בית פורומים עצור כאן חושבים

כה עשו חכמינו-מעשים בצדיקים, חכמים ומורי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/11/2004 13:52 לינק ישיר 
כה עשו חכמינו-מעשים בצדיקים, חכמים ומורי

באשכול שכן, כתב ממללא: "מי אמר שאין 'כה עשו חכמינו' לפילוסופים'?
מיימוני הציע לפתוח אשכול שבו יסופרו מעשים בחכמים, צדיקים ומלומדים בני ימינו, סיפורים שיש בהם השראה והתרוממות הנפש.

יש מעשייה חסידית ידועה על חסיד השואל את רעהו האם נסע אל הרעבע כדי ללמוד תורה, החסיד הנשאל עונה: "לא, נסעתי אליו לראות כיצד הוא קושר את שרוכי נעליו".

הכוונה כאן, אם כן, אינה לתורתם של אותם חכמים דווקא, אלא לסיפורים על אורחות חייהם שיוכלו לזרוע אור על עצמותם ומניה וביה גם על תורתם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 14:00 לינק ישיר 

עד כאן הקדמה נפלאה. מעתה - סיפורים. תורה היא ולימוד היא צריכה.

למשל, מעשה בהשל?

(איקון ירוק מניף אצבע בהערכה ובציפיה. איקון אדום פוקח שתי עינים גדולות כדי לא להפסיד אפילו מילה אחת).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 14:03 לינק ישיר 

הסיפור שעליו רמזתי באותו אשכול שכן, סופר לי מפיו של הרב לוי ויימן קלמן על אודותיו של פרופ' אברהם יהושע השל.

יש להקדים ולומר כאן שהרב ויימן קלמן, בעל המסורת שתסופר להלן, הוא דמות ייחודית בנוף עמנו: דור עשירי למשפחת רבנים, סבו האחד היה מנהיג התנועה הרפורמית באמריקה (זה שדחף להכרתה בציונות) וסבו השני היה רב חסידי שהנהיג חצר קטנה בניו יורק. אביו הרב וולף קלמן היה רב קונסרבטיבי ואחותו היא האישה הראשונה שהוסמכה לרבנות בישראל.

הרב ויימן קלמן סיפר, שבהיותו תלמיד, הגיע ביום חורפי אחד לניו יורק ופנה לבקר את אביו שהיה פרופ' ב JTS (ג'וייש תיאולוגיקל סמינרי - בית המדרש הקונסרבטיבי להכשרת רבנים). אביו שלח אותו לבקר את השל, שלימד שם אף הוא, ולדרוש בשלומו.
לוי הצעיר פגש את השל כשהוא טרוד ועומד לצאת ממשרדו. בכל זאת, התעכב המלומד ושאל לשלומו, הוא גם ביקש לשמוע מהנער מהם הספרים שהוא קורא, ולא נח עד שקיבל סקירה ממצה של התפתחות הלימודים שלו.
"עתה" אמר השל "אני חייב לצאת, משחררים את דניאל *** [לא זוכרת את שם המשפחה] ואני מוכרח לקבל את פניו".
מסתבר שאותו דניאל היה כומר קתולי שנאסר בעוון פעילות נגד המלחמה בויאטנם והשל עם עוד כמה רבנים ומנהיגי דת הלכו להקביל את פניו בעת שחרורו בשירה ובברכות.

המפגש הזה אירע ביום רביעי. באותה שבת נפטר השל, ואביו של לוי, הרב וולף קלמן טען שהכל בגלל החיפזון שבו יצא השל, בקור הניו יורקי העז של דצמבר, ללא מעיל כדי לשמח את הכומר דניאל בצאתו מן הכלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 14:08 לינק ישיר 

האם כיום, אחרי שאנו יודעים מה הווייטקונג וממשל הצפון עוללו לויטנאם, עדיין הספור הזה כל כך מרשים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 14:11 לינק ישיר 

יש מעשה אחר בהשל, שאותו אני חייבת לספר בהעלם שם המשתתף השני, שכן איני יודעת את המעשה ממקור ראשון ואיני רוצה לחטוא כלפי המשתתף השני אם הפרטים אינם מדויקים, מדובר באדם גדול, שלימים הפך להיות מראשי הדוברים [התאולוגים] של הציונות הדתית.

מספרים שאותו אדם, שהיה באותה עת דוקטורנט צעיר בא לדבר עם השל על הדיסרצטיה שלו. השל הוציא מארונו בקבוק וודקה ומזג לסטודנט ושניהם שתו. "עתה ספר לי על מה אתה כותב".
הסטודנט הסביר שהוא מצא כמה חילופי נוסחאות של ברייתות בבבלי והוא רוצה לחקור את המסורות השונות של הטקסט.
השל מזג עוד כוסית או שתיים והמשיך לשאול על עבודתו.
הסטודנט המשיך לספר על הכוונות המחקריות שלו אבל בנימא קצת פחות בוטחת.
אחרי כמה שעות, אחרי כמה וכמה כוסות וודקה, אחרי כמה וכמה דמעות רותחות, הודה הסטודנט שמה שבחר לעבוד עליו הוא לא מה שבאמת מעניין אותו, ושמה שבאמת היה רוצה לעסוק בו הוא להיכנס לגוב האריות של שאלות עמוקות וקשות, שאלות של אמונה וכך עשה.
ויורשה לי להגיד -אשרינו שכך היה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 15:13 לינק ישיר 

אריק,
ראשית, מה שאנו יודעים היום אין לו שום השלכה על גדלותו של אדם שפעל אז.

