בית פורומים עצור כאן חושבים

הבהרה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/5/2002 21:06 לינק ישיר 
הבהרה

"עצור! - כאן חושבים!", מיועד לעסוק בהלכה ובמחשבה היהודית. כולם מוזמנים, כל הנושאים פתוחים לדיון. כמובן, תוך הקפדה על כללי התבטאות ודרך ארץ.

מטרתנו אינה להחזיר בתשובה (למרות שנשמח על השתתפותם של אלו שלא למדו ולא עסקו בתורה עד היום). כמובן, אין מטרתנו, ח"ו, לסייע בידיהם של אלו שמתנגדים לתורה.

בעינינו, כל בירור של אמת מן השקר והטעות הוא דבר שבמצווה.

כוונתנו להעניק במה לדיונים פתוחים בנושאים העומדים ברומו של עולם המחשבה, אך בדרך כלל, מתוך חשש וזהירות יתר, נדחקים הצידה. בעינינו, אין סתירה בין יראת שמים ליושר אינטלקטואלי. אנו מצהירים כי אנו מחוייבים לשניהם כאחד.

למרבה הצער, יש שמטיחים בנו כינויים מדביקי תוויות, שכאילו מגמתנו להקל עול מלכות שמים ח"ו, כאשר ההפך הוא הנכון. תשובתנו אחת: שמע האמת ממי שאמרה. חותמו של הקב"ה – אמת.

[יש כאלה שמתגדרים בהצהרות דומות, ואין ליבם לשמים. לא תמיד קל להבחין בין תכלת לקלא אילן].

נשתדל להעלות גם נושאים שכבר נידונו במקומות אחרים ולהוסיף עליהם כהנה וכהנה - בעזרתכם. בתקווה להעשיר את עולם המחשבה שלנו, לפתוח אופקים, ואולי לתרום משהו ואף יותר ממשהו להפצת הידע המעמיק בכל תחומי המחשבה.

הדעות המובעות בפורום משקפות את דעת בעליהן וכותביהן בלבד. הנהלת הפורום אינה מקבלת שום אחריות לדעות אלו. מתארחים כאן משתתפים שונים, שמציעים כאן את השקפת עולמם. אנו שמחים על כל תגובה, אך אין פירסומה כאן בגדר הסכמה או שלילה. הדברים צריכים לדבר בעד עצמם.

תוקן על ידי עצכח ב- 13/06/2008 15:08:59

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2002 23:25 לינק ישיר 

נמחקו כאן הודעותיו של אאורלינו, למען יובנו בערך התשובות הבאות אני מזכיר בערך (כפי שזכור לי) שאאורלינו שאל האם אנחנו קשורים לאיזו שהיא אסכולה מסוימת וכו'..

תוקן על ידי - אאורלינו - 7/10/2002 2:30:35 PM

תוקן על ידי - ווטו1 - 9/12/2002 8:18:09 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2002 23:44 לינק ישיר 

אנחנו נציגים של עצמנו.

אם קראת תגובות שלי בפורום הסמוך, "חדרי חרדים", יכולת לראות שאני בעד יהדות מתבוננת, של יראת שמים ויושר אינטלקטואלי גם יחד.
אין לי שום קשר ושום מחוייבות לשום אסכולה. דיי שאני משתדל לחיות לפי השולחן ערוך, וכלשונו של הגר"א, "לעבור את העולם הזה בשלום".
למה לבזבז זמן על חיטוט בביוגרפיות? כולנו כאן דמויות וירטואליות. בפורום הזה, אני מקווה להזמין אותך ואחרים לחשוב על מערכת האמונות שלנו, לבחון אותה, ואולי לגלות מעמקים שלא תמיד שמנו לב אליהם.
הפורום לרכילות נמצא במקום אחר...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:08 לינק ישיר 

אאורלינו,

אני מסכים עם מיימוני שזה לא פורום לרכילויות אלא למחשבות. בכל אופן, יש להתייחס להיבט המחשבתי שבשאלתך על "דרך מיוחדת".
לפי מיטב ידיעתי המבוססת, הרי זו דרך הראשונים ז"ל שהעמיקו במחשבה על כוונת התורה. בקצרה, ניתן לומר שהיא סך הכל אמונה תמימה וחזקה שהשם הוא בורא העולם, נותן השכל ונותן התורה ושלכן לא תיתכן סתירה בין עולמו של הקב"ה ושכלו של האדם [שהוא כלשון האבן עזרא "המלאך בין אלוקים לאדם"] ותורתו של הקב"ה [שהיא "ההערה התוריה המשמשת מבוא להערה השכלית" כלשון חובת הלבבות].
לכן כל ששכלו מסתמך על מה שחושב זולתו וזולתו על זולתו וכן הלאה, הרי מורד הוא בדבר השם בידי המלאך שכליאל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:23 לינק ישיר 

