בית פורומים עצור כאן חושבים

"שני גויים בבטנך" פירוש נאה - זקוק להשלמה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/11/2004 01:19 לינק ישיר 
"שני גויים בבטנך" פירוש נאה - זקוק להשלמה

בפרשת תולדות נאמר: ויתרוצצו הבנים בקרבה ותאמר אם כן למה זה אנוכי ותלך לדרוש את ה'.

ופירש רש"י שכאשר היתה עוברת על בתי מדרשות יעקב מפרכס לצאת וכשהיתה עוברת על בתי עבודה זרה עשו מפרכס לצאת.

ידוע ההסבר לכך שאברהם שלח לקחת אשה ממשפחתו ולא מבנות הכנעני, והרי לכאורה בתואל הארמי ולבן היו גם הם עובדי עבודה זרה, ומה נשתנו אלו מאלו? אלא שאנשי כנען היו מושחתים ב'מידותיהם', ודבר זה טבוע בדמם ועובר בתורשה, ואילו אנשי משפחתו של אברהם היו מושחתים ב'דעותיהם', ובזה אין הכרח שיעבור בתורשה, דעות ניתן ללמוד ולעמוד על האמת, ולכן ציווה אברהם לקחת אשה מבנות בתואל, שלא תהיה מושחתת בטבעה ובתורשתה.

כאשר רבקה חשה ורואה את הצאצא שבבטנה כשהוא מפרכס לצאת לבתי עבודה זרה, היא מיד חושבת על כך שגם ההשחתה של הדעות עוברת מדור לדור בתורשה, וההוכחה לכך היא שהוא רוצה לצאת לבתי עבודה זרה מיד עם יצירתו בבטן, ואז היא שואלת; אם כן למה זה אנוכי? כלומר; איזה צורך היה לקחת דווקא אותי???

(עד כאן פירוש ששמעתי)

השאלה היא רק, לפי זה מה פירוש הפסוק "שני גויים בבטנך..." איזו תשובה קיבלה רבקה על שאלתה וחששה בכך שמדובר בשני גויים?...

תוקן על ידי עצכח ב- 17/12/2006 2:05:41

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2004 02:15 לינק ישיר 

דרוש יפה.

גם בלא הדרוש, קושייתך קשה על עצם המדרש שהוא פירכס לצאת בבתי ע"ז, מה תועלת יש בשני גויים?

במחשבה שניה, אדרבא, על פי הדרוש יש מקום לתרץ: שהן הדעות והן התכונות עוברות בירושה, אלא שניתן לתעל אותן לשני הבנים באופן דיכוטומי לגמרי, האחד יטול את התכונות, והשני את הדעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2004 07:38 לינק ישיר 

שלוימעלע

איקון מניף אצבע ירוקה.

דרשת וכיוונת. כך באמת ראיתי בשם המקובלים, אולי בילקוט מעם לועז.

יש שם אפילו שתלו זאת במחלוקת בין יצחק לרבקה. יצחק ביקש שהטוב והרע יהיו נבדלים לגמרי. הטוב יעלה כולו בחלק אחד מהבנים - יעקב - והרע ייבדל לגמרי ויהיה בחלקו של עשו לגמרי. הרוע של עשו היה המחיר שהיה צריך לשלם כדי ליצור בן ש"מיטתו שלימה", שכולו טוב, וזה יעקב.

אברהם לא הצליח בכך, כי עדיין היה לו את ישמעאל. רק יצחק ורבקה יצרו את הבן המושלם, הטוב שבאבות.

כך שזכית לכוון לדרשה קבלית עתיקה למדי.

אמנם, דרשה זו עשתה עלי תמיד רושם תמוה ואפילו דוחה. התפיסה של הגזירה הקדומה המונחת בבסיסה נראתה לי בעייתית אפילו יותר מאשר עיוות פשט הפסוקים. שהרי עשו, בניגוד למדרשי חז"ל, לא היה כה רשע. קשה אפילו למצוא את העוולות שנקשרו בשמו - וכבר כתבו על זה בפורום - ומסתבר שחז"ל, כהרגלם, תלו קלקלה במקולקל כדי להצדיק את יעקב וגניבת הברכות ואת מעשי רבקה. ועוד, שעשו הפך לסמל של רומא הרשעה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2004 23:45 לינק ישיר 

מיימוני,
מה פירוש "חז"ל כדרכם תולים קלקלה במקולקל"? מה הם משקרים לגבי עשיו הצדיק כדי שנחשוב טוב על יעקב הרשע?
אני לא רואה מה הבעיה בטענה שיש תנאי התחלה לחיים שעוברים בירושה. לכל אדם יש בחירה, והוא יכול לשנות את דעותיו (במובן שלנו), וגם את דעותיו (במובן החז"לי: הלכות דעות=מידות).
חז"ל עצמם בכמה וכמה מקומות מצביעים מפורשות על כך שעשיו חטא עקב בחירה ולא בגלל גזירה קדומה. ואני תוהה: מה רע מצאת בחכמינו? הם לפחות תולם קלקלה במקולקל, ואתה מה? תולה קלקלה במתוקנים שבאנשים.
סליחה ומחילה על החריפות, אבל דבריך קוממו אותי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 08:51 לינק ישיר 

זכות_שתיקה ותודה.

השתמשתי בדרוש היפה הזה בבלוג החדש שלי, בדברים שכתבתי על פרשת השבוע.
http://sharvul.blogspot.com

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 09:49 לינק ישיר 

מיכי

בעניותי, לא ידעתי על מה יצא הקצף.

א. האם זה לא ברור, מהשוואה בין מדרשים לבין הפרשיות, שעשו אינו כה רשע? דוגמא אחת: צא וחפש היכן יצא לתרבות רעה, היכן עבד עבודה זרה, רצח ואנס. חפש היכן מצאנו במקרא - ולא אצל חז"ל במדרשיהם - שהיה מבקש לצאת כל אימת שאמו עברה ליד בתי עבודה זרה.

כל מה שמצאנו עליו, עד כמה שאני זוכר, הוא זה שביזה את הבכורה. כמובן, הוא כעס מאד על יעקב וביקש לרצחו. וזה נראה מוגזם בעינינו, ובוודאי שדבר כזה היה פסול מכל וכל. (אם כי כבר כתבתי על מה שנראה לי בעייתי בביתו של יצחק, בעיקר על תרומתה השלילית - לפחות בעיני - של רבקה). יתכן גם שהתכוון לתקוף את אחיו כשחזר לארץ, מפני שאחרת קשה להבין מדוע לקח איתו 400 איש.

אפשר גם להניח, כמו הרב הירש, שיעקב ביקש לקנות את הבכורה מעשו מפני שלא ראה בו - בצדק - ממשיך ראוי לסבא אברהם ולדרכו הרוחנית. אבל זו פרשנות, ולא פרשנות הכרחית.

אבל כנגד זה נסה לקרוא את הפרשה ללא דעות קדומות. האם עשו הוא באמת רשע, או אדם שדואג לפרנסת הבית? יש לזכור את מחלוקת הרמב"ן והאבן עזרא אם היה יצחק אדם עשיר או לא. לפי האבן עזרא, עשו הוא שדואג לפרנסה על ידי ציד (הרי לא נהג אז איסור בבשר ציד, להפך, כמבואר שיצחק ביקש לקבל דווקא בשר זה כדי להתענג ולברך את בנו מתוך שמחה, כמבואר בדברי רבנו אברהם בן הרמב"ם). והאם הכוונה המקורית של האמירה "יעקב איש תם, יושב אהלים" היא לשבח? אולי בעיני החינוך החרדי המודרני... האם תם אינו לשון נרדף לאיזה העדר של פיקחות? צא וראה כיצד בכל המעשה של גניבת הברכות רבקה היא הפעילה, ויעקב הוא סביל.

חז"ל, במדרשיהם, הציגו תמונה שונה לגמרי של יעקב ועשו. אבל נראה לי ברור שדעת המקרא, כוונת הסופר שלו, היא לבקר את יעקב על מעשהו. וכבר הצביעה נחמה לייבוביץ זצ"ל (בעקבות בנו יעקב, אם אני זוכר נכון), על המילה המנחה מהשורש "גנב" שחוזרת בסיפור לבן ויעקב, ומראה כי יעקב קיבל עונש על הגניבה של הברכות - שלא כפרשנותנו המודרנית.

ב. לחז"ל היו מניעים רבים במדרשים שלהם. חלקם אפולוגטיים. חלקם קישוטיים. חלקם באו להדגיש נושא על דרך ההפרזה. חלקם כלל לא היו מיועדים לפרשנות המקרא אלא להביע רעיון לצורך השעה.

זו כמובן לא הגישה החרדית למדרשים. אבל אני חושש מאד שהגישה המקובלת היום, לפיה מדרשים הם אמת היסטורית, היא מוטעית מכל וכל, ואין צורך להאריך בהיסטוריה של התפתחות הגישה המודרנית הזו...

אני משער שחז"ל עיצבו את דמותו של עשו בתור רשע מכמה סיבות.

1. להציל את דמותו של יעקב, ובעצם גם של רבקה, מפני העוון של גניבת הברכות. ולמעשה גם מהמעשה שנראה מפוקפק של קנית הבכורה.

2. לתלות קלקלה במקולקל. וזה קו הרמנויטי אצל חז"ל. ויש לכך דוגמאות רבות מספור, ואני בטוח שאתה מכיר דוגמאות רבות ממני לכך.

3. להשתמש בדמותו של עשו בתור משל לרומא, העריצה השנואה.

כל הגורמים האלו פעלו יחד, ויש באמת לברר איזה קדם. אני סבור שהיו כבר מחקרים על זה.

לכן, על סמך כל אלו, איני יודע במה חטאתי. אני בטוח שחז"ל, במדרשיהם, מעולם לא התכוונו שיראו בהם אמת היסטורית. רק מי שמייחס להם את הכוונה הזו, שסותרת את פשט הכתובים, יכול להאשים אותם בזיוף. לכל היותר, הם עסקו באפולוגטיקה, וגם זה מסיבות חינוכיות.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 10:01 לינק ישיר 

הויכוח אינו על אמת היסטורית של מדרשי חז"ל. אני רחוק מהמחשבה שעשיו באמת שאל כיצד מעשרים את המלח (ואולי גם שיעקב עצמו היה מעשר משהו: אמנם כתוב 'עשר אעשרנו לך', אך לא במשמעות היהודית-מודרנית של דיני המעשר).
הויכוח גם אינו על מה שעולה מהפשט, שכן זה ברור לגמרי, ודברו על כך מפורשות גם כמה וכמה מפרשים.

טענתי היחידה היא שחז"ל לא היו שקרנים, ולכן הם לא 'תופרים תיקים' לעשיו מסיבות חיצוניות (אפולוגטיות, פוליטיות - רומא, או אחרות). הם מתארים בלשונם הציורית אספקט מסוים של המצב, מעבר לפשט, כפי שהם באמת ראו אותו. הפשט והדרש (גם האגדי) הם 'שני דינים', ושניהם יש בהם אמת (ולא מטרות פרגמטיות).
הרי גם חז"ל ומפרשים רבים מאוחרים יותר, בעצמם עומדים על כך שיעקב נענש על מעשיו, על אף ההצדקות שיש למעשיו(שאינני חושב שניתן לזלזל גם בהן). אם כן, מדוע דווקא הם יחליטו להסתיר את האמת מאיתנו? שבחם הגדול ביותר של חכמים הוא שאינם אפולוגטיקנים, וכן המקרא אינו אפולוגטי. יש במקרא ובחז"ל תיאור אמיתי וכן ולא מטייח של האמת כפי שהיתה ברורה להם עצמם.
אגב, אם היית מתווכח על האמת של חז"ל, וחולק עליהם, בעיניי זה היה סביר ואין לי בעיה עקרונית עם זה. אבל לפחות לדעתי יש להודות שזה באמת מה שהם חשבו. השאלה העיקרית היא אישיותית ולא עובדתית.

לסיכום, השאלה היא רק על היחס האמיתי לחז"ל כאנשים ומדרשיהם. לא כאמת היסטורית, אך גם לא כשקר מגמתי ומסלף. שקר שפוגע ב'צדיקים' כדי להשיג מטרות שונות. בעיניי זוהי תליית קלקלה במתוקנים.
והנראה לענ"ד כתבתי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 10:11 לינק ישיר 

.

לא אכנס כאן לדיון אודות המדרש, דעתי שונה, והבעתי אותה בעבר.

שאלתי למי שיודע, או שיש באמתחתו השערה טובה, היא אחרת:

מדוע כאשר חז"ל היו צריכים למצוא כינוי לאימפריה הרומית, ומאוחר יותר, לאירופה הנוצרית, בחרו דוקא בעשיו / באדום ?

וכי חסרים שמות קוד אחרים אפשריים? מדוע דוקא עשיו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 10:29 לינק ישיר 

מיכי

אני חושש שלא הבנתי את דבריך. אנסה לחזור על מה שהבנתי, ונראה אם הצלחתי.

א. לייחס לעשו תופעות פסולות שלא היו ולא נבראו, מתוך מודעות שזו כפיה על הכתוב, והצגת מה שלא היה כאילו היה - זה שקר, גם אם זה נעשה ממניעים טובים, כגון חינוכיים.

ולכן לייחס לחז"ל דבר כזה זה לראות אותם כמקולקלים.

ב. מדוע אם כן המדרשים המוסיפים על הכתוב? מפני שהם מבליטים, על דרך ההפרזה והמליצה, משהו שהיה טמון בהם מקודם.

האם זו כוונתך?

אם כן, אני מסכים שהמניע ב' קיים, אבל לא שמניע א' אינו קיים.

אני סבור גם שתפיסת האמת והשקר, במדרש ובכלל, צריכה הרחבה ובירור.

על כל פנים, עד כמה שאני זוכר מצאנו במפורש שחז"ל לא נמנעו מפרשנויות שונות מטעמים אפולוגטיים. האם זה שאומר "בן סורר ומורה לא היה ולא נברא", או שאומר שראובן לא חטא, לא עשה זאת ממניעים אפולוגטיים?

ניתן, כמובן, לטעון, שהיה להם שיקול שהוכיח שהם צודקים. הרי לא יעלה על הדעת שהתורה תיתן דין כזה של בן סורר ומורה, או שראובן הצדיק יעשה מה שייוחס לא במקרא, ולכן זה מאלץ אותנו לוותר על הקריאה הפשטנית - בדיוק כפי שאנו מניחים ש"השמש שקעה" לא בא לתת תיאור פיזיקלי, אלא לפי מראה עיניו של האדם. בכל אופן, סתירה לעיקרון ברור שאין צריך לכתבו היא נימוק מספיק לפרשנות.

ובכל זאת, אני נוטה לפרש זאת אחרת. שהיו בין חז"ל גם כאלו שבמודע הציעו פרשנות שונה, מסיבות אפולוגטיות.

יש לנו, אם כן, מחלוקת בעובדות, מה שנקרא "מחלוקת במציאות". וצריך לעבור על הדוגמאות שהבאתי, ועל אחרות, כדי לבדוק איך אני אסביר אותן ואיך אתה.

כנגד החשש שיש בדברי "לתלות קלקלה במתוקנים", ולהסביר מדוע איני רואה בכך "קלקלה", צריך להאריך עוד על שיטות המדרש ועל קריטריונים ערכיים. אפשר לעשות זאת. אדרבה. אולי בהמשך.

מואדיב

א. לא זכור לי, בעניותי, היכן ביארת את חוות דעתך על המדרש. האם תוכל לסכם שוב, או לפחות לתת לינק?

