| נשלח ב-4/11/2004 22:37 |
|
| |
ערב עיון: מה מסתתר מאחורי הכיפה?
יצא לאור "אקדמות"
כתב עת למחשבה יהודית/ גיליון ט"ו
278 עמודים
מחיר 37 ₪ כולל משלוח
מנוי ל-4 חוברות: 100 ₪ כולל משלוח
טלפון להזמנות: 6216462-02 (התשלום בהמחאות לפקודת בית מורשה בירושלים)
ערב עיון
בנושא
מה מסתתר מאחורי הכיפה?
ריבוי ופיצול זהויות בציונות הדתית
בהשתתפות:
ד"ר אשר כהן, אוניברסיטת בר-אילן
הרב ד"ר בנימין לאו, בית מורשה בירושלים
מר אורי אורבך, גל"צ, ידיעות אחרונות
מנחה: ד"ר דרור אידר, המכללה האקדמית אשקלון
הערב יתקיים אי"ה ביום ראשון, ח' בכסלו תשס"ה, 21 בנובמבר 2004 בשעה 19:30 בבית מורשה בירושלים
קמפוס קרית מוריה, רח' העסקן 3, ירושלים
הכניסה חופשית
לאישור השתתפות ולקבלת פרטים:
טלפון: 6462/5-621-02
דוא"ל: [email protected]
הכיפה הסרוגה ומה שמאחוריה - ריבוי זהויות בציונות הדתית
דרור אידר
השירה העברית הדתית - קריטריונים, הגדרות והצעות קריאה
משה קופל
יהדות ללא אידאולוגיה - איגרת לבני הצעיר
יובל ריבלין
"ישם מדבר לאגם מים וארץ ציה למוצאי מים" על גלגולו של סמל מקראי בקולנוע הארץ-ישראלי
מאיר רוט
מחויבות לנוכח הטקסט - בין כינון תודעה לפרקטיקה דתית
רפי ועקנין
על אותנטיות ורלוונטיות בלימוד תורה - הלכה ואגדה
הרב יהודה ברנדס
הפרוטה והנפש - חשיבותם של הדברים ה"לא חשובים"
הרב דניאל שפרבר
עול מצוות ונועם מצוות - לקראת הלכה חברתית
הרב מיכאל אברהם
האם ההלכה היא 'משפט עברי'? - על דת, מוסר ומשפט
דליה חֹשן
הפרוזבול - בין פיקציה משפטית לדרמה הלכתית: שינוי או דינמיקה פרשנית?
אלעד ליסון
על צמצומים ומה שביניהם: שלוש מדרגות במושג השלמות
ביקורת ספרים
יוסקה אחיטוב
על הממד האלוהי באנושי - על הספר של י' לורברבוים, צלם אלהים
נחשון פרז
בין שמים לארץ - על הספר של א' בלפר, זהות כפולה
אריאל פיקאר
אופקי עבר והווה ביהדות זמננו,על הספר של א' שגיא, אתגר השיבה אל המסורת
לא סוד הוא שהציונות הדתית היא שם משפחה רחב לקבוצות חברתיות שונות ומגוונות. היכולת של אמונות שונות לדור בכפיפה אחת תחת המטרייה הרחבה של הציונות הדתית מפליאה לאור קיומם של תהליכי ההתבדלות והפיצול בתנועה זו כיום. מאמרו של ד"ר אשר כהן, המאמר הפותח את הגיליון, בוחן לעומק את הגוונים השונים במשפחה זו ומנתח אותם. מאמרו מתמקד בעיקר ב"רוב הבורגני הדומם" של הציונות הדתית המתגורר ביישובים עירוניים. כהן מראה כי ההשתייכות הדתית מוגדרת על בסיס קיום של מצוות מוחצנות ומנסה לאפיין אותן. הוא מסב במאמרו את תשומת הלב אל קבוצה חברתית בשולי החברה דתית המתאפיינת במה שהוא מכנה "דתיות סוציולוגית". קבוצה זו אינה מקפידה על שמירת מצוות אך עדיין מגדירה את עצמה כדתית. זהו צִדה הקיצוני האחד של הקשת הצבעונית הנקראת ציונות-דתית, צִדה האחר קרוב לעולם החרדי, ובתווך אין-ספור גוונים.
המאמר מעלה כמה סימני שאלה קשים. ראשית, עולה ממנו כי המדדים החברתיים לדתיותו של אדם כמעט שאינם משקפים היבטים מוסריים של מצוות שבין אדם לחברו. שנית, מתברר שעתידה של הציונות הדתית כחברה הומוגנית, פחות או יותר, אינו מובטח כלל. לאור תהליכי ההתבדלות שמגיעים לשיאם במערכת החינוך, קרוב היום שבו תתפתחנה תת-חברות בתוך הציונות הדתית והיא תהפוך לחברה רב-תרבותית.
מאמר נוסף שבוחן הגדרות דתיות הוא מאמרו של ד"ר דרור אידר. אידר מנסה במאמרו לקבוע קריטריונים שיסייעו להגדיר מהי שירה דתית, והוא אף מציע כלים פרשניים אפשריים לבחינת שירה זו. הכותב סבור שהשירה משקפת מגמות בחברה הדתית ועל כן הבנתה וניתוחה חשובים מבחינה תרבותית.
רבים מזהים דתיות עם אידאליזם. מוכרת התופעה הנפוצה בעיקר בקרב בני הנוער, שהאידאליסטים הם גם אלה שמקפידים יותר על קיום המצוות ודומה שהחינוך הדתי מבוסס על תובנה כזו. נראה לכאורה כי הדבר טבעי ובריא ומעודד רצינות והתמדה, אך האומנם כך הם פני הדברים? פרופ' משה קופל מערער על הנחה מקובלת זו ובמאמרו, הכתוב כמכתב לבנו, הוא מזהיר שיהדות ממוסדת עלולה להזיק לשכל הישר באשר היא מחנכת לאידאולוגיה אחידה המדלגת על כל הגישות והניואנסים של המסורת החיה, שנמסרו במהלך הדורות באמצעות "שלל נימות זניחות כשלעצמן", כהגדרתו.
יובל ריבלין בודק במאמרו כיצד מוטיב המים, סמל השפע האלוהי, עבר מהפך מושגי בקולנוע הארץ-ישראלי. המים, כמו הגשם, מזוהים במקרא עם חסדי הבורא הכל יכול, אך בקולנוע הארץ-ישראלי בראשיתו הם סימלו דווקא את כוחם של החלוצים האתאיסטים מפריחי השממה.
החיפוש אחר רלוונטיות של מקורות עתיקים לחיינו בהווה הוא אתגרה המתמיד של המסורת. בחוברת שני מאמרים המציעים קריאה רלוונטית במקורות. מאיר רוט מראה שבחומשי התורה ישנן שתי גישות חינוכיות, הגישה המחנכת לתודעה דתית - הקיימת בעיקר בחומש בראשית - והגישה הרווחת בשאר הספרים המצווה על המעשים. לדעת רוט, חשוב לזכור כי בצד הפרקטיקה הדתית התופסת מקום כה מרכזי במסורת היהודית, קיימת גם התודעה הדתית שלתורה עניין רב לעצבה ולעורר דיאלוג עִמה.
ד"ר רפי ועקנין עומד על בעיית הרלוונטיות של התלמוד בעבור תלמידים רבים. ועקנין מדגים כיצד החיבור בין ההלכה לאגדה בלימוד סוגיה תלמודית מאפשר הפקת משמעויות חינוכיות וערכיות מהסוגיה ומקרב אותה לעולמו של הלומד.
טבעו של חינוך דתי שהוא מכוון את חניכיו לראות בעולם הזה תחנה, פרוזדור לעולם שלם יותר. בבסיסה של תפיסה זו מצוי הרצון להרחיק את האדם מן השעבוד לחומר ולפתוח את לבו לנשגב ולנאצל. ואולם, לעתים מבט ארוך טווח זה מגמד את צורכי השעה ועלול לפגוע בזוטות הממלאים את חיי העולם הזה. כתרופה לחולי זה מלאים התלמוד וההלכה בהנהגות ובהלכות שעניינן היחס הראוי לממון ולרכושו של הזולת. בגיליון שלפנינו ייחדנו שני מאמרים העוסקים בהיבטים שונים של נושא זה. הרב ד"ר יהודה ברנדס מראה כיצד חתימת מסכת בבא קמא טומנת בחובה תפיסת עולם שלמה בדבר היחס לממון, היחס לנזקי רכוש – בייחוד נזקים זניחים – וכן כבוד הזולת ועניניים של אסתטיקה.
המאמר השני פרי עטו של הרב פרופ' דניאל שפרבר משרטט את התפיסה החברתית של ההלכה, תפיסה המעמידה בראש מעיינה את הרגישות והחמלה לאדם ולממונו. הוא מדגים את התפיסה הזו במדרשי ההלכה, בתלמוד, בפרשנות התורה ובשו"תים הלכתיים.
בחלקים נרחבים של הציבור הציוני-הדתי רווחת השאיפה להחיל את המשפט העברי על חוקי המדינה, כיאה למדינתם של היהודים. הקולות המעטים שדחו שאיפה זו באו בדרך כלל מן האקדמיה וכמעט שלא נשמעו מקרב הרבנים. אולם, מתברר שקיים גם קיים קול רבני שכזה. במאמר פרוגרמתי ומנומק טוען הרב ד"ר מיכאל אברהם, כי אין לערב בין עולם ההלכה הדתי לבין חוקי המדינה התועלתיים. הרב אברהם מראה כי גם חוק דתי שהוטמע במערכת החוקים של מדינת ישראל, הופשט למעשה ממטרתו הדתית הראשונית והתקבל רק משום שנמצא יעיל ותואם את ערכי החברה. אין ספק כי דבריו יעוררו דיון נוקב ואנו נשמח כמובן לשמש במה לכך.
מאמר רחב יריעה של ד"ר דליה חֹשן עוסק בפרוזבול שתיקן הלל הזקן והוא מאיר פרק מאלף בעולמה של ההלכה. חֹשן מראה שלעתים נוקטת ההלכה מעין משחק תפקידים כדי לפתור קונפליקטים הלכתיים. זוהי גם לדעתה המשמעות של הפרוזבול, לאמור, הפיקציה שלכאורה גלומה בפרוזבול אינה אלא דרמה הלכתית שבה לוקחים חלק שליח בית-הדין והלווה והמלווה, פיקציה המעצבת מציאות חדשה הפותרת את הבעיה. מציאות זו מבוססת על כינון מערכת יחסים חדשה, שאינה מבוססת על יחסי מלווה-לווה ושאין בה שום אלמנט של נגישה, מערכת יחסים שבהם בעל החוב הופך לשליח בית-דין.
מאמרו של אלעד ליסון עוסק בניתוח שלוש הספירות הקבליות העליונות, כתר חוכמה ובינה. ספירות אלה מייצגות רמות שונות בהבנת השלמות האלוהית, ומתוכן נגזרות תפיסות שונות על אודות מושגי הזמן והתשובה. ליסון מדגים כיצד ספירות אלה באות לידי ביטוי בסיפוריו של רבי נחמן מברסלב ובתפילת מוסף של ראש השנה.
בחלק האחרון של החוברת שלושה מאמרי ביקורת על ספרים שראו אור לאחרונה. יוסקה אחיטוב סוקר את הספר צלם אלהים (של יאיר לורברבוים) ואת משמעויותיו התאולוגיות של מונח זה. נחשון פרז תוהה על חידת הזהות היהודית בספֵרה המדינית תוך עיון בספר זהות כפולה (של אלה בלפר), וד"ר אריאל פיקאר דן בקשיים שבחיבור מסורת עתיקה למציאות מודרנית, סביב הספר אתגר השיבה אל המסורת (של אבי שגיא).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 01:49 |
|
| |
על אף שאני שותף לגליון זה (ולעוד כמה) של אקדמות, אני חייב לציין שהדיון שנערך בנושא ריבוי הזהויות, אינו מכיל קולות מגוונים שונים משמעותית. שוב ישנו החלק האנתרופולוגי של העולם הדתי, אשר ידון בכל השאר ממרום שבתו האקדמי. זאת במקום לזמן כמה מייצגים מכמה זוויות שונות באמת.
רק כתרגיל לדוגמא, נחשוב נא: מי ייצג שם את הדעה הלא- פלורליסטית, או השמרנית, ביחס לריבוי הזהויות או ביחס לשהויות מסוימות בתוכה?
על תופעה דומה דנתי בסקירתי על הספר 'מסע אל היהדות', גם הוא של בית מורשה. גם ם לא היה ביטוי לעמדות שונות משמעותית מאלו של אנשי בית מורשה.
אני לא מצליח להבין כיצד מי שחרט על דגלו שיח ודיון ציבורי בין הגוונים השונים, רוצים לפתח שיח בצורה כזו.
זה מזכיר לי את הפתיחות של הפלורליסטים הגדולים בחברה בת זמננו, שבדרך כלל מוכנים לשמוע בסובלנות ופתיחות של אמת רק את בני מינם.
שיחה נעימה ומלומדת לכולנו.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 08:07 |
|
| |
הייתי מציע שיזמינו גם מישהו מהר המור או לפחות ממרכז הרב.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 09:42 |
|
| |
אריק,
האם, לדעתך, אלה המחרימים את ספרי הרב שרלו וקו"ח בן בנו של קו"ח את "אקדמות", יטרחו לכבד ערב לרגל צאת גליון שלו בנוכחותם?
מיכי,
האם אתה יודע שלא התבצעה פניה כזו?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 11:24 |
|
| |
גם_וגם
מסתבר שלא, אך הם אולי לא כ"כ מאמינים בפלוראליזם (אולי בשלום הדעות הנכונות), אך ממי שמאמין הייתי מציע שלפחות ינסה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 11:42 |
|
| |
מיכי
זהו הרי פרדוקס ישן, האם פלורליסט מוכן לקבל דעת ששוללת את הפלורליזם ? הרי אם הוא פלורליסט אמיתי הוא אמור לקבל כל דעה כ"לגיטימית", אבל אם הוא כן מקבל את הדעה הזאת הרי שנשללת הנחת היסוד הבססית שעליה מושתתת תפיסת עולמו (מעין הפרדוקס הישן של "ספר העיר מספר רק את אותם אנשים שאינם מספרים את עצמם, האם הוא מספר את עצמו ?")
על כל פנים, תופעה זו קיימת גם בדמוקרטיה. הרי כולנו יודעים שיש מושג כזה של "דעה לא דמוקרטית", וכן מפלגה שמתנגדת לעקרונות הדמוקרטיה לא יכולה להבחר במשטר דמוקרטי אמיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2004 11:48 |
|
| |
רב"צ,
זה לא ממש פרדוכס, שלא כמו הספר.
הרי כאן הוא יכול לשמוע אותו בלי לקבל. מדוע זה לא אפשרי?
גם בדמוקרטיה, כל עוד אין סכנה מוחשית, לא סותמים פיות.
גו"ג,
אינני יודע, כמובן. אולם אם היה רצון אימיתי, אני מבטיחך נאמנה שהיתה היענות. אם מישהו רוצה, אני עצמי מתחייב למצוא מישהו שייצג דעות אחרות.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 21:51 |
|
| |
ראשית אקדים ואומר שטרם עיינתי בגיליון האחרון של 'אקדמות' ושלמרות חיבתי לבית מורשה אין לי מושג מה בדיוק הוא חרט על דגלו ומה לא. בנוסף, אודה שאכן קיימת תופעה של חוסר סובלנות גם אצל מי שמצהירים שהסובלנות היא דגלם.
וכעת לגופו של עניין:
א. לי באופן אישי די נמאס מחלוקת אנשים על-פי הישיבה שבין כתליה הם שהו - פיזית - וגדולי התורה שאותה הם זכו (או לא זכו) לשמש בפועל, לבין עמדותיהם.
אינני יודע אם ד"ר חגי בן ארצי למשל, שהוא מרצה בולט בבית מורשה, למד בישיבת 'מרכז הרב'. אני כן יודע (מקריאה ושמיעה) שתפיסת עולמו היא תפיסת עולם 'קוקניקית' לחלוטין, כפי שתפיסת עולם כזו נתפסת בימינו (לרבות אמונה קיצונית במדינת ישראל כאתחלתא דגאולה, ימניות מופלגת וכיו"ב). הוא גם עוסק במחקרו בעיקר בכתבי ההלכה של הרב קוק. האם אין אדם כמוהו ראוי לייצג תפיסת עולם כזו בדיון הנערך בבית מורשה?
ודאי שלא. הרי מדובר במרצה בבית מורשה ,ר"ל.
בן ארצי אינו המורה היחיד בבית מורשה (ולבטח לא התלמיד היחיד) שאוחז בהשקפת עולם שכזו (שאישית אני רחוק ממנה ת"ק פרסה).
ק"ו לגבי אנשים שתפיסת עולמם הבסיסית היא כזו וחרף זאת הם הוקעו מתוך המחנה (גם אם במחנה ואולי בקדמתו ניצבים אנשים שמתבטאים בפתיחות בנושאים דומים, וד"ל).
ב. האם ניתן לתת ביטוי ל'עמדה השמרנית'?
האם רב 'מרכזניק' שיבחר חברנו אריק מהרשימה השחורה, ויתן ביטוי הולם לאסכולה זו, יכול למלא את מקום ההשקפה החרדית?
ונניח שנבחר חרדי. האם למשל ר"מ חרדי בישיבת הסדר יספק אותה? האם רב חב"די יספק אותה? האם רב ליטאי שמקובל בחוגי יתד נאמן? האם הוא יכול לבטא גם את עמדת חב"ד ו/או קבוצות אחרות? האם רב בעל תשובה יוכל לספק אותה? רב ספרדי? ברסלבער?
ג. כאשר אני רוכש ספר שנערך בבית מורשה ונושאו 'ההלכה', אני מצפה לקרוא בו מאמרים בסגנון מסויים, אולי גם בתוכן. אני לא מצפה לפגוש שם מאמר שמופיע בספר 'אל המקורות' או בקובץ השו"ת של רבני התנועה המסורתית בישראל. כשארצה לשמוע מה יש להללו לומר - ארכוש את הספרים שבהם ניתן להם, ורק להם, ביטוי.
ד. אני דוגל בתפיסת עולם פלורליסטית. למשל, אני חושב שיש לתת ביטוי לעמדות שונות. אני לא חושב שזה מחייב אותי בכל משפט שאני מוציא מפי לסרוק את שלל הדעות ולנמק את הכרעתי.
כמו כן, העובדה שאני רואה בחופש דעות מעלה, אינה מונעת ממני לחוש שאט נפש כנגד עמדות מסויימות. גזעניות למשל.
לעתים קיימת נטייה לבלבל בין טיעון של פלורליסט שמכיר בכך שיתכן והאמת אינה בידיו, לבין טענה אחרת שאין אמת ושלכל דבר יש אותה מידת אמת. המדובר בשתי עמדות שונות ולא בהכרח חופפות.
ה. לבית מורשה יש תקציב מסויים לכתיבת מאמרים הוצאת ספרים. בית מורשה מעוניין 'לדחוף' אנשים שקשורים בו לקדמת הבמה הציבורית. לכן, בית מורשה מעדיף לתת להם במה ולא לאנשים שלא קשורים בו ואולי אף מתנגדים לרוחו. הגיון כלכלי פשוט.
תוקן על ידי - ממללא - 06/11/2004 21:59:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 22:25 |
|
| |
ממללא
קבל
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2004 23:54 |
|
| |
מיכי,
1. קריינא דאיגרתא וכו', ישמש נא כבודו לפה לשמרנים.
2. אני מניח שבקהל ישבו מספיק כאלה.
3. אני כבר מעביר את בקשתך לגורם מוסמך.
4. הנה, השיח כבר החל.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 00:13 |
|
| |
ממללא,
אינני מבין את טענתך. אם מישהו רוצה להציג מבט כולל על משהו, כמוצהר בספר ההוא, כי אז עליו לעשות זאת. אם הוא רוצה להציג מונוגרפיה אישית, אין בעיה. רק שיצהיר על כך.
קשה מאד להבין ספר שמציע תמונה פנורמית על ההלכה, שמיועדת למתחילים (גם, ואולי בעיקר), שמציגה זווית כל כך צרה.
נדמה לי שהגיון כלכלי הוא יפה, אבל הוא לא הכל.
מעבר לכך, החלוקה הסכמטית של אנשים לפי ישיבות, לא מעט פעמים עובדת. הראיה שיש יוצאי דופן ממש לא רלוונטית.