תוקן על ידי - אאורלינו - 7/10/2002 2:31:52 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:30 לינק ישיר 

אאורלינו שלום,
אבקשך ואודה לך מאד אם תוכל לסגנן את שאלותיך ללא נימה העלולה להשתמע כהתקפה צינית המרמזת לתשובות לשאלות, המטילות דופי במי שהשאלות מיועדות אליו.
אסביר את שכתבתי על השכל.
א. נקטתי את רעיונו של האבן עזרא והלבשתי עליו שם. אין כאן מיסטיקה אלא פשוט קריאת שם המבהירה את עוצמת הרעיון.
ב. אם השכל הוא מלאך האלוקים, הרי זה מה שהאדם משכיל ישירות במציאות ולא באמצעות זולתו.

האמת ו ה ש ל ו ם אהבו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:38 לינק ישיר 

אאורלינו

אני שמח לקדם אותך בתור המגיב הראשון שמעלה שאלה בפורום שלנו.

אשמח מאד אם תשתף אותנו באותן שאלות עמוקות וקשות שאתה נטרד בהן משנה לשנה.
שאלת חכם היא חצי תשובה, הלא כן?
מצאה חן בעיני ההגדרה שלך על חיפוש דרך חדשה באורתודוכסיה המודרנית. כפי שכתבתי באשכול קודם, שלא שרד, היהדות של זמננו, מזה כמאתיים שנה, כלאה את עצמה בגטו רוחני, במקביל לגטו הפיזי שתחילה נכפה עליה ואחר כך בחרה בו מרצון. גטו רוחני זה פירושו להימנע מכל חשיבה על נושאים שעלולים להיות מסוכנים, כלומר ללא תשובה, ותנועה אך ורק במסלולים מוכרים ובטוחים, שבהם אמנם נעשה חיל רב.
כשלעצמי גיליתי כי ככל שאני מעמיק לבדוק, כך אני מוצא שאני מתקרב לדעות של ראשונים (רס"ג, רמב"ם, המאירי, חובת הלבבות, ועוד הרבה), למרות שאין הן בהכרח מקובלות בציבור של היום. ואם תסולח לי היומרה הגדולה, אני רוצה לחלוק עם אחרים את תגליותי. אני סבור שרבים כמוני ניצבים מול התלבטויות, אך בניגוד לי אולי לא גילו כי התשובות נמצאות לנגד עינינו, בתוך התורה שכולנו לומדים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:44 לינק ישיר 

תוקן על ידי - אאורלינו - 7/10/2002 2:32:28 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:49 לינק ישיר 

אולי נוותר על ציניות משני הצדדים?

בתגובה הקודמת חתמתי על שטר התחייבות, להציג נקודות שהתבהרו לי במשך שנים של לימוד, יגיעה, התבוננות, התלבטות.
אם התכוונת ברצינות לכך שמדי שנה השאלות מחריפות והתשובות אוזלות, הרי שיש לנו לפחות חוויה משותפת אחת.
איני יכול להציג בפניך מורי דרך, מפני שכאן הכל וירטואלי. אבל אני אשמח מאד לדון בשאלות שתעלה. אני מקווה שהסגנון שלי מספיק ברור.
עד עתה, במהדורה החדשה של הפורום, לא הספקתי כמעט להעלות שום נושא. אבל הפורום קיים בסך הכל יממה אחת. בגרסה הקודמת שלו הועלו כמה נושאים. אנסה לשחזרם בימים הקרובים. אבל יש גם חיים מעבר לאינטרנט, והזמן לא תמיד מספיק.
באשר לעירבוב בין מיסטיקה קבלית לבין חשיבה ביקורתית ופילוסופית - כאן נ-ע-ל-ב-ת-י. אני סבור שאני רחוק מהזדהות עם המיסטיקה והקבלה, עד כמה שהן מוכרות לי.

מחכה לתגובה

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:50 לינק ישיר 

גם הבקשה שלי להימנע מציניות נכתבה לפני שקראתי מה שכתבת אחר כך...
צריך לזכור שכאן זה לא צ'ט.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 00:58 לינק ישיר 

תוקן על ידי - אאורלינו - 7/10/2002 2:32:47 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2002 01:11 לינק ישיר 

