| נשלח ב-9/11/2004 19:47 |
|
| |
למה "מת" היא מילה גסה ?
המילה "מת" מוזכרת בתורה אפילו לגבי משה, ואפילו בציטוט ישיר מפי הקב"ה. למה היום היא נשמעת צורמת וקצת גסה, ומחפשים תחליפים כמו "נפטר" , "הלך לעולמו", "איננו" וכו' ?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:07 |
|
| |
אמונות טפילות,
מכבסת המילים.
סרטן=המחלה הידועה,
מת=נפטר,
ועוד.
אולי כדי "לא לפתוח פה לשטן" לא שאני מבין מה זה, אבל לדעתי זו הסיבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:14 |
|
| |
אשר
(איקון מניף אצבע ירוקה בהסכמה).
המוות זה דבר מפחיד מאד. לכן, עושים כל מיני הרחקות, כדי שלא יידבק בנו.
זו תכונה שנראית לי אנושית-פסיכולוגית-אקזיסטנציאלית. אפשר למצוא את השלכותיה בכל עם, בכל תקופה.
ההתרחקות משמו של הדבר היא התרחקות ממנו עצמו, וגם זה כלל חשוב בחשיבה המגית (כרגיל, אני נשען על מו"ר פרייזר בדבר זה).
צא וראה שאסור להזכיר את המילה "סרטן" אצל החרדים. ובאזני שמעתי, ממי שהחל לדון איתי בנושא בעבר, שאומרים בשם "צדיקים" שמי שלא יזכיר את שם המחלה, זה לא יפגע בו.
ואם עצם ההזכרה גורם להרגשה שזה עלול לקרות, אז כבר אין ברירה, וצריך להיזהר. זה מה שמונח, לדעתי, במה שאמרו בגמרא "ברית כרותה לשפתים". פעם היה אשכול על זה, סבורני. לינקזעצער?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:21 |
|
| |
נראה לי שהשימוש במלים שונות עבור מיתה אינו מאותה סיבה כמו אצל סרטן. למשל על אדם רשע לא נזהרים בזה. לכאורה ההסבר הוא שמת משמע בעיני בני אדם מת לגמרי ואילו "נפטר", "הלך" ,"איננו" וכדו' מבטאים איזושהי אמונה בהמשך קיומה של הנפש.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:28 |
|
| |
רשעים בחייהם קרויים מתים וצדיקים במיתתם קרויים חיים.
אולי משום הכי, נמנעים אנו מלבטא את הפועל "מת" על אדם שאיננו רוצים להגדירו כרשע. גם אם כוונתנו היא ל"מת" בשם התואר.
למה התורה מתבטאת כך על משה? נראה לי שבתורה מוזכרים פעלים הקשורים למיתה אבל לא צירוף המילים "משה מת". (בנבואתם של אלדד ומידד "משה מת ויהושע מכניס", אבל א' ה"מכניס" מעיד על "מת" שמדובר בפועל, וב' אולי גם מסיבה זאת יצא עליהם קצפו של יהושע?)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:32 |
|
| |
מיציץ
מה שמענין שבאידיש "נפטר" הפך למת. אומרים "ניפטער גיווארען" כלומר "נעשה נפטר " ולא הפועל נפטר [נפרד].
ועדין זה נתפס כיותר מכובד.
[אישית נפטרתי מהנפטר.]
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:34 |
|
| |
אבל הסכים עמהם רבם שאמר ליהושע "משה עבדי מת".
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:34 |
|
| |
ליד הסנדק
"יהושע פרק א
ויהי, אחרי מות משה--עבד ה'; ויאמר ה' אל-יהושע בן-נון, משרת משה לאמר. משה עבדי, מת;"
לתשומת ליבך.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 20:36 |
|
| |
רק לקב"ה מותר...