ב. דרך אגב, מדוע לא תפתח לך אשכול בפורום המפתחות עם הלינקים הראשיים שלך? אני, למשל, אשמח מאד על זה. ואיני היחיד.

ג. שאלת מדוע נבחר עשו לסמל את רומא. אני סבור שהיו על זה מאמרים ומחקרים, אבל אינם זכורים לי כרגע.

עקרונית, הצעתי דגם תיאורטי, שבו נפגשים יחד כמה מניעים. הרצון להשחיר את פני עשו מכאן (מתוך ההנחה המתודולוגית שלתלות קלקלה במקולקל זה לא עוול אלא בירור ספרותי מוצדק), וכן הזיהוי של עשו=אדום=רומא, שיש לו, עד כמה שאני זוכר, גם רמז בנביא, ואולי ברשימות גנאולוגיות? אך שמא זכרוני מטעני כאן.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 10:45 לינק ישיר 

מיימוני,
אז מדוע 'ואוהב את יעקב ואת עשיו שנאתי'? ואם תאמר שהכוונה היא לזרעו של יעקב ולזרעו של עשיו, עדיין לא מובן מדוע אנחנו מזכירים כל היום זכות, אם כשבריך אולי היינו אמורים להתבייש באבותינו ולהתגאות בדודינו ישמעאל ועשיו, הלא ישמעאל גורש באכזריות ע"י אביו אברהם ועשיו נושל מהבכורה ע"י אחיו ובסוף בהסכמה של אביו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2004 11:06 לינק ישיר 

1. בשאלה מדוע עשיו נבחר לייצג את רומא עוסקים בעיקר מהאספקטים הנוצריים (ישראל יעקב יובל כתב על כך ספר: 'שני גויים בבטנך'?, ועוד הרבה).

2. לענ"ד לא ניתן לבחון את השאלה של האפולוגטיקה של המדרש בכלים מחקריים שיטתיים, שכן כל אחד יוכל לנמק בצורה סבירה את גישתו האפריורית (ושאלותיך/קושיותיך בהודעה זו יוכיחו, שכל אחד מאיתנו מפרש את אותם דברים בהתאם להנחותיו הוא).
על כן השאלה היא ערכית בבסיסה, ולא אמפירית, וזו לא 'מחלוקת במציאות' בעיקרה, אלא מחלוקת נורמטיבית, או מוסרית. אני מבין ששנינו מניחים שחז"ל בד"כ עשו את מה שנכון, והשאלה היא מה נכון.
כעת אני מבין שלשיטתך אינך תולה קלקלה במתוקנים, שכן בעיניך זו אינה קלקלה. כאן אנו מגיעים לשאלות של שיפוט מוסרי (האם לשפוט מישהו לשיטתו או לשיטתי), ואכ"מ.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 11:54 לינק ישיר 

מיימוני,
מהניק שבחרת נראה שאתה רואה את עצמך הולך בדרכו של הרמב"ם, וא"כ העובדה שיעקב זכה לנבואה ולא עשיו מוכיחה שיעקב היה יותר שלם בחכמה ובמידות מאשר עשיו וא"כ אחת מהשתים:
או שמדרשי חז"ל במקרה זה הם עומק פשוטו של מקרא
או שהקב"ה בוחר נביא בצורה שרירותית, ואז עליך לוותר על תפיסות הנבואה והבחירה של הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 13:58 לינק ישיר 

אריק

אם הבנתי את שאלתך, אתה סבור שעלי להידחק בין שתי קרניה של דילמה. אם בחירת ה' ביעקב לנבואה - ולא בעשו - יש לה סיבה, הרי שעשו הוא רשע. ואם היא שרירותית, מה נעשה לרמב"ם?

מה אעשה, ואני סבור שאיני חייב לבחור באחת משתי האפשרויות שהצבת בפני. יש דרך אמצעית.

לא אדון רק בה, אלא בכל הקביעות שקבעת כדי להבהיר במה אני מסכים ובמה איני מסכים.

א. איני סבור שבחירת ה' ביעקב היתה שרירותית. אבל לא בהכרח שהיא נבעה מהסיבות שהרמב"ם מחפש אצל נביא.

ב. מי אומר שיעקב היה נביא, לפחות במובן של הרמב"ם?

ג. גם אם ה' העדיף את יעקב, האם זה אומר שעשו היה פסול, או רשע? כדי להעדיף את יעקב, די לנו שיש לו יתרונות, ואילו לעשו לא היו היתרונות האלו. זה לא הופך אותו לרשע.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 14:19 לינק ישיר 

יש לנו פסוקים מפורשים שיעקב זכה להתגלות. אם הוא רמאי ויורם כיצד הוא זכה להתגלות?
אם אני מקבל שלמרות הרמאות הוא זכאי להתגלות, האין זה אומר שהמרומה היה ראוי שירמו אותו?
עובדה שיצחק לא קילל את יעקב אלא אמר גם ברוך יהיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 19:22 לינק ישיר 

אריק

יש כאן כמה שאלות.

א. איך זכה יעקב להתגלות? בניסוח היפה והעניני - והמודרני - שלך: האם זה לא מעיד שהוא לא היה רמאי ויורם?

ב. האם עשו היה רשע? האם היה מגיע לו שירמו אותו?

ג. איך ומדוע אמר יצחק "גם ברוך יהיה"?

אין לי תשובות טובות לשאלות האלו, והן מציקות לי שנים רבות. אם תרצה, אשתף אותך במה שנראה לי, ואולי מתוך ההגדרה מה ברור ומה לא אלמד משהו חדש.

א. לפי הרמב"ם, אדם יכול לזכות לנבואה רק בתנאים מסויימים, קשים מאד. יתכן שהרמב"ם סבר שיעקב עמד בתנאים האלו. כלומר, הוא לא היה יורם.

אמנם, אני סבור שגם הרמב"ם יודה שיש רמות של התגלות מסויימת, שגם אנשים מסוג אחר יכולים לזכות להן. לפחות, זה המסר הברור העולה מן המקרא. ואכן, הרמב"ם מוקשה מאד ונראה שהמקרא אינו עולה בקנה אחד עם הפילוסופיה שלו.

לפיכך, יתכן שמידותיו של יעקב לא היו מושלמות. לא בשלב זה של חייו. וגם אחר כך, הוא נזקק להתמודד עם המלאך כדי להחצין את כוחותיו ולהכיר את עצמו. כך מפרש הרשב"ם את מאבקו עם המלאך וכך הבנתי גם אני את הסיפור.

אך, בשלב זה, הוא עדיין היה כנראה "תם". אמנם, זה לא שלל ממנו את הזכות להתגלות לפי הצורך. והקב"ה יודע מה שנעלם מאיתנו.

לגבי הרמאות, יתכן שיעקב היה קרוב לאנוס. אך אם נקרא את הפרשה שלנו והפרשה הבאה, ונזכור את כלל ה"מלה המנחה", דומה שרואים ברור שיעקב ידע שרימה ונענש על זה. (הכוונה לשימוש השורש רמאות בפיו של לבן כדי להצדיק את החלפת רחל בלאה, ולמבקשים - עיינו בנחמה לייבוביץ).

ב. איני רואה הצדקה לקביעה שעשו היה רשע. אולי נוכל להעזר בכך שאמר בליבו להרוג את אחיו על שוד הברכה. לפי הכרתנו האינטואיטיבית, שעוולה יכולה לעורר רצון לפגיעה דומה, אבל לא חמורה יותר, תגובתו של עשו היתה קשה יותר מדי.

אבל פרט לזה, איני רואה בו רשעות. ואל נשכח שיעקב - ורבקה - גנבו ממנו את ברכתו. נאמר מה שנאמר. הברכה באה ליעקב במרמה. רצונך, תרגם עם אונקלוס, "במרמה=בחכמה", אך בעיני זו היתה תמיד אפולוגטיקה. אפולוגטיקה במובן השלילי של המילה.