בואו נא, נשמור על המטרה לדון במחשבות ולהבהירן כמיטב יכולתנו מבלי להיכנס בהערכה וחלוקת תוארים בין חיוביים ובין שליליים על זרם או אישיות זו ואחרת כולל האישיויות והכשרונות שלנו.
אודות הקבלה -מיימוני- כתב הרש"ר הירש ז"ל באגרות צפון י"ח הוצאת מוסד הר"ק [סליחה על חטא הציטוט שהיא "עבירה לשמה" כדי לשמש הזמנה לקורא לקחת את הנושא ברצינות ולא כדי להטיל פחד הסמכות] שהיא -הקבלה- שפה שעזרה להבנת דברים עמוקים אך לדאבוננו עשו מלשון השפה עיקר לעומת תוכנה. גם הרמ"א [בהקדמה לתורת החטאת או תורת האשם] כותב שהקבלה היא עומק פילוסופי.
בעצם כל מיסטיקה מבטאת תחושה, אלא שהעירפול והבורות הם גורמי הגזמה לתחושות. בכל זאת אם נוכל לנסות להבהיר רציונלית את שהמיסטיקנים מנסים להביע, נעשה טוב יותר מאשר אם נכעוס ונשאירם בבורות ואת עצמנו בחוסר העמקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2002 10:38 לינק ישיר 

מיימוני,

איני חש בחלק השני של חוויתכם המשותפת. אכן השאלות מחריפות אבל התשובות עוד יותר. דומני שהתשובות אוזלות רק אם חיים תחת מרות האסכולה של "עד כאן חושבים" ולא בכוונה המנחה את פורום "עצור! כאן חושבים" שאינו אמור לישא פנים לקדושת הרגל החשיבה שהוא אבי משפחת קדושת הרושם. האם היא גברת מיסטיקה. הילדים הם: קדושת החברה, קדושת הזמן וקדושת הדפוס. על בית משפחה זו פסח המלאך שכליאל כאשר ניתנה תורה לישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2002 11:49 לינק ישיר 

נו ווטו, מיימוני.

אני מחכה בכיליון עיניים להתגלויות המלאך שכליאל במעונות מוחיכם. וואו

איזה שם מוצלח (עד שחשדו אותך במיסטיקה!). שם זה יכול אולי ל"קרב" את המיסטיקנים להישמע לשכל כפי שהקריאה בשם השם אמורה לקרב לשמוע בקולו (הרב הירש על הכתוב "אז הוחל לקרוא בשם השם"). אבל יש לחשוש שכמו שמהקריאה בשם השם נוצרה העבודה זרה (ראה שם) כך המיסטיקנים ישימו לנו בבתי הכנסת טבלאות עם ציור של המוח ויתחילו להשתחוות להן

ווטו, למי זכות היוצרים לשם שכליאל????

למרות שזה מצחיק אותי ש"מאינטרנט תצא תורה ודבר השם מהמחשב", אבל ברור לי שכל כלי יש לו יעד קדוש (אני לא מתכוונת קדוש כמו משפחת קדושת הרושם חהחהחה אלא לנשגבות עליונה).

תוקן על ידי - יענטע - 7/15/2002 2:40:09 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2002 12:08 לינק ישיר 

יש לי חששות כבדים מאד ממיסטיקה, כיון שזה בדרך כלל דבר שאינו נשלט ואינו נתון לביקורת שכלית.
עד עתה הבנתי שההתייחסות למלאך שכליאל היא ביטוי ספרותי ואפילו הומוריסטי לדרישה המובנת מאליה לחשוב. כלומר, מה שאנו עושים פה.
אני מאד מקווה שלא ניסחף ליצירת מיתוסים. כמובן, ניתן לדון בנושא של מיתוסים, הקבלה ומלאכים, ואולי נעשה זאת בהמשך בעז"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2002 13:35 לינק ישיר 

מיימוני,

אם נבין את המושג מלאך כ"השתקפות ללא יחס לגוף", אז אין שכליאל מונח "ספרותי" או "הומוריסטי" אלא ריאלי.
כל הקורה בהווה [מציאות] הרי הוא "שליחות הווה" אך כאשר סיבתו המרשימה היא דבר מסויים, אנו מייחסים את המקרה לדבר המסויים. כשראובן עושה חביתה, למרות שהוא לא יצר את התרנגולת, הביצה, המחבת, האש וכו' ואף לא את כוח תזוזת גופו, בכל זאת נאמר שהוא יצר את החביתה מכיון שבחירתו לצרף את הפרטים להיעשות חביתה מרשימה עד כדי לייחס את יצירתה אליו.

אבל כאשר קורית תופעה בלתי צפויה, למשל שהיה חסר לי שקל לאוטובוס ופתאום מגיע ראובן ופורע לי חוב של שקל, אז אומר לו: "נחתת לי כמלאך מן השמים" ולילד שלי אוסיף הסבר "כאילו בא אדם עם כנפיים והוריד לי שקל מן השמים".

כל תופעה היא שליחות [מלאך] הווה. אנו קוראים לה מלאך כאשר אנו מתייחסים לטהרתה ללא התייחסות לדבר המרשים הנתפס כעיקר סיבתה [אולי מלאך מלשון מלך ומהלך].

לכן שכליאל הוא מלאך שנוצר עם בריאת אדם הראשון אם כי לא נקרא בשם זה עד עתה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבהרה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 19 20 21 לדף הבא סך הכל 21 דפים.

bholext