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2004 23:22 |
|
| |
ל'מת' יש קונוטציה של סופניות, ולכן יש רתיעה משימוש בה. נפטר פירושו נפרד מאיתנו ומצוי במקום אחר (יעקב אבינו לא מת). המקרא משתמש במילה זו, כנראה בגלל שאז עדיין לא לחמו נגד מטריאליזם, או בעד הישארות הנפש.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 08:12 |
|
| |
אגב, אם אני לא טועה, במסכת בבא בתרא במקום שבו מתחלף פירושו של רש"י עם פירוש הרשב"ם - כתוב באותיות גדולות:"עד כאן פירוש רש"י זצ"ל". ויש שם כוכבית שמציינת שבמהדורות קודמות נכתב:"כאן מת רש"י ז"ל"
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 08:21 |
|
| |
אני הקט חשבתי תמיד ש-"נפטר" פרושו נפטר מן המצוות, וממילא שייכת מלה זו רק ביהודים (אא"כ נתיחס גם למצוות בני נח); כמובן, יש בכך בטוי מובהק לתפישת תפקידו של האדם בעולם ומשמעות חייו (מבלי להיכנס לויכוחם של רבותינו מיכי ומציץ בענין זה). מצד שני, אין ספק שמבחינת הקונוטציות שהמלה מעוררת היא רכה יותר מהמלה "מת". מלים כאלה משמשות גם כדי לציין את יחודו האנושי של האדם; גם כלב מת, אבל כלב אינו "נפטר".
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 08:34 |
|
| |
גו"ג,
דומני שדוקא 'מת' מסמל את היעדר המצוות 'במתים חופשי' - כיון שנעשה אדם מת נעשה חופשי מהמצות' או משהו כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2004 10:01 |
|
| |
יש סדרה של מלים שהתחילו במלה עם קונוטציה שלילית, החליפו אותה במילה נייטרלית יותר עד שהיא קבלה את אותה קונוטציה וכו'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2004 13:49 |
|
| |
אחרי כל הדיון הזה, לא נמצא מי שיציין לגמרא בריש פסחים:
אמר ר' יהושע בן לוי לעולם אל יוציא אדם דבר מגונה מפיו שהרי עקם הכתוב שמונה אותיות ולא הוציא דבר מגונה מפיו שנאמר מן הבהמה הטהורה ומן הבהמה אשר איננה טהרה רב פפא אמר תשע שנאמר כי יהיה בך איש אשר לא יהיה טהור מקרה לילה רבינא אמר עשר וי"ו דטהור רב אחא בר יעקב אמר שש עשרה שנאמר כי אמר מקרה הוא בלתי טהור הוא כי לא טהור תניא דבי רבי ישמעאל לעולם יספר אדם בלשון נקיה שהרי בזב קראו מרכב ובאשה קראו מושב ואומר ותבחר לשון ערומים ואומר ודעת שפתי ברור מללו מאי ואומר וכי תימא הני מילי בדאורייתא אבל בדרבנן לא תא שמע ואומר ותבחר לשון ערומים וכי תימא הני מילי בדרבנן אבל במילי דעלמא לא ואומר ודעת שפתי ברור מללו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2004 04:11 |
|
| |
הלבן,
בחייך, שאלו פה למה, במה ומאימתי הפך המונח "פטירה" לטהור יותר מ"מות" בשעה ששניהם מכוונים ממש לאותו דבר ממש.
העובדה שרבים נמנעים מהשימוש במונח "מוות" (אלא א"כ היא מיוחסת לגוי, רפורמי, שמאלני וכיוצ"ב - כללו של דבר שככל שהנפטר ה"מת" חושב פחות כמוך, כך יקל עליך "להמית" אותו) וענין היפרדות הנפש מהגוף מתואר (ומטוהר) כענין של "פטירה" בלבד, ראוי' אמנם שנתחשב בה ונהי' רגישים לדעת ההמון. השאלה היא למה ומתי נוצרה לה ההבדלה, שיש לה ביטוי תרבותי ופסיכולוגי, בין שני המונחים הללו (שזה טהור וזה איננו טהור). וכשאלת הביצה והתרנגולת: מה קדם למה, ההבדלה לרגישות או הרגישות להבדלה?
עזוב ציטוטים ונפק הסברים.
|
|
|
|
|