שנית, מה שחשוב כאן איננו המטרה הספציפית של אותו כומר, אלא נכונותו של השל המבוגר ונשוא הפנים לעשות מאמץ כדי לכבד אדם שסבל עקב פעילותו למען מה שהאמין בו. באותה מדה יכול היה לצאת אל פעיל למען זכויות השחורים, למשל - אולי אתה מכיר את התמונה של השל צועד יחד עם מרטין לותר קינג בראש מצעד זכויות אדם באחת ממדינות הדרום (אלבאמה, כמדומני). כבר העליתי פעם תמונה זו לכאן.

שלישית, מה אתה יודע על מעשי השלטון הקומוניסטי בוייטנאם שהיה גרוע ממה שחוללה המלחמה? למיטב ידיעתי, הקומוניסטים לא ריססו שטחים נרחבים (על בני האדם והבתים שהיו בהם) בקוטלי עשבים, ולא הפציצו "הפצצות שטיח" בנפאל"ם ממטוסי B-52. מספר חללי המלחמה הוייטנמיים נאמד במיליון וחצי ומעלה (ראה כאן:http://www.vietnam-war.info/casualties/), ועדיין נהרגים בוייטנאם מדי שנה אנשים רבים בהתפוצצויות מוקשים ופצצות מצרר שנותרו בשטח. כל זאת, כמובן, ללא השגת שום מטרה בשטח - להפך. כמובן, מעבר לכל זאת קיימת שאלת עצם הזכות של ארה"ב להשליט את האנשים הנראים לה על מדינות זרות (קו שהיא מנסה לנקוט בו בעקביות - ובחוסר הצלחה עקבי כמעט באותה מדה - מאז שנות החמישים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 15:19 לינק ישיר 

.

כה לא-עשו חכמינו

==========================

אגדה אורבאנית ידועה היא כי הפרופ' עקיבא ארנסט סימון היה נוסע בין ירושלים לבין תל-אביב כדי להפטר מחובת קריאת מגילת אסתר בפורים.

ולא היה, אף לא נברא, כפי שיעידו מתפללי בית הכנסת שלו בעיר.

ואף סיפר לי פעם נכדו, כי בנו - פרופ' אוריאל סימון - הטריח עצמו פעם לפאנל מסויים בטלויזיה רק כדי לזכות בהזדמנות להכחיש ולהזים אגדה זו.
אלא שכדרכן של "תכניות" טלויזיה כאלו, אנשים עדיני נפש כאוריאל סימון, אינם מצליחים להוציא מלה מפיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 16:59 לינק ישיר 

ברכות על היוזמה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2004 18:14 לינק ישיר 

שחרית

(איקון מניף אצבע ירוקה בהתפעלות. שכן זה דבר ללמוד ממנו. כמה אנו כולאים את רצוננו לברר את האמת מתוך הפחד...)

היכן היא הוודקה ההיא? צריך לפתוח גמ"ח כדי להגיש ממנה לאנשים מסויימים, שפוחדים ממה שהם יודעים, או ממה שהם חשים מעבר לאופק התודעה שלהם...

מואדיב

הנוסח של האגדה ששמעתי אני מספר אותו סיפור - אבל על ישעיהו לייבוביץ...

ואף את הגרסה הזו יש להזים. אני זוכר שבדקתי זאת בזמנו, כי שמעתי את הסיפור מאדם מהימן בבני ברק, והנה - לא דובים ולא יער. וכמדומה שכבר נכתב על זה בפורום שלנו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 14:53 לינק ישיר 

הנה הודעה שקיבלתי בפרטי מחברנו ספרן.
היא מובאת לפניכם ברשותו של הכותב:

שלום.

יצא לי,לפני שנים רבות לסעוד בחברתו של הרב וולף קלמן,

עם עוד אורטודוקסים אחדים,מה שעדיין זכור לי,משום שכבר

אז הדבר משך את תשומת ליבי,הרב קלמן היה היחידי שטרח

לגשת וליטול את ידיו.

אגב, לפני כשנה,קרה לי מקרה דומה בדיוק עם הרב הרפורמי

יהורם מזור.

אני עדיין חוכך בדעתי כיצד נכון לפרש את העובדות הללו.

כו"ט.

מאוחר יותר, הוסיף ספרן את הדברים הבאים:

אני הזדמנתי לשם בשני המקרים בגלל קשר משפחתי לאחד

המשתתפים.בגלל שכולם מוכרים לי,ידעתי שהסיבה לכל

העניין,מן הצד האורטודוקסי,מפני שלא מדובר בבני

תורה,מדקדקים בהלכה,אלא באנשים מן השורה,שאינם

מדקדקים בעוד הלכות רבות.

אלה העובדות.אם ברצונך לפרסם את הדברים על שני

חלקיהם , הרשות בידך.

כו"ט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2004 15:39 לינק ישיר 

האשכול נפתח באיזכור שרוכי נעליים...

מעשה בהוגו ברגמן שמיהר לרכון ולרכוס את שרוכי נעליו של

מורו-ידידו מרטין בובר שנפרמו,בנימוק של "שימוש תלמידי

חכמים"...

הוזכר השל,

הוא היה נוהג לקלס את הסיפור המובא בספרו של איש תנועת

המוסר הרב חיים זייצ'יק "המאורות הגדולים" על ר' ישראל

סלנטר שבשעות האחרונות לחייו עסק בהרגעת הנער שהופקד

על שמירתו ולהחדיר לתודעתו,שאין לפחד לשהות עם גופת

נפטר בשעות הלילה.

אם אזכר בעוד דברים,אוסיף בעת הפנאי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כה עשו חכמינו-מעשים בצדיקים, חכמים ומורי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext