האלו?

במקום דיון מרתק בתובנות החברתיות שלך אני צופה כאן דיון אקדמי רב משתתפים בסגנון פורום בחדרי חרדים על מספרם היחסי של שומרי נגיעה בישיבת פונביז לעומת שמירת הברית בקרב הנוער של כפר חב''ד.

לו עמדתי במקומך הייתי מוותר על הדוגמאות הקונקרטיות שעלולות להסיט את הדיון והייתי מסתפק בהערה כללית על התרשמותך בדבר הסטיה התרבותית ומתרכז במשמעותה.

אני כשלעצמי אדפיס את האשכול כדי לקוראו באוטובוס המוביל למרכז לקשיש, ואשתדל להגיב ענינית על התובנה שלך במקום להתמקח על נכונות ודיוק התרשמותך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 13:39 לינק ישיר 

רב סיינפלד, עפר אני תחת כפות רגלך. הביקורת במקומה, ותודה שהעמדתני על האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 13:51 לינק ישיר 

איני במקומו של רבנו, אבל במקום שיש חילול השם אין חולקין כבוד לרב.

וכוונתי לזלזול המתנשא בחינוך הדתי לאומי.

הבה, פתח אשכול (ענייני, כדברי מרן, ולא מלא באחוזי-סרק וקיתונות לעג) שענינו השוואות ערכיות בין סוגי החינוך השונים.

הלא מטרת מאורי הפורום דנן שליט"א היא להוציא יקר מזולל, לקחת את המיטב שאפשר להוציא ממקורות שונים, ולהכניסם פנימה לקדושית דלמטה.

פסילת זרם מראש, מתאימה למקומות אחרים, לא לכאן.

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/8/2004 13:52 לינק ישיר 

chouteng
גם אם כל מה שאמרת, העובדות והפרשנות, אמת לאמתה, עדיין המסקנה שלך איננה הכרחית הואיל ואתה מתיחס לתקופה מסוימת. בתקופות קודמות היו לא מעט מקרים שעודף הסגירות גרם לפיצוץ אדיר, לדוגמא היישוב הישן בירושלים בתקופת קום המדינה, בתי ספר היו אסורים, לימוד שפות היה אסור, ובכל זאת היתה עריקה עצומה החוצה, ויהיו שיאמרו שזה אירע עקב העובדה שלאף אחד לא היו כלים להתמודד עם העולם החיצון, הן כלכליים והן ערכיים ובחשיפה הראשונה הכל התמוטט, כך אירע גם בליטא בין מלחמות העולם, אולם הרב הירש עם רמת פתיחות מסוימת רשם לעצמו הצלחות לא מבוטלות.

הסגירות מצליחה היום הואיל והציבור הסגור גדל מאד ואינו חייב להיות בחיכוך יוםיומי עם הצבור הכללי, הוא סמוך על שולחנו של כלל הציבור וממילא הוא יכול להשאר סגור, וגם מכיוון שאין אתגר תרבותי סוחף ברחוב הכללי. הציבור הד"לי חשוף לפיתויי העולם הזה והצבור החרדי עושה סובלימציה שלהם, אלם אם תגיע תקופת השכלה חדשה, מסופקני אם הסגירות תוכיח את עצמה.

תוקן על ידי - אריק123 - 19/08/2004 13:55:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 15:57 לינק ישיר 

CHOUT

כתבת:

לאחר שקבעת עובדות גם פיתחת תיאוריה:

לא אתייחס למספרים שאיני יודע מי קבעם, אבל אין ספק שקיימת בעיה, אך אינני חושב שהן תוצאה של הסיבות שמנית.

<"פתיחות של החבדניקים לעולם הרחב, בעידודו של הרבי">

דבריך מזכירים לי את דברי הרב שך שכבר עסקתי בהם באשכול מיהו מנהיג. אין ספק שהם דברי הבל בקצה העליון של הסקלה. כל אחד חשוף היום לעולם הרחב, ואף אחד לא זוחל מתחת לסלע, אתה צריך לשמוע דיבורי בחור ישיבה שהגיע לעונת הבתולות, כדי לדעת עד כמה הוא חשוף לעולם, עולם שאינו עולם הישיבעס.