ואולי אני טועה? אולי במרמה זו באמת "בחכמה"? האם הברכה הזו היתה באמת צריכה להגיע ליעקב, וצדקה רבקה במעשיה? הרי העולם הזה אינו עולם אידיאלי, ולפעמים צריך להתמודד עם אי צדק בחוסר יושר. כך אברהם שיקר לפרעה בקשר לשרה. מחוסר ברירה. האם רבקה, בחוסר ברירה, היתה צריכה לנהוג כפי שנהגה?

לדעתי הפרטית, לא. צא וראה שיעקב עצמו חש שהוא עושה מעשה נבלה. אבל יתכן שאני טועה בקריאת הפסוקים והבנתם.

ג. הסכמתו של יצחק "גם ברוך יהיה" מראה שהברכה באמת חלה על יעקב. וזה תמוה מאד. שכן, איך אפשר לגנוב ברכה?

אולי ההנחה הבסיסית של הסיפור היא שכן אפשר לגנוב ברכה ולסדר את האבא וגם את האלקים? מצאנו סיפור של רמאות כזו, למשל במיתולוגיה היוונית, שם האלילים מסכימים לקבל את החלק הרע של הבשר לקרבן (כמדומה שפרומתיאוס עשה זאת, אבל כבר איני זוכר). אבל זו הנחה שיכולה להיות מקובלת על מבקרי המקרא, ובעיני - בעינינו - היא מוקשה מאד. למרות שאפשר לתרץ שכך דרכן של ברכות, והקב"ה טבע כלל זה בבריאה, וגו'.

לפיכך, צריך להודות שהקב"ה הסכים על ידי רבקה. לפחות בדיעבד.

אבל כל ההסברים והשיטות האלו עדיין מותירות את הקושי הגדול בעיני. לא כך ציפיתי מיעקב שיתנהג. לא כך ציפיתי מרבקה, אחת האמהות, שתתנהג. במיוחד לאור העובדה שעשו אינו מצטייר כרשע לפי קריאת החומש בפשטות. ולא כך הייתי מצפה מאם שתנהג כלפי בנה.

אין לי תשובה לקשיים האלו.

אם יש לך תשובה, או שתוכל להראות לי, מתוך המקרא, איפה טעיתי בהבנת הנקרא, אשמח מאד. כי הדבר כואב לי מאד זה שנים רבות.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 19:55 לינק ישיר 

שתי הערות:

א. הטרגדיה הגדולה בסיפור גניבת הברכה היא דווקא מה שלא נמצא בו: שהוא לא היה צריך להתרחש. את הברכה האמתית, "ברכת אברהם לך ולזרעך אתך לרשתך את ארץ מגוריך אשר נתן א-להים לאברהם", נותן יצחק ליעקב כאשר הוא שולח אותו אל לבן; הברכה שנגנבה, "טל השמים ומשמני הארץ... הוה גביר לאחיך וישתחוו לך בני אמך" היא ברכתו של עשו. יעקב ורבקה טעו כאן טעות מרה משום שא האמינו בשיפוטו של יצחק.

ב. על הטעות הזו משלם יעקב כל חייו. הברכה שקיבל אינה מתקיימת (מי משתחווה למי בפרשת וישלח?), ואילו הוא נענש, קודם בהחלפת נשותיו ("לא ייעשה כן במקומנו, לתת הצעירה לפני הבכירה", לועג לו לבן - הא במקום אחר ייעשה), ואחר כך בהעלמות בנו ("הכר נא למי הכתונת", אומרים לו בניו כאשר הם מביאים אליו את כתונת בנו כדי לרמותו - לאחר ששחטו גדי וטבלו את הכתונת בדמו; אם זה אינו מרמז לעורות הגדיים בהם רימה הוא את אביו, איני יודע רמז מהו).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "שני גויים בבטנך" פירוש נאה - זקוק להשלמה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext