| נשלח ב-3/11/2004 23:37 |
|
| |
הדולריזציה והחברה החרדית - סוציולוגיה
בעלי זכרון בפורום ודאי זוכרים שלפני מעט למעלה מעשרים שנה כיהן בישראל שר אוצר צעיר ונמרץ. "הכלכלה הנכונה" שהנהיג אותו שר אוצר הצליחה להביא לאינפלציה של 400% בשנה. אחת מתופעות הלוואי של מצב זה היתה נקיבת מחירים בדולרים. אותו שר אוצר נאלץ לסיים את תפקידו (ואת הקריירה הפוליטית שלו) לאחר שנחשפה תכנית הדולריזציה שלו, כלומר הצמדת השקל (אז עדיין שימשו שקלים ישנים) לשער קבוע וקשיח ביחס לדולר, שמשמעותה המעשית החלפת השקל בדולר כמטבע השליט במדינה. תכנית הדולריזציה מתה ונקברה קבורת חמור, ועם התיצבות האינפלציה נפסקה בהדרגה גם תופעת נקיבת המחירים בדולרים, והיא קיימת היום באופן כמעט בלעדי בתחום הנדל"ן.
ואולם, הדולריזציה (או יותר נכון, השימוש בדולר כמטבע מרכזי) לא מתה. במגזר אחד היא עדיין חיה ובועטת. בחברה החרדית הדולר הוא מטבע רב חשיבות. הלוואות ניתנות ומוחזרות בדולרים; בעלי מקצוע נוקבים את שכרם בדולרים (בעיקר בעיסוקים פנימיים לחברה החרדית – נניח, סופר סת"ם לא יבקש ארבעים שקל עבור מזוזה שכתב, אלא תשעה דולר); גמ"חים פרטיים, המהווים בנקים (בלתי מורשים) לכל דבר, מנהלים כספים בהקפים של מאות אלפי דולרים (ואולי יותר) – במטבע הירוק. מהן הסיבות לתופעה זו? אני איני חרדי, והכרותי עם החברה החרדית אינה מספקת כדי לתת תשובה חד משמעית. בכל זאת, אעלה כאן כמה סיבות אפשריות, ואני מזמין את החברים לאשר, לשלול או להוסיף.
1. איסור רבית: כידוע, ההלכה אוסרת על קבלת רבית בכל דרך שהיא, והצמדה למדד נחשבת אף היא כרבית (לפחות לחלק מהפוסקים). לפיכך, מתן הלואה והחזרתה בדולרים הם אמצעי נוח לשמור על ערך הכסף מבלי להכשל באיסור. אמנם, יש לעיין האם הדבר תופס גם למקרה השכיח למדי, בו העסקה מתנהלת בשקלים לפי שער יציג. כנגד אפשרות זו יש לציין כי זה כמה וכמה שנים שהדולר אינו שומר על ערך הכסף, ולמעשה השקל יציב ממנו בהרבה; כוח הקניה של שקלים כמעט אינו נשחק, ואילו כוח הקניה של דולרים בארץ נתון לתנודות חריפות יחסית, המצמצמות את יתרון שמירת הערך, עד כמה שהוא קיים. כמו כן, אין בכך כדי להסביר שימוש בדולרים בעסקאות שבטווח המיידי.
2. שמרנות בסיסית: החברה החרדית היא שמרנית מטבעה ומתקשה לשנות הרגלים; לאחר שהורגלה בשנות האינפלציה לשימוש בדולרים (באותם ימים שמירת ערך היתה בעלת חשיבות קריטית) היא מתקשה להתנתק מכך; כמו כן, השימוש בשקלים במקום דולרים מחייב מתן אמון מסוים בכלכלה הישראלית, והחברה החרדית, שהאמון שלה במדינה ובחברה בישראל הוא נמוך משל החברה החילונית, מתקשה יותר לבטא אמון כזה. כנגד טיעון זה ניתן לציין ששמרנותה של החברה החרדית לא הפריעה לה לקלוט חידושים ושינויים רבים – נניח, טלפונים ניידים – וכי היא מצויה זה שנים בתהליך מתמיד של השתלבות במדינה. החרדים נבונים מספיק כדי לא להסתבך בטורח של שימוש בדולרים ללא סיבה טובה.