<"כניסת ציבור גדול של בעלי תשובה לתוככי חב"ד שהביאו אתם מטען שלילי">

נראה לי שדווקא סיבה זו היא הסיבה הנכונה. אך לא המטען ה"שלילי" שהם הביאו אתם, הוא הבעייתי, אלא האפס שהם קיבלו בחב"ד, חומר אנושי זה לא למד ולא לומד רק צועק אני חב"די ויחי אדוננו מורנו ורבנו המלך המשיח. ומי אשם בכך? אותם הננסים והענקים שהזכרת, שהפכו את חב"ד מקבוצה חושבת לקבוצה של חסרי מוח.

הייתי שם וראיתי את זה קורה.

השטויות שהם הביאו מרוסיה, דוחים את כל מי שחצי מוח בקדקדו. ילד בעייתי צריך אדם נורמלי שיטפל בו, ואלה כמעט שאינם קיימים כיום בחב"ד, ומי שקיים נדחף לשוליים, הדיבורים על משיח שממתין מסביב לסיבוב, לא מדברים אליהם והם נאלצים לדבר עם עצמם.

<"עיקר הכוח של חב"ד מופנה לציבור החילוני, בלי מספיק השקעה בציבור הפנים חבדי">

אין לי אלא לומר, שאני מסכים אתך במאה אחוז, הציבור שבו הם פועלים הוא הציבור המתאים להם ברמת המשכל, זה הרבה יותר קל, שם אין בעיות לפתור.

תוקן על ידי - נישטאיך - 19/08/2004 16:01:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 16:15 לינק ישיר 

נישטאיך כתבת:

כל אחד חשוף היום לעולם הרחב, ואף אחד לא זוחל מתחת לסלע, אתה צריך לשמוע דיבורי בחור ישיבה שהגיע לעונת הבתולות, כדי לדעת עד כמה הוא חשוף לעולם, עולם שאינו עולם הישיבעס. ע"כ.

אני מסכים אתך שכולנו חשופים באיזה שהיא מדה לעולם הרחב. אני גם מסכים עמך שישנם הרבה בחורים המגיעים מבית חרדי, שההשראה והמושגים שלהם, רחוקים מעולם התורה.

מה שאני טוען, שבחב"ד בעיה זאת הרבה יותר נפוצה. לא רחוק מהדעת הוא, שלמציאת הבחורים ברחובות בריכוז ובתדירות כה גבוהה, יש קשר ישיר להבעיות שבתוך חבד.

וכמו שאתה מסכים שציבור הבעלי תשובה השפיעו לרעה על שאר משפחות חב"ד המיוחסות, כך אני טוען, שהציבור הכלל ארצי השפיע לרעה על חב"ד בגלל שחב"ד נחשפו להם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2004 16:19 לינק ישיר 

מאיזו חשיפה אתה חושש?

מחשיפה להשפעה השקפתית או מחשיפת חלקי גוף נשיים?

"אם פגע בך מנוול זה, משכהו לבית המדרש", הבעיה היא שבית המדרש התמלא מהם, ולא נותר מקום לבחורי ישיבה.

בחורי הישיבה הליטאיים כבר לא צריכים לצאת לרחוב, יש להם את הכל ב"ה in house.

לך לגאולה שבירושלים, ותמצא שאחת הישיבות הליטאיות הוותיקות שם, פתחה השבוע ישיבה חדשה, מפני שהישנה היה מלאה ב... של בחורי ישיבה.

אל תבקש ממני לנקוב בשם.

לחב"ד יש בעיה באופן כללי, והקרבנות הם הילדים, ולא שאלה של חשיפה לרחוב או להשפעה שלילית מאלו שבאו מהרחוב.

תוקן על ידי - נישטאיך - 19/08/2004 16:54:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 00:42 לינק ישיר 

נישטאיך,
ראשית, על הוורט עם המנוול בביהמ"ד (זו בהחלט לא הסכמה אלא רק ביטוי להנאה).

באשר לחינוך הד"לי, לענ"ד יש כאן טעות חמורה. ראשית, החינוך החרדי הוא הסיבה המהותית לכל התופעות החילוניות והד"ליות שאנו רואים היום. כולנו יצאנו משם. הרב קוק כבר עמד על הבעייתיות בתמונה שמציגה היהדות של היישוב הישן, ובנקודה זו (להבדיל מאחרות) הוא לגמרי צדק.
שנית, החינוך הפשרני אינו סיבה לא לנתח ולהשוות, שהרי התופעה של חינוך פשרני, כדבריך, היא גופא תוצאה של ד"ליות.
שלישית, הד"לים, בניגוד לחרדים, חושבים שכדי לבנות חברה בריאה ונכונה יותר עבור כלל הציבור, יש היתר לקחת סיכום על נוער שגדל כיום. החינוך שלהם לכל הדעות (ההגיוניות) הוא החינוך הלכתחילאי. החרדיות (השפויה, וגם צודקת) רק טוענת שכיום לא נכון לנקוט בדרך לכתחילאית. לפחות לא לגמרי.
על כן ה'קרבנות' החינוכיים שם הם תוצאה של כיוון אידיאולוגי וחינוכי מודע, שאמור, ואף בהחלט עושה זאת, להניב תוצאות בעתיד (על חשבון חלק מאנשי ההווה). הרמה הרוחנית והדתית מתחזקת שם מאד מאד, וכל מי שמכיר יודע זאת. ישנה שם תגובה הרבה יותר עמוקה (כמובן לא אצל כולם)לסובב, האידיאי והרעיוני. ולכן לטווח ארוך ללא ספק הם יצליחו יותר. החברה שהם מנסים לבנות היא החברה היהודית הנכונה, סליחה על ההכללה. הן כלכלית, והן תרבותית-רוחנית.
אני אומר 'הם' כי אני לא מחשיב עצמי חלק מהם, ולא חלק מאף אחד (פרט ל'דרך השלישית', ר' גציל).
השאלה הקשה היא מה אמור לעשות אדם פרטי, עם אורח חייו וחינוך ילדיו בתקופה זו, עד שנוצרת הדרך הלכתחילאית שאליה הם שואפים. כאן אני מסכים חלקית עם החרדיות, מתוך הרבה כבוד לאלו שחושבים אחרת בנקודה זו (ויש לי הרבה חברים טובים כאלה, שאינם פחות יר"ש ממני, ועוד הרבה יותר).
כשהגעתי לירוחם, שלחתי את ילדיי ישירות לחיידר החרדי, בעוד ששאר הרמ"ים בישיבת ההסדר שלנו שלחו אותם לממ"ד כאן מתוך מודעות גמורה (וכאב) לקרבן ולמחירים האפשריים.
נקודה לסיום, שתמיד עולה לי בויכוחים כאלה. בניגוד לנער חרדי שמגיע לצבא, ובד"כ מתקלקל, נער שיוצא לשם ממרכז הרב בד"כ חוזר מחוזק. על כן הטענה שהחשיפה לסובב מקלקלת היא תלויית אידיאולוגיה. תלוי עם איזה מטען ערכי וצורת הסתכלות באים למגע עם הסובב. מי שחושב שלצאת לשם זה כפירה וקלקול, יוצר במו ידיו את התופעה שכל מי שיוצא לשם מתקלקל.
אם יורשה לי, כננס על גבי ענקים. כבר במאבק עם ההשכלה נכשלנו (כולל גדולי הדור ההוא, שקטנם עבה ממתניי, באמת) בכישלון הזה, וכל החילוניות דהיום, היא תוצאה של הכשלון החרדי במאבק זה, ולא של הציונות הדתית (שגם היא תוצאה, מוצלחת יותר, של הכשלון הזה). במבט רטרואקטיבי, אנחנו יכולים להיות יותר חכמים מהחפץ חיים, ולהבין שאין ברירה אלא להתמודד ישירות עם הסובב. זה גם יוצר פחות מטען לוחץ, חברתית, וחינוכית, שיכול לפרוץ החוצה דרך שבאבניקיות וכדו'.
נכון שהתמודדות עם המודרנה, ועם ה'חוץ' בכלל, צריכה להיעשות בהדרגה, ולא מכיתה א'. אני בהחלט מסכים שבתחילה יש לשקוע בתורה, ורק אח"כ לפתוח לאט לאט. זאת לענ"ד טעותם העיקרית של הד"לים. הבעיה היא שאלו מהם שמתחילים ליישם גישות כמו זו, חוזרים ונעשים חרדים, ולא נפתחים גם בסוף. ייתכן שזה בלתי אפשרי כדרך לציבור שלם (שוב 'הדרך השלישית', ר' געציל).

סליחה שאני מאריך, אבל ההטחות האינסטינקטיביות הללו, שאני רגיל לשמוע אותן, ובד"כ הן מצביעות על אי היכרות עם 'החומר', מרגיזות אותי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 00:50 לינק ישיר 

מיכי

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 01:37 לינק ישיר 

chouteng,
פתחת אשכול חשוב אך לדעתי חוטא למציאות בציבור הד"ל.
(ואני לא מתכוונת לאחוזים..)

"אפשר להצביע על הציבור הדתי לאומי, כציבור שלא מצליח לעמוד בפני הפיתוי החיצוני."
קל מאד להצביע באצבע מאשימה ציבור שלם ככושל בדרכו במיוחד כשלא מסכימים עמה. עם הכל הכבוד (ויש כזה) נתקלתי בעבר וגם כיום בתופעות שונות (ולעיתים מחרידות) של חרדים לא מעטים שלא מצליחים לעמוד בפני הפיתוי החיצוני. ואין לי ספק שרבים מן המקרים בהחלט נובעים מאותה הסתגרות (קיצונית) והרצון לפרוק ולהתפרק.

..."כיון שהחינוך שלהם, הוא פשרני וחסר עקביות"
מעניין אותי על מה אתה מסתמך בקביעתך זו ומה כוונתך ב"פשרני" (בהנחה שהשילובים שמנסים לעשות בציבור זה מקורם ותכליתם אינה ב"פרווה")

כבוגרת "החינוך הלקוי" כדברך הייתי מציעה לך להתייחס לנקודות נוספות מעניינות -
מה המניעים לעזיבת הדת מתוך כל חברה, ומה רמת האנטיגוניזם (אם בכלל) שלהם לאחר מכן לדת.

אמת, רבים נוטשים את הדרך הד"לית שבה התחנכו, אך הפניה היא בהחלט לשני הקצוות (חילון או התחרדות).
אין ספק (לדעתי) שקל יותר להתפס לטוטאליות (וגם בתהליך ההפוך - רוב החוזרים בתשובה פונים לקו החרדי). יותר פשוט "לעשות מה שבא לי" או לחילופין להתמסר באופן טוטאלי לרב הראשון שנתקלת בו שיתווה את אורך חייך (במיוחד אם הוא מחמיר - מה רע?).
קשה/תובעני/דורש אומץ וישרות/מאמץ יותר לגבש זהות יותר מורכבת הנוטה לדרך אמצעית (ולא ממוצעת), לעשות סינונים ואיזונים מתאימים וכאן אני רואה את האתגר (שבעיני, רב משתתפי הפורום נוטלים בו חלק - ותקנו אותי אם אני טועה).

ולפני שאגרר (וזה לא יקרה) לקלישאות סטייל הגשר הקשר והפשר אני אבהיר שלענ"ד (העניה) בהחלט לציבור הד"לי יש עוד הרבה חושבים לעשות ולא מעט טעויות שצריך לתקן (ונראה שהביקורת שלי אינה מקומה באשכול זה).

בברכת אשריכם ישראל וגו',
החפ'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 02:42 לינק ישיר 

אריק:

הצבעת על נקודה חשובה, והוא, שסגירות יתר גם יכולה לגרום, ואכן גרמה בעבר, לבעיות. אני חושב שזה נכון. מה שניסיתי להראות, שעל פתיחות אפילו בממדים סבירים, משלמים מחיר יקר מאד. ואפילו לכשנניח שאנחנו משלמים מחיר על סגירות, היא לא מתקרבת למחיר של הפתיחות. ובזה תשובה גם לחפרפרת בנקודה הראשונה שהיא העלתה.

מיכי כתבת:

סליחה שאני מאריך, אבל ההטחות האינסטינקטיביות הללו, שאני רגיל לשמוע אותן, ובד"כ הן מצביעות על אי היכרות עם 'החומר', מרגיזות אותי.

אני חושב שאני מכיר את החומר קצת. הסתובבתי בין הציבור הד"ל, כך שאני מכיר אותם מקרוב. ואפילו נניח שאינני מכיר, הרי אתה בעצמך מודה שיש כיום בעיות בחינוך הד"ל, אלא שאתה טוען שבעתיד אין ספק שהחינוך הד"ל יצליח יותר. ומילתא דברירא לך מספקא לי. ובכלל איני בטוח, שיש לוותר על ילדים של היום, על הספק, תהיה קטנה ככל שתהיה, של מחר. ואפילו אם נניח שאתה צודק, שמהנכון והראוי להקריב הנוער של היום לצורך הדור של מחר, עדיין אפשר להביא הוכחה, שחינוך פתוח גורם לחילון. התיזה המרכזית שלי במקומה עומדת.

החפרפרת 007:

חינוך פשרני, הכוונה שטוב ורע לא מוגדר בשחור לבן, אלא באפור. תערובת בין בנים לבנות שלא למטרת נישואין. אהבת ישראל כערך עליון אפילו למסיתים ומדיחים רשעים ואפיקורסים. הקלה במצוות, רק משום ש"אנחנו לא פנטיים." ועוד ועוד.

את טוענת שהפנייה לקצוות הוא בגלל שהקצוות יותר מושכים. אפשר גם לומר, שלפעמים המרכז הוא לא מקום נוח. אי אפשר לרקוד על כל החתונות. וזה מה שהמכרז מנסה לעשות.

תופעת החילון וסיבותיו, אינם עניין לאשכול זה. גם אין לי בזה הרבה ידע ונסיון, כך שלא אוכל לחוות דעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 03:39 לינק ישיר 

אם כבר עושים השוואה בין החינוך החרדי לחינוך הדת"ל, מן הראוי לשים לב היטב לטעות אופטית מאוד רווחת. אמנם נכון שבקרב הדת"ל יש אחוז גדול יותר של אנשים ש"עוברים את הגדר". אבל לעומת זאת בציבור החרדי יש כמות לא מבוטלת של אנשים שמקיימים את הציווי: "היה יהודי בצאתך ובן אדם בביתך", ואני מתכוון כמובן למה שנקרא כיום ה"אנוסים החדשים".

וזוהי נקודה מעניינת למחשבה. שאצל המזרוחניק הטיפוסי אתה יכול לראות בקלות יחסית את מידת היראת שמים שלו, כלומר האדיקות שלו בהלכה, וזאת משום שבדרך כלל הוא גם לא ינסה להסתיר זאת. אולם בציבור החרדי, מסיבות חברתיות מובנות, אי אפשר בכלל להבחין מהחיצוניות של האדם אם הוא חרדי "אמיתי" או תינוק שנשבה.

עוד נקודה למחשבה, היא היחס להפרדה בין בנים ובנות. גם כאן למראית עין לציבור החרדי יש יתרון גדול על הציבור הדת"ל. אולם השאלה הנשאלת היא האם ההפרדה המוחלטת בין בנים לבנות בנוסף לגיל החתונה המאוחר מאוד שנהוג כיום - היא אכן הנהגה "בריאה" ? (וצרף לנאמר לעיל וע"ע תל-ברוך)

קל מאוד לזלזל למשל בבחור דת"ל שיש לו "חברה" ושהם לא "שומרים נגיעה", אבל מצד שני למרבה הצער קיימת התופעה של יחסים הומוסקסואלים בישיבות ה"קדושות". מה עדיף יותר, בחור שיש לו "חברה" או בחור שיש לו "חבר" ?

כמובן שנושאים אלה הינם מאוד מורכבים. יש בהם הרבה צדדים לכאן לכאן ולא ניתן לפסוק בהם הלכה בכמה משפטים. אבל בכל זאת רציתי רק לעורר את תשומת הלב לעניין זה.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 20/08/2004 3:42:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 04:19 לינק ישיר 

אם אורח חיים דתיים לא מסוגל לעמוד מול השפעות חיצניות, אם הדרך היחידה לחנך את הילדים היא להחביא מהם כל אופציה
אחרת, צריך לעורר סימן שאלה אם דרך זו באמת הדרך הנכונה.