הסיווג שלך של חגי בן ארצי, למשל, גם הוא מבוסס על סטראוטיפים. אני אינני מכיר אותו, אלא מעט מהדברים שכתב, ולי הוא דווקא נראה מאד קרוב לרוחו של בית מורשה. אני כלל לא בטוח שמרכז הרב, או הר המור, בודאי בצביונם הנוכחי, היו "חותמים" עליו.
בימינו המסובכים השקפות פוליטיות, אינן בהכרח מבטאות עמדות דתיות. רבים שמאמינים במדינה בכל מיני מובנים, יכולים להיתפס כקרובים להשקפות דתיות מאד מודרניות.
והטיעון הזה שיש כל מיני השקפות חרדיות ואחרות, גם הוא אינו רלוונטי לכאן. משתי סיבות:
1. מגוון לעולם אינו מייצג הכל, אבל יש לו משמעות. והטענה שבכל סקטור יש מגוון פנימי, אינה מבטלת את הצורך במגוון בין הסקטורים, וגם אינה שוללת את אפשרותו.
2. בציר השמרני-מודרני רוב ככל החרדים מצוים באותו מקום, הן החבדניק, או הליטאי, או החסיד. על כן הגיוון הפנימי ביניהם אינו חשוב לעניין זה.
כמובן שפילוח הציבור צריך להיות מכוון לפי נושאי הדיון. ניתן לדבר על סקטוריזציה, לא רק במישור של מודרני-שמרני.
סוף דבר, דווקא בגלל שאינני שבוי של החלוקה לפי ישיבות שבה למדו כולם, אני רואה חדגוניות רבה בהרכבם האידיאולוגי של תוצרי בית מורשה.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 00:47 |
|
| |
מיכי,
הבה ניטול לדוגמא את הספר 'מסע אל ההלכה', שכאמור, בזמנו פורסמה (דומני שעל דפי 'דעות'?) ביקורתך עליו.
נקודת המוצא של הספר, כפי שהוגדרה ע"י עורכו היא: נתינת "מבט חדש רענן על ההלכה, שמוצג מנקודות מבט שונות, מחקריות, הגותיות ותיאוריות" (הקדמה, ע' 12).
רוצה לומר, הספר אינו מתכוון לתת תיאור מלא של עולם ההלכה, או של גישות של אנשים הלכתיים. הספר מבקש דווקא לתת ביטוי לנקודות מבט שונות בתוך הציבור ההלכתי. לכן, יש בו מקום למאמרו של הרב שרלו על 'הלכה נבואית' (רעיון שיש האומרים שקיים בגרסאות שונות אף אצל מחברים אחרים) או של ש' ע' וואזנר על 'עבירה לשמה', ואין בו מקום לגישות אחרות מוכרות או רגילות הרואות עצמן המשך ישיר לגישה שרווחה בעם ישראל החל ממעמד הר סיני דרך ימינו ועד כי יבוא שילה.
יומרה נוספת (ואולי אותה יומרה) של הספר היא לאפשר 'מבט עדכני ותוסס אל תוך הלב הפועם של העולם האורתודוכסי, והוא שופך אור על לבטי החברה הדתית ועל המגמות החדשניות והשמרניות שבה, וכן על בעיות אפשריות במפגש שבין ההלכה למציאות. הדילמות, הקונפליקטים והאתגרים זוכים בספר להצעות מעשיות ותיאולוגיות מרעננות ביותר" (מתוך הכריכה האחורית). כלומר, הספר מחפש דוקא את הקונפליקטים, המתח והפיתרון החדשני. אלו, בד"כ נעדרים ומוחבאים במודע בהגות 'חרדית' שעיקר טענתה היא שהקונפליקט היחיד הוא בין דרך ישראל סבא ליצר הרע - בגרסאות שונות.
כמו כן, רוב ככל המאמרים בספר הם מאמרים מחקריים או לפחות בעלי נימה 'מתבוננת מהצד', לרבות המאמרים הלכאורה הלכתיים-נטו שבו (הרב לאו והרב ברנדס). אני מסופק אם רב חרדי ו/או ר"צ ב'מרכז' או 'הר המור' יהין לכתוב מאמר ברוח כזו.
כמו כן, במאמרים השונים ניתנת במה לגישות שונות בהגות האורתודכסית, שאינן בהכרח תואמות לגישות של רבנים מודערניים מבית מורשה (הראי"ה קוק, ר' נתן מנמירוב, הרח"ד הלוי, ר' יוסף ברויאר).
תוקן על ידי - ממללא - 07/11/2004 0:50:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 01:08 |
|
| |
ממללא,
רק במשפט אחד. הרב יעקב אריאל, שאולי נחשב שמרן ביחס לבית מורשה, אולם בהחלט לא מצוי בקוטב שמרני מדי, חש שעמדותיו כלל לא קיבלו שם ביטוי (בלשון המעטה, בשיחתו עמי אחרי שקרא את סקירתי).
האם טכסט זה יכול לתת לקורא שאינו מעורה בעניין, מבט מעודכן על קונפליקטים ועל עמדות שונות? קדחת.
לא ניתן לתאר קונפליקטים מנקודת מבטו של צד אחד. זו אינה התייחסות מייצגת לקונפליקט כלשהו.
כאמור, מותר להביע עמדות, ומותר ואף רצוי להיות חד צדדי. אולם לא ראו לעשות זאת במעטה של מבוא אובייקטיבי-מדעי שמציג ספקטרום דעות וגישות ביחס לתחום כלשהו. זה פשוט לא קורה שם.
גם בסקירה כתבתי שיש בספר מאמרים מעניינים, והוא בהחלט מומלץ, ואני אכן חושב כך. אולם ההיבט הזה מאד בעיתי בעיני, ובפרט שהוא אינו תופעה יחידאית.
בכלל, במדעי היהדות, ומדעי הרוח בכלל, האקדמיה נוקטת עמדות כל הזמן, והיא בהחלט לא אובייקטיבית, אולם ברוב המקרים היא אינה מציגה את הדברים כמגמתיים, ובכך משלה את הציבור כאילו יש כאן תיאור משקף. למעשה, בדרך כלל, הוא לא משקף.
אם אתייחס בקצרה לתחום מומחיותך. גם אהרן ברק מרגיש שהוא לא צד בקונפליקטים שבחברה, אלא להיפך: הוא זה שמאפשר את התנהלותם.
במידה מסויימת הוא צודק, אבל במידה מעטה למדיי. הוא בהחלט צד מרכזי ולפעמים מיליטנטי למדיי, בקונפליקטים רבים. הבעיה היא שהוא וחבריו לא מודעים לכך.
כך גם המחקר האקדמי ביהדות, וב'מדעי' הרוח בכלל. יש להאריך בכך טובא, ואכ"מ.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/11/2004 01:59 |
|
| |
בשבת פגשתי בביהכ"נ ידיד המשמש בתפקיד חינוכי בבית מורשה, והצגתי לו את התהיה שעלתה כאן ביחס למגוון הדעות. כפי שהסתבר, ידידי לא היה מודע לא רק למגוון המצומצם, אלא אף לעצם קיומו של הערב, ולפיכך לא ידע להשיב. בכל מקרה, הוא יעביר את התהיה הלאה, ובמדה ויהיה לו במה לעדכן אותי בשבת הבאה, אשמח להודיעכם.
עוד ציין ידידי כי לא פעם הם מותקפים דווקא מכיוונים אחרים, כך למשל לפני מספר חודשים התקיים ערב לרגל מאה שנה לעליית הרב קוק ארצה. בעיני אנשים מסוימים נראה הערב הנ"ל מוטה ימינה במדה החורגת מגבול הטעם הטוב, עד כדי כך שכאשר קם משה פייגלין לדבר (בנושא "השפעת הרב קוק על הציונות הדתית") קמו מספר אנשים והפריעו לו במשרוקיות - זכר לישיבת מרכז הליכוד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2004 00:30 |
|
| |
ממללא,
בתור אחד שנכח באירוע הנ"ל.
אני מוכרח לציין שזה לא ממש נראה כחוש הומור בריא... (למרות שפייגלין די השתדל להתייחס לזה כך) החבר'ה שם זעמו והתפרעו באופן די מביש לטעמי. (אם היה מדובר באנשי ימין הייתי מוסיף ברברי, אבל בהקשר דנן זה לא שייך כידוע... )
|
|
|
|
|