3. קשר עם החברה החרדית בארה"ב: החברה החרדית, יותר ממגזרים אחרים בארץ, מקיימת זיקה הדוקה למקבילותיה בארה"ב ובארצות אחרות. במסגרת זיקה זו, שכיחות למדי העברות כספים – בעיקר משם לכאן, וכן תנועה דו סטרית לביקורים ועסקים. העברות אלה מתבצעות בדולרים. לכן, זמינות הדולר גבוהה יותר, והאפשרות להשתמש בו ללא צורך בהמרה (למשל, לנסיעה לחו"ל) היא נפוצה; שימוש כזה חוסך את עלויות ההמרה. לפיכך, השימוש רב יותר. טענה זו אינה מסבירה מדוע קיים שימוש בדולרים גם בין חרדים ישראלים שאינם עומדים בקשר רציף עם חרדים בחו"ל.
4. הצד השחור: כידוע, לכל שטר של דולר יש צד אחד ירוק וצד שני שחור. בחברה החרדית קיימת כלכלה שחורה בהקף משמעותי. את החלק השחור של הכלכלה נוח לנהל בדולרים; המטבע עובר לסוחר כאן, שם ובכל מקום, אין צורך בכמויות גדולות של שטרות כדי להעביר סכומים גדולים, הדולרים אינם נכנסים ויוצאים מבנקים מוכרים ולפיכך אינם נתונים לפיקוח של הרשויות (כאן, אגב, יש תפקיד חשוב לגמ"חים, המשמשים, כאמור, כבנקים), והסכומים המועברים בדולרים אינם מדווחים – לא מצד הנותן ולא מצד המקבל. מעניין לציין, אגב, כי קיימים תחומים בכלכלה הישראלית בהם מקובל ציון מחיר בשקלים הכולל מע"מ, או ציון מחיר בדולרים – שאינו כולל מע"מ. כמובן, גם כאן יש לציין שחלק גדול מהפעילות הדולרית הוא כשר וחוקי; סיבה זו מתיחסת רק לחלק הבלתי חוקי.
5. ההתנגדות למדינה: מטבע, כמו דגל, סמל והמנון, הוא מסממני הרבונות המובהקים של מדינות. המטבעות והשטרות הישראליים אינם רק מסמלים את רבונות המדינה, אלא הם עצמם עמוסים בסמלים וסממנים ציוניים מובהקים (גם אם לפעמים חתום עליהם דווקא חרדי כיו"ר המועצה המיעצת). לפיכך, אותם חלקים בחברה החרדית שהתנגדותם למדינה ולציונות עזה יעדיפו להשתמש במטבע זר, הנתפש כנייטרלי מבחינה ערכית, ולא להחזיק או להשתמש במטבע הציוני. כאן ניתן לטעון כי היום מעטים מאד הם אלה שקנאותם עזה עד כדי כך, ואצל רוב החרדים כבר התקהתה ההתנגדות העקרונית למדינה מספיק כדי שהדבר לא יפריע להם כלל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 00:33 |
|
| |
גו"ג,
אני חלוק עליך בנקודת המוצא. במגזר העסקי בהחלט מקובל לנקוב מחירים בדולרים (ודומני שאף הוכנס תיקון מיוחד בחוק לצורך כך, לפני מס' שנים).
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 01:29 |
|
| |
גם וגם
דבריך דברי טעם. כלומר, התרשמתי מהם ונראה לי שכולם תורמים לתופעה.
אני יכול להוסיף שבסעיף הראשון צדקת. הדולר, כל עוד מותר להחזיק אותו באופן חוקי - ויש אומרים: גם בלי זה (סמיילי) - נחשב כמטבע, ולכן מותר להלוותו ולהחזירו ללא חשש ריבית.
לעומת זאת, הלוואת כסף לפי שער יציג על מנת לקבל בחזרה דולרים או לפי שער יציג, זה כבר יותר בעייתי.
ראשית, הלוואת דולרים על מנת לקבל בחזרה דולרים או ערך דולרי אינה דבר פשוט. כאן כבר נזקקים להתרים שונים כמו "יצא השער" (יש שער ידוע ואפשר לקנות בו דולרים).
שנית,וגרוע מכך, בדרך כלל השער היציג אינו ערך הדולר כפי שהוא נמכר באמת, ולכן הלוואה לפי יציג יצאה מכלל הלוואת שקלים ולא הגיעה לכלל הלוואת דולרים. ולכן רבים אוסרים ונמנעים מזה. ולדעתי - בצדק. יש בכך איסור ריבית (כנראה מדרבנן).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 01:44 |
|
| |
טענה זו אינה מסבירה מדוע קיים שימוש בדולרים גם בין חרדים ישראלים שאינם עומדים בקשר רציף עם חרדים בחו"ל.
If you are doing business in the chareidy community you have to deal with USD weather you have Usa connections or not. Simply because a large portion in the overall business is done with USD from USA.
הצד השחור: כידוע, לכל שטר של דולר יש צד אחד ירוק וצד שני שחור.
That is because a large portion of the Chareidy people do not pay taxes whether they want to or not because they are legally not aloud to work.(they have no choice its a "GEZERA SHEIN HATZIBUR YOCHOL LAMOD BOH" starve your family or steal from taxes).
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1168936
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 08:40 |
|
| |
ממללא,
יתכן שבתחומים מסוימים במגזר העסקי מקובל לנקוב מחירים בדולרים; למרות זאת, התשלום הוא בשקלים (למיטב ידיעתי). עד כמה שידוע לי, התחום היחיד בו מותר לשלם בדולרים (לפחות בתחום הקמעונאי) הוא סוכנויות נסיעות; נסה לקנות בחנות רהיטים, ספרים, או כל חנות אחרת בדולרים, גם לסוכנות רכב חדש או משומש ונסה לקנות אותו בדולרים, וראה מה יקרה. בתחום החוק אתה מתמצא יותר ממני, ואיני יכול להתיחס לכך. מעבר לזאת, אמור לי: אם, נניח, בן דוד שלך יבקש ממך הלואה, האם תלוה לו 5000 שקל, או $1000?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 09:34 |
|
| |
כשהיחס למדינה הוא כאל בנק, אזי הבנק סוחר בכל סוגי המטבעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 12:35 |
|
| |
ראשית, אני מסכים לכל הסיבות במינונים שונים.
שנית, כדאי לא לפקס את הדיון על החרדים. אפשר לשאול באותה מידה: מדוע החילוניים או הד"לים, לא משתמשים בדולרים אלא בשקלים. מה רע בכך (ערכית, כלכלית, או אחרת. עיין ערך 'דולריזציה'. התגובות ההיסטריות שם היו עניין למחקר פסיכולוגי מרתק)? זה יכול להאיר באור חדש את השאלה הנוכחית, בלי פוקוס מיותר, ומטעה לפעמים, בחרדים.
בקשר לחרדים שלא מצויים בקשר עם חו"ל, זוהי טעות להסתכל על האדם הבודד כשעוסקים בכסף. כסף במהותו הוא יישות חברתית שמשמשת לאינטראקציה כלכלית בין אנשים שונים. על כן, אותם אנשים מצויים בקשר עם חרדים אחרים, וההם בקשר עם חו"ל. ממילא הדולר הופך הילך טוב יותר באותה חברה כולה.
וזה מוביל אותי לנקודה האחרונה. אם באמת נכון להסתכל חברתית, אז ייתכן שיש עוד סיבה לתופעה שצויינה ע"י גו"ג. החרדים מחוברים פחות לשאר החברה הישראלית, ולכן נזקקים פחות ותלויים פחות בשקל.
אציין כי זהו פן הפוך, אולם שונה, למה שצויין ביחס לקשר לחו"ל, שכן יש פרמטר של קשר לחברה בארץ מול הפנים-חרדיות הישראלית (חו"ל וכלל החברה החיצונית לחרדיות לא מכסה את כל התמונה. יש גם קשר פנים-חרדי).
הנפ"מ: אם יהיה רק חרדי אחד בקשר עם חו"ל, שירצה דולרים (תמיד מתחילים במיקרו כלכלה, או ב'חמור נקודתי'). ונניח שהחברה כולה מצויה בקשר רק עם חבריה שלה עצמה, ולא החוצה (גם לא לשאר תושבי ישראל). אזי ישנה אדישות כלכלית לשאלת דולרים-שקלים (שיווי משקל לא יציב, בפיסיקה ומתמטיקה: נגזרת מתאפסת ונגזרת שנייה שלילית: מכסימום). במצב כזה המערכת כולה תסתנכרן לדולרים בגלל אותו אחד שמזיז את השיווי משקל הלא-יציב לכיוון הדולר.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 13:49 |
|
| |
מיכי,
אני מסכים עם רוב דבריך, אולם דומני שה-"חמור הנקודתי" שלך (אני הכרתי אותו בגרסת "סוס כדורי") אינו מייצג את המציאות. המציאות היא שהחרדים רחוקים מאד מלהיות חברה אוטרקית המספקת את צרכיה; למעשה, הם נשענים על החברה החילונית לאספקת רובם של אלה, ולפיכך הם מחוברים בחיבור חזק אל המערכת הכלכלית הישראלית. החרדי הקונה חלב ולחם, מכונית חדשה, משלם חשבון טלפון או נוסע באוטובוס חייב להשתמש בשקלים. ניהול חשבון עו"ש, שימוש בכרטיס אשראי בארץ - כל אלה מתבצעים בשקלים. משכורות (לאלה העובדים חוקית), קצבאות, גמלאות - משולמים בשקלים. אין חרדי שאינו נאלץ להשתמש בשקלים לחלק נכבד מפעילותו היומיומית - ולכן, השאלה מדוע חרדים טורחים לנהל מערכת כפולה היא מעניינת.
לגבי השאלה מדוע חילונים ודת"לים משתמשים בשקלים - מן הסתם, התשובה היא שזהו ההילך החוקי, והמערכת הכלכלית בנויה בהתאם לו; שימוש במטבע אחר יחייב מאמץ שקשה לראות לו הצדקה. אם אתה שואל האם המדינה זקוקה למטבע חוקי משלה או שהיא יכולה לוותר עליו - זה כבר נושא לדיון אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 18:21 |
|
| |
גם וגם
נסה לקנות בחנות רהיטים, ספרים, או כל חנות אחרת בדולרים...."התשובה היא שזהו ההילך החוקי".
הצעתי: נסה באמת..אין דבר אחד המצויין לעיל שלא קניתי בפועל בארץ ובדולרים.
בחוק הדולר סחיר בכל עסקה אפילו ללחם וחלב.וכן, אפשר כמעט בכל חנות לשלם בדולרים.
(בציבור החרדי אין (כמעט) מי שלא יקבל דולרים בכל עיסקה)
"הם נשענים על החברה החילונית לאספקת רובם של אלה"
ניכר מדברי הבל אלו, שאינך מעורה כלל בציבור החרדי.
ואל תנסה לספר לי שאתה משלם על לחמם.הבלים.
עם כבר...רובו ככולו של "תקציבי הציבור" החרדי הם לחינוך.
ועם הכוללים והישיבות יחד, תקציבהם פחותים בהרבא מתקציבי האוניברסיטאות והתיכונים,פר תלמיד.עובדה.
ומכאן משתמע (לפי דבריך) שחרדי שעובד מפרנס אותך/ילדיך.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 19:39 |
|
| |
ציקלה,
בחנויות בהן אני קונה (רשתות השיווק, למשל), איש לא יקבל ממני דולרים. גם חרדים רבים נזקקים לשרותיהן של אלה. בציבור החרדי אין כמעט מי שלא יקבל דולרים - הרי זו היתה מהות טענתי. למרות זאת, גם בעל המכולת שמקבל ממך דולרים, משלם ל-"תנובה" ו-"אנג'ל" בשקלים. גם אתה לא שילמת חשבון טלפון וחשמל ולא נסעת ב-"אגד" בדולרים. לגבי החוק - למיטב ידיעתי, החוק אינו מתיר ניהול מסחר קמעונאי בדולרים בין תושבי ישראל, אבל יתכן שאני טועה. אולי יוכל ממללא להאיר את עינינו.
לגבי הישענותה של החברה החרדית על החברה החילונית, קודם כל הירגע מעט. לא טענתי שהחברה החרדית היא פרזיטית על חשבונה של החברה החילונית או שהיא אינה משלמת בעד מה שהיא צורכת, אלא שהיא אינה מספקת לעצמה את צרכיה, כלומר מוצרים ושרותים. אני מניח שתסכים אתי שהחברה החרדית נזקקת לחברה החילונית לשם אספקת חשמל, מים, ושרותי תקשורת; שחלק ניכר מהמזון שהיא צורכת מיוצר במפעלים חילוניים, שאת מכוניותיה היא קונה מסוכנויות רכב בבעלות חילונים ומתקנת אותן במוסכים חילוניים, וכך הלאה והלאה. לכן היא מחוברת בטבורה לחברה החילונית, מבחינה כלכלית. קשר זה מחייב כל חרדי להשתמש בשקלים לחלק ניכר של פעילותו הכלכלית, ולכן "הנחת האדישות" של מיכי אינה מועילה כנקודת מוצא להבנת המצב. לכל זאת אין כל קשר לשאלת התקציבים והפרנסה. לא טענתי שאני מפרנס חרדים, ואל תטען בשמי טענות כאלה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 19:47 |
|
| |
גם וגם
דומני שההסבר העיקרי הוא טריוויאלי. מרכיב מאד משמעותי מהכנסתם של חרדים בא בצורת תרומות מארה"ב, אם זה התרומות למוסדות, לכוללים או ליחידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2004 21:55 |
|
| |
א.אתה צודק
ב.דבריך "המציאות היא שהחרדים רחוקים מאד מלהיות חברה אוטרקית המספקת את צרכיה; למעשה, הם נשענים על החברה החילונית לאספקת רובם של אלה, ולפיכך הם מחוברים בחיבור חזק אל המערכת הכלכלית הישראלית."
הוצאו מהקשרם על ידי ואני מתנצל ע"כ.
ג.גם דברים אלו נכונים.
ומיציץ מסביר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 00:26 |
|
| |
גו"ג,
כבר מזמן חשבתי לכתוב משהו על ה'בועה הפיננסית' שמנהלים החרדים בישראל. אני לא מבין הרבה בכלכלה, אולם לצד החיבור החזק שלהם עם הכלכלה הישראלית, מתקיים כאן גם מחזור כספים פנים-חרדי עצום, שכל כולו שחור ושהמדינה לא רואה ממנו שקל. (סליחה, דולר).
נכון שבשוליים מתקיים תהליך הכרחי של הלבנת חלק מהכסף, משום שהחברה החרדית לא חיה בחלל ריק. עם זאת, תחת הכסף שיוצא - נכנס כסף שחור חדש, והוא מתנהל בשווקים 'סגורים' למדי, כמו שוק הסת"ם החרדי, שמגלגל מליוני דולרים בשנה (בלי גוזמה!), שוק ספרי הקודש, ארבעת המינים, תשמישי קדושה, ובכלל שוק החלפנות החרדי המפרנס מאות משפחות.
אני מכיר כמה וכמה אנשים שמקום עבודתם הקבוע הוא רח' מאה שערים ומלכי ישראל, בקטע שבין כיכר השבת לרח' לבוש מרדכי. משם פרנסתם ודירתם ודירות בניהם ונכדיהם. (לא שנוררים!).
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 00:30 |
|
| |
ששש...
מה אתה מגלה סודות מהחיידר?!
|
|
|