היום גוזרים גזרות על גזרות, גדרים על גדרים, איסורים מחודשים בכל יום תמיד, בפחד שיצאו בני נוער לתרבות רעה. ההנחה הסמויה היא, שהדרך שלנו כל כך חסרת ערך, שברגע שנרשה לאנשים לטעום את החוץ, הם ישר יברחו אליו. אחרת, מה מאיים כל כך? למה שהחוץ יפתה כל כך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 07:14 לינק ישיר 

מיכ"א,

חן חן וייש"כ על דבריך: "נכון שהתמודדות עם המודרנה, ועם ה'חוץ' בכלל, צריכה להיעשות בהדרגה, ולא מכיתה א'. אני בהחלט מסכים שבתחילה יש לשקוע בתורה, ורק אח"כ לפתוח לאט לאט."

לו יהי כן מערכת חינוך כזו ואז נימצא בקדושית. השאלה היא במערכות שלפנינו מה ייעשה. גם בוגי טען בעבר שאף לדעתו יש לחנך עד לסוף הישיבה הקטנה החרדית ואח"כ "גם לא " לדל"י. גם אם נניח שצודק מבחינת רצון הווה [ראה אשכולך "ערכים חיצוניים"] מבחינה מערכתית אין דבר כזה עדיין יכול להתקיים ללא מסה קריטית חברתית. הצעיר בן חמש עשרה ביודעו שבגיל שבע עשרה הוא "יגדל" ויזניח את מה שמקדשים לו עכשיו, הרי לא יתקיים בידו הדבר.

פעם העלו כאן רעיון של "שולחן ערוך" לכל גיל [לאו דווקא כרונולוגי], זה גם יכול להיות מצויין עקרונית, אך איך תיפתר בעית חינוך הקטן מתוך חיקוי הגדול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 09:30 לינק ישיר 

רב צעיר:

אתה טוען שההפרדה בין בחורים לבחורות גורמת ליחסים הומוסקסואלים בישיבות. אני לא חושב שזה נכון. לא מיבעיא בציבור החילוני ששמה ההומוסקסואליות מצוי, על אף שיש עירוב מלא בין גברים לנשים. אלא אפילו בציבור הדתי אין לך את הנתונים להוכיח, ששמה אחוז ההומוסקסואליות הוא פחות מזה של ציבור בני הישיבה.

וזה מביא אותי לנקודה הבאה. קראתי בכמה מקומות על קיומם כביכול של יחסים הומוסקסואלים בישיבות. אני למדתי בישיבות שהיו שמה מאות בחורים, ובישיבה אחת היו יותר מאלף בחורים, ולעולם לא היה ידוע לי על שום מקרה של משכב זכר. (היה בחור אחד שהתחיל עם בחור אחר והעיפו אותו מהישיבה. ויש את הבחור ההוא בסרט של Trembling Before God שגם אותו העיפו מהישיבה.) השאלה היא אם בכלל ידוע למישהו על התופעה הזאת בוודאות, לא כעד מפי עד מפי כתבם. אני מניח שאפילו אם אחד מכיר מקרה כזה, הוא רק מכיר מקרה אחד או שנים ולא יותר. כך שאם התופעה אכן קיימת, אנחנו מדברים על אחוזים נמוכים מאד, בודאי פחות מאחוז אחד.

Kisarita:

אם תשאל בחור שירד מהדרך אם הוא חושב שעושה נכון, חלקם יענו שפשוט לא עמדו בפיתוי. אני לא חושב שזאת חסרון אם היהדות לא מחוסנת לגמרי כנגד הפיתויים שמצויים ברחוב על כל צעד ושעל. הרחוב, לפחות בהשקפה ראשונה, מציעה חיי אושר, סיפוק, הנאה ושמחה והכל בקלות. קשה מאד ליהדות שגם מציעה אותם דברים, הפעם בצורה אמתית, אבל בדרך של הסתפקות והגבלות, להתחרות עם הרחוב.

ווטו:

מה זה קדושית?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פתיחות וסגירות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext